PRIX PRAAT Met onze F1-insider ROBERT DOORNBOS

Robert Doornbos (Rotterdam, 1981) reed tussen 2004 en 2007 elf races voor Minardi en Red Bull, is ondernemer en Formule 1-analist bij Ziggo Sport. Heb je ook een vraag voor Robert, mail dan naar service@veronicapublishing.nl.

FERRARI HEEFT DE BESTE KAARTEN IN MONACO

Vind je dit interessant?

Ontdek nu alle Nederlandse top titels in één app!

Al abonnee?
Log in om verder te lezen

Na de stratencircuits in Djedda en Miami wordt het dit weekend opnieuw bochtjes draaien. In prinsendom Monaco racet het circus op weg naar de eeuwige roem.

Is Monaco dé Formule 1-klassieker?

“Nelson Piquet omschreef racen in Monaco ooit als het vliegen met een helikopter door je woonkamer en daar kan ik wel aan refereren. Ik heb er twee keer mogen racen met een Formule 1-auto en één keer in de Formule 2 en het is met niets te vergelijken. Het is ongekend snel en echt iedereen - van coureurs en teams tot sponsoren - kijkt uit naar dit weekend.”

Maar inhalen is er niet bij.

“Dat is de keerzijde. De gouden regel op een stratencircuit is dat de kwalificatie de belangrijkste sessie is. Heb je een slechte dag op zaterdag, dan is de kans heel groot dat je die op zondag ook hebt. Baanpositie is alles.”

Valt er zelfs met de nieuwe aerodynamica niet in te halen?

“Nee, en dat heeft alles te maken met hoe smal het circuit is. De auto’s kunnen dichter bij elkaar rijden, maar in Monaco gelden gewoon andere spelregels. Zelfs als je niet de snelste auto hebt, kun je je breed maken zodat er niemand voorbijkomt. Ik kijk ernaar uit hoe de nieuwe auto’s, gebouwd voor hoge snelheden,’t gaan doen op een stratencircuit waar de gemiddelde snelheid het laagst ligt van alle races.”

Verwacht je gekke dingen?

“Als je naar het gewicht van de auto’s kijkt en naar de manier waarop ze sturen, dan wordt het voor de coureurs lastiger dan voorheen. Er gaan klappen vallen, denk ik, en veel rijders zullen moeite hebben om de auto op de baan te houden.”

Het is dus niet te vergelijken met een stratencircuit als Djedda?

“In tegenstelling tot Djedda heb je in Monaco juist high downforce, maximale neerwaartse druk, nodig om ervoor te zorgen dat de auto op het asfalt geduwd wordt om grip te genereren. Als je zoals Red Bull een auto hebt die voor low downforce is gebouwd, dan wordt het lastig. In Monaco heb je echt pure grip nodig. Het lijkt alsof Ferrari dat als enige echt goed voor elkaar heeft.”

Dus Ferrari gaat dit weekend met twee vingers in de neus winnen?

“Nou, met het geluk van Charles Leclerc, die vorig jaar crashte met zijn eigen auto en dat deze maand tijdens de Historic Grand Prix nog eens dunnetjes overdeed in de Ferrari van Niki Lauda, kan het nog wel eens een bijzonder weekend gaan worden.”

Geen twee vingers dus?

“Het is afwachten wie zaterdag een goede dag heeft. Ferrari mag de beste kaarten dan wel in handen hebben, als rijder kan Max nog enigszins het verschil maken. Hij weet wanneer hij moet pieken. Maar een McLaren kan dit weekend bijvoorbeeld ook gaan verrassen. Zij hebben de perfecte setup weliswaar nog niet gevonden, maar als ze de ‘sweet spot’ eenmaal hebben ontdekt, dan kunnen ze bewijzen dat de podiumplek in Imola geen toevalstreffer was.”

Dit artikel komt uit:
Veronica Superguide - Editie 22 - 2022

Veronica Superguide - Editie 22 - 2022
Terug naar overzicht
Terug naar overzicht

Lees meer

Alle artikelen
Groot feest in noorwegen: amalia’s eerste gala
Weekend

Groot feest in noorwegen: amalia’s eerste gala

Toute royale kwam naar Oslo voor het feestje van de achttienjarige erfprinses Ingrid Alexandra. Voor heel wat jonge royals was het hun eerste konink lijke bal. Zoals voor prinses Amalia en haar Belgische collega prinses Elisabeth.

Lees meer
Wat u nog niet wist over Chantal Janzen
Story

Wat u nog niet wist over Chantal Janzen

Dit jaar zit Chantal Janzen (43) twintig jaar in het vak, en dat vraagt om evenzoveel leuke, interessante en opmerkelijke weetjes over de talentvolle presentatrice en musicalster. Want wist u bijvoorbeeld dat ze kampt met hoogtevrees, dit jaar oma wordt, in therapie is geweest en dat haar ooit zo innige band met showbizzcollega Linda de Mol ernstig bekoeld is?

Lees meer
FLINKE DOMPER voor pasgetrouwde Anouk
Party

FLINKE DOMPER voor pasgetrouwde Anouk

Eerst moest ze al afscheid nemen van haar zoon Benjahmin (20) die naar Amerika ging om zijn basketbalcarrière te vervolgen en nu vertrekt ook Anouks dochter Phoenix (17) naar de USA, nadat ze een aanbod heeft gekregen van The Washington State University om daar te komen basketballen. Ook vertrekt haar zoon Elijah (18) na de zomer voor vier jaar naar het buitenland voor een studie. De pasgetrouwde Anouk is supertrots dat ze hun dromen waar gaan maken, maar zal haar uitgevlogen kinderen enorm gaan missen, zegt ze.

Lees meer
De ware reden achter huwelijk Hans Klok
Story

De ware reden achter huwelijk Hans Klok

‘Op maandagmorgen naar het stadhuis’ Hans Klok (53) heeft de afgelopen tijd zijn leven onder de loep genomen. De illusionist wilde weten of hij iets te vrezen heeft. ‘Ik vind het verschrikkelijk hoe mijn collega’s de afgelopen maanden onder vuur zijn komen te liggen en dat men in Nederland steeds meer voor eigen rechter gaat spelen,’ vertelt Hans aan Story. ‘Bij sommige van mijn collega’s, onder wie Marco Borsato, moet nog van alles bewezen worden. Maar zijn carrière is stuk. Zelfs als straks blijkt dat het niet waar is, heeft hij een wonder nodig om terug te komen. Dat is toch verschrikkelijk? En zelfs een instantie als Madame Tussauds doet daar aan mee. Zij halen zijn beeld weg en brengen daar zelfs een persbericht over naar buiten. Dat laatste hadden ze…

Lees meer
‘Steeds vaker dacht ik: als dit het leven is, hoeft het voor mij niet meer’
Flair

‘Steeds vaker dacht ik: als dit het leven is, hoeft het voor mij niet meer’

Als Jamie Crafoord (29) 22 jaar is, krijgt ze siliconen borstprotheses. Haar geluk is van korte duur, want ze wordt doodziek. Pas als ze nog maar 37 kilo weegt en in een rolstoel belandt, ontdekken ze de oorzaak: ‘zwetende’ protheses. “Ik wilde dat spul het liefst direct nog uit mijn lichaam trekken, heb geen moment getwijfeld.”

Lees meer