Tijdschrift.nl logo

Oranjes vieren LUXE VAKANTIE in Argentinië, maar: ‘Ze gedragen zich  als elke andere familie’

Langzaam komt ook aan de lange koninklijke kerstvakantie in Argentinië een eind. Door sommigen is Willem-Alexander inmiddels omgedoopt tot ‘de vakantiekoning’. De super-de-luxe trip naar Máxima’s geboorteland zou de tiende vakantie in een jaar zijn geweest.

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima zijn deze vakantie van hotel naar hotel gegaan met hun dochters. Ze vierden hun twee weken in alle vrijheid in de streek waar de Zorreguieta’s al tientallen jaren komen en die ook wel de tuin van Patagonië wordt genoemd. Ze verbleven onder meer in Villa La Angostura, waar Máxima’s broer Martín jarenlang zijn succesvolle restaurant Tinto Bistro uitbaatte. Dat is echter verleden tijd, hij heeft tegenwoordig een bar in de exclusieve Cumelen Country Club. Een plek waar de rijken der aarde graag komen om te ontspannen aan het water of te golfen. Onder hen tijdens deze vakantie onze koninklijke familie, maar ook de voormalige president van Argentinië, Mauricio Macri, zijn vrouw Juliana en hun dochtertje Antonia. Ze hebben in de loop der jaren een goede band opgebouwd met de Oranjes en elkaar geregeld opgezocht, zowel in Nederland als in Argentinië. Foto’s op het Instagramaccount van Juliana lijken te bewijzen dat er borden voor de familie Van Oranje-Zorreguieta - inclusief Máxima’s moeder - en voor het eigen gezin waren. De ex-president heeft kinderen uit een eerdere relatie, onder wie dochter Agustina. En laat zij nu net bezig zijn met een bijzonder project: ze is een van de regisseurs van de dramaserie over het leven van Máxima voordat ze Willem-Aiexander leerde kennen. Dit jaar beginnen de opnames, die in Argentinië, Spanje, New York en Nederland plaatsvinden. Zou Máxima haar zegen hebben gegeven over de actrice die in haar huid gaat kruipen? Voor de rol van de jonge Máxima Zorreguieta zou de 26-jarige Delfina Chaves zijn gevonden. De serie komt op een Argentijns streamingkanaal, maar ook op Videoland. Of Máxima er echt blij mee gaat zijn, is nog maar de vraag. De serie is geínspireerd op het boek over Máxima door de gerenommeerde journalist Marcia Luyten, die echter haar bronnen weigerde te benoemen en wel erg veel eigen invulling toepaste in de biografie.

Máxima en Willem-Alexander zijn close met het presidentspaar Juliana en Mauricio Macri van Argentinië.

Hippie-camping

Het koninklijk gezin koos ervoor om niet te blijven zitten op één plek. Zo werden ze gespot op een bijzondere camping in Villa Mascardi, dat ook het leefgebied is van de oorspronkelijke bewoners, de Mapuche. Het wordt door een bron omschreven als een plek voor hippies, omdat er vooral weinig faciliteiten zijn. De eigenaar wist vooraf van niets, maar een van de andere bezoekers wist haar te melden dat het ‘koningin Máxima Zorreguieta’ was die met haar gevolg op bezoek kwam. Niet dat het koninklijk gezin er een nacht in een tentje heeft verbleven, Máxima zou volgens de bron hebben gewild dat haar kinderen - en ook WillemAlexander - meer zouden leren over de geschiedenis van haar geboorteland. Het koningspaar en hun dochters vierden oud en nieuw in een boetiekhotelletje even verderop. Máxima’s moeder, María del Carmen, was er ook bij. Naar verluidt kwamen ze met vrienden, maar ook met een behoorlijke delegatie beveiliging. Volgens Argentijnse media gedroegen de Oranjes zich ondanks de bodyguards als elke andere familie toen ze zich over het terrein begaven. Het luxe hotel in de bergachtige omgeving heeft een prachtig uitzicht, onder meer over de golfbaan en het meer van Gutierrez. Een plek die door bezoekers gekozen wordt voor de rust. Willem-Alexander zou hebben gegolfd, terwijl de rest van de familie vooral knuffelend met elkaar werd gezien, zo getuigen andere gasten. ‘De genegenheid die de prinsessen voor de koningin uitstraalden was opvallend, want ze begroetten elkaar altijd met kusjes en knuffels’, zo zegt een bron. Na enkele dagen verlieten ze het verblijf weer met stille trom en keerden ze terug naar Cumelen.

De kersttafel van Juliana Awada.
De Argentijnse actrice Delfina Chaves gaat de rol van Máxima vertolken.
Tiende vakantie in een jaar
Vind je dit interessant?

Ontdek nu alle Nederlandse top titels in één app!

Probeer nu 14 dagen gratisProbeer nu 14 dagen gratis
Tamim bin Hamad Al Thani, de emir Van Qatar.

Voor Willem-Alexander begon de vakantie wat later dan voor de rest van zijn gezin. De koning was nog even achtergebleven in Den Haag. Hij moest onder meer de kerstboodschap opnemen. Ondertussen verbleven de koningin en de drie prinsessen in de Argentijnse hoofdstad, waar onder meer Alexia is gespot in het uitgaanscircuit. Pas dagen later dan zijn dames kon de koning zich bij zijn gezin in Buenos Aires voegen, waarna ze gezamenlijk afreisden naar Bariloche, waar Máxima al sinds haar jeugd op vakantie gaat.

Emir van Qatar

Behalve de ex-president van Argentinië zou Willem-Alexander ook de emir van Qatar hebben ontmoet, de leider van het land waar het afgelopen WK Voetbal werd gehouden. Ook hij verbleef in het afgesloten resort in Cumelen. Hoe de ontmoeting tot stand is gekomen, is onbekend. Willem-Alexander wilde eerder geen duidelijkheid geven of hij een finale met het Nederlands elftal zou bijwonen, in het licht van alle commotie rond mensenrechten in het land. Gelukkig voor hem kwamen de voetballers niet zo ver. Maar de commotie rond de aanwezigheid van de Nederlanders in het olie-emiraat bleef bestaan. Of Willem-Alexander hem gesproken heeft en het ook nog van staatshoofd tot staatshoofd over bilaterale banden heeft gehad, zal wellicht altijd een raadsel blijven. Het is en blijft natuurlijk ook vakantie. Niet voor niets dat het FD vorige maand kopte: ‘Het volk krijgt genoeg van de vakantiekoning’, waarin werd uitgelegd dat de dalende populariteit van de koninklijke familie onder meer te maken heeft met de hoeveelheid vakantie die de Oranjes viert. Er is inmiddels zelfs een Twitteraccount over de ‘vakantiekoning’, dat bericht over de vakanties. Afgelopen jaar ging het volgens het account over ‘zeker tien’ vakanties, waaronder in Lech, Griekenland, Spanje, Italië en nu in Argentinië. Daarbij zijn ook weekendjes weg meegeteld. Het account stelt ook dat WillemAlexander te veel vrije dagen zou hebben, maar baseert zich op de openbare agenda van de koning. Daarin staan bijvoorbeeld niet zijn gesprekken met de premier. De Oranjes worden pas volgende week terugverwacht.

Pas dan vinden de nieuwjaarsontvangsten plaats achter de gesloten deuren van het Paleis op de Dam.

Terug naar overzicht

Lees meer

Alle artikelen
Royaltywatchers ontrafelen leugens uit zijn biografie Blijkt Harry prins Pinokkio?
Story

Royaltywatchers ontrafelen leugens uit zijn biografie Blijkt Harry prins Pinokkio?

Nu prins Harry’s biografie Reserve bestudeerd wordt, staat de geloofwaardigheid ter discussie. Diverse gebeurtenissen uit het boek blijken volgens royaltykenners onmogelijk gebeurd te kunnen zijn zoals Harry ze beschrijft.

Lees meer
Triest jubileum
Panorama

Triest jubileum

Nog iets meer dan een maandje en dan kunnen de Oekraïeners stilstaan bij een triest jubileum: op 24 februari is het een jaar geleden dat de Russische president zijn troepen het bevel gaf hun land binnen te vallen. En hoewel het Rusland vooralsnog niet lijkt te lukken de oorlog naar zijn hand te zetten, lijkt Poetin allesbehalve bereid om eieren voor zijn geld te kiezen. Met Valeri Gerasimov heeft de president alweer de zoveelste nieuwe opperbevelhebber van de strijdkrachten in Oekraïne aangesteld. Diens voorganger, generaal Sergej Soerovikin, bekleedde die post slechts drie maanden. Al dat geschuif met hoge militairen geeft eens te meer aan dat de oorlog totaal niet verloopt zoals Poetin had verwacht. Maar daar kopen de Oekraïeners zelf helemaal niks voor. Die blijven bestookt worden met raketten, zoals…

Lees meer
Gecremeerde kroket
Nieuwe Revu

Gecremeerde kroket

Ben ik in beeld? Ja, Yvonne, dat ben je. Je hebt de schijnwerpers weer te pakken, toevallig ook de specialiteit van Rachel Hazes, de vrouw die haar daagde in een kort geding. Op haar juicekanaal becommentarieert Yvonne Coldeweijer iedere scheet van de familie Hazes, ze noemt zichzelf niet voor niets doctorandus in de Hazologie. Maar Rachel vindt dat de ‘stortvloed aan onwaarheden en grove beledigingen’ die Yvonne over haar uitstort moet stoppen. Ze is door de juicekoningin uitgemaakt voor een ‘narcistisch mens’, ‘knettergek’, ‘bloedzuiger’ en een ‘overgevoelige heks’. Haar nieuwste bijnaam voor mevrouw Hazes: ‘gecremeerde kroket’. ‘Ik schaam me oprecht dat we het in de rechtbank over de betekenis van gecremeerde kroket moeten gaan hebben,’ zei Coldeweijer. Directe aanleiding voor het kort geding is de brief van André Hazes, gericht…

Lees meer
Wat doet er pijn bij spierpijn?
Quest

Wat doet er pijn bij spierpijn?

Iedereen stapt weleens uit bed met flinke spierpijn. Vervelend, maar het is ook nuttig. Wat is spierpijn precies? En hoe kom je er zo snel mogelijk weer vanaf?

Lees meer
‘Ik heb genoeg en kan wat missen’
Flair

‘Ik heb genoeg en kan wat missen’

Linda (38) wilde iets doen voor mensen die het financieel – om welke reden dan ook – niet meer redden. Zij kunnen elke week bij haar langskomen om gratis boodschappen af te halen.

Lees meer