Mysterie rond ’verdwijning’ van prinses astrid

Het Belgische hof maakte begin september 2021 bekend dat prinses Astrid, de zus van koning Filip, voor onbepaalde tijd uitgeschakeld was. De prinses moest voorgenomen handelsmissies afzeggen. Zes maanden later, hersteld van haar rugklachten, is ze echter nog altijd niet teruggekeerd in haar rol. Net als bij zijn broer Laurent lijkt Filip nu Astrid uit het zicht te laten verdwijnen.

Toen bekend werd dat prinses Astrid enige tijd zou zijn uitgeschakeld, maakten vele Belgen zich grote zorgen. Velen dachten ten onrechte dat ze haar rug had gebroken. Die onduidelijkheid werd een beetje door het paleis veroorzaakt. Daar had men in een ultrakort bericht laten weten dat de prinses tijdens sportactiviteiten in de privésfeer haar rugwervel had gebroken. Door ’t over haar ruggenwervel te hebben waren velen tot de conclusie gekomen dat de hele wervel gebroken was en dat het maanden zou duren voordat ze weer een paar passen zou kunnen zetten. In feite ging het om slechts een van de vele disks in de wervel. Dat is pijnlijk, maar men kan nog steeds staan en lopen. Astrid was dan ook na een aantal weken hersteld, maar ze kreeg ten paleize te horen dat ze vooralsnog niet nodig was, mede door corona. Toen ze later voorzichtig zou hebben geïnformeerd naar de voorbereidingen van een belangrijke missie naar de VS, was er evenmin wat te melden. Het is een publiek geheim dat koning Filip de Belgische monarchie vooral om z’n gezin wil laten draaien. Zolang zijn kinderen nog naar een school of universiteit gaan, blijft hij een beroep doen op zijn zus Astrid, die alle opdrachten vlekkeloos uitvoerde. Ze is bovendien niet iemand die graag in ’t middelpunt van de belangstelling wil staan, dus bang dat ze populairder wordt dan koningin Mathilde hoeft hij niet te zijn.

Afleiding

Wat de koning wel dwarszit, is dat zijn zus met haar gezin steeds vaker meewerkt aan mooie reportages in buitenlandse tijdschriften. Astrid (59) heeft dan ook een uitermate fotogeniek gezin, met vijf kinderen en al twee kleinkinderen. Oudste zoon Amedeo is al getrouwd en dit jaar, zo is de verwachting, trouwt haar oudste dochter Maria Laura. Die huwelijken brengen publiciteit met zich mee, wat de angst van Filip verergert, dat Astrid en haar gezin de aandacht voor de Belgische monarchie te veel afleiden van het koninklijk gezin, dat eigenlijk in het middelpunt van de belangstelling hoort te staan.

Astrid’s halfzus Delphine was vorige week bij de jaarlijkse mis ter nagedachtenis aan overleden leden van de koninklijke familie.

Vind je dit interessant?

Ontdek nu alle Nederlandse top titels in één app!

Al abonnee?
Log in om verder te lezen

De Belgische prinses kwam eind vorig jaar al even in het nieuws toen duidelijk was geworden dat ze op de ringweg rond Brussel was aangehouden voor te hard rijden. Astrid, die in de ogen van de meesten nog steeds herstelde van een gebroken rugwervel, kreeg een bekeuring voor het overschrijden van de maximale snelheid met ruim twintig kilometer per uur, maar hoefde haar rijbewijs niet in te leveren. Het kwam wél in het nieuws, waardoor vele Belgen wisten dat de prinses in eigen land prima de weg op kon en België ook weer zou kunnen vertegen woordigen op de uitgestelde handelsmissies.

Van links naar rechts prins Lorenz en echtgenote prinses Astrid met haar broer koning Filip en schoonzus koningin Mathilde.

Wie desondanks nog twijfelde, zag haar vorige week, nota bene aan de arm van haar broer Filip, op de begrafenis van haar schoonmoeder, de Italiaanse prinses Margherita van Savoye-Aosta. Enkele dagen daarna was ze samen met echtgenoot prins Lorenz, een kleinzoon van de laatste keizer en keizerin van Oostenrijk, aanwezig bij de herdenking van overleden leden van het Belgische vorstenhuis. Daar is sinds vorig jaar ook prinses Delphine bij, die door hun beider vader koning Albert is erkend als zijn biologische dochter.

Verwerken

Astrid heeft haar vader altijd gesteund in de periode dat hij nog ontkende de vader van Delphine te zijn. Zij heeft nu grote moeite met het feit dat haar vader haar niet de waarheid heeft verteld en zelfs heeft ingezet om het bestaan van haar halfzus te ontkennen. Daardoor heeft ze tot dusver geen kennis willen maken met Delphine, die natuurlijk wel haar halfzus is. Ze moet het nog verwerken, zou Astrid zelf hebben gezegd. Kennelijk is dat voor koning Filip een reden om zijn zus nog wat meer tijd te geven en haar vooralsnog niet in te zetten voor de economisch zo belangrijke handelsmissies…

Dit artikel komt uit:
Weekend - Editie 8 - 2022

Weekend - Editie 8 - 2022
Terug naar overzicht
Terug naar overzicht

Lees meer

Alle artikelen
Groot feest in noorwegen: amalia’s eerste gala
Weekend

Groot feest in noorwegen: amalia’s eerste gala

Toute royale kwam naar Oslo voor het feestje van de achttienjarige erfprinses Ingrid Alexandra. Voor heel wat jonge royals was het hun eerste konink lijke bal. Zoals voor prinses Amalia en haar Belgische collega prinses Elisabeth.

Lees meer
Wat u nog niet wist over Chantal Janzen
Story

Wat u nog niet wist over Chantal Janzen

Dit jaar zit Chantal Janzen (43) twintig jaar in het vak, en dat vraagt om evenzoveel leuke, interessante en opmerkelijke weetjes over de talentvolle presentatrice en musicalster. Want wist u bijvoorbeeld dat ze kampt met hoogtevrees, dit jaar oma wordt, in therapie is geweest en dat haar ooit zo innige band met showbizzcollega Linda de Mol ernstig bekoeld is?

Lees meer
FLINKE DOMPER voor pasgetrouwde Anouk
Party

FLINKE DOMPER voor pasgetrouwde Anouk

Eerst moest ze al afscheid nemen van haar zoon Benjahmin (20) die naar Amerika ging om zijn basketbalcarrière te vervolgen en nu vertrekt ook Anouks dochter Phoenix (17) naar de USA, nadat ze een aanbod heeft gekregen van The Washington State University om daar te komen basketballen. Ook vertrekt haar zoon Elijah (18) na de zomer voor vier jaar naar het buitenland voor een studie. De pasgetrouwde Anouk is supertrots dat ze hun dromen waar gaan maken, maar zal haar uitgevlogen kinderen enorm gaan missen, zegt ze.

Lees meer
De ware reden achter huwelijk Hans Klok
Story

De ware reden achter huwelijk Hans Klok

‘Op maandagmorgen naar het stadhuis’ Hans Klok (53) heeft de afgelopen tijd zijn leven onder de loep genomen. De illusionist wilde weten of hij iets te vrezen heeft. ‘Ik vind het verschrikkelijk hoe mijn collega’s de afgelopen maanden onder vuur zijn komen te liggen en dat men in Nederland steeds meer voor eigen rechter gaat spelen,’ vertelt Hans aan Story. ‘Bij sommige van mijn collega’s, onder wie Marco Borsato, moet nog van alles bewezen worden. Maar zijn carrière is stuk. Zelfs als straks blijkt dat het niet waar is, heeft hij een wonder nodig om terug te komen. Dat is toch verschrikkelijk? En zelfs een instantie als Madame Tussauds doet daar aan mee. Zij halen zijn beeld weg en brengen daar zelfs een persbericht over naar buiten. Dat laatste hadden ze…

Lees meer
‘Steeds vaker dacht ik: als dit het leven is, hoeft het voor mij niet meer’
Flair

‘Steeds vaker dacht ik: als dit het leven is, hoeft het voor mij niet meer’

Als Jamie Crafoord (29) 22 jaar is, krijgt ze siliconen borstprotheses. Haar geluk is van korte duur, want ze wordt doodziek. Pas als ze nog maar 37 kilo weegt en in een rolstoel belandt, ontdekken ze de oorzaak: ‘zwetende’ protheses. “Ik wilde dat spul het liefst direct nog uit mijn lichaam trekken, heb geen moment getwijfeld.”

Lees meer