Tijdschrift.nl logo
In dit nummer

Radicale veranderingen voor amalia

Prinses Amalia is van plan het roer rigoureus om te gooien, menen bronnen dicht bij de Oranjes. Na een jaar in de gouden kooi heeft ze er genoeg van en wil ze eropuit.

DOOR RICK EVERS
FOTO’S MISCHA SCHOEMAKER

Jongeren genieten nu massaal van de vakantie en de drie Oranjetieners van ons koningspaar vormen daarop geen uitzondering. Waar Alexia kan terugblikken op twee jaar in Wales en kan fantaseren over haar vrije tussenjaar dat in het verschiet ligt, kan prinses Ariane haar borst natmaken voor vertrek naar Italië, waar ze op het United World College de komende twee jaar haar middelbare school gaat afronden. Voor Amalia, de oudste van het gezin, is het anders. Voor de kroonprinses is het een moment om even het afgelopen jaar te laten bezinken. Bij het zwembad van de Griekse vakantievilla heeft ze alle tijd om eens rustig terug te blikken en vooruit te kijken. Een jaar geleden veranderde de wereld voor de toekomstige koningin Catharina-Amalia intens. Samen met haar moeder Máxima was ze een jaar geleden, tijdens de vorige zomervakantie, nog bezig met de voorbereidingen om op kamers te gaan op een prachtige plek aan een van de grachten in Amsterdam, aan de vooravond van haar nieuwe studie in de hoofdstad. Van een bevriende vooraanstaande familie, die ook nog eens ‘om de hoek’ woont bij het Griekse vakantieverblijf, hadden de Oranjes het herenhuis met privéparkeerplaats aangeboden gekregen. Een huis waar Amalia bijna moeiteloos met haar vriendinnen haar intrek kon nemen. Een droom stond op het punt van uitkomen. De beveiliging moest nog wat voorbereidingen treffen, wat camera’s ophangen en het huis werd van een modern, ingenieus slot voorzien. Maar tegelijk kwamen er ook signalen dat het voor Amalia niet veilig zou zijn om er te gaan wonen. Sterker nog, de bedreigingen vanuit de onderwereld waren zo ernstig dat Amalia nergens meer kon gaan of staan. ‘Mijn studiejaar is heel anders gegaan dan verwacht en gehoopt’, vertelde Amalia onlangs. Ze leeft noodgedwongen als een prinses in een gouden kooi en kan vanwege de bedreigingen niet met vriendinnen uit, niet gaan winkelen of op een terras zitten, maar ook niet dagelijks naar de universiteit. Dat risico zou te groot zijn. En daarom is het roer omgegooid.

Overal online

Er wordt gefluisterd dat Amalia niet langer van plan is om haar studie PPLE (Politics, Psychology, Law and Economics) in Amsterdam voort te zetten. ‘Ik ben enorm dankbaar dat de universiteit zo met me meedenkt, en meedenkt met mijn situatie’, zegt ze. Met dank aan alle moderne technologieën is Amalia in staat om overal in de wereld waar internet beschikbaar is haar colleges te volgen. Ze kon de afgelopen maanden op verschillende plekken onder de radar verblijven, zonder écht in de gouden kooi van het paleis onder huisarrest te moeten blijven. Zo kwam Máxima haar in het begin van het jaar opzoeken in Madrid. Máxima had haar hondje Mambo meegenomen als vrolijke afleiding voor Amalia.

Spaanse bladen publiceerden foto’s van moeder en dochter, de twee dames met een zonnebril en Máxima met een warme muts om nog minder herkenbaar te zijn. Willern-Alexander en Máxima zijn ‘heel trots’, vertelden ze in koor toen er gesproken werd over Amalia’s resultaten, ondanks haar benarde situatie. Zelf is ze ‘vrij blij met de resultaten op dit moment’, zei de prinses bescheiden. Dat het goed is gegaan, schept mogelijkheden voor de negentienjarige prinses. Ze zou komend jaar van plan zijn vooral niet gevangen te blijven zitten. Als ze dan toch haar studie online moet doen, dan kan dat natuurlijk op elke plek. Haar tussenjaar enkele jaren geleden ging ook al niet als gehoopt vanwege corona. Dat zou ze nu kunnen inhalen door het nuttige met het aangename te combineren. Er wordt in Oranjekringen gezegd dat Amalia van plan is om deels mee te reizen met de trip die Alexia komend jaar gaat maken. De middelste van het gezin is ‘hartstikke trots’ op haar oudere zus, zei ze bij de fotosessie. Ze roemt haar om hoe ‘enorm sterk in haar schoenen’ ze heeft gestaan het afgelopen jaar. ‘Ik had het haar niet nagedaan. De enige manier waarop zowel Ariane als ik er voor haar kunnen zijn, is met haar praten en naar haar luisteren. Meer kunnen we helaas niet doen. Al had ik het anders gewild.’ Door samen te reizen kan Alexia er ondanks haar vertrek naar het buitenland stiekem toch zijn voor haar oudste zus.

Vind je dit interessant?

Ontdek nu alle Nederlandse top titels in één app!

Bestel nu
Ze kan natuurlijk vanaf elke plek online studeren

Ariane uit huis

Amalia kan ook langs bij haar zusje in Italië. Ze zou het vakantiehuis van prinses Beatrix in Tavarnelle als uitvalsbasis kunnen gebruiken. Voor Ariane zal het wennen zijn, weg onder de vleugels van haar ouders én haar twee oudere, bemoederende zussen. Haar ouders zullen haar nog even extra verwennen, nu het nog kan. De afgelopen tijd heeft Ariane thuis al extra aandacht gehad, toen Amalia veel van huis was en Alexia twee jaar in het buitenland. Een van de afscheidscadeautjes die de prinses kreeg van haar ouders, was een bezoek aan een concert van popidool Harry Styles. Tussen de tienduizenden gillende fans in de ArenA in Amsterdam was ook prinses Ariane met vrienden.

Hoewel het grootste deel van de voetbal- en concerttempel gevuld was met vrouwen en meisjes, ging koningin Máxima niet mee. Zij moest namelijk op reis voor de Verenigde Naties. Koning Willem-Alexander leek het niet erg te vinden om haar plek in te nemen. Hij genoot van de meiden én van een roseetje, maar wel op de tribune, zo melden bronnen die het koninklijk gezelschap van een afstand konden zien. Het viel menigeen al op dat er behoorlijk wat beveiliging was. Naar verluidt wordt inmiddels niet alleen Amalia extra beveiligd, maar kunnen ook haar zussen niet meer als tevoren over straat.

Lees meer

Alle artikelen
Presentatrice gevraagd voor politieke partij Catherine Keyl: ‘Nachtmerries vanwege bedreigingen’
Story

Presentatrice gevraagd voor politieke partij Catherine Keyl: ‘Nachtmerries vanwege bedreigingen’

Politieke partijen weten steeds vaker de weg naar Bekende Nederlanders te vinden. Ook Catherine Keyl kreeg de vraag om zich te verbinden aan een politieke partij. Als lijstduwer, maar ook om straks echt in de Tweede Kamer plaats te nemen. Catherine had echter een goede reden om dit niet te doen...

Lees meer
Samen tegen eenzaamheid ‘Dat gevoel dat iemand zich om je bekommert’
Margriet

Samen tegen eenzaamheid ‘Dat gevoel dat iemand zich om je bekommert’

Het is de Week tegen Eenzaamheid, waarin door heel Nederland activiteiten worden georganiseerd om elkaar te ontmoeten. Hennie, Irna en Renée – en hun maatjes – vertellen hoe het hen hielp om letterlijk en figuurlijk de deur te openen. Om weer in contact te zijn en fijne gesprekken hebben.

Lees meer
‘In de crisisopvang zat ik uren bij de deur, hopend dat iemand mij zou ophalen’
&C Magazine

‘In de crisisopvang zat ik uren bij de deur, hopend dat iemand mij zou ophalen’

Roos* (28) was in de zevende hemel toen ze in verwachting raakte van zoon Jayden. Tot het zeventien dagen na de bevalling vreselijk misgaat: ze wordt vijf weken opgenomen met een kraambedpsychose.

Lees meer
Al 24 jaar gelukkig getrouwd... Daphne Deckers gunt echtgenoot Richard afspraakjes met andere vrouwen
Story

Al 24 jaar gelukkig getrouwd... Daphne Deckers gunt echtgenoot Richard afspraakjes met andere vrouwen

Het bevalt Daphne Deckers (54) nog steeds goed minder op de buis te verschijnen, zodat ze meer tijd kan doorbrengen in haar tuinhuisje bij haar woning in Muiderberg. Niet om te relaxen, maar om haar podcast Daphne op Donderdag op te nemen met ‘intrigerende vrouwen’ – én om in alle rust te schrijven. Volgend jaar verschijnt haar boek De kracht van het ouder worden, waarin Daphne de nadruk legt op de léúke kanten van het klimmen der jaren. Onlangs is Vrienden maken al van de pers gerold, met illustraties van Joey Holthaus. Het gaat over verbinding en wat vriendschap eigenlijk inhoudt. Dat daarin geïnvesteerd moet worden, weet Daphne maar al te goed. ‘Ik ben zelf heel actief in het in stand houden van mijn vriendenkring; het initiatief om af te…

Lees meer
Molens en meer, véél meer
Margriet

Molens en meer, véél meer

Hollandser dan dit stukje Noord-Holland wordt het niet in ons land. Tegelijkertijd poppen er steeds meer hippe plekken op. Echt, het zindert in de Zaanstreek.

Lees meer