Tijdschrift.nl logo
TIJD VOOR JEZELF

Op de fiets door het vechtdal

Van een koe-safari tot culinair genieten: het Vechtdal biedt genoeg ontspanning en vertier. En de natuur is er op z’n zachtst gezegd adembenemend.

Tekst CHRIS MUYRES
De historische houten boot brengt je op plekken waar je anders niet kunt komen

Eenmaal vanuit Duitsland ons land binnengestroomd, meandert de Vecht over een afstand van zestig kilometer door Overijssel om bij Zwolle uit te monden in het Zwarte Water. Ondertussen heeft ze charmante plaatsen aangedaan, waaronder Gramsbergen en Dalfsen. Daartussen, in het brede dal van de rivier, ligt een coulisselandschap met schaduwrijke lanen, grasland vol geurige bloemen, akkers gescheiden door oude houtwallen, heidevelden en bossen met rivierduinen. Her en der staan hoeves met rode pannendaken of bedekt met riet. Lange oprijlanen voeren naar statige havezaten waar sommige van de boerderijen toe behoren. Plezierboten varen er langs volle rietkragen en overhangende wilgen. Koeien staan soms tot de knieën in de heldere rivier, waarin maar liefst 38 vissoorten rondzwemmen, de Vecht is een van de schoonste rivieren van ons land. Een leuke manier om het Vechtdal te verkennen is te voet van NS Station naar NS Station. Zo heb je steeds de mogelijkheid de trein terug te pakken naar je vertrekpunt. De treinen stoppen in Zwolle, Dalfsen, Ommen, Mariënberg, Hardenberg en Gramsbergen. De bewegwijzering is wit-blauw gemarkeerd.

Kunstwegen

Fietsen langs de Vecht is ook een aanrader. De officiële Vechtdalroute is in totaal 245 kilometer lang. Het grootste deel daarvan ligt in Duitsland, waar de Vecht ontspringt en Vechte heet. De route valt ongeveer samen met Kunstwegen, een parcours waarlangs zo’n honderd kunstwerken in het landschap staan. Dertig daarvan bevinden zich langs het Nederlandse deel van de fietsroute (ca. 80 kilometer). Prachtig zijn de Zieleschepen van kunstenaar Cornelius Rogge. Je ziet ze opdoemen als boten op het droge op een dijk buiten Zwolle en een oever bij de sluis van Diffelen. De Glazen Engel van Herman Lamers op de Grote Markt in Zwolle is ook indrukwekkend. En het fotogenieke Koekoeksklokgewicht van Hans van den Ban in het stadspark van Gramsbergen. Precies waar de Vecht ons land binnenstroomt, staat een mooi werk van de wereldberoemde Ilya Kabakov verdeeld over beide landen: een vrouw van draad aan de Nederlandse kant van de rivier, een man van draad aan de Duitse. Op kunstwegen.nl vind je alle werken en locaties. Je kunt ze ook bekijken als je toevallig in de buurt bent door de borden te volgen tijdens je fiets- of wandeltochten door het Vechtdal.

Lange oprijlanen voeren naar statige havezaten

Aan het water

Volg je de Vecht vanaf de grens stroomafwaarts van plaats naar plaats, dan kom je achtereenvolgens in Gramsbergen, Ommen, Vilsteren, Dalfsen en Zwolle. Allemaal leuk om te verblijven. Zo staat Ommen bekend om de vele campings. Mooie b&b’s en hotels zijn er hier ook in overvloed, maar eentje springt eruit: Hotel Mooirivier in Dalfsen. Je logeert daar in een boerderij met een rieten dak, smaakvol verbouwd en ingericht. Je kunt heerlijk wandelen en fietsen in de omgeving én in Hotel Mooirivier is het vervolgens heel fijn thuiskomen. Voor het diner even lekker ontspannen in de wellness en daarna in het restaurant genieten van gerechten die met lokale ingrediënten zijn bereid. De ligging direct aan het water maakt het helemaal af. Begin de dag met een verkwikkende ochtendduik in de Vecht, als je wilt. In de tuin aan de waterkant is ook nog een loungeterras.

KOEIEN STAAN SOMS TOT DE KNIEËN IN DE HELDERE RIVIER
DE VILSTERSE
KORENMOLEN IS NOG IN BEDRIJF EN MAALT SPELT UIT HET VECHTDAL
Begin de dag met een verkwikkende duik in de Vecht
Met een beetje geluk spot je een rode wouw, kiekendief of waterral
Vind je dit interessant?

Ontdek nu alle Nederlandse top titels in één app!

Bestel nu

Vechtezomp en vijvertuinen

Even terug naar waar de Vecht ons land in stroomt, bij Gramsbergen. In een historisch boothuis aldaar ligt de oude vechtezomp De Grammesberghe. Een rondvaart met deze historische zomp (een houten boot typerend voor de Vechtstreek) brengt je op plekken aan het water waar je op een andere manier niet kunt komen. Het vertrekpunt is Bierbrouwerij Mommeriete, gevestigd in een schipperscafé uit 1857. Net buiten Gramsbergen zijn de sprookjesachtige vijvertuinen van Ada Hofman, een unieke bezienswaardigheid in de wereld. Hier zijn dertig tuinen met zo’n vijftig heldere vijvers vol waterlelies en andere bloeiers te bewonderen. In het tuincafé kun je nagenieten met wat lekkers.

Verstilde brinkdorpen

De volgende plaats aan de Vecht is Hardenberg, met veel winkels, terrassen en een promenade aan de rivier. In de bosrijke omgeving verderop liggen de verstilde dorpen Rheeze en Beerze. In het eerste dorp vormen theetuin en koffiekamer De Rheezer Kamer een heerlijke pleisterplaats met een b&b. De middeleeuwse Rheezerbrink, waaraan ook De Rheezer Kamer ligt, is een beschermd dorpsgezicht met rietgedekte boerderijen en schuren. Ook het plaatsje Beerze is een plaatje met zijn authentieke Saksische boerderijen.

Bijzondere landgoederen

Voor wandelaars is Landgoed Eerde bij het gezellige Ommen een oase van plattelandsrust. Hier hoor je alleen het gefluit en gekwetter van vogels, en verder hooguit een tractor op een akker verderop. Het lijkt haast of het leven hier amper is veranderd sinds de achttiende eeuw. Het hart van het landgoed is een deftig kasteel met statige tuinen en lanen, daaromheen boerderijen op de landerijen die tot het domein behoren. Je komt er nauwelijks verkeer tegen, of je nu de wandeling van een uur of die van drie uur doet. De kans dat je reeën ziet of ijsvogels, die nestelen in de steile oevers van riviertje de Regge, is misschien wel groter. Houd vooral even pauze bij biologische boerderij Hoeve Meulenhorst op het landgoed.

Verscholen achter een ongerept eeuwenoud bos ligt Erve Vechtdal. Een leuke activiteit is hier de koesafari naar de brandrode runderen. Tijdens de trip vertelt eigenaar Simone Koggel vol passie en trots over haar mooie bedrijf. Na afloop kun je in het restaurant genieten van lokale lekkernijen. (koesafari.nl) Iets verder tussen Dalfsen en Ommen ligt weer een heel bijzonder landgoed, genaamd Vilsteren. Daar maakt een compleet kerkdorp deel van uit van een beschermd dorpsgezicht en heeft een officiële rijksmonumentale status. Via vijf wandelroutes is dit bijzondere historische landgoed te ontdekken.

De middeleeuwse Rheezerbrink is een beschermd dorpsgezicht

Langs kastelen en havezaten

Groenste Dorp van Nederland en Groenste Kleine Stad van Europa zijn twee titels die Dalfsen al in de wacht sleepte. Aan de kade van het dorp ligt een zomp, net als in Gramsbergen, waarmee je rondvaarten kunt maken op de Vecht. Dalfsen wordt omgeven door lanen waar je eindeloos kunt wandelen en fietsen. Bijvoorbeeld naar kasteel Rechteren, het enige middeleeuwse kasteel in Overijssel dat nog intact is. Het is helaas niet te bezoeken, want het wordt nog bewoond. Maar via het Instagramaccount @christiaanvanrechteren krijg je fraaie inkijkjes. Kasteel Rechteren ligt aan de Kastelenroute Dalfsen, een knooppuntenroute van dertig kilometer, die langs nog veel meer fraaie havezaten en landhuizen voert. Voor een 360-graden-panorama over het Vechtlandschap bij Dalfsen kun je de twintig meter hoge uitkijktoren De Stokte beklimmen. Met een beetje geluk spot je een rode wouw, kiekendief, waterral of een van de andere bijzondere vogels die het rivierdal rijk is. Vlakbij is Theetuin De Stokte, een toplocatie voor een high tea met huisgemaakt lekkers. Als je daar zit te mijmeren over de schoonheid van deze streek, kan het zomaar zijn dat je ergens onderweg het besef van tijd en plaats bent kwijtgeraakt, omdat je dacht dat dit Overijsselse landschap alleen nog op oude schilderijen bestond. Hier in het Vechtdal kun je dus gewoon door zo’n dromerig schilderij fietsen of wandelen alsof de tijd heeft stilgestaan.

Lees meer

Alle artikelen
Presentatrice gevraagd voor politieke partij Catherine Keyl: ‘Nachtmerries vanwege bedreigingen’
Story

Presentatrice gevraagd voor politieke partij Catherine Keyl: ‘Nachtmerries vanwege bedreigingen’

Politieke partijen weten steeds vaker de weg naar Bekende Nederlanders te vinden. Ook Catherine Keyl kreeg de vraag om zich te verbinden aan een politieke partij. Als lijstduwer, maar ook om straks echt in de Tweede Kamer plaats te nemen. Catherine had echter een goede reden om dit niet te doen...

Lees meer
Samen tegen eenzaamheid ‘Dat gevoel dat iemand zich om je bekommert’
Margriet

Samen tegen eenzaamheid ‘Dat gevoel dat iemand zich om je bekommert’

Het is de Week tegen Eenzaamheid, waarin door heel Nederland activiteiten worden georganiseerd om elkaar te ontmoeten. Hennie, Irna en Renée – en hun maatjes – vertellen hoe het hen hielp om letterlijk en figuurlijk de deur te openen. Om weer in contact te zijn en fijne gesprekken hebben.

Lees meer
‘In de crisisopvang zat ik uren bij de deur, hopend dat iemand mij zou ophalen’
&C Magazine

‘In de crisisopvang zat ik uren bij de deur, hopend dat iemand mij zou ophalen’

Roos* (28) was in de zevende hemel toen ze in verwachting raakte van zoon Jayden. Tot het zeventien dagen na de bevalling vreselijk misgaat: ze wordt vijf weken opgenomen met een kraambedpsychose.

Lees meer
Al 24 jaar gelukkig getrouwd... Daphne Deckers gunt echtgenoot Richard afspraakjes met andere vrouwen
Story

Al 24 jaar gelukkig getrouwd... Daphne Deckers gunt echtgenoot Richard afspraakjes met andere vrouwen

Het bevalt Daphne Deckers (54) nog steeds goed minder op de buis te verschijnen, zodat ze meer tijd kan doorbrengen in haar tuinhuisje bij haar woning in Muiderberg. Niet om te relaxen, maar om haar podcast Daphne op Donderdag op te nemen met ‘intrigerende vrouwen’ – én om in alle rust te schrijven. Volgend jaar verschijnt haar boek De kracht van het ouder worden, waarin Daphne de nadruk legt op de léúke kanten van het klimmen der jaren. Onlangs is Vrienden maken al van de pers gerold, met illustraties van Joey Holthaus. Het gaat over verbinding en wat vriendschap eigenlijk inhoudt. Dat daarin geïnvesteerd moet worden, weet Daphne maar al te goed. ‘Ik ben zelf heel actief in het in stand houden van mijn vriendenkring; het initiatief om af te…

Lees meer
Molens en meer, véél meer
Margriet

Molens en meer, véél meer

Hollandser dan dit stukje Noord-Holland wordt het niet in ons land. Tegelijkertijd poppen er steeds meer hippe plekken op. Echt, het zindert in de Zaanstreek.

Lees meer