Tijdschrift.nl logo
In dit nummer

Na relatiebreuk met ‘Nicolleke’ lijkt realityster in vrije val terechtgekomen Dominante Peter Gillis ziet ‘tv-dictatuur’ INSTORTEN

Tegenover Story doet de voorzitter van de bewonersvereniging van vakantiepark Parelstrand zijn beklag over de wijze waarop volgens hem berooide mensen ten prooi vallen aan machtsmisbruik van uitbater en realityster Peter Gillis. Het lijkt erop dat de ondergang van de spraakmakende ondernemer definitief ingezet is, zeker nu zijn relatie met Nicol definitief over en uit is...

DOOR NICK DIJKMAN
FOTO’S EDWIN SMULDERS, TALPA/ FRISO KEURIS© AMSTERDAM

Omdat chaleteigenaar Hans Nieuwkerk al meer dan tien jaar een plek pacht op vakantiepark Parelstrand in Lommel in België van eigenaar Peter Gillis, en hij voorzitter is van de bewonersvereniging aldaar, claimt hij als geen ander te weten hoe de realityster buiten het zicht van de camera’s te werk gaat. ‘Ik durf het bijna niet te zeggen,’ vertelt Hans aan Story. ‘Maar je schaamt je bijna dat je op een park van Peter Gillis staat.’ Hans’ gevoel van gêne is eveneens gebaseerd op de recente ontwikkelingen in het leven van Peter. Zoals bekend zou Peter zijn vriendin Nicol Kremers afgelopen zomer mishandeld hebben, een oorbel uit haar oor hebben getrokken en in haar neus hebben gebeten. Na de mishandeling is er gebeld met de politie, waardoor Peter zich voor de rechter zal moeten verantwoorden; intussen is bevestigd dat de turbulente relatie van Peter en Nicol definitief beëindigd is. Zelf heeft Hans ook genoeg onderbouwde kritiek op Peter. ‘Het is een gebed zonder einde. Voor het tweede jaar op rij is de helft van het park gevuld met asielzoekers, waar we overigens weinig last van hebben. Maar als je de camping op komt, rijd je langs een hele rij hekken. De asielzoekers verblijven daar ogenschijnlijk afgesloten van de buitenwereld. Het lijkt wel een strafkamp. Het vakantiegevoel overheerst niet. Peter verdient flink aan die asielzoekers. Hij heeft destijds gezegd: We gaan zorgen dat er een overdekte voorziening voor asielzoekers op het park komt. Nou, dat is er nog steeds niet van gekomen. Schandalig!’

‘Geld over de balk’

Net zoals de meeste mensen, hebben ook bewoners van Parelstrand last van de energieprijzen. Al beloofde Peter in eerste instantie van niet. ‘Peter heeft de bewoners van Parelstrand vorig jaar een mail gestuurd met de belofte dat de energieprijzen waren vastgesteld en niet veranderd zouden worden. In augustus werden de prijzen echter flink opgehoogd. Wat mij daar vooral aan stoorde, is dat er geen enkele onderbouwing werd gegeven. We weten niet of hij een langdurig contract had afgesloten of dat hij, net zoals veel anderen, is geconfronteerd met de verhoogde prijzen. Wat me daar ook gigantisch aan stoorde, is dat hij de prijs over een heel jaar met terugwerkende kracht verhoogde. Terwijl de energieprijzen in het eerste half jaar helemaal niet hoog waren.

Peter is voor ons onbereikbaar. Zijn dochter Inge Gillis is directiesecretaresse. Ik heb een brief geschreven namens de bewoners om bezwaar aan te tekenen tegen de verhoogde energieprijzen zonder enige vorm van onderbouwing. Ik heb nog steeds geen reactie gehad. Je voelt je enorm machteloos. Peter legt alles naast zich neer. Hij doet en laat maar. Je kunt niets. Ja, je kunt naar de rechter. Maar hij heeft diepere zakken dan wij.’ Het is dan ook niet voor niets dat Hans niet kijkt naar realityshow Peter Gillis: Massa Is Kassa.

‘Daar word ik kotsmisselijk van.’ Maar: ‘Je leest weleens iets in de krant of ziet iets op internet voorbijkomen. Als ik dan zie hoeveel geld hij over de balk smijt en tegelijkertijd de mensen op zijn vakantieparken aan het uitknijpen is, dan doet dat veel pijn. Wij moeten elke keer meer betalen en krijgen daar niets extra’s voor.’

‘Het lijkt wel een strafkamp’

Nicol zou zijn mishandeld door Peter Gillis.

Dakloos

Sterker nog, volgens bewoner Hans wordt Parelstrand een steeds onaantrekkelijkere plek om te verblijven. ‘Als je het park ziet... Er zitten grote kuilen in de paden. Daar gooit Peter dan puin in om ze op te vullen, maar elk jaar worden die kuilen groter en er blijft veel water in staan. In het puin zitten vaak ook grote schroeven, waardoor er mensen met lekke banden komen te zitten. Er is een gelegenheid waar je iets kunt drinken, maar de mensen die daar zitten... Het ziet er niet fijn en gezellig uit. Vroeger werden er nog weleens wat leuke avonden met muziek georganiseerd, maar dat is niet meer zo. Er is ook een winkel op het park aanwezig. Maar dat is de meest uitgeklede winkel die je op een camping tegen kunt komen.’ Ook de sport- en recreatiefaciliteiten zijn volgens Hans niet uitnodigend. ‘Een tennisbaan van asfalt, midgetgolfbaan en een luchtkussen voor de kinderen. Het zwembad is weg. Daar werd altijd goed gebruik van gemaakt, maar dat is afgebroken. Er is wel een meer dat Peter met zijn bedrijf lang heeft gepacht en waar bewoners een duik konden nemen, maar daarvan heeft de gemeente de pacht opgezegd. Toen we onze plek kochten, werden er flinke beloftes gedaan. Dit zou het mooiste park uit de omgeving worden. Er is nooit een zichtbare investering gedaan. Er wordt nooit naar de elektriciteitsleidingen omgekeken. Die zijn heel oud, met een ouderwets stoppensysteem. Peter zegt dat het allemaal gekeurd is, maar ik heb daar nooit een bevestiging van gezien. Dat stemt ons niet vrolijk.’

Vind je dit interessant?

Ontdek nu alle Nederlandse top titels in één app!

Bestel nu

Peter Gillis zou het nog weleens moeilijk kunnen krijgen om zijn toekomst bij de tv-bazen te verzilveren.

Zeurend

Omdat de werkwijze van Peter inmiddels landelijk nieuws is, is de vraag: waarom verblijven er überhaupt nog mensen op zijn vakantieparken? ‘Uit pure noodzaak,’ zegt Hans. ‘We betalen 3.000 euro per jaar aan pachtkosten. Je mag het park permanent bewonen, als je maar drie weken per jaar elders woont. De mensen die hier 49 weken per jaar wonen doen dat niet uit luxe. En daarbij: er wonen ook mensen 52 weken per jaar.

‘Er heerst een angstcultuur’

Wie controleert dat? We krijgen elke keer een jaarcontract. Daar staat in dat als je je niet aan bepaalde afspraken houdt, ze het contract op kunnen zeggen. Er heerst dus een angstcultuur. Er zijn veel mensen bang voor Gillis. Als Gillis zegt: We stoppen ermee, je mag hier niet meer pachten, dan moet je ook zelf de kosten voor het opruimen van je huisje betalen. Sommige mensen kunnen dat niet opbrengen en zullen dan dakloos zijn. Dus die klagen niet.’ Al met al lijkt het erop dat Peter Gillis zijn tv-koninkrijk, dat volgens criticasters steeds meer wegheeft van je reinste dictatuur, voor zijn neus ziet instorten. Nu de publieke opinie en zelfs SBS6-collega’s zich openlijk tegen hem keren, is de vrije val van zijn populariteit ingezet. De op tv dominante en steevast zeurende Gillis, die nooit de massale landelijke geliefdheid van de Meilandjes wist op te wekken, zal het volgens insiders moeilijk krijgen om bij de tv-bazen zijn toekomst te blijven verzilveren. Peter Gillis liet via woordvoerder Martin van Putten aan Story weten geen reactie te willen geven op bovenstaande uitlatingen van Hans Nieuwkerk.

Lees meer

Alle artikelen
Tropisch ten top
&C Magazine

Tropisch ten top

Wat is er beter dan een tropisch eiland met hagelwitte zandstranden en wuivende palmbomen, op nog geen tien uur vliegen? Juist: twéé van die eilanden. Ontdek Zanzibar en Lamu.

Lees meer
Kalm aan in de ALGARVE
Libelle

Kalm aan in de ALGARVE

Hoewel de Algarve een populaire vakantiebestemming is, ontdekte chef toerisme Françoise dat je ook prima kunt onthaasten in dit zuidelijke deel van Portugal. “Alles is hier zo lekker ‘calma’.”

Lees meer
‘Feyenoord kampioen? Ik hoop het zo!’ Trainer en oud-voetballer Jean-Paul van Gastel
Panorama

‘Feyenoord kampioen? Ik hoop het zo!’ Trainer en oud-voetballer Jean-Paul van Gastel

Jean-Paul van Gastel (50) is terug in het land na drie jaar China. Al die tijd ontving de trainer daar geen bezoek en kon hij zijn kinderen niet zien. Dat was het grote minpunt aan zijn avontuur, waarvan hij tegelijkertijd volop heeft genoten. In China had hij ook de tijd om zijn ontslag bij Feyenoord te verwerken. Is die wond inmiddels geheeld? Over rondhuppelende olifanten, een luxegevangenis en de titelrace van Feyenoord. “Het is een emotionele rollercoaster geweest.”

Lees meer
Zinderend mooi Zweden
Margriet

Zinderend mooi Zweden

Een prachtige kust, vriendelijke mensen en overal waar je komt heerlijk en puur eten. Het is absoluut de moeite waard om West-Zweden te verkennen.

Lees meer
Uur van de waarheid waarom de klok terug of vooruit ons zo ontregelt
Flair

Uur van de waarheid waarom de klok terug of vooruit ons zo ontregelt

Op 31 maart gaat de zomertijd weer in: een uur langer licht. Maar Europa wil af van dat gerommel met de wijzers. De vraag is alleen: gaan we dan voor winter- of zomertijd? Wetenschappers kiezen voor de eerste optie. En daar heeft onze biologische klok alles mee te maken.

Lees meer