Piña Colada

Dit drankje smeekt er bijna om uit een kokosnoot genipt te worden op een tropisch zandstrand – uiteraard mét papieren paraplu erin. Het verhaal gaat dat een 19de-eeuwse piratenkoning een drankje met gezoete kokosroom en ananas bedacht, maar de oude schobbejak heeft het recept niet achtergelaten. Intussen is alom geaccepteerd dat de piña colada die we vandaag kennen werd uitgevonden in het glamoureuze Puerto Rico van de jaren 50 of 60, maar desondanks woedt er nog altijd een felle strijd tussen het Caribe Hilton Hotel-bar en het Barrachina Restaurant om de onderscheiding als de ware grondlegger.

MAAK HET

JE HEBT NODIG (voor 1 persoon)
60ml gezoete kokosroom (cream of coconut, let op: dit is niet hetzelfde als gewone kokosroom)
120 ml ongezoet ananassap
60 ml witte rum of kokosmelk
gemalen ijs
ananasschijfje, om te
garneren
1 papieren parapluutje

METHODE

✦ Giet cream of coconut, ananassap en witte rum (of kokosmelk) in een blender over het gemalen ijs.

✦ Mix, giet en serveer.

Vind je dit interessant?

Ontdek nu alle Nederlandse top titels in één app!

Probeer nu 14 dagen gratisProbeer nu 14 dagen gratis

✦ Garneer met een schijfje verse ananas en een papieren parapluutje.

DRINK HET

✦ Zoete en romige kokosnoot. Het pittige ananassap. Een gezonde slok rum. De piña colada doet, meer dan bijna elk ander drankje, denken aan door de zon verbrande schouders en warme tropische briesjes. De gezoete kokosroom verzacht de bite van de ananas en rum tot een smoothie-achtige dessertdrank. Proef het zelf de volgende keer dat je Puerto Rico bezoekt (waar piña colada's de nationale drank zijn). Beide bovengenoemde locaties die om de eer strijden, serveren nog steeds hun variatie op het “originele” recept. Een alcoholvrije versie is net zo lekker: voeg in plaats van de rum wat meer cream of coconut of kokosmelk toe.

✦ Puerto Rico ligt niet bepaald om de hoek, maar je kunt de tropische sferen desalniettemin ook dichter bij huis opzoeken. Op twee locaties in Amsterdam stap je bij Rum Barrel binnen in een Caribische vakantie en lachen de flessen rum je vanachter de bar toe. Op de cocktailkaart vind je variaties als de espresso colada, die een andere populaire klassieker in de mix gooit en waar het zoete een fijn contrast vormt met het bittere. Heb je liever de real deal? Dan kan de bartender het shot espresso vast voor je achterwege laten.

rumbarrel.nl

FOTO: ROXILLER/ISTOCK, F11PHOTO/ISTOCK

Dit artikel komt uit:
Lonely Planet Traveller - Editie 6 - 2022

Lonely Planet Traveller - Editie 6 - 2022
Terug naar overzicht
Terug naar overzicht

Lees meer

Alle artikelen
Tv-carrière Nicolette van Dam op laag pitje ‘Mijn dochters mogen niet lijden onder ons drukke bestaan’
Story

Tv-carrière Nicolette van Dam op laag pitje ‘Mijn dochters mogen niet lijden onder ons drukke bestaan’

Het uitlaten van de hond, het naar school brengen van de kinderen, sportlessen, lunchafspraken, vakanties… Bas Smit, de echtgenoot van Nicolette van Dam, laat vrijwel elk moment van de dag op Instagram zien wat hij aan het doen is. Met succes, want er kijken tegenwoordig meer mensen naar zijn filmpjes dan dat er naar de talkshow van Eva Jinek wordt gekeken – Bas heeft 886.000 volgers! Sinds Nicolette’s contract bij SBS niet werd verlengd, staat haar tv-carrière op een laag pitje. Ze is enkel nog te ‘Goed plannen en sommige dingen laten’ zien op het scherm als ambassadrice van de Nationale Postcode Loterij en VriendenLoterij. Toch zit ze niet stil. Ze focust zich onder meer op het familierestaurant in Amsterdam-Zuid en ze schreef met Bas de boeken Nederland heeft Alles en Amsterdam…

Lees meer
Life goes on
Panorama

Life goes on

Over de doden uiteraard niets dan goeds, maar eerlijk gezegd zijn we inmiddels wel een beetje Elizabeth-moe. Want, om nog maar een cliché van stal te halen, overdaad schaadt. Wanneer de dood zo prominent op de voorgrond treedt, is het prettig om je te beseffen dat het normale leven door blijft marcheren en er morgen gewoon weer een nieuwe dag is. Koninginnen gaan dood, baby’s krijgen honger, zoiets. De vier maanden oude Emily trekt zich niets aan van de duizenden mensen die wachten tot de kist met het lichaam van Elizabeth langskomt, die wil gewoon een slokje melk en een dutje doen.…

Lees meer
Wie denkt Roy Donders wel dat hij is?
Nieuwe Revu

Wie denkt Roy Donders wel dat hij is?

PROFIEL — Van overdreven vrouwelijke paillettenprins naar ruig bebaarde aanstaande heterovader. Roy Donders (31) kan het állemaal.

Lees meer
17 Heerlijke herfstboeken
Flair

17 Heerlijke herfstboeken

Buiten in de laatste zomerzon, lekker knus in je bed, wanneer en waar dan ook: deze herfstige boeken zijn om verschillende redenen om te smullen.

Lees meer
Magische herfstfoto’s
CHIP FOTO Magazine

Magische herfstfoto’s

Tien praktische tips voor je eerste fototocht deze herfst.

Lees meer