Meilandjes weer onder vuur

Vanaf 7 maart kunnen we weer gaan genieten van de Meilandjes. Voor het nieuwe programma ’Chateau Bijstand’ ruilen ze hun luxeleventje tijdelijk in voor een leven op bijstandsniveau. Maar nog voordat het programma op de buis is, is er al ophef...

De luxe wagens worden tijdelijk ingeruild voor deze gebutste bijstandsauto.
Buurtbewoner: ’Ik denk dat ze doen alsof ze hier pitten’

Op dit moment zijn de Meilandjes bezig aan een nieuw avontuur. In navolging van de Roelvinkjes, René en Natasja Froger en Geer en Goor gaan Erica, Martien en Maxime – die normaal gesproken baden in luxe en geld als water verdienen – een maand lang leven van een bijstandsuitkering. Even geen wijn, wijn, wijn of zich laven aan een bubbeltje; nee, hooguit een wijntje van de Lidl van maximaal twee euro. Daar waar de Meilandjes met hun reallife soap ’Chateau Meiland’ per aflevering zo’n 50.000 euro zouden verdienen, moeten ze nu zien rond te komen van een bijstandsuitkering van 1559 euro per maand. Dat betekent ook dat ze nu even niet riant kunnen rondrijden in een Porsche of Range Rover. In plaats daarvan moeten ze het doen met een aftands bakkie dat vol zit met deuken. Dat is uiteraard even wennen. Zeker voor Maxime, die op de kijkers soms nogal verwend overkomt. Maar iedere euro moet nu aan iets zinnigs worden uitgegeven, dus er zullen stevige compromissen moeten worden gesloten. De vraag is natuurlijk of zij dit werkelijk kunnen of spelen de Meilandjes vals? De opnames zijn nog maar net begonnen of de familie ligt alweer onder vuur. Volgens ooggetuigen zouden ze wel degelijk een beetje valsspelen. Waar wordt de familie van beschuldigd?

Veel te dure huurwoning

Het begint al met het huis waar Erica, Martien en Maxime met haar twee kinderen een maand lang moeten wonen. Dat is zéker geen ’Chateau Bijstand’. De huur voor deze woning bedraagt namelijk 1750 euro per maand, plus het storten van een waarborgsom van twee maanden huur. Het huis heeft in totaal vijf kamers, waaronder vier slaapkamers en één badkamer. De woonoppervlakte waar de familie op moet leven bedraagt 92 vierkante meter. Voor dit huis komt een gezin met een bijstandsuitkering überhaupt niet in aanmerking. Je komt hier namelijk pas voor in aanmerking bij een inkomen van 5250 euro per maand. Oftewel driemaal zoveel als de bijstandsuitkering die de Meilandjes beuren! ’Chateau Bijstand’ is gelegen in het plaatsje Uithoorn en staat zeker niet in een achterstandswijk. Het ligt op loopafstand van het centrum en van een Albert Heijn, de supermarkt die iemand met een bijstandsuitkering sowieso liever links laat liggen. Maar het huis is niet de enige kritiek waar de familie mee te maken heeft...

Martien komt net bij de goedkoopste supermarkt van Uithoorn vandaan.
Het leven zonder luxe valt Martien zo te zien niet mee.
Over het tijdelijke onderkomen is van alles te doen. De huur bedraagt 1750 euro per maand; veel te veel voor iemand met een uitkering.
De Meilandjes verhuizen voor ’Chateau Bijstand’ naar een huurwoning in Uithoorn.

Vind je dit interessant?

Ontdek nu alle Nederlandse top titels in één app!

Al abonnee?
Log in om verder te lezen

’Chateau Bijstand’ gaat ze niet in de koude kleren zitten

Buurtbewoners klappen uit de school

Buurtbewoners beweren dat er meer aan de hand is. De familie zou ook niet slapen in hun ’bijstandswoning’, maar ’s avonds gewoon terugkeren naar hun riante villa in Noordwijk. Een buurtbewoner vertelt: ”Ik denk dat ze er elke dag terugkomen en doen alsof ze hier pitten. Ik ga alles in de gaten houden.” Maar dat is nog niet alles volgens de buurtbewoners. Martien en Erica waren naar de markt gegaan. Dat lijkt goedkoop, maar schijn bedriegt, want de Meilandjes zouden voor maar liefst dertig euro aan kaas hebben gekocht bij een ontzettend dure kraam! ”Als je er krapjes bij zit, loop je daar met een grote bocht omheen”, vertelt iemand. Zo niet de Meilandjes dus. De kritiek is niet mals. Even op een rijtje: de Meilandjes wonen niet in een achterstandswijk maar in een dure huurwoning van 1750 euro per maand, ze zouden iedere avond gewoon in hun villa in Noordwijk slapen én ze doen boodschappen bij een dure kaaskraam waar iedereen die het niet breed heeft met een grote bocht omheen zou lopen…

Bijstandsauto mét deuken

Party trof de familie overigens aan nadat ze boodschappen hadden gedaan bij de goedkoopste supermarkt van Uithoorn, waar ze ook vele dozen hadden bemachtigd. Waar ze die dozen precies voor nodig hebben, is niet bekend. Opvallend was wel dat het vele heen en weer lopen en de manier van leven ze niet in de koude kleren gaat zitten. Dat is duidelijk te zien aan hun gelaatsuitdrukking op de beelden. Uiteraard is er op de kritiek op de Meilandjes gereageerd door de producent van het tv-programma en die laat weten dat de familie wel degelijk de nacht doorbrengt in de huurwoning. Ze zullen ook wel moeten, nu de buurt ze scherp in de gaten houdt: één foutje en het ligt op straat. Een ding is in elk geval voor de volle honderd procent waar: de Meilandjes rijden écht in een bijstandsauto die geen gebrek aan deuken heeft!

Dit artikel komt uit:
Party - Editie 8 - 2022

Party - Editie 8 - 2022
Terug naar overzicht
Terug naar overzicht

Lees meer

Alle artikelen
Groot feest in noorwegen: amalia’s eerste gala
Weekend

Groot feest in noorwegen: amalia’s eerste gala

Toute royale kwam naar Oslo voor het feestje van de achttienjarige erfprinses Ingrid Alexandra. Voor heel wat jonge royals was het hun eerste konink lijke bal. Zoals voor prinses Amalia en haar Belgische collega prinses Elisabeth.

Lees meer
Wat u nog niet wist over Chantal Janzen
Story

Wat u nog niet wist over Chantal Janzen

Dit jaar zit Chantal Janzen (43) twintig jaar in het vak, en dat vraagt om evenzoveel leuke, interessante en opmerkelijke weetjes over de talentvolle presentatrice en musicalster. Want wist u bijvoorbeeld dat ze kampt met hoogtevrees, dit jaar oma wordt, in therapie is geweest en dat haar ooit zo innige band met showbizzcollega Linda de Mol ernstig bekoeld is?

Lees meer
FLINKE DOMPER voor pasgetrouwde Anouk
Party

FLINKE DOMPER voor pasgetrouwde Anouk

Eerst moest ze al afscheid nemen van haar zoon Benjahmin (20) die naar Amerika ging om zijn basketbalcarrière te vervolgen en nu vertrekt ook Anouks dochter Phoenix (17) naar de USA, nadat ze een aanbod heeft gekregen van The Washington State University om daar te komen basketballen. Ook vertrekt haar zoon Elijah (18) na de zomer voor vier jaar naar het buitenland voor een studie. De pasgetrouwde Anouk is supertrots dat ze hun dromen waar gaan maken, maar zal haar uitgevlogen kinderen enorm gaan missen, zegt ze.

Lees meer
De ware reden achter huwelijk Hans Klok
Story

De ware reden achter huwelijk Hans Klok

‘Op maandagmorgen naar het stadhuis’ Hans Klok (53) heeft de afgelopen tijd zijn leven onder de loep genomen. De illusionist wilde weten of hij iets te vrezen heeft. ‘Ik vind het verschrikkelijk hoe mijn collega’s de afgelopen maanden onder vuur zijn komen te liggen en dat men in Nederland steeds meer voor eigen rechter gaat spelen,’ vertelt Hans aan Story. ‘Bij sommige van mijn collega’s, onder wie Marco Borsato, moet nog van alles bewezen worden. Maar zijn carrière is stuk. Zelfs als straks blijkt dat het niet waar is, heeft hij een wonder nodig om terug te komen. Dat is toch verschrikkelijk? En zelfs een instantie als Madame Tussauds doet daar aan mee. Zij halen zijn beeld weg en brengen daar zelfs een persbericht over naar buiten. Dat laatste hadden ze…

Lees meer
‘Steeds vaker dacht ik: als dit het leven is, hoeft het voor mij niet meer’
Flair

‘Steeds vaker dacht ik: als dit het leven is, hoeft het voor mij niet meer’

Als Jamie Crafoord (29) 22 jaar is, krijgt ze siliconen borstprotheses. Haar geluk is van korte duur, want ze wordt doodziek. Pas als ze nog maar 37 kilo weegt en in een rolstoel belandt, ontdekken ze de oorzaak: ‘zwetende’ protheses. “Ik wilde dat spul het liefst direct nog uit mijn lichaam trekken, heb geen moment getwijfeld.”

Lees meer