Tijdschrift.nl logo
LAAT JE INSPIREREN

‘Mijn doel was afvallen, maar het zat dieper dan dat’

In deze rubriek laten we vrouwen aan het woord die – soms met vallen en opstaan – blij zijn met hun lijf. Eefke (37) is zonder hulp 44 kilo afgevallen. “Pas achteraf besefte ik dat ik er wel degelijk last van had.”

Eefke: “Mijn uiterlijk was nooit zo belangrijk voor me. Niet dat ik er als een slons bij liep, ik had altijd leuke kleren aan. Maar ik doe nu meer aan mijn uiterlijk. Ik draag make-up, heb mijn haar vaker los en lak mijn nagels. Het is nu gewoon leuker om in de spiegel te kijken. Dat geeft me een goed gevoel en dat heb ik heel lang niet gehad. Ik ben 44 kilo afgevallen en dat is best een proces geweest.”

Tig diëten

“Toen ik te zwaar was, deed dat niet zo veel met me. Pas achteraf besefte ik dat ik er wel degelijk last van had. Met traplopen, of met veters strikken bijvoorbeeld: ik kon mijn veters niet strikken als ik door mijn knieën ging. Ik moest er echt voor gaan zitten en mijn voet op mijn knie leggen. Nu vind ik dat bizar, maar ja, je wordt creatief.

Wat de trigger was om af te vallen? Mijn overbuurvrouw, haha. Ruim twee jaar geleden zei zij: ‘Je begint wel weer een beetje zwaarder te worden.’ Ik had al tig diëten gedaan en van alles geprobeerd. Dan kwam het er net zo snel weer aan als het eraf ging. Ik was zo boos op haar. Toen ik thuis was, dacht ik: maar ze heeft wel gelijk. Daarna is de knop omgegaan. Ik heb geen dieet gevolgd, ik mocht alles eten van mezelf, ik voerde alleen in een app in wat ik at. Zo ging ik vanzelf bewustere keuzes maken. Het was het begin van de coronaperiode: iedereen kwam kilo’s aan, maar ik raakte ze juist kwijt. Ik had dagelijks twee uur minder reistijd en dan ging ik wandelen. Nadat ik 25 kilo kwijt was, ben ik gaan bootcampen. Als iemand mij vroeger had verteld dat ik ooit zou gaan bootcampen, had ik diegene hard uitgelachen. Sporten was niets voor mij.”

Vind je dit interessant?

Ontdek nu alle Nederlandse top titels in één app!

Bestel nu

Mildere uitstraling

“Als ik nu naar mezelf in de spiegel kijk, vind ik mezelf mooi. Daar heeft deze fotoshoot aan bijgedragen. Maar het komt ook door mijn gesprekken met een praktijkondersteuner. Ik had als doel om slanker te worden, maar kwam er toen achter dat het dieper zat. Ik ben een ander mens geworden, wat toegankelijker, denk ik. Laatst sprak ik iemand die ik een tijdje niet had gezien. Hij zei: ‘Je strengheid is eraf, je hebt een mildere uitstraling.’ Een vriendin zei het ook mooi: voorheen wilde ik de touwtjes in handen hebben van alles wat er om me heen gebeurde, omdat ik de touwtjes van mijn gewicht niet in handen had. Nu ik dat wel heb, kan ik alles meer laten vieren. Ik ben ook ander werk gaan doen. Ik zat vastgeroest in de financiële sector. Nu ben ik hoofd van een backoffice en geef ik leiding aan een team. Dat vind ik hartstikke leuk.

‘Nu ik de touwtjes van mijn gewicht in handen heb, kan ik alles meer laten vieren’

Vorig jaar zijn mijn vriend en ik getrouwd. Voordat ik afviel, had ik nog maat 44. Nu kon ik een bruidsjurk uitzoeken in maatje 38. Ik voelde me heel mooi in mijn jurk.”

TEKST: ELLA MAE WESTER. FOTO: ROBERT ELSING. VISAGIE: WILMA SCHOLTE.

Lees meer

Alle artikelen
Tropisch ten top
&C Magazine

Tropisch ten top

Wat is er beter dan een tropisch eiland met hagelwitte zandstranden en wuivende palmbomen, op nog geen tien uur vliegen? Juist: twéé van die eilanden. Ontdek Zanzibar en Lamu.

Lees meer
Kalm aan in de ALGARVE
Libelle

Kalm aan in de ALGARVE

Hoewel de Algarve een populaire vakantiebestemming is, ontdekte chef toerisme Françoise dat je ook prima kunt onthaasten in dit zuidelijke deel van Portugal. “Alles is hier zo lekker ‘calma’.”

Lees meer
‘Feyenoord kampioen? Ik hoop het zo!’ Trainer en oud-voetballer Jean-Paul van Gastel
Panorama

‘Feyenoord kampioen? Ik hoop het zo!’ Trainer en oud-voetballer Jean-Paul van Gastel

Jean-Paul van Gastel (50) is terug in het land na drie jaar China. Al die tijd ontving de trainer daar geen bezoek en kon hij zijn kinderen niet zien. Dat was het grote minpunt aan zijn avontuur, waarvan hij tegelijkertijd volop heeft genoten. In China had hij ook de tijd om zijn ontslag bij Feyenoord te verwerken. Is die wond inmiddels geheeld? Over rondhuppelende olifanten, een luxegevangenis en de titelrace van Feyenoord. “Het is een emotionele rollercoaster geweest.”

Lees meer
Zinderend mooi Zweden
Margriet

Zinderend mooi Zweden

Een prachtige kust, vriendelijke mensen en overal waar je komt heerlijk en puur eten. Het is absoluut de moeite waard om West-Zweden te verkennen.

Lees meer
Uur van de waarheid waarom de klok terug of vooruit ons zo ontregelt
Flair

Uur van de waarheid waarom de klok terug of vooruit ons zo ontregelt

Op 31 maart gaat de zomertijd weer in: een uur langer licht. Maar Europa wil af van dat gerommel met de wijzers. De vraag is alleen: gaan we dan voor winter- of zomertijd? Wetenschappers kiezen voor de eerste optie. En daar heeft onze biologische klok alles mee te maken.

Lees meer