Om nooit te vergeten: ‘Alles is weg!’

Interviews op televisie lopen niet altijd zoals je verwacht. Zeker niet wanneer het een live-uitzending betreft. Confrontaties zijn soms goed doordacht of ontstaan spontaan en wanneer iemand ineens op zijn of haar praatstoel zit, is het helemaal peentjes zweten en smullen geblazen. Dit zijn de zeven meest memorabele tv-interviews van de laatste jaren.

De meest legendarische tv-interviews

Patrick Kluivert in het nauw bij Holland Sport.

Patrick Kluivert: ‘Effe serieus, het is niet zo makkelijk’

Hij had er overduidelijk zin in: Patrick Kluivert. Aanschuiven in 2006 bij het sympathieke Holland Sport, toen nog gepresenteerd door Wilfried de Jong en Matthijs van Nieuwkerk, om over zijn nieuwe biografie te praten. Successen bij Ajax, hoogtijdagen bij Barcelona en flink wat toernooi-ervaring bij het Nederlands elftal, het werd allemaal besproken. Wat Patrick op dat moment nog niet wist, was dat de heren heel andere plannen met hem hadden. Zijn bijdrage aan het programma was helemaal niet bedoeld als luchtig of vermakelijk. Nee, er stond hem juist een keiharde confrontatie te wachten. Na drie minuten in het gesprek haalt Wilfried het auto-ongeluk uit 1995 aan, waarbij Kluivert theaterdirecteur Marten Putman het leven liet. Er wordt hem gevraagd naar de toevallige ontmoeting met de nabestaanden – Putmans vrouw en dochter – in een restaurant, elf jaar later. Patrick daarover: “Zijn dochter kwam met tranen in haar ogen naar mijn tafel, we zijn gaan praten en hebben nummers uitgewisseld. Tot nu toe heb ik contact met haar en daar ben ik wel blij om.” Wilfried daarop: “Je had toch ook zelf contact kunnen opnemen? Is dat elf jaar lang niet gelukt? Jij hebt gewoon geen contact gezocht.” Patrick: “Dat heb ik wel gedaan. Een aantal jaren geleden. Ook direct na het ongeluk.” Wilfried weer, dit keer met de aanval die hij op zijn tafelgast had voorbereid: “Je hebt nu nog steeds niet met ze gesproken. Ik ken de familie namelijk en ik heb gisteren met ze gebeld. Je hebt pas gisteren, drie maanden na de ontmoeting in het restaurant een sms’je gestuurd.”

Het ongemak van de in een hoek gedreven Kluivert is vervolgens duidelijk te zien. “Effe serieus,” begint hij. “Het is niet zo makkelijk om directe... euh... hoe zeg je dat... pratende contact te zoeken. Zowel voor mij als voor de familie is het heel moeilijk. Misschien kan ik het gewoon niet.” Wilfried: “Dan heb ik de indruk dat er nog een hoop in je leven moet gebeuren.” Patrick: “Nou, misschien wel. Het is heel moeilijk om uit te leggen waarom het niet lukt. Dat kan ik niet uitleggen.” Wilfried: “En dan pas een dag voor het verschijnen van dit boek een sms’je sturen. Waarom niet direct na het eerste contact?” Patrick: “Ik zou het echt niet weten.”

Peter R. de Vries: ‘Keiharde afspraak!’

Twee jaar na Kluivert-gate, waarbij Matthijs van Nieuwkerk deels de klappen uitdeelde, is de presentator in zijn eigen De Wereld Draait Door zelf aan de beurt. De linkse hoek komt dit keer van Peter R. de Vries. Normaal gesproken vriend van de show, maar nu even niet. Het interview met de crimefighter zit er eigenlijk al min of meer op, wanneer hij toch nog even een punt wil maken. “We zouden iets langer over mijn nieuwe boek praten dan je nu doet,” aldus Peter, wijzend op de welgeteld vijftien seconden dat Matthijs er iets over zegt. Wat volgt is een bizar ongewenst een-tweetje, op een moment dat het programma eigenlijk al van zender had moeten zijn, maar hierdoor uitloopt. Matthijs: “Nou ik dacht even... dat is... nou, kijk me niet zo boos aan!” Tafeldame Chantal Janzen: “Hij heeft een stikkie gerookt.” Peter: “Ik vind dit niet correct.” Matthijs: “Oké, dan mag jij het nu een minuut voor je houden (pakt boekje en plaatst het voor Peter op tafel, red.) en dan maak jij reclame voor dit boekje. Dat is serieus, dat meen ik.” Peter: “Nee, zo gaan we het niet doen.” Matthijs: “Nou ja!” Peter: “Nee, dan moet je niet verbaasd doen. We hebben daar een keiharde afspraak over en die kom je niet na.” Matthijs: “Dat ga ik me straks met jou afzonderlijk, zonder de camera’s erbij, afvragen of dat helemaal zo is.” Peter: “Nou, het staat zwart op wit, hoor.”

Matthijs: “Heb ik iets ondertekend?” Peter: “Jouw productieleider, ja.” Matthijs: “Wat een raar einde van dit programma, Peter.” Peter: “Jij maakt het raar. Ik kom hier zitten, ik heb een afspraak zwart op wit en jij houdt je er niet aan. Dus wie doet er dan raar?” Matthijs: “Dit is toch merkwaardig? Wat is mijn straf ? Wat, wat, wat, wat?”

Peter: “Je kan nu heel gespeeld doen alsof je van niets weet, maar het is gewoon keihard afgesproken.”

Matthijs: “Nou ja zeg, het boekje ligt hier toch ook? Ik heb het over ’t boek. We gaan hier mee ophouden. Dit is niks voor de tv. Tot zover deze aflevering van De Wereld Draait Door. Tot morgen.”

Peter R. de Vries ergert zich aan Matthijs van Nieuwkerk.

‘JIJ MAAKT HET RAAR. IK KOM HIER ZITTEN, IK HEB EEN AFSPRAAK ZWART OP WIT EN JIJ HOUDT JE ER NIET AAN. DUS WIE DOET ER DAN RAAR?’

Gerda Smit: ‘Alles is weg!’

Hij noemde het ‘niet de meest spannende opdracht die hij zichzelf kon geven’, toen Evert Santegoeds in 2009 zijn auto richting Volendam stuurde voor een interview met Gerda, de moeder van Jan Smit. Toch werd het misschien wel het meest spraakmakende interview uit zijn carrière. De keukenrol, blender, etagères, kandelaars en gastendoekjes werden binnen een mum van tijd hét gesprek van de dag, toen een boze vrouw voor haar zoon besloot op te komen en werkelijk alle vuile was buitenhing. Inclusief de ‘dekbedden waar Willem-Alexander en Máxima onder hebben geslapen’. Van kelder tot vliering bleek de villa van Jan te zijn gestript door ex-vriendin Yolanthe Cabau van Kasbergen op de dag dat zij bij hem vertrok. En alle dure spullen? Vervangen door goedkopere varianten. Mevrouw Smit toonde dat haarfijn aan met een keurig geordende map met rekeningen. “Alles is weg!” aldus de vuurspuwende tijgerin. Het tv-interview was een instant-hit en kende vele persiflages.

De moeder van Jan Smit hangt de vuile was van Yolanthe Cabau van Kasbergen buiten.

Onder meer van Irene Moors in de TV-kantine die Yolanthe, uit naam van Gerda, een ‘asociaal vies klerewijf zonder enige klasse’ noemde. Begin 2020 haalde Comedy Central de oude beelden opnieuw boven water om op ludieke wijze handig in te spelen op de toen net ontstane coronacrisis. Ook nu was ‘alles weer weg’, maar dan in de supermarkt vanwege de vele ‘hamsteraars’ in lockdown. “Elk vertrek is uit elkaar getrokken. Nou, zo zijn wij niet grootgebracht,” aldus de Volendamse vanachter de kassa. Tegenover Linda de Mol reageerde Yolanthe jaren later voor het eerst op het geruchtmakende interview: “Ik maak elke ochtend een heel lekker sapje voor Wesley (Sneijder, red.) met de Volendamse citruspers, haha.” Dertien jaar na dato wordt Evert nog regelmatig op het gesprek aangesproken en kan de familie zelf er inmiddels om lachen. Zus Monique: “Het is eigenlijk best gek dat we destijds geen actie hebben opgezet met Hema of Blokker. Daar had namelijk best een aardig verdienmodel in gezeten.”

Topcrimineel Willem Holleeder krijgt tot ieders verrassing een podium aangeboden in College Tour.

Willem Holleeder: ‘Stijn, die verdient strafwerk’

De deelname van beroepscrimineel Willem Holleeder in 2012 aan het programma College Tour was omstreden en leidde tot veel discussie in de samenleving. Waarom een man met zo’n duister verleden een podium geven dat zijn vele slachtoffers misschien meer verdienen, was een veelgestelde vraag in de week voorafgaand aan de bewuste uitzending. Anderen, zoals Frans Timmermans, prezen de redactie van het programma juist, omdat een veelbesproken crimineel die zich nooit laat ondervragen nu eindelijk eens stevig aan de tand gevoeld kon worden. “Ik vind al die ophef belachelijk,” begon Holleeder zijn relaas in de Universiteit van Utrecht. ‘Alle mensen die zoveel commotie maken zijn ook alle mensen die me zelf gevraagd hebben om in hun uitzending te komen. John van den Heuvel (die vooraf de eindredacteur sms’te met de vraag of ze ‘gek geworden waren’, red.) heeft al helemaal geen recht van spreken. Hij heeft mij als eerste uitgenodigd om een interview te geven en daarbij aangeboden een villa te huren voor mijn familie en vrienden.” Daarop liet Holleeder de bewuste mail met de aanvraag zien. Van den Heuvel gaf later aan spijt te hebben deze ooit aan hem te hebben verstuurd. De aflevering zelf ging grotendeels over de daden en het leed dat Holleeder anderen in zijn leven heeft berokkend, tot een student met uitgerekend een connectie met Holleeders toenmalige advocaat Stijn Franken vijf minuten voor het einde het woord nam. “Ik hoor de hele avond al uw verhaal aan over uw jeugd en ik moet toegeven dat ik heel veel medelijden met u heb,” stak hij van wal. “Ik vraag me af of u dit niet als een uitgelezen kans ziet om de goede Willem Holleeder aan het publiek te tonen en medelijden te wekken bij het publiek?” Holleeder daarop enigszins verward: “Om te beginnen zijn de vragen die gesteld werden niet mijn vragen geweest. Ik had beloofd dat ik alles eerlijk zou antwoorden, dus dat heb ik gedaan. En nu verwijt u mij dat ik ze eerlijk heb beantwoord omdat ik misschien de zielige Willem wil uithangen. Dat is absoluut niet zo.” De discussie kwam lekker op stoom met wederom een weerwoord van de bewuste student: “De manier waarop u ze beantwoord hebt, is te kwetsbaar voor iemand die zo’n verleden heeft als u. Dat u het excuus gebruikt van uw verleden vind ik oké, maar u kunt dat niet als enige excuus gebruiken voor uw criminele verleden. Daarmee wilt u te veel goodwill tonen aan het publiek.” Stevige taal, maar voor Holleeder was het op dat moment genoeg: “Volgens mij bent u net de zaal binnengekomen, want dat is helemaal niet aan de orde geweest. Ik heb de verantwoording genomen voor alles wat ik gedaan heb en niets afgewenteld op mijn jeugd. Als de vragen u niet bevallen, dan mag dat zo zijn. Uw vraag bevalt mij ook niet. Volgens mij ben jij een beetje in de war? Wat studeer jij? Rechten? Nou Stijn, die verdient strafwerk.”

Vind je dit interessant?

Ontdek nu alle Nederlandse top titels in één app!

Probeer nu 14 dagen gratisProbeer nu 14 dagen gratis

Gordon verzorgt de eerste ruzie bij RTL Late Night.

kroonprinses Amalia probeert haar moeder af te troeven in een live-interview.

Gordon: ‘Weet waar je vandaan komt, jongedame’

Het nieuwe RTL Late Night van Humberto Tan was in 2013 amper vier dagen oud, toen het de eerste tv-ruzie al in de boeken bij kon schrijven. Te gast waren zanger Gordon en naaktmodel/presentatrice Ancilla van de Leest. Gelukkig zaten ze tegenover elkaar met daartussen een grote talkshowtafel, anders waren er vast en zeker wat nagels over beider gezichten gekrast. Ancilla was aangeschoven om te praten over het feit dat de privacy van mensen steeds meer wordt ingeperkt, wat tot gevolg had dat stalkers haar gemakkelijker konden opzoeken en bedreigen. Een serieuze kwestie, zeker als je je bedenkt dat Gordon zeven jaar later eveneens zelf thuis werd overvallen, bedreigd, vastgebonden en mishandeld. Hij emigreerde er afgelopen najaar voor naar Dubai, omdat hij zich in eigen land niet veilig meer voelde. In 2013 was hij echter nog een andere mening toegedaan. De zanger, inbrekend op het verhaal van Ancilla en op denigrerende toon: “Je moet het allemaal niet belangrijker maken dan het is. Iedereen weet me te vinden en ik heb daar geen moeite mee. Ik heb niets te verbergen. Dat is de tegenwoordige tijd. Vind jij jezelf zo belangrijk dat je afgeschermd moet worden van iedereen? Als jij op internet met je borsten bloot gaat dan weet je toch hoe laat het is?” Tussen het ratelen van Gordon door kreeg Ancilla niet de kans om te reageren, wat haar uiteindelijk tot de volgende uitspraak verleidde: “Als je me even laat uitpraten? Misschien moet je wat minder coke gebruiken Gordon, want je praat een beetje door me heen.” Gordon, als door een wesp gestoken: “Nou, zeg! Wat is dit? Dit vind ik echt een belediging, gewoon. Ik heb niks te verbergen, maar ik vind dit wel erg ver gaan. Weet waar je vandaan komt, jongedame. Tjezus, absurd dit.” Het kwam die avond niet meer goed tussen de twee. Later plaatste Ancilla nog wel een tweet: “Jammer dat ik niet de tijd heb gekregen om het te hebben over de reden dat ik daar überhaupt was. Gewoon niks. Absurd. En uiteraard heb ik ontzettend spijt van mijn coke-opmerking naar Gordon toe die ten koste van de inhoud ging. Ik heb echter niet de illusie dat hij me anders wel had laten uitpraten.”

Ancilla van de Leest krijgt het aan de stok met Gordon.

ook de koning ziet er de humor wel van in.

Amalia: ‘Geen showversie van mezelf’

Je kunt een kroonprinses nog zo goed voorbereiden op haar allereerste interview, het blijft uiteindelijk toch een tiener die het belangrijk vindt hoe ze overkomt op leeftijdsgenootjes. Een eerste gesprekje direct live de buis op slingeren is daarom misschien niet de meest handige zet. Maar goed, dat zijn we gewend sinds het aftreden van Beatrix en het aantreden van Wim-Lex. Het is te danken aan papa (maar vooral mama Máxima) dat het eerste tv-optreden van Amalia niet ontspoorde. Of toch ook weer wel? Tijdens Koningsdag 2019 in Amersfoort stelde RTL Nieuws-
verslaggever Sander Paulus haar de eerste vraag: “Hoe bevalt het?” Amalia: “Nou, het is altijd een enorm feest en ik ben enorm blij dat ik mee mag doen en ik zie er elk jaar weer enorm naar uit. Het valt op dat iedereen er alt jaar... euh... elk jaar... pff, sorry, elk jaar een enorm feest van maakt en daar ben ik ontzettend trots op, dat ik hier in dit land woon, hier.” Goed, tot zover de ingestudeerde antwoorden. Nu een stukje spontaniteit. Zet ’m op, meisje van Oranje! Op de vraag van Hart van Nederland-verslaggever Sandra Schuurhof of het niet gek is dat alle ogen op haar gericht zijn, vervolgt ze: “Ja, het is af en toe nog even onwerkelijk voor mij om me te realiseren dat dit nou eigenlijk echt m’n leven is, maar ik heb het altijd heel leuk. Of het spannend is? Mja, af en toe.” Moeder Máxima inbrekend: “Jaweeeel...” Amalia: “Ja, af en toe. Ik zeg toch af en toe? Ik kan me eigenlijk heel weinig voorbereiden op een dag als vandaag.” Máxima, wederom spreektijd van haar dochter afsnoepend: “Dat is helemaal niet waar! Ze heeft onderzoek gedaan en had allemaal spiekbriefjes gemaakt want ze wou winnen. Deze familie is zeer competitief.” Heerlijk gekibbel tussen beide dames en uiteindelijk zelfs de aanzet tot dé uitspraak die Amalia haar leven lang zal blijven achtervolgen. Niet zo brutaal als Willem-Alexanders ‘alle Nederlandse pers oprotten’ op 11-jarige leeftijd, maar minstens zo opvallend: “Ik wil hier gewoon mezelf zo goed mogelijk neerzetten en eigenlijk geen showversie van mezelf. Dus ja, ’t is heel eerlijk.” Op de achtergrond de hoge Wimoweh-klanken van The Lion Sleeps Tonight om het af te maken en een Amalia die bij het weglopen nog snel even de camera in kijkt. Hoogstwaarschijnlijk opgelucht dat haar vuurdoop eropzit. Inmiddels zijn we drie jaar verder en lijkt Amalia flink wat meters te hebben gemaakt. Tijdens haar introductie bij de Raad van State afgelopen december, een voorrecht voor de kroonprins of -prinses na diens achttiende verjaardag, hield ze haar eerste toespraak en na afloop haar eerste persconferentie. In tegenstelling tot het eerste -tvesprek op Koningsdag maakte ze hierbij wel veel indruk. Sterker nog, ze lijkt het spreken voor een groep mensen vele malen beter te beheersen dan haar oudeheer, die tot op de dag van vandaag last heeft van onnatuurlijke handbewegingen, foute intonaties en gestotter. De ene generatie is de andere niet.

‘DE KEUKENROL, BLENDER, CITRUSPERS, ETAGÈRES, KANDELAARS, GASTENDOEKJES EN DEKBEDDEN WAAR WILLEM-ALEXANDER EN MÁXIMA ONDER HEBBEN GESLAPEN’

Giovanni Franken: ‘Nee, ik doel niet op je privésituatie’

We snappen het best dat je wat gespannen en onwennig bent wanneer je van de ene op de andere dag het stokje moet overnemen van de zojuist ontslagen hoofdtrainer. Op 28 februari van dit jaar werd bij ADO Den Haag coach Ruud Brood de deur gewezen, waardoor assistenttrainer Giovanni Franken plotseling als ad-interim voor de groep kwam te staan. In een interview met Omroep West werd hem gevraagd hoe hij daarmee omgaat. Franken dacht echter, om onverklaarbare redenen, in een gesprek met RTL Boulevard te zijn beland. Op de vraag of hij een ‘interne struggle’ heeft, volgt het volgende antwoord: “Jazeker. Mijn vrouw zegt dat ook tegen mij: we hebben een interne struggle.”

Giovanni Franken verwart Omroep West met RTL Boulevard.

De verslaggever van dienst weet niet wat hij hoort, maar laat hem doorpraten. “We zijn al een tijdje samen, dus ze vraagt thuis ook aan mij of ik gelukkig ben. Ik bespreek dat gewoon met haar. We zijn daar heel open in. En... ja goed... die struggles heb ik wel thuis, ja. Zeker.” Dan besluit de vragensteller hem snel te redden en grijpt in: “Nee, ik doel niet op je privésituatie. Daar hebben we een relatietherapeut voor. Ik bedoel jouw interne struggle. Je hebt een bepaald gevoel bij Ruud Brood, je hebt met hem samengewerkt. Hij gaat eruit, daar heb jij een mening over of dat terecht is of niet en dan moet jij er in één keer staan.” Franken, die nu wel in de gaten heeft dat dit een sportinterview betreft, verklapt toch nog een saillant detail: “Ik moest gelijk aan thuis denken, want wij gaan inderdaad bij een relatietherapeut in en uit. Maar over ADO heb ik geen interne struggle. A coach is hired to be fired, zeg ik in m’n beste Engels. Ik weet niet beter dat een trainer ontslagen kan worden. Het is altijd triest en pijnlijk, maar daar moet je ook niet over zeuren.” Voor vertrek krijgt de coach nog wel een advies mee: “Een bos rozen is goedkoper dan relatietherapie. Complimentje, picknickmandje mee.” Franken lachend: “Ik ga het meenemen, dankjewel.”

Terug naar overzicht

Lees meer

Alle artikelen