Tijdschrift.nl logo
Inspiratie

Onder de Toscaanse zon

Reis met ons mee naar Val d’Orcia: een groene vallei in het hart van Toscane. Tussen de glooiende heuvels, wijngaarden en cipressen ligt een sfeervolle agriturismo, een kleine boerderij waar je kunt logeren, en iets verderop de biologische bloemenkwekerij van drie zussen Mara, Laura en Teresa. Kijk de kunst af van deze Italiaanse families voor een ‘la dolce vita’ in de lage landen.

Tekstbewerking: Floor Roelvink.
Productie: CocoFeatures.com • Fotografie en tekst: Elena Augier

Pasta e basta

Het servies is in Nederland te koop bij Taste of Puglia (tasteofpuglia.nl).

Traditioneel servies uit Italië? Deze schaal met verfspetters uit Puglia bijvoorbeeld. De grond in deze regio is rijk aan klei en de inwoners zijn al eeuwenlang heer en meester in het maken borden, schalen en kommen van keramiek. Alles gebeurt met de hand, dus elk bordje of kopje is uniek. De grote schalen zijn perfect voor een traditionele spaghetti. Hmm!

La dolce vita

Nergens smaken tomaten zo lekker als in Italië. Goede olijfolie en verse basilicum er overheen en smullen maar!

“Op het menu: antipasti, tomaten met basilicum en natuurlijk verse pasta. Vergezeld van een glas rode wijn gemaakt van de lokale Sangiovese-druiven. Hmmm!”

Wil je hier aan tafel schuiven onder de grote olijfboom? Dat kan als je een bezoek brengt aan de biologische bloemenkwekerij Puscina Flowers van de zussen Mara, Laura en Teresa. In de prachtige tuin organiseren ze workshops. Logeer bij de naburige Agriturismo Cosona, een oude boerderij op de top van een heuvel in de Val d’Orcia. De gastenkamers zijn eenvoudig ingericht in een landelijke Italiaanse stijl. De regio staat bekend om zijn beroemde Pecorino-kaas, olijfolie, wijn en vele andere producten. De boerderij heeft een adembenemend uitzicht over het glooiende Toscaanse landschap en was ook te zien in de film ‘The English Patient’.

VOOR JE ADRESBOEKJE

Agriturismo Cosona, cosona.it Bloemenkwekerij Puscina Flowers, puscinaflowers.com

Diner al fresco

Als het weer het toelaat, lunchen en dineren we buiten. Linnen servetten, mooi bestek en servies en een groot bloemstuk; meer heb je eigenlijk niet nodig als je de tafel sfeervol wilt dekken. Een doorleefde houten eettafel, gemaakt van een oude deur, is het perfecte decor. Het verrukkelijke eten doet de rest!

Onder de olijfboom

Hoe geweldig: dineren onder een oude olijfboom, terwijl je uitkijkt over het glooiende Toscaanse landschap. Kopieer dit sfeertje naar je eigen tuin met een grote olijfboom in een mooie pot voor een mediterraan gevoel. Een robuuste tafel, opklapbare bankjes en een paar losse stoelen zorgen ook meteen voor sfeer.

Agriturismo, fattoria, masseria; als je op zoek gaat naar een logeeradresje in Italië kom je deze namen veel tegen. Het komt neer op ‘slapen op een boerderij’. Een masseria vind je veel in het zuiden van Italië. Op een agriturismo worden nog daadwerkelijk producten gemaakt, zoals olijfolie en wijn en kun je ’s avonds soms bij je gastheer en gastvrouw aanschuiven.

Tas € 19,95 (hm.com)

• Servetten € 6,99 per set van 2 (zarahome.com)

• Kaarsenhouder € 3,95 (iblaursen.dk)

• Afdekklok € 19,95 (casashops.com) •

Crinkle plaid van Hay € 85,- (debijenkorf.nl)

Slabestek € 17,99 (zarahome.com)

• Dahlia serveerschaal van &Klevering € 14,95 (debijenkorf.nl)

• Windlicht € 124,95 (iblaursen.dk).

Buon appetito

In de oude boerderij van Agriturismo Cosona is de tafel gedekt in een rustieke stijl. Van de groene wijnranken is een guirlande gemaakt voor op tafel. Antieke goudkleurige kandelaars zorgen voor sfeervol licht. De houten stoelen met een zitting van gevlochten riet passen perfect in de nostalgische setting. Niet te veel poespas, daar houden de Italianen niet van!

ITALIAANSE SFEREN

Op 2, 3 en 4 juli 2021 vindt het Italië evenement plaats in de tuinen van Kasteel de Haar in Haarzuilens (bij Utrecht). italieevenement.nl

Bloementuin

Een kistje met zaden en bloemen die de drie zussen van Puscina Flowers (instagram.com/puscinaflowers) hebben gekweekt. In hun tuin groeien zo’n 400 soorten bloemen, die ze gebruiken voor bruidsboeketten, bloeminstallaties en workshops. Denk aan geurende rozen, dahlia's, lavendel, cosmea, wilde salie, duif-kruid en zonnebloemen. Zelf zo’n kistje maken? Kijk eens bij dekistenkoning.nl. Op een stukje tape kun je de namen van de bloemen en zaden schrijven.

Wil je ook een pluktuin maken? Studio May & June kan je daarbij helpen. In de webshop koop je kant-en-klare beplantingsplannen en tuinontwerpen, die je zelf kunt uitvoeren. studiomayandjune.com

‘Als de zon langzaam achter de heuvels zakt, is het tijd voor een diner al fresco’

Stoelkussen € 12,99 (hm.com)

• Saladeschaal van Costa Nova € 39,95 (debijenkorf.nl)

• Vaasje € 6,99 (zarahome.com)

• Lantaarn € 14,95 (casashops.com)

• Bank van gerecycled hout € 199,- (maisonsdumonde.com).

Flowerbomb

Om zo’n weelderig bloemstuk te maken, kun je bijvoorbeeld een oude terrine als basis gebruiken. Begin met grotere bloemen die je kris kras links en rechts in de vaas zet. Vul de rest op met kleinere bloemen met verschillende lengtes. Of volg een workshops bij de bloemenkwekerij Puscina Flowers in Italië! puscinaflowers.com

Het kleurenpalet geïnspireerd op het boeket uit de Italiaanse pluktuin.

“In het kleurpalet van het boeket komen de tinten van het avondlicht in de Italiaanse heuvels terug”
Vind je dit interessant?

Ontdek nu alle Nederlandse top titels in één app!

Bestel nu

Zilverstruikje

Calocephalus Brownii

Dahlia

Alfred Grille

Kosmosbloem

Cosmos Bipinnatus

Druif

Vitis

Dahlia

Noordwijks Glorie

Kosmosbloem

Cosmos Rubenza

Ingrediënten voor een Italiaanse tuin

Dalhia ‘Prefere’

Gewone margriet

Gele brem

Engelse lavendel

Scherpe boterbloem

‘Een olijfboom zorgt voor een mediterraan gevoel in je tuin. Tijdens een hele warme zomer, heb je zelfs kans op olijven!’

Wil je die heerlijke Italiaanse sfeer naar je eigen tuin kopiëren? Zo kun je beginnen:

• Een grote olijfboom mag niet ontbreken. Het is een makkelijke boom, dus ook geschikt voor iemand zonder groene vingers. Zoek een boom uit bij een kweker of kijk eens op fleur.nl. Als het een hele warme zomer wordt, heb je zelfs kans op olijven!

• Kleinere tuin of balkon? Zet een heleboel terracotta potten met planten bij elkaar. Groot, klein, alles mag en hoe meer, hoe beter.

• Een pergola of terrasoverkapping is perfect voor klimplanten, zoals een druif of blauwe regen. Een tafel of lekkere fauteuils eronder en je kunt heerlijk borrelen in de schaduw van het groen. De beste plek voor een wijnstok is tegen een muur op het zuiden.

• Een grote parasol of schaduwdoek zorgt dat je ook op warmere dagen lekker in de schaduw kunt zitten.

• In Italiaanse tuinen vind je ook vaak kruiden (heerlijk voor door de pasta!) en fruitbomen.

Lees meer

Alle artikelen
Samen tegen eenzaamheid ‘Dat gevoel dat iemand zich om je bekommert’
Margriet

Samen tegen eenzaamheid ‘Dat gevoel dat iemand zich om je bekommert’

Het is de Week tegen Eenzaamheid, waarin door heel Nederland activiteiten worden georganiseerd om elkaar te ontmoeten. Hennie, Irna en Renée – en hun maatjes – vertellen hoe het hen hielp om letterlijk en figuurlijk de deur te openen. Om weer in contact te zijn en fijne gesprekken hebben.

Lees meer
‘In de crisisopvang zat ik uren bij de deur, hopend dat iemand mij zou ophalen’
&C Magazine

‘In de crisisopvang zat ik uren bij de deur, hopend dat iemand mij zou ophalen’

Roos* (28) was in de zevende hemel toen ze in verwachting raakte van zoon Jayden. Tot het zeventien dagen na de bevalling vreselijk misgaat: ze wordt vijf weken opgenomen met een kraambedpsychose.

Lees meer
Al 24 jaar gelukkig getrouwd... Daphne Deckers gunt echtgenoot Richard afspraakjes met andere vrouwen
Story

Al 24 jaar gelukkig getrouwd... Daphne Deckers gunt echtgenoot Richard afspraakjes met andere vrouwen

Het bevalt Daphne Deckers (54) nog steeds goed minder op de buis te verschijnen, zodat ze meer tijd kan doorbrengen in haar tuinhuisje bij haar woning in Muiderberg. Niet om te relaxen, maar om haar podcast Daphne op Donderdag op te nemen met ‘intrigerende vrouwen’ – én om in alle rust te schrijven. Volgend jaar verschijnt haar boek De kracht van het ouder worden, waarin Daphne de nadruk legt op de léúke kanten van het klimmen der jaren. Onlangs is Vrienden maken al van de pers gerold, met illustraties van Joey Holthaus. Het gaat over verbinding en wat vriendschap eigenlijk inhoudt. Dat daarin geïnvesteerd moet worden, weet Daphne maar al te goed. ‘Ik ben zelf heel actief in het in stand houden van mijn vriendenkring; het initiatief om af te…

Lees meer
Molens en meer, véél meer
Margriet

Molens en meer, véél meer

Hollandser dan dit stukje Noord-Holland wordt het niet in ons land. Tegelijkertijd poppen er steeds meer hippe plekken op. Echt, het zindert in de Zaanstreek.

Lees meer
Op de fiets door het vechtdal
Libelle

Op de fiets door het vechtdal

Van een koe-safari tot culinair genieten: het Vechtdal biedt genoeg ontspanning en vertier. En de natuur is er op z’n zachtst gezegd adembenemend.

Lees meer