OUT of the lunch BOX

Pureer, gril en rooster erop los! Zo maak je frisse groentespreads, voedzame notenpasta, pittige hummus en kruidige chutney. Plukje groen erop, en klaar.

BAGUETTE PADDENSTOEL met edamame-spread

3-kleuren sandwich

BONTE BAGELS met oude kaas & balsamico-uienchutney

KNAPPERIG KNÄCKEBRÖD met hüttenkäse & worteljulienne

Broodje van de Italiaan

Stokbroodje pittige tomatenjam

TOSTI 2.0 bomvol groenten

3-KLEUREN SANDWICH

gebakken tomaat met spiegelei

VOOR 4 PERSONEN

400 g romaatjes of andere lekkere tomaatjes • 1½ el verse of 1½-2 tl gedroogde tijmblaadjes • 1 knoflookteentje, fijngesnipperd • 2 el olijfolie • 4-6 sneetjes desem-brood • 1 el boter of olie • 4 kleine eieren • 2 el Parmezaanse kaas, geschaafd
GARNERING (verse) tijm, peterselie of bieslook, Parmezaanse kaas
EXTRA uitsteekring van 6-7 cm Ø, bekleed met een reep bakpapier en ingevet

Verwarm de oven voor op 210 °C (hete lucht). Was de tomaatjes, halveer ze en leg ze op een bakplaat, bekleed met bakpapier. Besprenkel met de olijfolie en bestrooi met de tijm, knoflook, wat zout en maal er royaal peper boven. Bak ze 10-12 minuten in de oven tot ze mooi zijn geroosterd en laat iets afkoelen. Rooster eventueel de boterhammen 5 minuten mee. Verwarm ondertussen een koekenpan en smelt er ½ theelepel boter in. Zet de bakring erop en breek er een klein eitje in. Bak 3 minuten, of tot het eiwit gestold is, en bak zo alle vier de eitjes. Beleg de broodjes met de gebakken tomaten en een eitje erop. Lepel het bakvet (vol smaak!) van de tomaatjes erover en bestrooi met wat geschaafde Parmezaanse kaas.

BEREIDINGSTIJD 20 MIN.

BAGUETTE PADDENSTOEL

met edamamespread

VOOR 4 PERSONEN

175 g edamame (diepvries, ontdooid) • 1 kleine avocado, gehalveerd • 100 g room- of geitenkaas • 1½ limoen, het sap en partjes • ½ tl geroosterde sesamolie • 1 el plantaardige sesamolie • 250 g shiitakes • 2-3 el teriyakimarinade (of 1 el misopasta en 2 el sojasaus) • 4 mini-meerzadenbaguettes, geroosterd • 8 radijsjes, in plakjes
VOOR DE GARNERING bijv. 1 lente-ui, in ringetjes • ½ tl chilivlokken • blaadjes koriander • 2 tl geroosterd sesamzaad
EXTRA keukenmachine of staafmixer

Overgiet de sojaboontjes met kokend water en laat 1-2 minuten staan. Spoel in een vergiet na met koud water. Doe de uitgelekte boontjes in de keukenmachine of in de beker van de staafmixer. Schep het vruchtvlees uit de avocado bij de boontjes samen met de kaas, 1 eetlepel limoensap en wat zout en peper. Maal fijn en breng op smaak met enkele druppels sesamolie, nog wat druppels limoensap en beetje voor beetje water, tot een mooi smeerbare spread. Snijd de shiitakes in plakjes en bak ze in de olie goudbruin. Roer er de teriyakimarinade door en bak tot deze mooi is ingetrokken – niet al het vocht hoeft te verdampen. Bestrijk de onderste helften van de stokbroodjes met de spread en verdeel er de shiitakes met de rest van de marinade over. Leg radijsplakjes langs de shiitakes en garneer de broodjes met de gekozen topping. Knijp er partjes limoen naar smaak bovenuit of doe de partjes in glazen water voor een lekker frisse drank erbij.

BEREIDINGSTIJD 20 MIN.

Tip

// Meng eens een half teentje knoflook of enkele druppels knoflook-olie door de spread.

BAMMETJE WALNOTEN-PASTA

met koffie & banaan

VOOR 4 PERSONEN  (& EEN POT NOTENPASTA VAN CA. 340 G)

250 g walnoten (of pecannoten) • 4-6 el plantaardige olie als zonnebloemolie • 2 el ahornsiroop • 1-1½ tl vanille-essence • ¼ tl zout • 2 tl instant koffiepoeder, of naar smaak • 4 mooie volkorenbroodjes of boterhammen • 2 bananen, in ronde of lange plakjes
VOOR DE GARNERING extra noten, cacao of koffiepoeder
EXTRA keukenmachine of blender, brandschone jampot

Verwarm de oven voor op 160 °C. Rooster de noten in circa 10 minuten lichtbruin (of laat ze ongeroosterd, dat kan ook). Laat de noten iets afkoelen en schep in de keukenmachine of blender. Voeg 4 eetlepels olie, de ahornsiroop, vanille en het zout toe en maal fijn tot een pasta. Schraap met een rubberen spatel tussendoor een paar keer de massa naar beneden. Het duurt wel 5 à 10 minuten om grof gemalen noten tot een zachte pasta te malen. Breng op smaak met het koffiepoeder – of bekijk de tip voor andere smaken. Besmeer de boterhammen royaal met de notenpasta. Beleg met de plakken banaan en garneer naar wens met grof gehakte noten, cacao- of koffiepoeder.

BEREIDINGSTIJD 20 MIN.

Tip

// Vervang het koffiepoeder eens door cacao, speculaas-kruiden of vijfkruidenpoeder. Iets zoeter? Maal dan 2-3 ontpitte medjoul-dadels, een paar rozijnen of meer ahornsiroop mee met de notenpasta. Meer poeders toevoegen betekent een drogere pasta, voeg dan iets meer olie toe.

// Notenspreads hoeven niet in de koelkast bewaard te worden en zijn weken of langer houdbaar op een donkere, koele plaats. Gebruik wel een gesteriliseerde pot: laat de pot met de deksel 10 minuten ondergedompeld in zachtjes kokend water liggen. Vis met een tang beide uit het hete water en laat ondersteboven op een schone doek drogen en afkoelen.

CROISSANTJE CHOCOPASTA

met geroosterde kokosvlokken

VOOR 4 PERSONEN  (& 1 POT CHOCOPASTE VAN CA. 350 G)

150 g hazelnoten (zonder vlies) of gekookte kastanjes, ongezoet

• 2-3 el kokosvlokken • 100 ml (93 g) kokosolie • 75 g ontpitte medjoul-dadels, of naar smaak

• ¼ tl zout • 4 el (20 g) (rauw) cacaopoeder • 4-6 volkoren croissants of kaiserbroodjes

EXTRA blender of keukenmachine, luchtdicht afsluitbaar bakje, brandschone jampot Gebruik je hazelnoten? Rooster deze dan 8-10 minuten in een voorverwarmde oven op 160 °C. Laat ze op een bord afkoelen. Laat de oven aanstaan en spreid de kokosvlokken uit op de plaat. Rooster ze in enkele minuten (dat gaat vrij snel) licht geroosterd, bestrooi eventueel met een beetje zout en laat afkoelen op een tweede bord. Bewaar de kokosvlokken in het luchtdicht afsluitbare bakje. Smelt ondertussen de kokosolie in een steelpannetje of schaaltje in de magnetron. Snijd de dadels fijn en voeg met het zout toe aan de kokosolie. Maal de noten fijn in de blender of keukenmachine, doe de warme vloeistof erbij en maal mee tot een gladde pasta. Het kan 5-10 minuten duren voordat de noten tot een pasta zijn vermalen. Is de pasta nog te stug? Voeg dan beetje bij beetje iets meer olie, water en/of dadels toe. Spatel in de jampot. Besmeer de broodjes royaal met de lekkere pasta en bestrooi met de geroosterde kokosvlokken.

BEREIDINGSTIJD 25 MIN.

Tip

// Geroosterde kokosvlokken met wat zout en ’n snuf gerookt paprikapoeder zijn heerlijk over pittige gerechten of als borrelsnack.

BONTE BAGELS

met oude kaas & balsamicouienchutney

VOOR 4 PERSONEN  + 1 POT CHUTNEY VAN CA. 300 G

3 rode uien • 60 g boter • 1-1½ el suiker • 4-5 el balsamicoazijn

• 1 kruidnagel • 1 laurierblad

• 4 volkoren- of sesambagels

• 80 g spinazieblaadjes • 100 g oude kaas, in plakjes geschaafd

Vind je dit interessant?

Ontdek nu alle Nederlandse top titels in één app!

Al abonnee?
Log in om verder te lezen

EXTRA een brandschone jampot

Snijd de uien in halve ringen en bak in een koekenpan met de boter even lichtbruin aan. Voeg de suiker, azijn, kruidnagel en laurier toe en bak op heel laag vuur 20 minuten samen uit. Roer tussendoor een paar keer en voeg eventueel een scheutje water toe. Verwijder het laurierblad en de kruidnagel – als je die nog terug kunt vinden – en breng op smaak met gemalen peper en wat zout. Snijd de broodjes open en leg er een laagje spinazieblaadjes op. Beleg met de kaas en daarop de uienchutney. Bewaar de overgebleven chutney in een jampot en warm weer zachtjes op voor het volgende gebruik.

BEREIDINGSTIJD 35 MIN.

Tip

// Combineer de uienchutney ook eens met ander beleg, zoals bietjes- of worteljulienne, koolsalade of op hummus met een pluk rucola.

// Liever een tosti? Beleg dan eerst met kaas, dan de spinazie en chutney. Leg daarop weer wat kaas en een tweede boterham – en bakken maar.

KNAPPERIG KNÄCKEBRÖD

met hüttenkäse & worteljulienne

VOOR 4 PERSONEN

12 plakjes volkoren knäckebröd of 4-6 sneetjes notenbrood • 2 el olijfolie • 1 tl mosterd • 1 tl citroensap of azijn • 100 g worteljulienne (zakje of zelf gesneden met juliennemesje) • 50 g linzen (uit blik) • 1 el peterselie, gesneden • 200 g hüttenkäse of hummus

Rooster eerst de sneetjes notenbrood in een droge koekenpan of kies voor knapperige zadencrackers. Klop een dressing van de olie, mosterd, citroensap en wat peper en zout. Hussel de dressing door de worteljulienne, linzen en de peterselie. Bestrijk de sneetjes brood of crackers met de hüttenkäse of hummus. Schep er een royale pluk linzenwortelsalade op.

BEREIDINGSTIJD 15 MIN.

BROODJE VAN DE ITALIAAN

met mascarpone & pangrattato

VOOR 4 PERSONEN

VOOR DE PANGRATTATO 8 zwarte olijven, grof gehakt • 2-3 el olijfolie • grof broodkruim van 2 sneetjes oud brood, zonder korst • 1 knoflookteentje, fijngesneden • 2 tl rasp van een bio citroen • 1½-2 el geraspte Parmezaanse kaas • gemalen peper
VERDER NODIG 250 g gemengde tomaatjes • 3 el olijfolie • 1-1½ el (witte) balsamicoazijn of citroensap • 4-6 desem- of roggeboterhammen, geroosterd • 200 g mascarpone of roomkaas • 2 el basilicumblaadjes

Verwarm een koekenpan en bak eerst de olijven droog in 5-10 minuten. Schep op een bord en bak in diezelfde pan met 2 eetlepels olijfolie het broodkruim omgeschept goudbruin. Is het mengsel te droog? Voeg dan nog een eetlepel olie toe. Meng er de knoflook, citroenrasp en kaas door en bak nog 2 minuten. Haal uit de pan en breng op smaak met gemalen peper. Laat de pangrattato afkoelen op een bord en meng er de gedroogde olijven door. Snijd de tomaten in plakjes en partjes. Klop een dressing van de olijfolie, balsamicoazijn, wat versgemalen peper en zout. Bestrijk de boterhammen met de mascarpone en beleg met de tomaten en basilicumblaadjes. Besprenkel met wat dressing en bestrooi met de pangrattato.

BEREIDINGSTIJD 25 MIN.

Tip

//V ervang de tomaatjes ook eens door gegrilde dunne plakjes courgette, aubergine of wortel.

// Deze pangrattato is vers het lekkerst. Door het vocht uit de olijven verliest het vrij snel zijn knapperigheid. Bak het daarom de volgende dag weer even kort op in de koekenpan – zonder extra olie – tot het weer knapperig is.

SPICY HUMMUS

met geroosterde pastinaak

VOOR 4 PERSONEN

250 g of 4 kleine pastinaken, geschild • 1 el olijfolie • 2 el ahornsiroop
VOOR DE HUMMUS 200 g kikkererwten (uit pot of blik), uitgelekt gewicht • 1 knoflookteentje, geperst • 3 el olijfolie • 2-3 el tahin • 2 tl harissa (of sambal), of meer • 2 el citroensap • 1 tl paprikapoeder • ¾ tl komijn-poeder • ¼ tl gerookt paprikapoeder • 2 el tomatenpuree of 4 zongedroogde tomaatjes
VERDER NODIG 4-6 sneetjes volkorenbrood • ½ bakje tuinkers of kiemen
EXTRA staafmixer

Verwarm de oven voor op 200 °C (hete lucht). Snijd de pastinaken in lange repen of plakjes van een halve centimeter dik. Leg op een bakplaat met bakpapier of in een ovenschaal. Meng de olijfolie met de ahornsiroop en wat gemalen peper en zout door de pastinaak en rooster in 15-20 minuten gaar. Schep tussendoor een keer om en laat ze tot lauw afkoelen. Rooster eventueel het brood in de nog hete oven. Maak ondertussen de hummus: pureer de kikkererwten met de knoflook, olijfolie, tahin, harissa, citroensap, de poeders en tomatenpuree. Voeg indien nodig nog enkele eetlepels water toe tot het een mooi smeerbare hummus is. Breng op smaak met gemalen peper, zout, extra harissa en/of olijfolie. Besmeer het brood royaal met de pittige hummus en verdeel er de pastinaak over en een pluk tuinkers.

BEREIDINGSTIJD 30 MIN.

Tip

// Weinig tijd? Gebruik dan kant-en-klare pittige hummus.

// Vervang de pastinaak eens door gegrilde pompoen of paprika, of gebakken champignons. Vervang bij paddenstoelen de ahornsiroop door balsamicoazijn of pesto, of laat dat achterwege.

STOKBROODJE PITTIGE TOMATENJAM

met manchegoschaafsel

VOOR 4 PERSONEN + 2 POTJES

TOMATENJAM (CA. 400 ML)

1 kleine rode ui of 2-3 sjalotjes en/of 1 knoflookteen • 1 (of meer) Spaanse rode peper • 4 el olijfolie • 400 g rijpe (cherry)tomaten • 1 volle el verse oregano (of rozemarijn, tijm, basilicum of een mix) + extra voor de garnering • ½ bio sinaasappel, rasp en sap • 100 g suiker, of meer • 1 tl agaragar-poeder (plantaardig geleermiddel, verkrijgbaar bij natuurwinkels of online te bestellen) • 1 rustiek stokbrood, in schuine plakken • 150-200 g manchego, in plakjes
EXTRA 2 brandschone jampotten

Snipper de ui en/of de knoflook en de rode peper fijn. Fruit even aan in een pan met 1 eetlepel olijfolie. Ontvel eventueel de tomaten voor een verfijnde jam (zie tip) – of sla deze stap over – en snijd in stukken. Doe ze met de kruiden en sinaasappelsap erbij in de pan. Meng de suiker met het agar agar en meng door de nog koude tomaten. Breng al roerend aan de kook. Laat heel zachtjes 4 minuten pruttelen en roer tot slot de sinaasappelrasp erdoor. Schep in de brandschone potten, schroef de deksels erop en laat de potten omgekeerd afkoelen. Verwarm de oven voor op 200 °C (hete lucht). Bestrijk de sneetjes stokbrood dun met de rest van de olie en rooster ze 8-10 minuten in de oven goudbruin. Besmeer royaal met de tomatenjam. Beleg met plakjes kaas en garneer met verse kruiden.

BEREIDINGSTIJD 30 MIN.

Tip

// Tomaten ontvellen: blancheer de tomaten in porties 20-30 seconden in kokendheet water, tot de velletjes barsten. Haal ze met een schuimspaan uit de pan en laat ze in ijskoud water afkoelen. De velletjes zijn nu gemakkelijk te verwijderen.

TOSTI 2.0

met artisjokspread & gegrilde aubergine

VOOR 4 PERSONEN  + 1 POT CHUTNEY (CA. 250 ML-300 G)

1 aubergine, middelgroot • 5 el olijfolie • 8 sneetjes rustiek brood met rogge • 100 g ricotta (hüttenkäse of roomkaas) • 100 g geroosterde artisjok (uit pot), uitgelekt • ½ tl uienpoeder (optioneel) • 3 tl kappertjes of citroenrasp • 4 takjes basilicum
OPTIONEEL VOOR TOSTI 80-100 g brie of mozzarella, in plakjes
EXTRA grillpan, staafmixer of keukenmachine

Verwarm de grillpan voor. Snijd de aubergine in plakken, bestrijk ze dun met 3 eetlepels olijfolie – maar het kan ook zonder olie – en bak ze in de grillpan gaar. Rooster het brood voor de sandwich in de pan, of laat deze zachtjes op het vuur staan om zo meteen de tosti’s in te bakken. Maal ondertussen de ricotta met de stukken artisjok, uienpoeder, 1½ theelepel kappertjes, blaadjes van 2 takjes basilicum en 2 eetlepels olijfolie in de keukenmachine of met de staafmixer. Breng op smaak met zout en peper. Roer een scheutje water of meer olie erdoor tot een smeuïge spread. Besmeer de helft van de broodjes met de spread en beleg met de plakken aubergine. Leg er nog wat basilicum en kappertjes tussen en bedek met de rest van de broodjes. Maak je er een tosti van? Leg er dan eerst nog een paar dunne plakjes brie op voordat je het afdekt met de rest van het brood. Gril de tosti in de niet te hete pan aan beide zijden krokant. Zet er eventueel als gewicht een kleine pan op.

BEREIDINGSTIJD 30 MIN.

Tip

// Geen geroosterde artisjok in blik verkrijgbaar, maar wel de ‘gewone’? Bestrijk dan drooggedepte stukken artisjok met olijfolie en gril ze zelf in de grillpan. Dat is voor de smaak echt de moeite waard.

LANG HOUDBAAR

Veel spreads zijn in de koelkast minstens enkele dagen goed houdbaar. Ze zijn dus prima van tevoren te maken of te bewaren voor een volgende lunch. Bewaar ze bij voorkeur in een goed afgesloten, brandschone (jam)pot.

// TIP

GEBRUIK IN PLAATS VAN DE TOMAATJES EENS GEBAKKEN BROCCOLIRIJST, BLOKJES COURGETTE, POMPOEN OF OESTERZWAMMEN.

// TIP

EEN ROMIGERE CHOCOPASTA MAKEN? VOEG DAN EEN SCHEUTJE KOKOSROOM TOE.

// TIP

’N LIGHT-VARIANT? VERVANG DE BRIE DOOR HÜTTENKÄSE MET ’N EXTRA FLINKE LEPEL GROENTEN

Styling CYN FERDINANDUS Fotografie ERIC VAN LOKVEN Receptuur YVONNE JIMMINK

Dit artikel komt uit:
Libelle Special - Editie 2 - 2022

Libelle Special - Editie 2 - 2022
Terug naar overzicht
Terug naar overzicht

Lees meer

Alle artikelen
Groot feest in noorwegen: amalia’s eerste gala
Weekend

Groot feest in noorwegen: amalia’s eerste gala

Toute royale kwam naar Oslo voor het feestje van de achttienjarige erfprinses Ingrid Alexandra. Voor heel wat jonge royals was het hun eerste konink lijke bal. Zoals voor prinses Amalia en haar Belgische collega prinses Elisabeth.

Lees meer
Wat u nog niet wist over Chantal Janzen
Story

Wat u nog niet wist over Chantal Janzen

Dit jaar zit Chantal Janzen (43) twintig jaar in het vak, en dat vraagt om evenzoveel leuke, interessante en opmerkelijke weetjes over de talentvolle presentatrice en musicalster. Want wist u bijvoorbeeld dat ze kampt met hoogtevrees, dit jaar oma wordt, in therapie is geweest en dat haar ooit zo innige band met showbizzcollega Linda de Mol ernstig bekoeld is?

Lees meer
FLINKE DOMPER voor pasgetrouwde Anouk
Party

FLINKE DOMPER voor pasgetrouwde Anouk

Eerst moest ze al afscheid nemen van haar zoon Benjahmin (20) die naar Amerika ging om zijn basketbalcarrière te vervolgen en nu vertrekt ook Anouks dochter Phoenix (17) naar de USA, nadat ze een aanbod heeft gekregen van The Washington State University om daar te komen basketballen. Ook vertrekt haar zoon Elijah (18) na de zomer voor vier jaar naar het buitenland voor een studie. De pasgetrouwde Anouk is supertrots dat ze hun dromen waar gaan maken, maar zal haar uitgevlogen kinderen enorm gaan missen, zegt ze.

Lees meer
De ware reden achter huwelijk Hans Klok
Story

De ware reden achter huwelijk Hans Klok

‘Op maandagmorgen naar het stadhuis’ Hans Klok (53) heeft de afgelopen tijd zijn leven onder de loep genomen. De illusionist wilde weten of hij iets te vrezen heeft. ‘Ik vind het verschrikkelijk hoe mijn collega’s de afgelopen maanden onder vuur zijn komen te liggen en dat men in Nederland steeds meer voor eigen rechter gaat spelen,’ vertelt Hans aan Story. ‘Bij sommige van mijn collega’s, onder wie Marco Borsato, moet nog van alles bewezen worden. Maar zijn carrière is stuk. Zelfs als straks blijkt dat het niet waar is, heeft hij een wonder nodig om terug te komen. Dat is toch verschrikkelijk? En zelfs een instantie als Madame Tussauds doet daar aan mee. Zij halen zijn beeld weg en brengen daar zelfs een persbericht over naar buiten. Dat laatste hadden ze…

Lees meer
‘Steeds vaker dacht ik: als dit het leven is, hoeft het voor mij niet meer’
Flair

‘Steeds vaker dacht ik: als dit het leven is, hoeft het voor mij niet meer’

Als Jamie Crafoord (29) 22 jaar is, krijgt ze siliconen borstprotheses. Haar geluk is van korte duur, want ze wordt doodziek. Pas als ze nog maar 37 kilo weegt en in een rolstoel belandt, ontdekken ze de oorzaak: ‘zwetende’ protheses. “Ik wilde dat spul het liefst direct nog uit mijn lichaam trekken, heb geen moment getwijfeld.”

Lees meer