Tijdschrift.nl logo
In dit nummer

Nino Wilkes wil taboe op homoseksualiteit in voetbal doorbreken

Via Instagram maakte Nino Wilkes (27) onlangs bekend dat hij op mannen valt. Op zich is dat natuurlijk geen schokkende mededeling, ware het niet dat de zoon van Rossana Kluivert is opgegroeid in de macho voetbalwereld waarin homoseksualiteit helaas nog steeds taboe is… Party sprak met Nino en zijn moeder.

TEKST: @ANDRIESJELLEDEJONG
FOTO’S: RENI VAN MAREN, INSTAGRAM
Nino groeide op in een voetbalfamilie. In het samengestelde Kluivert-gezin is zijn geaardheid gelukkig geen issue.

Onlangs postte Nino Wilkes, de zoon van Rossana Kluivert, op Instagram een emotioneel bericht. ’Terwijl ik dit typ, denk ik: wat doe ik? Ik heb namelijk nog nooit openlijk gesproken over mijn homoseksualiteit. Toen de organisatie van de Pride mij vroeg of ik iets wilde opnemen voor de uitzending daarvan, dacht ik: dit is het moment. Zoals velen van jullie weten, kom ik uit een wereld waarin voetbal centraal staat. Sterker nog, het betaald voetbal is bij mijn opa begonnen en er bestaat geen familie waar zoveel voetbal-talent uit is voortgekomen als die van mij, en daar ben ik onwijs trots op. Mede door dit gegeven heb ik het altijd lastig gevonden om mijn plek te vinden en vooral mezelf te vinden. Ondanks dat ik het soms nog steeds lastig vind om te benoemen, voel ik dat ik op het punt gekomen ben waarop ik er klaar voor ben om dit met jullie te delen, en dat ik ook meer met het thema homoseksualiteit en voetbal wil doen, omdat hier nog veel stappen in gezet moeten en kunnen worden. Maar nu leg ik mijn telefoon even weg, omdat ik dit doodeng vind. Wees lief voor iedereen, allemaal!’

Nino, je hebt nogal wat losgemaakt met je emotionele bericht op social media…

“Dat klopt. En het is best grappig dat er zoveel loskomt, omdat ik niet nu net uit de kast ben gekomen ofzo. Mijn omgeving weet het al jaren, dat ik op mannen val. Maar het was voor het eerst dat ik er online over sprak, dat ik ermee naar buiten kwam voor iedereen. Dat er zoveel reactie op is gekomen, heeft denk ik te maken met de link die ik maakte met het betaald voetbal. Ik kom uit een wereld waarin voetbal centraal staat. Voetbal in mijn familie begon bij mijn opa Faas Wilkes. Maar sinds mijn moeder met Patrick Kluivert samen is, is de voetbalfamilie alleen maar groter geworden. Kijk maar naar mijn voetballende stiefbroers Quincy Kluivert, Justin Kluivert en Ruben Kluivert en natuurlijk mijn broertje Shane bij FC Barcelona. Helaas heerst er nog steeds een groot taboe op homoseksualiteit in het voetbal en dat vind ik lastig. Er zijn naar aanleiding van mijn post al twee profvoetballers geweest die contact met me hebben opgenomen omdat ze met dit probleem zitten. Ze vroegen er advies over. Ik wil er graag meer mee gaan doen. Helemaal omdat ik uit die voetbalfamilie kom, kan ik misschien bijdragen aan het verschil.”

Vind je dit interessant?

Ontdek nu alle Nederlandse top titels in één app!

Bestel nu

Waarom vond je dit hét moment om ermee naar buiten te komen?

“De laatste tijd ben ik best wel actief op allerlei gebieden. Bij alles wat ik doe, verwacht ik van de mensen met wie ik in gesprek ben, dat ze open en eerlijk zijn over alles wat ze doen. En eigenlijk was er bij mezelf één ding waar ik zelf nog niet zo open over was. Ik ontweek mijn eigen verhaal nog weleens en dat hoeft nu niet meer. Dat voelt fijn, ik voel me er nu veel zekerder over. De reacties zijn allemaal erg leuk. En je wilt niet wéten hoeveel jongens mij berichtjes hebben gestuurd om een keer een drankje te doen of op date te gaan, haha. Ik heb nu geen relatie, heb het lekker druk met mijn werk en zit onwijs lekker in mijn vel.”

Je moeder Rossana reageerde heel cool op je bericht. Ze zei onder meer dat ze zich erover verbaasde dat homoseksualiteit anno 2023 überhaupt een item moet zijn dat naar buiten moet worden gebracht…

“Toen ik een jaar of 21 was, dus pakweg zes jaar geleden, heb ik haar verteld dat ik op jongens val. Ik heb er toen ook bij gezegd dat ik niet wilde dat ze het in de publiciteit zou delen. Mijn moeder heeft vaak op haar tong moeten bijten om erover te zwijgen. Maar ik wilde graag zelf het moment en de manier waarop kiezen. Ik vind het wel hartstikke tof dat ik een moeder heb die haar mond open durft te trekken. Zij is het type dat mij meteen appt als er ergens een negatieve reactie wordt geplaatst. Ze heeft bijvoorbeeld ook alle honderden reacties onder mijn Instagram-bericht geliked. Ik denk dan: mam, waarom ben je die allemaal aan het liken? Maar ze is gewoon trots en op die manier laat ze haar liefde zien. En ze weet dat het voor mij toch ook wel een stap is. Ik heb het berichtje vanuit mijn hart geschreven. Ik heb er misschien ook wel wat te lang mee rondgelopen en dat vond zij onnodig. Ze vond dat denk ik het meest lastige stukje, omdat het helemaal niets te maken heeft met de manier waarop ik door haar ben opgevoed. Ik wilde het moment echter zelf graag bepalen. Ik was er nu klaar voor.”

Hoe reageerde je stiefvader Patrick Kluivert? Hij komt rechtstreeks uit de voetbalwereld waarin homoseksualiteit nog zo lastig bespreekbaar is…

Patrick stond op de eerste boot van de KNVB tijdens de Gay Pride, om aan te geven hoe hij erin staat. Toen was ik nog niet eens uit de kast in de familie. Voor Patrick is het nooit een issue geweest, hij is er helemaal oké mee. Net als mijn stiefbroers. Justin stuurde me net nog een appje dat hij trots op me is. We zijn gewoon een familie, we steunen elkaar en komen voor elkaar op. Mijn zus Demy en halfbroertje Shane, mijn oma: het zit allemaal goed. In onze familie is het helemaal geen ding. Daar ging het me ook niet om. Ik zou het mooi vinden als het in de voetballerij allemaal wat makkelijker bespreekbaar zou worden als mannen op mannen vallen.”

Lees meer

Alle artikelen
Presentatrice gevraagd voor politieke partij Catherine Keyl: ‘Nachtmerries vanwege bedreigingen’
Story

Presentatrice gevraagd voor politieke partij Catherine Keyl: ‘Nachtmerries vanwege bedreigingen’

Politieke partijen weten steeds vaker de weg naar Bekende Nederlanders te vinden. Ook Catherine Keyl kreeg de vraag om zich te verbinden aan een politieke partij. Als lijstduwer, maar ook om straks echt in de Tweede Kamer plaats te nemen. Catherine had echter een goede reden om dit niet te doen...

Lees meer
Samen tegen eenzaamheid ‘Dat gevoel dat iemand zich om je bekommert’
Margriet

Samen tegen eenzaamheid ‘Dat gevoel dat iemand zich om je bekommert’

Het is de Week tegen Eenzaamheid, waarin door heel Nederland activiteiten worden georganiseerd om elkaar te ontmoeten. Hennie, Irna en Renée – en hun maatjes – vertellen hoe het hen hielp om letterlijk en figuurlijk de deur te openen. Om weer in contact te zijn en fijne gesprekken hebben.

Lees meer
‘In de crisisopvang zat ik uren bij de deur, hopend dat iemand mij zou ophalen’
&C Magazine

‘In de crisisopvang zat ik uren bij de deur, hopend dat iemand mij zou ophalen’

Roos* (28) was in de zevende hemel toen ze in verwachting raakte van zoon Jayden. Tot het zeventien dagen na de bevalling vreselijk misgaat: ze wordt vijf weken opgenomen met een kraambedpsychose.

Lees meer
Al 24 jaar gelukkig getrouwd... Daphne Deckers gunt echtgenoot Richard afspraakjes met andere vrouwen
Story

Al 24 jaar gelukkig getrouwd... Daphne Deckers gunt echtgenoot Richard afspraakjes met andere vrouwen

Het bevalt Daphne Deckers (54) nog steeds goed minder op de buis te verschijnen, zodat ze meer tijd kan doorbrengen in haar tuinhuisje bij haar woning in Muiderberg. Niet om te relaxen, maar om haar podcast Daphne op Donderdag op te nemen met ‘intrigerende vrouwen’ – én om in alle rust te schrijven. Volgend jaar verschijnt haar boek De kracht van het ouder worden, waarin Daphne de nadruk legt op de léúke kanten van het klimmen der jaren. Onlangs is Vrienden maken al van de pers gerold, met illustraties van Joey Holthaus. Het gaat over verbinding en wat vriendschap eigenlijk inhoudt. Dat daarin geïnvesteerd moet worden, weet Daphne maar al te goed. ‘Ik ben zelf heel actief in het in stand houden van mijn vriendenkring; het initiatief om af te…

Lees meer
Molens en meer, véél meer
Margriet

Molens en meer, véél meer

Hollandser dan dit stukje Noord-Holland wordt het niet in ons land. Tegelijkertijd poppen er steeds meer hippe plekken op. Echt, het zindert in de Zaanstreek.

Lees meer