‘PRINSES BEATRIX keek elke week’

Als kind speelde hij Prinsjesdag al na. Jaren later ging Jeroen Snel aan de slag bij Blauw Bloed. Bijna achttien jaar was hij het gezicht van het wekelijks royalty-programma, waarvoor hij met de Oranjes de hele wereld rondreisde. Tot de netmanager besloot het programma te stoppen. Blauw Bloed is nu in afgeslankte vorm op NPO1 te zien, maar zonder presentator. Voor Royalty blikt Jeroen Snel terug op zijn ervaringen met de koninklijke familie.

Waarom is Blauw Bloed eigenlijk gestopt op NPO2?

Dat was een persoonlijke afweging van de netmanager van NPO2. Hij vond dat het niet meer op de zender paste. Voor ons kwam het als donderslag bij heldere hemel, we hadden vanuit de netmanager nooit kritiek gehoord en opeens wordt besloten dat het programma moet verdwijnen.

Toch was het niet het definitieve einde van het programma.

Het bleef heel lang onduidelijk wat er met Blauw Bloed zou gebeuren, maar de EO heeft ervoor gestreden om het programma te behouden. En NPO1 had er ook wel oren naar. En dat heeft ervoor gezorgd dat we vanaf 28 januari elke vrijdag te zien zijn om 16:40 op NPO1. Het programma ziet er wel iets anders uit. We beginnen met een weekoverzicht dat vijf minuten duurt. Liefhebbers van royalty kunnen bij ons dus nog steeds zien wat de royals doen. Daarna volgt een reportage van tien minuten. Dit verhaal staat iets verder bij de actualiteit vandaan. Het biedt ons de mogelijkheid om onderwerpen verder uit te diepen. Toch blijft het jammer dat het ‘oude’ Blauw Bloed is gestopt.

Je bent in 2004 begonnen met Blauw Bloed. Wat voor programma wilde je maken?

Blauw Bloed begon als een try-out. We begonnen in september 2004 en we zouden tot december doorgaan. Daarna zou de netmanager bekijken of het programma een vervolg zou krijgen. Dat is gelukkig goed uitgevallen.

We wilden de koninklijke familie volgen: de kijkers een beeld geven van wat de Oranjes doen. Het thema royalty is heel veelzijdig: het gaat natuurlijk om hun inzet voor de samenleving, maar je kunt je ook richten op de mode, de geschiedenis, de juwelen, de relatie met de politiek. Ik wilde de monarchie niet als fan benaderen, maar als journalist, want dat was mijn achtergrond.

Had je iets met het onderwerp?

Bij ons thuis hing vroeger de vlag uit op Koninginnedag, maar ik stond neutraal tegenover de monarchie. Ik was geen republikein, maar ook geen oranjefan. Als kind speelde ik wel eens Prinsjesdag na. Samen met een vriendje deed ik net of we in de Gouden Koets zaten. De poppenkast fungeerde als de buitenkant van het rijtuig en dan gingen we zwaaien. Ook toen ik ouder werd, bleven de Oranjes en onze monarchie tot de verbeelding spreken.

‘Amalia stootte Máxima aan, ze had me herkend’

Wat voor beeld had je toen van de koninklijke familie?

Het beeld overheerste dat ze een VIP-bestaan leidden, vol luxe. Ook al liet koningin Beatrix eigenlijk niets zien van haar privéleven. Maar ik wist niet precies wat ze deden. Voor 2Vandaag had ik wel eens ‘koninklijke’ onderwerpen gemaakt: het huwelijk van prins Maurits en Marilène van den Broek, een reis met prins Claus naar Jemen en een bezoek van prinses Margriet voor het Rode Kruis aan Wenen.

In welk opzicht bleek het verslag doen van de werkzaamheden van de koninklijke familie anders dan je vorige baan?

Het was, vooral in het begin, een ongrijpbare wereld. Er zat wel een uitdaging in, want hoe kom je aan informatie? Je kunt de mensen in kwestie niet zomaar opbellen. Maartje van Weegen gaf me een heel goed advies: ‘Goed kijken, je ogen en oren goed openhouden’. Dat heb ik gedaan. Het is een kwestie van lange adem, van investeren in contacten. Sommige functie wisselen, maar een aantal mensen in de hofhouding is hetzelfde gebleven. Omdat je elkaar steeds tegenkomt, bouw je een band op. Natuurlijk blijven er vragen, maar door de jaren heen verzamel je verschillende bronnen en bij vragen bel ik ze.

Bij de staatsbezoeken die ik voor Blauw Bloed heb verslagen ben je beperkt in je mogelijkheden. Je kunt koning Willem-Alexander niet vragen om nog eens uit het vliegtuig te stappen. En je mag maar even filmen bij een staatsbanket. Je kunt de royals wel registreren, maar niet regisseren.

Hoe zat het met de medewerking van de koninklijke familie? Kon je alles doen wat je wilde?

Die medewerking is door de jaren heen steeds beter geworden. Vooral met de Koning is er sprake van een wisselwerking. Als we op locatie staan bij een werkbezoek wil hij nog wel eens net voor onze camera halt houden en iemand een vraag stellen. Hij weet dat het ons mooie beelden oplevert en hij komt zelf ook goed voor de dag.

Vind je dit interessant?

Ontdek nu alle Nederlandse top titels in één app!

Al abonnee?
Log in om verder te lezen

De Rijksvoorlichtingsdienst is ook steeds meer gaan meedenken. Ze plannen bijvoorbeeld een fotomoment op een mooie locatie tijdens een staatsbezoek. Toen Willem-Alexander en Máxima in Indonesië waren, poseerden ze bij de Borobodur. Dat wordt niet speciaal voor ons gedaan, maar het wordt tijdens het secretarie-overleg – de wekelijkse vergadering op Paleis Noordeinde waarbij het koningspaar spreekt met de naaste medewerkers – wel een Blauw Bloed-momentje genoemd.

Merk je een verschil tussen Beatrix en Willem-Alexander?

Sinds Willem-Alexander koning is, zijn er zeker dingen veranderd. Ons werk is iets makkelijker geworden omdat Willem-Alexander en Máxima regelmatig interviews op camera geven. Bij Beatrix was dat een hoge uitzondering. Na afloop van een staatsbezoek sprak ze wel met de pers, maar daar mochten geen camera’s bij. Je mocht alleen parafraseren. Voor de geschreven pers is dat nog wel te doen, maar voor een televisieprogramma is dat lastig.

Beatrix was van een andere generatie, ze hield niet zo van camera’s en microfoons. Hooguit knikte ze naar de fotografen. Sinds ze is afgetreden, is ze iets meer ontspannen richting de pers. In 2019, tijdens haar bezoek aan Sint Eustatius, gaf ze ons een interview. Ik dacht nog ‘Het gaat vast niet door, want het regent’, maar het ging wel door.

Wat zijn voor jou hoogtepunten uit de bijna achttien jaar dat je Blauw Bloed hebt gemaakt?

Dat zijn vooral de reizen. Na het staatsbezoek van koningin Beatrix aan India in 2007, vlogen Willem-Alexander en Máxima door naar Bhutan. Met mijn cameraman vloog ik in hetzelfde toestel als het kroonprinselijk paar. Het land maakte veel indruk op me, als toerist kom je hier niet zo gauw. Na afloop van het programma kwam Máxima naar ons toe. Ze vroeg ons hoe wij het bezoek aan Bhutan hadden beleefd en wanneer we weer terug zouden gaan. Heel los.

De vele reizen van Máxima voor de Verenigde Naties hebben me op plekken gebracht die ik normaal nooit zou bezoeken, bijvoorbeeld Nigeria of het binnenland van Ethiopië. Ook de bezoeken aan New York waren bijzonder. In het VN-gebouw hebben we gefilmd dat ministerpresident Rutte op zijn telefoon iets grappigs aan Willem-Alexander liet zien. Dat zijn mooie momenten.

Is je beeld over de Oranjes veranderd?

Ja, ik heb ontdekt dat ze hardwerkende mensen zijn. Willem-Alexander en Máxima combineren zoveel mogelijk afspraken. Heel efficiënt. Geen minuut in hun agenda blijft onbenut. Bij een VN-bezoek vliegt Máxima vaak ‘s nachts naar haar bestemming. Als ze aankomt gaat ze even naar het hotel en dan begint haar dag. Die is volgepland met afspraken en dan vertrekt ze aan het eind van de tweede of de derde dag weer naar huis. Ze neemt geen rust. Soms is er na terugkeer in Nederland gelijk weer een werkbezoek. Ze is ook wel eens na thuiskomst meteen met haar dochters naar verkeersles gegaan.

Ze hebben natuurlijk alle middelen tot hun beschikking om hun werk goed te doen, maar het heeft me verrast dat alles zo effectief wordt gepland.

Prinses Beatrix vertelde jou dat ze zelf ook naar Blauw Bloed keek.

Dat was een verrassing om te horen. Ik interviewde haar in november 2021 op Curaçao over haar bezoek aan dit eiland. Van tevoren hadden wel al gehoord dat ze mij na het officiële interview persoonlijk wilde spreken. Ik vroeg mijn cameraman Mike Rutten ook mee, maar de camera bleef uit. En toen vertelde ze dat ze vaak naar Blauw Bloed keek en dat ze het leuk vond om te zien wat haar familieleden allemaal deden. Ik heb toen met Mike afgesproken dat we dit niet naar buiten zouden brengen, omdat het privé was. En omdat ik het zo bijzonder vond dat Beatrix zich zo uitsprak. Maar in mijn enthousiasme heb ik het in de persbus toch aan collega’s verteld. En zo is het verhaal in Story terechtgekomen. Daar baalde ik van.

Heb je het idee dat je met sommige royals een band hebt kunnen opbouwen?

Met prinses Margriet en professor mr. Pieter van Vollenhoven heb ik het meest direct contact gehad. Toen Pieter van Vollenhoven zijn zeventigste verjaardag groots vierde, kreeg ik ook een uitnodiging. We hebben ook eens een reportage gemaakt over de hobby van Pieter van Vollenhoven: natuurfotografie. Toen zaten we in de bosjes te wachten op burlende herten. Pieter heeft een groot gevoel voor humor. Toen de herten wegliepen zei hij dat het mijn schuld was, omdat ik te veel geluid zou hebben gemaakt. Hij stuurt me ook wel eens een appje, bijvoorbeeld als hij mij op de radio heeft gehoord.

Weet je of meer Oranjes de uitzendingen hebben gevolgd?

Zeker toen bekend werd dat Blauw Bloed ging stoppen kreeg ik van verschillende kanten te horen dat ze het jammer vonden. Door de opzet van het programma konden we veel laten zien van de werkzaamheden van de Oranjes: een bezoek aan een buurthuis in Drenthe of een fabriek in Noord-Brabant, maar ook een alfabetiseringsproject van prinses Laurentien. We waren overal bij. Het werd gewaardeerd dat we niet alleen de mode lieten zien, maar ook inhoudelijk op bezoeken ingingen. En bij de VN-bezoeken van koningin Máxima hadden we in de uitzending bijna een half uur de tijd om de problematiek in Pakistan of Nigeria uit te leggen.

En de jongste generatie, keek die ook?

In 2012 was ik bij een fotosessie in Argentinië. Er waren vooral Argentijnse journalisten, maar Amalia stootte haar moeder aan terwijl ze naar mij wees. Ze had me herkend. Ik weet dat als ze thuis zijn, ze naar Blauw Bloed kijken. Toen Máxima nog niet zo lang in Nederland was, moet het voor haar ook leuk zijn geweest om oude beelden te zien en zo de geschiedenis van de familie van haar man te leren kennen.

Het lijkt of je nu kritischer op de Oranjes bent. Bijvoorbeeld over de Griekenland-vakantie en het verjaardagsfeest van Amalia. Als je zelf een programma presenteert, is het lastig om je eigen mening te geven. Ik interview iemand en die moet zijn verhaal doen, het gaat dan minder om mij. Als ik als deskundige in een talkshow word gevraagd, kan ik wel zeggen wat ik ergens van vind. Dat feestje voor de achttiende verjaardag van prinses Amalia vind ik echt zo dom en onbegrijpelijk. Iedereen moet zich aan de regels houden en Amalia stuurt zo’n twintig uitnodigingen rond voor een feest. Terwijl de Koning als geen ander weet wat de regels zijn.

Dit artikel komt uit:
Royalty - Editie 1 - 2022

Royalty - Editie 1 - 2022
Terug naar overzicht
Terug naar overzicht

Lees meer

Alle artikelen
Groot feest in noorwegen: amalia’s eerste gala
Weekend

Groot feest in noorwegen: amalia’s eerste gala

Toute royale kwam naar Oslo voor het feestje van de achttienjarige erfprinses Ingrid Alexandra. Voor heel wat jonge royals was het hun eerste konink lijke bal. Zoals voor prinses Amalia en haar Belgische collega prinses Elisabeth.

Lees meer
Wat u nog niet wist over Chantal Janzen
Story

Wat u nog niet wist over Chantal Janzen

Dit jaar zit Chantal Janzen (43) twintig jaar in het vak, en dat vraagt om evenzoveel leuke, interessante en opmerkelijke weetjes over de talentvolle presentatrice en musicalster. Want wist u bijvoorbeeld dat ze kampt met hoogtevrees, dit jaar oma wordt, in therapie is geweest en dat haar ooit zo innige band met showbizzcollega Linda de Mol ernstig bekoeld is?

Lees meer
FLINKE DOMPER voor pasgetrouwde Anouk
Party

FLINKE DOMPER voor pasgetrouwde Anouk

Eerst moest ze al afscheid nemen van haar zoon Benjahmin (20) die naar Amerika ging om zijn basketbalcarrière te vervolgen en nu vertrekt ook Anouks dochter Phoenix (17) naar de USA, nadat ze een aanbod heeft gekregen van The Washington State University om daar te komen basketballen. Ook vertrekt haar zoon Elijah (18) na de zomer voor vier jaar naar het buitenland voor een studie. De pasgetrouwde Anouk is supertrots dat ze hun dromen waar gaan maken, maar zal haar uitgevlogen kinderen enorm gaan missen, zegt ze.

Lees meer
De ware reden achter huwelijk Hans Klok
Story

De ware reden achter huwelijk Hans Klok

‘Op maandagmorgen naar het stadhuis’ Hans Klok (53) heeft de afgelopen tijd zijn leven onder de loep genomen. De illusionist wilde weten of hij iets te vrezen heeft. ‘Ik vind het verschrikkelijk hoe mijn collega’s de afgelopen maanden onder vuur zijn komen te liggen en dat men in Nederland steeds meer voor eigen rechter gaat spelen,’ vertelt Hans aan Story. ‘Bij sommige van mijn collega’s, onder wie Marco Borsato, moet nog van alles bewezen worden. Maar zijn carrière is stuk. Zelfs als straks blijkt dat het niet waar is, heeft hij een wonder nodig om terug te komen. Dat is toch verschrikkelijk? En zelfs een instantie als Madame Tussauds doet daar aan mee. Zij halen zijn beeld weg en brengen daar zelfs een persbericht over naar buiten. Dat laatste hadden ze…

Lees meer
‘Steeds vaker dacht ik: als dit het leven is, hoeft het voor mij niet meer’
Flair

‘Steeds vaker dacht ik: als dit het leven is, hoeft het voor mij niet meer’

Als Jamie Crafoord (29) 22 jaar is, krijgt ze siliconen borstprotheses. Haar geluk is van korte duur, want ze wordt doodziek. Pas als ze nog maar 37 kilo weegt en in een rolstoel belandt, ontdekken ze de oorzaak: ‘zwetende’ protheses. “Ik wilde dat spul het liefst direct nog uit mijn lichaam trekken, heb geen moment getwijfeld.”

Lees meer