Tijdschrift.nl logo
RUBRIEKEN

‘Moeilijke momenten met mijn drie meisjes’

Acht maanden geleden lanceerde Máxima ‘haar’ organisatie voor mentale gezondheid voor jongeren, vier jaar na de dood van haar zus Inés. Inmiddels krijgt de organisatie vorm. Weekend spreekt met de koningin over haar werk voor Mind Us.

DOOR RICK EVERS
FOTO'S BRUNOPRESS, GETYY IMAGES, RVD

Het is niet altijd gemakkelijk als moeder met drie tienerdochters. Ook niet als die moeder koningin Máxima is. Hoewel je als ouder soms misschien wel aanvoelt dat er iets aan de hand is, lukt het niet altijd om over elk onderwerp te praten met je kind. En andersom zal dat ook zo zijn: niet met elk onderwerp kun je misschien bij je vader of moeder terecht. Het zijn problemen waar Máxima met Amalia, Alexia en Ariane ook weleens tegenaan loopt. ‘Sta open’, geeft Máxima als tip. ‘Sta open om naar je kinderen te luisteren. Maar weet u, als ouder is dat moeilijk. Ik probeer dat ook met mijn drie meisjes. Ik doe mijn best, maar dat betekent niet dat er af en toe geen moeilijke momenten zijn. Dat is normaal. Het is oké om die te hebben.’ Máxima vertelde dat in gesprek met Weekend op Paleis Noordeinde. Ze deed deze uitspraken omdat Mind Us – een nieuwe organisatie waarvan Máxima erevoorzitter is – afgelopen week op het paleis de plannen presenteerde aan tal van betrokken professionals uit het onderwijs, de hulpverlening en de politiek, waaronder minister Dijkgraaf van Onderwijs en staatssecretaris Van Ooijen van Volksgezondheid.

Allemaal te veel

‘Ieder kind is anders. Daar moet je je als ouder aan aanpassen’, zegt Máxima. Zo zijn haar dochters een verschil van dag en nacht. Amalia lijkt misschien de meest evenwichtige van het stel, Alexia heeft de latina in zich en laat zich de mond niet gauw snoeren. Ariane daarentegen is juist een dromer en spreekt zich niet zo snel uit.

Prinses Amalia vertelde eerder open over het feit dat ze wel eens met een psycholoog praat als ze het even niet meer weet. ‘Soms wordt het me allemaal te veel, school, vrienden, en dan praat ik met iemand’, zei Amalia. ‘Even je hart luchten en dan ben ik weer voor een maand klaar.’ Ook Máxima heeft gezegd dat weleens te hebben gedaan. Amalia: ‘Iedereen praat over gezond eten en sporten. En dat ís ook heel belangrijk. Maar hoe belangrijk is het om je mentale gezondheid bij te houden? Het een kan niet zonder het ander.’ Bovendien, in Amalia's geval: ‘Af en toe praten met een professional vind ik heel normaal, zeker na wat er met mijn tante gebeurd is.’ Ze doelt daarmee op haar moeders ‘lieve, begaafde zusje Inés’, zoals de koningin dat na haar dood liefdevol vertelde. Ze kon het licht in het leven niet vinden. Ze had een eetstoornis ontwikkeld en had jarenlang depressieve gedachten. Na de zelfgekozen dood van Inés in juni 2018 was de koninklijke familie in diepe rouw. Ze had een bijzondere plek in het gezin. Op aanraden van Máxima was ze een tijdje in Amsterdam gaan wonen en vloog ze geregeld heen en weer om op te passen als Willem-Alexander en Máxima een buitenlands bezoek in de agenda hadden.

‘Ieder kind is anders, daar moet je je als ouder aan aanpassen’

Verschil maken

Máxima was vastbesloten en greep zich na de dood van Inés vast in het onderwerp mentale gezondheid. Had ze niet meer kunnen doen? vroeg ze zich vaak af. Voor Inés kan het niet meer, maar ze besloot dat ze als koningin wél wat kon doen om het onderwerp bespreekbaar te maken. Langzaam maar zeker kwamen er meer werkbezoeken in haar agenda rondom mentale gezondheid. Met name bij de jongere generatie, omdat daar het verschil kan worden gemaakt voor de toekomst. Als een koningin uitspreekt dat het niet gek is om met je omgeving te praten als je niet goed in je vel zit, of een professional daarbij te zoeken, wordt misschien langzaam het stigma over het onderwerp afgebroken. In het diepste geheim liep Máxima begin dit jaar nog mee met een instelling waar specialistische zorg aan kinderen en jongeren en hun gezinnen wordt geboden voor hun klachten of ernstiger psychische problemen. Daar hoorde ze tijdens behandelingen emotionele, persoonlijke verhalen, onder meer over zelfbeschadiging en gedachten over zelfmoord. Alle bezoekjes en de talloze gesprekken hebben er voor Máxima toe geleid om een stichting op te richten die zich richt op de mentale gezondheid van Nederlandse jongeren.

Máxima's droom

‘Nu staan we op het moment dat we onze acties en programma's lanceren’, vertelt Máxima. ‘Het heeft te maken met de drie leefwerelden van de jongeren. Op school, vrije tijd in de wijk en een belangrijke component voor jongeren: sociale media.’ Daarvoor zijn actieplannen en partners die meehelpen. Een belangrijke plek waaraan gewerkt wordt, is niet in de echte wereld, maar online. Want jongeren zitten veel uren per dag op hun mobiele telefoon en op sociale media. Door alle perfecte plaatjes die voorbijkomen, voelen veel jongeren zich somber en onzeker. Als het aan Máxima ligt, komt er één plek op sociale media waar jongeren hun vragen kwijt kunnen, een plek waar ze zichzelf kunnen zijn. ‘Niet alleen voor mentale gezondheidsproblemen, ook gewoon als ze twijfelen over iets.’ Daarnaast wil Máxima ‘gratis plekken, in de gemeente – dichtbij – waar je binnen kunt komen voor een luisterend oor. Waar haal je dat? Soms bij vrienden of je omgeving, maar ook op school en universiteiten. Daar moet ook een toehoorder zijn, met begrip voor jouw situatie.’ Máxima is van plan om alle actielijnen te steunen, met bezoeken en door de discussie op gang te brengen. Dus zoveel mogelijk helpen bij de landelijke dekking voor veilige plekken voor jongeren. Haar grote droom? ‘Ik zou willen dat in tien jaar elke jongere die af en toe worstelt met iets een plek heeft waar die zichzelf kan zijn en gehoord voelt. En dat het probleem niet erger wordt, dat het niet nodig is om bij de GGZ te belanden.’ Zoals Máxima het in de afgelopen tien jaar ook voor elkaar heeft gekregen dat muziek terug op het rooster is gekomen in het onderwijs, zal ze ook nu alles in het werk stellen om deze droom uit te laten komen.

Vind je dit interessant?

Ontdek nu alle Nederlandse top titels in één app!

Bestel nu
Máxima's vader Jorge Zorreguieta overleed in 2017, het jaar daarop verloor ze haar zusje Inés.

Lees meer

Alle artikelen
De zomer OP ZAK
Libelle

De zomer OP ZAK

Niet alleen cargopants zijn hot deze zomer, ook in een jasje, bloes of rok met opgenaaide zakken maak je dit seizoen stoere sier.

Lees meer
Around the world in a day
Flair

Around the world in a day

Op je fashionwereldreis doe je deze zomer Indonesië, India en Marokko aan. Lekker avontuurlijk, met laagjes en prints in mooie diepe kleuren.

Lees meer
Spannende nieuwe stap voor máxima
Weekend

Spannende nieuwe stap voor máxima

Maxima blijft dromen van groter, beteren meer. Nu onderwijs in muziek weer op de kaart staat, wil ze meer kunst en cultuur op én buiten scholen. Een grote stap. ‘Heel spannend’, vindt de koningin.

Lees meer
Je neemt er betere beslissingen van(EN NÓG 12 REDENEN OM LEKKER NAAR BUITEN TE GAAN)
Margriet

Je neemt er betere beslissingen van(EN NÓG 12 REDENEN OM LEKKER NAAR BUITEN TE GAAN)

In de winter is het heel verleidelijk om met een dekentje over je heen met een kop thee op de bank te kruipen. Maar nu het volop lente is, is er geen enkel excuus meer om binnen te blijven. Al was het maar omdat het ook wetenschappelijk is bewezen dat het heel goed voor je is om naar buiten te gaan.

Lees meer
Britse presentator volgens collega’s alleen maar aardig op tv ‘Teddybeer James Corden is een wolf in schaapskleren’
Story

Britse presentator volgens collega’s alleen maar aardig op tv ‘Teddybeer James Corden is een wolf in schaapskleren’

Hollywood lijkt een en al glitter en glamour, maar achter gesloten deuren gebeuren vaak dingen die het daglicht niet kunnen verdragen. In de Amerikaanse entertainmentindustrie is men wel wat gewend, maar sommige schokkende gebeurtenissen dreunen nog vele jaren na. Story publiceert de grootste schandalen. Deze week: James Corden, wiens tv-afscheid door velen totaal niet wordt betreurd.

Lees meer