Tijdschrift.nl logo
LAAT JE INSPIREREN

‘Mijn doel was afvallen, maar het zat dieper dan dat’

In deze rubriek laten we vrouwen aan het woord die – soms met vallen en opstaan – blij zijn met hun lijf. Eefke (37) is zonder hulp 44 kilo afgevallen. “Pas achteraf besefte ik dat ik er wel degelijk last van had.”

Eefke: “Mijn uiterlijk was nooit zo belangrijk voor me. Niet dat ik er als een slons bij liep, ik had altijd leuke kleren aan. Maar ik doe nu meer aan mijn uiterlijk. Ik draag make-up, heb mijn haar vaker los en lak mijn nagels. Het is nu gewoon leuker om in de spiegel te kijken. Dat geeft me een goed gevoel en dat heb ik heel lang niet gehad. Ik ben 44 kilo afgevallen en dat is best een proces geweest.”

Tig diëten

“Toen ik te zwaar was, deed dat niet zo veel met me. Pas achteraf besefte ik dat ik er wel degelijk last van had. Met traplopen, of met veters strikken bijvoorbeeld: ik kon mijn veters niet strikken als ik door mijn knieën ging. Ik moest er echt voor gaan zitten en mijn voet op mijn knie leggen. Nu vind ik dat bizar, maar ja, je wordt creatief.

Wat de trigger was om af te vallen? Mijn overbuurvrouw, haha. Ruim twee jaar geleden zei zij: ‘Je begint wel weer een beetje zwaarder te worden.’ Ik had al tig diëten gedaan en van alles geprobeerd. Dan kwam het er net zo snel weer aan als het eraf ging. Ik was zo boos op haar. Toen ik thuis was, dacht ik: maar ze heeft wel gelijk. Daarna is de knop omgegaan. Ik heb geen dieet gevolgd, ik mocht alles eten van mezelf, ik voerde alleen in een app in wat ik at. Zo ging ik vanzelf bewustere keuzes maken. Het was het begin van de coronaperiode: iedereen kwam kilo’s aan, maar ik raakte ze juist kwijt. Ik had dagelijks twee uur minder reistijd en dan ging ik wandelen. Nadat ik 25 kilo kwijt was, ben ik gaan bootcampen. Als iemand mij vroeger had verteld dat ik ooit zou gaan bootcampen, had ik diegene hard uitgelachen. Sporten was niets voor mij.”

Vind je dit interessant?

Ontdek nu alle Nederlandse top titels in één app!

Bestel nu

Mildere uitstraling

“Als ik nu naar mezelf in de spiegel kijk, vind ik mezelf mooi. Daar heeft deze fotoshoot aan bijgedragen. Maar het komt ook door mijn gesprekken met een praktijkondersteuner. Ik had als doel om slanker te worden, maar kwam er toen achter dat het dieper zat. Ik ben een ander mens geworden, wat toegankelijker, denk ik. Laatst sprak ik iemand die ik een tijdje niet had gezien. Hij zei: ‘Je strengheid is eraf, je hebt een mildere uitstraling.’ Een vriendin zei het ook mooi: voorheen wilde ik de touwtjes in handen hebben van alles wat er om me heen gebeurde, omdat ik de touwtjes van mijn gewicht niet in handen had. Nu ik dat wel heb, kan ik alles meer laten vieren. Ik ben ook ander werk gaan doen. Ik zat vastgeroest in de financiële sector. Nu ben ik hoofd van een backoffice en geef ik leiding aan een team. Dat vind ik hartstikke leuk.

‘Nu ik de touwtjes van mijn gewicht in handen heb, kan ik alles meer laten vieren’

Vorig jaar zijn mijn vriend en ik getrouwd. Voordat ik afviel, had ik nog maat 44. Nu kon ik een bruidsjurk uitzoeken in maatje 38. Ik voelde me heel mooi in mijn jurk.”

TEKST: ELLA MAE WESTER. FOTO: ROBERT ELSING. VISAGIE: WILMA SCHOLTE.

Lees meer

Alle artikelen
Topkok ziet ruim een half miljoen euro verdampen
Party

Topkok ziet ruim een half miljoen euro verdampen

Het zit Herman den Blijker op dit moment niet mee. Hij probeert al een tijdje zijn prachtige twee-onder-een-kapwoning in Rotterdam te verkopen, maar nog altijd zonder succes. En dat terwijl de topkok al tonnen heeft moeten toegeven. Heeft hij het geld nodig omdat zijn restaurants slecht lopen of is er wat anders aan de hand?

Lees meer
Marokko beeft, maar komt boven
Panorama

Marokko beeft, maar komt boven

Vrijwilligers en reddingswerkers zoeken naar tekens van leven in de puinhopen van wat ooit Tafeghaghte was, een dorp 60 kilometer ten zuidwesten van Marrakesh. Dit gebied in Marokko werd getroffen door een aardbeving met een kracht van 6,8 op de schaal van Richter. Het dodental lag afgelopen weekend al boven de tweeduizend, en niemand twijfelt eraan dat het daar niet bij zal blijven. Veel van de getroffen dorpen in het bevingsgebied zijn moeilijk bereikbaar en vaak afgesneden van communicatie. Doordat de beving vrij laag onder het aardoppervlak lag, is de schade bovenop datzelfde aardoppervlak des te groter. Talloze gebouwen in een omtrek van tientallen kilometers zijn met de grond gelijkgemaakt. Inmiddels schieten de hulpacties als paddenstoelen uit de grond, niet in de laatste plaats vanuit de Marokkaanse gemeenschap in Nederland…

Lees meer
Na verblijf in Argentinië Wat Frits Barend verzweeg voor zijn echt genote...
Story

Na verblijf in Argentinië Wat Frits Barend verzweeg voor zijn echt genote...

Onlangs ontving Frits Barend (76) een oorkonde van de Argentijnse ambassade vanwege zijn getoonde moed als journalist tijdens het horrorregime van generaal Jorge Videla in Argentinië. Frits was in 1978 met zijn vaste journalistieke maatje Henk van Dorp in het land om het wereldkampioenschap voetbal te verslaan. Oranje reikte er uiteindelijk tot de finale. Al tijdens de openingsceremonie – toen iedere andere journalist in het stadion zat – meldde Frits zich op het Plaza de Mayo in Buenos Aires waar zich wekelijks de zogenaamde Dwaze Moeders verzamelden. Zij vroegen op die manier aandacht voor hun zoons, echtgenoten, vaders of andere geliefden die onder het regime van dictator Videla waren verdwenen. ‘Het was eerst uitgestorven en ineens kwamen uit alle straatjes rondom het plein vrouwen tevoorschijn,’ vertelt Frits aan Story. ‘Ik…

Lees meer
Nino Wilkes wil taboe op homoseksualiteit in voetbal doorbreken
Party

Nino Wilkes wil taboe op homoseksualiteit in voetbal doorbreken

Via Instagram maakte Nino Wilkes (27) onlangs bekend dat hij op mannen valt. Op zich is dat natuurlijk geen schokkende mededeling, ware het niet dat de zoon van Rossana Kluivert is opgegroeid in de macho voetbalwereld waarin homoseksualiteit helaas nog steeds taboe is… Party sprak met Nino en zijn moeder.

Lees meer
Kgahard
LINDA.meiden

Kgahard

Als je doorbreekt, is beroemd zijn best een beetje wennen. “Er wordt nu met me geflirt.”

Lees meer