Tijdschrift.nl logo

‘Moeilijke momenten met mijn drie meisjes’

Acht maanden geleden lanceerde Máxima ‘haar’ organisatie voor mentale gezondheid voor jongeren, vier jaar na de dood van haar zus Inés. Inmiddels krijgt de organisatie vorm. Weekend spreekt met de koningin over haar werk voor Mind Us.

Het is niet altijd gemakkelijk als moeder met drie tienerdochters. Ook niet als die moeder koningin Máxima is. Hoewel je als ouder soms misschien wel aanvoelt dat er iets aan de hand is, lukt het niet altijd om over elk onderwerp te praten met je kind. En andersom zal dat ook zo zijn: niet met elk onderwerp kun je misschien bij je vader of moeder terecht. Het zijn problemen waar Máxima met Amalia, Alexia en Ariane ook weleens tegenaan loopt. ‘Sta open’, geeft Máxima als tip. ‘Sta open om naar je kinderen te luisteren. Maar weet u, als ouder is dat moeilijk. Ik probeer dat ook met mijn drie meisjes. Ik doe mijn best, maar dat betekent niet dat er af en toe geen moeilijke momenten zijn. Dat is normaal. Het is oké om die te hebben.’ Máxima vertelde dat in gesprek met Weekend op Paleis Noordeinde. Ze deed deze uitspraken omdat Mind Us – een nieuwe organisatie waarvan Máxima erevoorzitter is – afgelopen week op het paleis de plannen presenteerde aan tal van betrokken professionals uit het onderwijs, de hulpverlening en de politiek, waaronder minister Dijkgraaf van Onderwijs en staatssecretaris Van Ooijen van Volksgezondheid.

Allemaal te veel

‘Ieder kind is anders. Daar moet je je als ouder aan aanpassen’, zegt Máxima. Zo zijn haar dochters een verschil van dag en nacht. Amalia lijkt misschien de meest evenwichtige van het stel, Alexia heeft de latina in zich en laat zich de mond niet gauw snoeren. Ariane daarentegen is juist een dromer en spreekt zich niet zo snel uit.

Prinses Amalia vertelde eerder open over het feit dat ze wel eens met een psycholoog praat als ze het even niet meer weet. ‘Soms wordt het me allemaal te veel, school, vrienden, en dan praat ik met iemand’, zei Amalia. ‘Even je hart luchten en dan ben ik weer voor een maand klaar.’ Ook Máxima heeft gezegd dat weleens te hebben gedaan. Amalia: ‘Iedereen praat over gezond eten en sporten. En dat ís ook heel belangrijk. Maar hoe belangrijk is het om je mentale gezondheid bij te houden? Het een kan niet zonder het ander.’ Bovendien, in Amalia's geval: ‘Af en toe praten met een professional vind ik heel normaal, zeker na wat er met mijn tante gebeurd is.’ Ze doelt daarmee op haar moeders ‘lieve, begaafde zusje Inés’, zoals de koningin dat na haar dood liefdevol vertelde. Ze kon het licht in het leven niet vinden. Ze had een eetstoornis ontwikkeld en had jarenlang depressieve gedachten. Na de zelfgekozen dood van Inés in juni 2018 was de koninklijke familie in diepe rouw. Ze had een bijzondere plek in het gezin. Op aanraden van Máxima was ze een tijdje in Amsterdam gaan wonen en vloog ze geregeld heen en weer om op te passen als Willem-Alexander en Máxima een buitenlands bezoek in de agenda hadden.

‘Ieder kind is anders, daar moet je je als ouder aan aanpassen’

Verschil maken

Máxima was vastbesloten en greep zich na de dood van Inés vast in het onderwerp mentale gezondheid. Had ze niet meer kunnen doen? vroeg ze zich vaak af. Voor Inés kan het niet meer, maar ze besloot dat ze als koningin wél wat kon doen om het onderwerp bespreekbaar te maken. Langzaam maar zeker kwamen er meer werkbezoeken in haar agenda rondom mentale gezondheid. Met name bij de jongere generatie, omdat daar het verschil kan worden gemaakt voor de toekomst. Als een koningin uitspreekt dat het niet gek is om met je omgeving te praten als je niet goed in je vel zit, of een professional daarbij te zoeken, wordt misschien langzaam het stigma over het onderwerp afgebroken. In het diepste geheim liep Máxima begin dit jaar nog mee met een instelling waar specialistische zorg aan kinderen en jongeren en hun gezinnen wordt geboden voor hun klachten of ernstiger psychische problemen. Daar hoorde ze tijdens behandelingen emotionele, persoonlijke verhalen, onder meer over zelfbeschadiging en gedachten over zelfmoord. Alle bezoekjes en de talloze gesprekken hebben er voor Máxima toe geleid om een stichting op te richten die zich richt op de mentale gezondheid van Nederlandse jongeren.

Máxima's droom

‘Nu staan we op het moment dat we onze acties en programma's lanceren’, vertelt Máxima. ‘Het heeft te maken met de drie leefwerelden van de jongeren. Op school, vrije tijd in de wijk en een belangrijke component voor jongeren: sociale media.’ Daarvoor zijn actieplannen en partners die meehelpen. Een belangrijke plek waaraan gewerkt wordt, is niet in de echte wereld, maar online. Want jongeren zitten veel uren per dag op hun mobiele telefoon en op sociale media. Door alle perfecte plaatjes die voorbijkomen, voelen veel jongeren zich somber en onzeker. Als het aan Máxima ligt, komt er één plek op sociale media waar jongeren hun vragen kwijt kunnen, een plek waar ze zichzelf kunnen zijn. ‘Niet alleen voor mentale gezondheidsproblemen, ook gewoon als ze twijfelen over iets.’ Daarnaast wil Máxima ‘gratis plekken, in de gemeente – dichtbij – waar je binnen kunt komen voor een luisterend oor. Waar haal je dat? Soms bij vrienden of je omgeving, maar ook op school en universiteiten. Daar moet ook een toehoorder zijn, met begrip voor jouw situatie.’ Máxima is van plan om alle actielijnen te steunen, met bezoeken en door de discussie op gang te brengen. Dus zoveel mogelijk helpen bij de landelijke dekking voor veilige plekken voor jongeren. Haar grote droom? ‘Ik zou willen dat in tien jaar elke jongere die af en toe worstelt met iets een plek heeft waar die zichzelf kan zijn en gehoord voelt. En dat het probleem niet erger wordt, dat het niet nodig is om bij de GGZ te belanden.’ Zoals Máxima het in de afgelopen tien jaar ook voor elkaar heeft gekregen dat muziek terug op het rooster is gekomen in het onderwijs, zal ze ook nu alles in het werk stellen om deze droom uit te laten komen.

Vind je dit interessant?

Ontdek nu alle Nederlandse top titels in één app!

Probeer nu 14 dagen gratisProbeer nu 14 dagen gratis
Máxima's vader Jorge Zorreguieta overleed in 2017, het jaar daarop verloor ze haar zusje Inés.
Terug naar overzicht

Lees meer

Alle artikelen
Royaltywatchers ontrafelen leugens uit zijn biografie Blijkt Harry prins Pinokkio?
Story

Royaltywatchers ontrafelen leugens uit zijn biografie Blijkt Harry prins Pinokkio?

Nu prins Harry’s biografie Reserve bestudeerd wordt, staat de geloofwaardigheid ter discussie. Diverse gebeurtenissen uit het boek blijken volgens royaltykenners onmogelijk gebeurd te kunnen zijn zoals Harry ze beschrijft.

Lees meer
Triest jubileum
Panorama

Triest jubileum

Nog iets meer dan een maandje en dan kunnen de Oekraïeners stilstaan bij een triest jubileum: op 24 februari is het een jaar geleden dat de Russische president zijn troepen het bevel gaf hun land binnen te vallen. En hoewel het Rusland vooralsnog niet lijkt te lukken de oorlog naar zijn hand te zetten, lijkt Poetin allesbehalve bereid om eieren voor zijn geld te kiezen. Met Valeri Gerasimov heeft de president alweer de zoveelste nieuwe opperbevelhebber van de strijdkrachten in Oekraïne aangesteld. Diens voorganger, generaal Sergej Soerovikin, bekleedde die post slechts drie maanden. Al dat geschuif met hoge militairen geeft eens te meer aan dat de oorlog totaal niet verloopt zoals Poetin had verwacht. Maar daar kopen de Oekraïeners zelf helemaal niks voor. Die blijven bestookt worden met raketten, zoals…

Lees meer
Gecremeerde kroket
Nieuwe Revu

Gecremeerde kroket

Ben ik in beeld? Ja, Yvonne, dat ben je. Je hebt de schijnwerpers weer te pakken, toevallig ook de specialiteit van Rachel Hazes, de vrouw die haar daagde in een kort geding. Op haar juicekanaal becommentarieert Yvonne Coldeweijer iedere scheet van de familie Hazes, ze noemt zichzelf niet voor niets doctorandus in de Hazologie. Maar Rachel vindt dat de ‘stortvloed aan onwaarheden en grove beledigingen’ die Yvonne over haar uitstort moet stoppen. Ze is door de juicekoningin uitgemaakt voor een ‘narcistisch mens’, ‘knettergek’, ‘bloedzuiger’ en een ‘overgevoelige heks’. Haar nieuwste bijnaam voor mevrouw Hazes: ‘gecremeerde kroket’. ‘Ik schaam me oprecht dat we het in de rechtbank over de betekenis van gecremeerde kroket moeten gaan hebben,’ zei Coldeweijer. Directe aanleiding voor het kort geding is de brief van André Hazes, gericht…

Lees meer
Wat doet er pijn bij spierpijn?
Quest

Wat doet er pijn bij spierpijn?

Iedereen stapt weleens uit bed met flinke spierpijn. Vervelend, maar het is ook nuttig. Wat is spierpijn precies? En hoe kom je er zo snel mogelijk weer vanaf?

Lees meer
‘Ik heb genoeg en kan wat missen’
Flair

‘Ik heb genoeg en kan wat missen’

Linda (38) wilde iets doen voor mensen die het financieel – om welke reden dan ook – niet meer redden. Zij kunnen elke week bij haar langskomen om gratis boodschappen af te halen.

Lees meer