Tijdschrift.nl logo
RUBRIEKEN

Nadège in fi nanciële nood

Het is een beeld dat velen nog helder voor de geest staat: Nadège die in haar kleine rode autootje aankomt bij Chateau Meiland. Een beeld dat eerdaags niet meer bestaat, want het gaat slecht met de ex-huishoudster van de familie Meiland. Nadat ze getroffen werd door kanker en daar miracu- leus van herstelde, wordt ze eerdaags weer geopereerd én heeft ze financiële sores. ‘Ik denk dat ik mijn auto moet verkopen.’

DOOR BORIS VAN ZONNEVELD
FOTO'S TALPA, PRIVEBEELD

De Meilandjes hadden het vaak over het kleine rode autootje van Nadège, Maxime een keer in negatieve zin. ‘Kwam ze steeds met dat rode autootje om d'r geld vragen’, klaagde ze in de serie. Zij vond Nadège ‘vreselijk’. Dat leidde tot een uitbrander van Erica. Martien wilde Nadège hoe dan ook weer ontmoeten, en daar kwam het in mei eindelijk van. Ook daar speelde haar autootje weer een hoofdrol. Nadège zat toen nog midden in de behandelingen wegens darmkanker en kwam de oprijlaan van het kasteel oprijden. ‘Haar rode autootje kwam aanrijden en ik zag twee hoofden achter de voorruit’, vertelde Erica. ‘Toen bleek dat een vriendin mee was om te rijden, want ze was te moe. Ze kon zelf niet rijden. Ze was 20 kilo afgevallen en had een witte band om de arm met een spuit er nog in. Ze zat in een chemotraject en in haar keel hadden ze ook iets gevonden.’ Inmiddels is Nadège op miraculeuze wijze hersteld van de kanker, maar ze blijkt meer onder de leden te hebben. ‘Qua gezondheid gaat het beter met me’, vertelt ze aan Weekend, ‘maar ik moet op 22 november een operatie aan mijn nieren ondergaan. Wat ze precies gaan doen weet ik niet, ik ben geen dokter, maar het heeft niet te maken met de eerdere operaties tegen kanker.’ Haar gezondheidstoestand laat nog altijd te wensen over. ‘Ik kan niet werken en het gaat heel slecht met me omdat ik maar 300 euro per maand krijg. Net genoeg om de huur van te kunnen betalen, maar ik denk dat ik mijn auto moet verkopen om te kunnen leven. Het is erg moeilijk op dit moment’, verzucht ze.

‘Mijn auto moet ik verkopen’

Bedelen

In Frankrijk is de verzorgingsstaat anders ingericht dan in Nederland, met minder hoge uitkeringen, ‘Ik heb geen recht op dagelijkse uitkeringen van de sociale zekerheid omdat ik langer dan zes maanden niet heb gewerkt’, legt ze uit. ‘Ik moet nu vier maanden wachten op een antwoord over een aanvraag vooreen invaliditeitsuitkering omdat ik momenteel niet kan werken.’ Bij hun laatste ontmoeting schoot Erica haar voormalig huishoudster financieel te hulp. ‘Ik heb wat geld naar haar overgemaakt’, vertelde Erica, ‘maar verder… wat moet je? Werken kan Nadège nu niet, maar ik wil haar wel aanprijzen bij de nieuwe eigenaren als huishoudster. Ik weet niet of die dat willen. Misschien komt ze wel nooit meer aan het werk.’ Nadège wil niet bij Erica bedelen om meer geld. ‘Het geld van toen heeft me veel geholpen, maar het is niet makkelijk om het te weer vragen’, zegt ze. Helaas heeft ze naar eigen zeggen geen andere familieleden of vrienden die haar kunnen helpen. ‘Geen.’ Eerder was er een vrouw die een inzamelingsactie organiseerde om het chateau voor Nadège te kopen en zij wilde ook haar hondje Eliot overnemen, mocht er iets met Nadège gebeuren. Dat is gelukkig niet meer aan de orde, maar helaas laat de gezondheid van Nadèges trouwe viervoeter nu te wensen over. ‘Het gaat niet zo goed met Eliot, hij wordt binnenkort 14 jaar. Hij is doof en erg moe. Daar maak ik mij natuurlijk wel zorgen over.’ Ze ziet dan ook op tegen de toekomst en heeft weinig vertrouwen in een goede afloop. ‘Niet echt. Het is niet gemakkelijk.’ Een lichtpuntje zou kunnen zijn dat ze naar Nederland kan komen, tenminste, elders werd beweerd dat de familie Meiland haar had uitgenodigd. Helaas blijkt dat meer wishful thinking dan feit, want volgens Nadège is daar geen sprake van. ‘Nee!’, roept ze uit. ‘Ze schrijven maar wat ze willen, maar ik weet er niks van. Misschien hebben ze me verkeerd begrepen.’ En dat lijkt ook te gelden voor de bewering dat de nieuwe eigenaren van het kasteel haar gevraagd zouden hebben om voor hen te komen werken. ‘Momenteel niet, misschien volgend jaar’, zegt ze.

‘Ik wil niet bij Erica en Martien bedelen om geld’

Vakantiehuis

Het is overigens niet uitgesloten dat de familie Meiland en hun voormalige huishoudster elkaar in de toekomst weer zullen treffen, maar dat zal dan waarschijnlijk in Frankrijk zijn. Martien en Erica denken namelijk na over een vakantiehuis. ‘Misschien dat we er nog weleens komen’, zegt Erica. ‘Wij vinden die streek heel mooi, dus misschien kopen we er nog iets kleins, een vakantiehuisje of zo. Dan zouden we wel contact kunnen houden.’ Want de verhoudingen zijn, in tegenstelling tot eerder, weer goed. Na het vertrek van de Meilandjes uit Frankrijk eindigde het vertrouwde contact met Nadège, maar vanwege de afstand kwam het heel lang niet van een reünie. Even leek daar schot in te zitten nadat Nadège de familie een mailtje stuurde om hen te condoleren met het verlies van hond Bommel. ‘Nou, dat vind ik toch aardig!’, riep Martien uit, en hij wilde haar meteen uitnodigen voor Pasen, maar er kwam een kink in de kabel. Nadège vond dat jammer, maar er ontstonden nieuwe plannen voor een reünie, als de overdracht van het kasteel aan de nieuwe eigenaar zou plaatsvinden.

Vind je dit interessant?

Ontdek nu alle Nederlandse top titels in één app!

Bestel nu

Zo geschiedde eerder dit jaar. Het was een ander soort ontmoeting dan gedacht, want de huishoudster was toen ernstig ziek. Het werd een hereniging met veel emoties. Zelfs kleine Claire, de dochter van Maxime, was erbij. ‘Ik was heel blij om hen weer te zien’, besluit Nadège. 'We haalden herinneringen op aan onze goede tijden samen, zoals de vakantie, toen ik mee mocht naar Tenerife. Dat was mijn beste vakantie ooit.’

‘Het gaat heel slecht met me, ik krijg maar 300 euro per maand’

Lees meer

Alle artikelen
De zomer OP ZAK
Libelle

De zomer OP ZAK

Niet alleen cargopants zijn hot deze zomer, ook in een jasje, bloes of rok met opgenaaide zakken maak je dit seizoen stoere sier.

Lees meer
Around the world in a day
Flair

Around the world in a day

Op je fashionwereldreis doe je deze zomer Indonesië, India en Marokko aan. Lekker avontuurlijk, met laagjes en prints in mooie diepe kleuren.

Lees meer
Spannende nieuwe stap voor máxima
Weekend

Spannende nieuwe stap voor máxima

Maxima blijft dromen van groter, beteren meer. Nu onderwijs in muziek weer op de kaart staat, wil ze meer kunst en cultuur op én buiten scholen. Een grote stap. ‘Heel spannend’, vindt de koningin.

Lees meer
Je neemt er betere beslissingen van(EN NÓG 12 REDENEN OM LEKKER NAAR BUITEN TE GAAN)
Margriet

Je neemt er betere beslissingen van(EN NÓG 12 REDENEN OM LEKKER NAAR BUITEN TE GAAN)

In de winter is het heel verleidelijk om met een dekentje over je heen met een kop thee op de bank te kruipen. Maar nu het volop lente is, is er geen enkel excuus meer om binnen te blijven. Al was het maar omdat het ook wetenschappelijk is bewezen dat het heel goed voor je is om naar buiten te gaan.

Lees meer
Britse presentator volgens collega’s alleen maar aardig op tv ‘Teddybeer James Corden is een wolf in schaapskleren’
Story

Britse presentator volgens collega’s alleen maar aardig op tv ‘Teddybeer James Corden is een wolf in schaapskleren’

Hollywood lijkt een en al glitter en glamour, maar achter gesloten deuren gebeuren vaak dingen die het daglicht niet kunnen verdragen. In de Amerikaanse entertainmentindustrie is men wel wat gewend, maar sommige schokkende gebeurtenissen dreunen nog vele jaren na. Story publiceert de grootste schandalen. Deze week: James Corden, wiens tv-afscheid door velen totaal niet wordt betreurd.

Lees meer