
RUBRIEKEN
Ozongat boven Zuidpool hield meteorologen in spanning
In 2020 volgden meteorologen gespannen de ontwikkelingen in de ozonlaag boven Antarctica. Een groot gat gedroeg zich heel opmerkelijk.


METEOROLOGIE In december 2020 maakten meteorologen die de ozonlaag in de gaten houden zich grote zorgen: een groot gat boven Antarctica ging niet meer weg. Het gat was met ruim 20 miljoen vierkante kilometer even groot als het gat dat in 2018 ontstond. Maar het leek zich anders te gedragen. Ozongaten boven Antarctica ontstaan veelal in augustus en september en zijn in oktober het grootst, waarna ze zich sluiten. Maar in december 2020 was het gat nog steeds flink groter dan eerder waargenomen.






Vind je dit interessant?
Ontdek nu alle Nederlandse top titels in één app!
Onderzoekers van onder meer het Europese instituut CAMS zijn met reden alert. Ozon beschermt ons tegen uv-straling, die slecht is voor mens en dier. Helaas is ozon, dat zich op 30-50 kilometer hoogte bevindt, zeer kwetsbaar. Bij temperaturen onder de-80 °C wordt het snel afgebroken door moleculen van vooral synthetische chloorhoudende stoffen.
De temperatuur in de ozonlaag boven Antarctica wordt gestuurd door windsystemen, zoals de zuidelijke polaire straalstroom. Die gaat in een golfbeweging de aarde rond, maar in sommige jaren zijn de golven klein. Dan ligt de luchttemperatuur boven Antarctica lange tijd onder de-80 °, en dat gebeurde ook in 2020. Pas na half december losten de weersystemen op. De temperatuur boven Antarctica steeg, de afbraak van de ozonlaag nam af en bij de jaarwisseling was het ozongat weg.
Desondanks benadrukken de onderzoekers dat het jaar 2020 een waarschuwing is dat we de uitstoot van stoffen die de ozonlaag afbreken nog altijd verder moeten terugdringen.