Tijdschrift.nl logo
In deze uitgave

Máxima verovert de verenigde staten

Eindelijk hoeft Máxima bij een koninklijk bezoek eens niet de tweede viool te spelen. Nu Willem-Alexander noodgedwongen in Nederland moest blijven, wist Máxima stralend de Amerikanen om haar vinger te winden. Al wierp het overlijden van koningin Elizabeth wel een schaduw over haar bezoek.

DOOR RICK EVERS
FOTO’S ANP, PPE
Máxima reisde zonder haar man.
Máxima reageert zichtbaar aangedaan op het overlijden van koningin Elizabeth.

Eigenlijk zouden ze samen naar de Verenigde Staten gaan, maar koning Willem-Alexander moest vanwege een longontsteking afzeggen. Dus ging koningin Máxima noodgedwongen alleen op reis. In het geval van een koningin is dat natuurlijk nooit écht alleen. Behalve haar kamenier en kapster, hofdame, een adjudant en andere medewerkers van de hofhouding ging er ook een politieke delegatie met ministers, een staatssecretaris en hun medewerkers plus tal van Nederlandse bedrijven mee. Willem-Alexander zou de handelsdelegatie leiden tijdens het werkbezoek aan Californië en Texas. Sinds hij in 2013 op de troon kwam, heeft hij samen met Máxima een succesvolle reis langs alle Duitse deelstaten gemaakt. Reizen die veel voor de handel en de samenwerking tussen bedrijven en de wetenschap hebben betekend.

Willem-Alexander zal enorm hebben gebaald dat hij niet mee kon naar Amerika. Máxima had in eerste instantie vooral zorgen om haar man. ’Natuurlijk komt die longontsteking niet van de ene op de andere dag’, zei ze. ’Maar als op een gegeven moment de dokter zegt dat het niet kan, dan heb je als vrouw grote zorgen. Hij moet herstellen en aansterken, dat gaat voor. Dat was voor mij de eerste gedachte.’ Maar er is lang voorbereid. Afzeggen was geen optie. ’Het móét’, zei Máxima toen ze terugblikte naar het moment waar-op ze hoorde dat de plannen gewijzigd waren. ’Oké, dan ga ik het overnemen. Ik heb aan hem gevraagd wat de speerpunten zijn en waarop ik me moet concentreren. Toespraak even veranderd, heel snel. Alle hens aan dek voor de nodige veranderingen.’ De tijd in het vliegtuig naar San Francisco heeft ze dan ook goed moeten besteden: ’Heel veel gelezen en herschrijven natuurlijk.’

Samen met de burgemeester hijst Máxima de Nederlandse vlag bij het gemeentehuis.
Queen onder de dragqueens in San Francisco.
Fietsend door Austin.

Geen tweede viool

Mensen die bij het bezoek waren, zeggen dat ze geen beter hoofd van de delegatie hadden kunnen wensen dan koningin Máxima. Door haar charmante uitstraling, haar kennis van zaken en het gemak waarmee ze met mensen in gesprek gaat, was iedereen bijzonder verguld met het bezoek van onze vorstin. Máxima heeft niet alles kunnen doen, omdat het plan was dat zij en koning Willem-Alexander soms zouden opsplitsen. Willem-Alexander zou het hoofdprogramma volgen en Máxima – dat is nou eenmaal haar rol – zou de tweede viool spelen. Zo gaat het ook vaak tijdens staatsbezoeken. Máxima is niet dé koningin, maar draagt die titel als de vrouw van de koning. Deze keer was het helemaal anders en mocht ze stralen als het symbool van ons koninkrijk. De enige schaduw over het bezoek was het onverwachtse overlijden van koningin Elizabeth, die Máxima goed gekend heeft. Vanuit Texas liet zij weten: ’We zijn verdrietig, maar dankbaar voor alles wat koningin Elizabeth heeft gedaan. Met onvermoeibare energie en toewijding heeft ze haar volk gediend in de laatste zeventig jaar en ik kan mij geen andere betere manier denken dan haar voorbeeld te volgen en ons werk te blijven doen, ook voor ons volk.’

In Houston leert Máxima meer over innovatieve behandelingen tegen kanker en bezoekt ze de afdeling waar kinderen worden behandeld.
Nancy Pelosi, de voorzitter van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden, had Máxima spontaan uitgenodigd voor een ontmoeting.
Máxima krijgt heel wat tekeningen mee naar huis van kinderen met Nederlandse ouders.

Máxima pakte het bezoek anders aan dan Willem-Alexander had gedaan, hij is neutraler in zijn werk. Hij is van de grapjes om het ijs te breken, om vervolgens vooral veel vragen te stellen. Máxima gaat echt in gesprek en vertelt ook eigen anekdotes. Over het leren van de Nederlandse taal, over haar herinneringen aan de protesten van homo’s indertijd om te vechten voor gelijke rechten. In de wijk Castro in San Francisco ontmoette Máxima, passend gekleed in een roze capejurk van modehuis Natan, ook nog een paar andere ’queens’, dragqueens om precies te zijn. Ze bezocht onder meer de eerste gaybar waar eind jaren zestig al ramen waren, omdat homo’s zich er veilig genoeg voelden om zich niet te verstoppen.

Vind je dit interessant?

Ontdek nu alle Nederlandse top titels in één app!

Bestel nu

Máxima improviseerde buiten een toespraakje, waarin ze opmerkte dat Nederland en San Francisco nog veel van elkaar kunnen leren. De veiligheid voor LHBTI’ers in Nederland wordt de laatste jaren namelijk niet beter. De koningin deed ook nog een woordje in het Spaans, omdat ze merkte dat er veel bewoners met Zuid-Amerikaanse roots waren komen kijken. Dat leverde Máxima extra waardering op en een joelende menigte. Onze koningin bezocht ook een aantal toeristische plekjes. Ze maakte een fotootje bij de Golden Gate Bridge en ze maakte in Austin een fietstochtje langs de Colorado River. Ze kreeg daar een paar echte Texaanse cowboylaarzen cadeau. Haar dochters hadden Máxima al aangespoord een paar mee te nemen. Destijds in Argentinië waren cowboylaarzen de eerste hakken die Máxima zelf droeg als vijftienjarig meisje.

‘Neem cowboylaarzen mee’ hadden de prinsessen hun moeder gesmeekt.
Poseren bij de Golden Gate Bridge.
Máxima pakt zo’n bezoek anders aan dan WA had gedaan

Kansen pakken

Minister Liesje Schreinemacher verwacht dat Máxima’s bezoek tientallen miljoenen euro’s voor Nederland gaat opleveren. Tijdens het bezoek zijn al concrete afspraken gemaakt, zegt ze, onder meer op het gebied van data (Máxima bezocht bijvoorbeeld Google) en behandelingen voor kanker. De koningin maakte zich ook sterk voor de rechten van vrouwen. In Texas, een van de meest conservatieve staten van Amerika, is het recht op abortus teruggedraaid. Daar zei de koningin dat ze vindt dat vrouwen ’hun kansen moeten pakken’. Máxima hamerde op het recht op keuzevrijheid. Aan het eind van het bezoek liet ze doorschemeren dat ze hoopt dat een volgend bezoek aan Amerika, mét Willem-Alexander, snel in de agenda komt. Amerika heeft meer deelstaten dan Duitsland, dus overal naartoe gaan zou heel wat jaren kosten. Maar de belangen zijn groot. ’Zo veel potentie, economisch, maar ook sociaal en academisch, qua samenwerking’, zegt ze. Maar eerst moet Willem-Alexander nog wat aansterken. Ze heeft goede hoop: ’Hij zegt tenminste dat het goed met hem gaat. Ik kijk ernaar uit om hem zelf te zien.’

Lees meer

Alle artikelen
Spannende nieuwe stap voor máxima
Weekend

Spannende nieuwe stap voor máxima

Maxima blijft dromen van groter, beteren meer. Nu onderwijs in muziek weer op de kaart staat, wil ze meer kunst en cultuur op én buiten scholen. Een grote stap. ‘Heel spannend’, vindt de koningin.

Lees meer
Je neemt er betere beslissingen van(EN NÓG 12 REDENEN OM LEKKER NAAR BUITEN TE GAAN)
Margriet

Je neemt er betere beslissingen van(EN NÓG 12 REDENEN OM LEKKER NAAR BUITEN TE GAAN)

In de winter is het heel verleidelijk om met een dekentje over je heen met een kop thee op de bank te kruipen. Maar nu het volop lente is, is er geen enkel excuus meer om binnen te blijven. Al was het maar omdat het ook wetenschappelijk is bewezen dat het heel goed voor je is om naar buiten te gaan.

Lees meer
Britse presentator volgens collega’s alleen maar aardig op tv ‘Teddybeer James Corden is een wolf in schaapskleren’
Story

Britse presentator volgens collega’s alleen maar aardig op tv ‘Teddybeer James Corden is een wolf in schaapskleren’

Hollywood lijkt een en al glitter en glamour, maar achter gesloten deuren gebeuren vaak dingen die het daglicht niet kunnen verdragen. In de Amerikaanse entertainmentindustrie is men wel wat gewend, maar sommige schokkende gebeurtenissen dreunen nog vele jaren na. Story publiceert de grootste schandalen. Deze week: James Corden, wiens tv-afscheid door velen totaal niet wordt betreurd.

Lees meer
Do it yourself in één middag klaar
Flow

Do it yourself in één middag klaar

VAN TRASH TOT TREASURE Illustrator Silvia Zacchello laat zien hoe je van simpele plastic flacons beschilderde vazen maakt.

Lees meer
ZoMeRTopje Ida
Handwerken zonder grenzen

ZoMeRTopje Ida

Ida is echt een topje voor warme dagen. Zo gebreid in heerlijk katoen, luchtig in het dragen en makkelijk in het onderhoud! Een vakantietoppertje. Gauw beginnen dus.

Lees meer