Tijdschrift.nl logo
CITY T(R)IPS

München

Er is genoeg te doen tijdens een stedentrip naar München, maar wie langer in de hoofdstad van Beieren verblijft doet er goed aan ook even buiten de stadsgrenzen te kijken. Ontdek een sprookjeskasteel of wandel over de hoogste berg van Duitsland.

SLOSS NEUSCHWANSTEIN

Het 19de eeuwse Sloss Neuschwanstein is – naast een tongbreker – een opvallend kasteel ten zuidwesten van München, prachtig gelegen tussen de bossen en bergen. Koning Ludwig II liet zijn rijke verbeelding graag de vrije loop, maar nergens zo veel als in dit wonderlijke kasteel, dat rechtstreeks uit een sprookje gegrepen lijkt. Zijn magie inspireerde ook Walt Disney, die het als blauwdruk gebruikte voor het kasteel van Doornroosje.

Vanbinnen is het slot eerder een extravagante droom van een decorontwerper dan een functioneel fort, met zijn opzichtige grot, Byzantijns-achtige Thronsaal (troonzaal) en Sängersaal (Zangerzaal) met fresco’s van Wagners opera Tannhäuser. Neem zeker tien minuten de tijd om naar de Marienbrücke te lopen, een brug die op spectaculaire wijze de steile kliffen en watervallen van de Pöllatschlucht overspant. Vanaf hier heb je grandioos uitzicht op het kasteel, hoog op zijn beboste rots.

ZO KOM JE ER

Het kasteel bevindt zich op een uur en drie kwartier rijden van München, dus vertrek vroeg. Je rijdt dan door een prachtige omgeving zuidwestwaarts over de A95. Of neem de trein naar Füssen (twee uur), vanaf waar het nog acht minuten met de bus is naar het kasteel.

GARMISCH-PARTENKIRCHEN

Dit tweeledige resort, midden in de Beierse Alpen, ligt dicht tegen de Oostenrijkse grens. Garmisch en Partenkirchen zijn eigenlijk twee dorpen (gecombineerd voor de Olympische Winterspelen van 1936), waarvan de laatste met zijn pastelkleurige charme het meest aanspreekt.

Maar je komt hier voor de natuur. Hier vind je berglandschappen waar vrijbuiters hun hart ophalen – of je nou van de skipistes zoeft of hoog door de Alpenweides wandelt.

Vind je dit interessant?

Ontdek nu alle Nederlandse top titels in één app!

Bestel nu

De eerste stop is de Zugspitze, met 2.964 meter boven zeeniveau ook wel het “dak van Duitsland” genoemd. Eenmaal boven vind je er sneeuw, een Glacier Adventure Trail en indrukwekkend uitzicht over vier landen (Italië, Oostenrijk, Zwitserland en Duitsland).

Wandel voor meer natuurschoon door de 700 meter lange kloof Partnachklamm, die vooral bevroren in de winter op z’n spectaculairst is.

ZO KOM JE ER

Garmisch-Partenkirchen bereik je via een schilderachtige route van een uur zuidwaarts vanuit München, over de A95. Of neem de trein, die vertrekt elk uur en doet er anderhalf uur over. Vanuit Garmisch tuft een tandradtrein naar Eibsee, waar je de kabelbaan naar de Zugspitze kunt nemen. Ga vroeg en vermijd het weekend om de menigte te ontlopen.

FOTO'S: BLUEJAYPHOTO/ISTOCK, LAMMEYER/ISTOCK, DIETERMERYRL/ISTOCK

Lees meer

Alle artikelen
De zomer OP ZAK
Libelle

De zomer OP ZAK

Niet alleen cargopants zijn hot deze zomer, ook in een jasje, bloes of rok met opgenaaide zakken maak je dit seizoen stoere sier.

Lees meer
Around the world in a day
Flair

Around the world in a day

Op je fashionwereldreis doe je deze zomer Indonesië, India en Marokko aan. Lekker avontuurlijk, met laagjes en prints in mooie diepe kleuren.

Lees meer
Spannende nieuwe stap voor máxima
Weekend

Spannende nieuwe stap voor máxima

Maxima blijft dromen van groter, beteren meer. Nu onderwijs in muziek weer op de kaart staat, wil ze meer kunst en cultuur op én buiten scholen. Een grote stap. ‘Heel spannend’, vindt de koningin.

Lees meer
Je neemt er betere beslissingen van(EN NÓG 12 REDENEN OM LEKKER NAAR BUITEN TE GAAN)
Margriet

Je neemt er betere beslissingen van(EN NÓG 12 REDENEN OM LEKKER NAAR BUITEN TE GAAN)

In de winter is het heel verleidelijk om met een dekentje over je heen met een kop thee op de bank te kruipen. Maar nu het volop lente is, is er geen enkel excuus meer om binnen te blijven. Al was het maar omdat het ook wetenschappelijk is bewezen dat het heel goed voor je is om naar buiten te gaan.

Lees meer
Britse presentator volgens collega’s alleen maar aardig op tv ‘Teddybeer James Corden is een wolf in schaapskleren’
Story

Britse presentator volgens collega’s alleen maar aardig op tv ‘Teddybeer James Corden is een wolf in schaapskleren’

Hollywood lijkt een en al glitter en glamour, maar achter gesloten deuren gebeuren vaak dingen die het daglicht niet kunnen verdragen. In de Amerikaanse entertainmentindustrie is men wel wat gewend, maar sommige schokkende gebeurtenissen dreunen nog vele jaren na. Story publiceert de grootste schandalen. Deze week: James Corden, wiens tv-afscheid door velen totaal niet wordt betreurd.

Lees meer