Mysterie rond ’verdwijning’ van prinses astrid
Het Belgische hof maakte begin september 2021 bekend dat prinses Astrid, de zus van koning Filip, voor onbepaalde tijd uitgeschakeld was. De prinses moest voorgenomen handelsmissies afzeggen. Zes maanden later, hersteld van haar rugklachten, is ze echter nog altijd niet teruggekeerd in haar rol. Net als bij zijn broer Laurent lijkt Filip nu Astrid uit het zicht te laten verdwijnen.

Toen bekend werd dat prinses Astrid enige tijd zou zijn uitgeschakeld, maakten vele Belgen zich grote zorgen. Velen dachten ten onrechte dat ze haar rug had gebroken. Die onduidelijkheid werd een beetje door het paleis veroorzaakt. Daar had men in een ultrakort bericht laten weten dat de prinses tijdens sportactiviteiten in de privésfeer haar rugwervel had gebroken. Door ’t over haar ruggenwervel te hebben waren velen tot de conclusie gekomen dat de hele wervel gebroken was en dat het maanden zou duren voordat ze weer een paar passen zou kunnen zetten. In feite ging het om slechts een van de vele disks in de wervel. Dat is pijnlijk, maar men kan nog steeds staan en lopen. Astrid was dan ook na een aantal weken hersteld, maar ze kreeg ten paleize te horen dat ze vooralsnog niet nodig was, mede door corona. Toen ze later voorzichtig zou hebben geïnformeerd naar de voorbereidingen van een belangrijke missie naar de VS, was er evenmin wat te melden. Het is een publiek geheim dat koning Filip de Belgische monarchie vooral om z’n gezin wil laten draaien. Zolang zijn kinderen nog naar een school of universiteit gaan, blijft hij een beroep doen op zijn zus Astrid, die alle opdrachten vlekkeloos uitvoerde. Ze is bovendien niet iemand die graag in ’t middelpunt van de belangstelling wil staan, dus bang dat ze populairder wordt dan koningin Mathilde hoeft hij niet te zijn.
Afleiding
Wat de koning wel dwarszit, is dat zijn zus met haar gezin steeds vaker meewerkt aan mooie reportages in buitenlandse tijdschriften. Astrid (59) heeft dan ook een uitermate fotogeniek gezin, met vijf kinderen en al twee kleinkinderen. Oudste zoon Amedeo is al getrouwd en dit jaar, zo is de verwachting, trouwt haar oudste dochter Maria Laura. Die huwelijken brengen publiciteit met zich mee, wat de angst van Filip verergert, dat Astrid en haar gezin de aandacht voor de Belgische monarchie te veel afleiden van het koninklijk gezin, dat eigenlijk in het middelpunt van de belangstelling hoort te staan.

De Belgische prinses kwam eind vorig jaar al even in het nieuws toen duidelijk was geworden dat ze op de ringweg rond Brussel was aangehouden voor te hard rijden. Astrid, die in de ogen van de meesten nog steeds herstelde van een gebroken rugwervel, kreeg een bekeuring voor het overschrijden van de maximale snelheid met ruim twintig kilometer per uur, maar hoefde haar rijbewijs niet in te leveren. Het kwam wél in het nieuws, waardoor vele Belgen wisten dat de prinses in eigen land prima de weg op kon en België ook weer zou kunnen vertegen woordigen op de uitgestelde handelsmissies.

Wie desondanks nog twijfelde, zag haar vorige week, nota bene aan de arm van haar broer Filip, op de begrafenis van haar schoonmoeder, de Italiaanse prinses Margherita van Savoye-Aosta. Enkele dagen daarna was ze samen met echtgenoot prins Lorenz, een kleinzoon van de laatste keizer en keizerin van Oostenrijk, aanwezig bij de herdenking van overleden leden van het Belgische vorstenhuis. Daar is sinds vorig jaar ook prinses Delphine bij, die door hun beider vader koning Albert is erkend als zijn biologische dochter.
Verwerken
Astrid heeft haar vader altijd gesteund in de periode dat hij nog ontkende de vader van Delphine te zijn. Zij heeft nu grote moeite met het feit dat haar vader haar niet de waarheid heeft verteld en zelfs heeft ingezet om het bestaan van haar halfzus te ontkennen. Daardoor heeft ze tot dusver geen kennis willen maken met Delphine, die natuurlijk wel haar halfzus is. Ze moet het nog verwerken, zou Astrid zelf hebben gezegd. Kennelijk is dat voor koning Filip een reden om zijn zus nog wat meer tijd te geven en haar vooralsnog niet in te zetten voor de economisch zo belangrijke handelsmissies…