
LAAT JE INSPIREREN
Resetten na je vakantie
Vakantie is vaak het moment waarop je met een afstandje naar je leven kijkt. Wat geeft rust en wat is ruis? Wat wil je veranderen? Weer thuis is hét moment aangebroken om er iets mee te doen. Even resetten.

Zelfreflectie op vakantie
Psycholoog Monique Harskamp over waarom je juist tijdens je vakantie aan het reflecteren slaat: “Herken je het gevoel dat je wordt geleefd door alles wat moet? Dagen die gevuld zijn met zorgen voor je gezin en het huishouden in combinatie met je eigen werk. Ritjes naar sportclubs, speelafspraken en muziekles als je jonge kinderen hebt. Of juist mantelzorgen voor je ouders, die op leeftijd zijn en zorgbehoevend. Logisch dat je in de dagelijkse drukte en routine vaak niet toekomt aan reflecteren op je leven. Op vakantie ben je – hopelijk – helemaal los van thuis en kun je vaak wel vanaf een afstandje bekijken wat rust en ruis geeft. Ben je gelukkig met wat je allemaal doet, met je werk, met je lijf, je sociale leven? Zelfreflectie is overigens niet iets wat je overkomt, daar moet je wel ruimte voor maken. Bijvoorbeeld door over het strand te wandelen, maar dan zonder kinderen, ballen en vliegers. Rust om na te denken is essentieel. Dat kan bijvoorbeeld door te mediteren, een massage te boeken of een moment met je partner of een vriendin te prikken als je het fijn vindt je overdenkingen te spiegelen. Ik vind het zelf prettig om ergens te noteren wat er allemaal opduikt in mijn hoofd. Van twijfels en gedachten tot lijstjes met voor- en nadelen. Dat kan in een mooi boekje, maar ook gewoon in je telefoon. Die aantekeningen helpen na de vakantie om door te pakken met wat je je hebt voorgenomen.”
‘Zelfreflectie is niet iets wat je overkomt, daar moet je wel ruimte voor maken’
WAT HEB JIJ JE DEZE VAKANTIE VOORGENOMEN?
We vroegen het jullie op Facebook. Een greep uit de reacties:
Marloes: “Om meer te gaan lezen. Ik merk dat ik echt veel beter slaap nadat ik nog even gelezen heb dan wanneer ik ’s avonds in bed nog tv ga kijken.”
Heidy: “Elke keer als ik in Zweden ben, neem ik me voor thuis net zo relaxed te leven als daar.”
Anneke: “Om te gaan klussen! Verven, behangen, opruimen…”
Katie: “Ik wil het plezier in mijn leven terug, na de scheiding die voor mij als een donderslag bij heldere hemel kwam…”
Vanessa: “Om snel weer een vakantie in te plannen.”
Liesbeth: “Om nu echt mijn overgewicht aan te gaan pakken…”
Jacqueline: “Ik neem me elke vakantie weer hetzelfde voor: om vaker uit de ratrace te stappen en tijd vrij te maken voor dingen waar ik echt blij van word en energie van krijg.”

Voornemens en valkuilen
Niet uitstellen, maar aan de slag. Dat is het advies van Monique: “Het is de kunst om na de vakantie meteen de bezem door je leven te halen. Hoe langer je dat uitstelt, hoe groter de kans dat je weer in de dagelijkse drukte belandt en je op de oude voet verder gaat. Dat doe je door de rust van de vakantie vast te houden en niet uit te stellen wat je wilt veranderen. Als je een nieuwe baan wil, kun je met jezelf afspreken dat je in de week na terugkomst je LinkedIn-profiel aanpast en in je netwerk op zoek gaat naar vacatures. Plan concrete acties en schrijf die voor jezelf op. Maar trap tegelijkertijd niet in de valkuil door te grote stappen te zetten, vaak gebeurt dat uit enthousiasme. Een voorbeeld: je hebt op vakantie bedacht dat je wat wilt afvallen. Als je eenmaal thuis rigoureus alle suikers uit je leven bant, geen alcohol meer drinkt en drie keer per week een personal trainer inhuurt, zullen de kilo’s eraf vliegen. Maar de kans dat je op den duur faalt, is net zo groot. Voor succes op de lange termijn kun je beter kleine stapjes zetten die vol te houden zijn.”
Zo deden zij een reset
'Ik plande in Mexico al de eerste dates in'
Shanti (35): “Toen ik in Mexico was, nam ik me voor toch niet voor altijd single te willen blijven. Ik was al een tijdje op zoek naar ware liefde. Maar ondanks al mijn inspanningen had ik Mister Right nog niet gevonden. Eigenlijk stond ik op het punt het op te geven. Omdat ik op vakantie geen verplichtingen had, was er rust en ruimte om opnieuw stil te staan bij de dates en relaties die ik had gehad. Daar trok ik de conclusie dat ik het zonde vond om zo jong al de handdoek in de ring te gooien. Nooit meer een relatie, geen optie meer om ooit een eigen gezin te kunnen stichten, nooit meer aangeraakt worden, nooit meer seks. Daar vond ik mezelf echt te jong voor, dus bedacht ik ter plekke dat ik het daten toch weer ging oppakken. Vanuit Mexico heractiveerde ik mijn account op een datingapp en plande de eerste dates al in. Ik ging voortvarend van start: op de dag dat ik weer landde in Nederland stond de eerste afspraak al in de agenda. In een maand leerde ik zeker vijftien mannen kennen, maar wist ik ook zeker dat ik zo niet de man van mijn dromen ging ontmoeten. Door deze manier van daten los te laten, ontmoette ik spontaan ineens de leukste mannen, op het strand, tijdens events en bij salsadansen. Met een van hen ben ik aan het daten, ik kan mijn geluk niet op.”
'Ik besloot: we gaan verhuizen'
Brigiet (48): “Ik zie me nog zitten, voor onze tent ergens op een camping in Bretagne. De vraag wat ik echt nodig heb in mijn leven, kwam daar in me op. En het antwoord ook: we moeten verhuizen. Niet lang daarvoor was ons derde kind geboren. We groeiden uit ons heerlijke jarendertighuis in Utrecht, maar hadden het daar ook ontzettend naar onze zin. Met ons bootje voor de deur konden we zo de stad in varen. De oudste was acht en had leuke vriendinnen op school. Zomaar ons boeltje pakken en vertrekken deden we dus niet. Maar in de maanden voorafgaand aan die vakantie was het sappelen om alles financieel rond te krijgen. We konden niet nog verder beknibbelen, hadden alle abonnementen al de deur uit gedaan en gingen vrijwel nooit meer uit eten. Toen ik letterlijk met afstand naar ons leven keek, wist ik dat we een rigoureuze stap moesten zetten. Verhuizen naar Zutphen, daar had ik al eens gewoond. Mijn man Remco was het ermee eens dat we een grote stap moesten maken, maar was niet meteen enthousiast over de bestemming. Daarom zijn we na de vakantie tot twee keer toe samen een weekend naar Zutphen gegaan, om de stad te verkennen, rond te fietsen en te wandelen. Ons huis in Utrecht waren we binnen een week kwijt, voor de vraagprijs. In Zutphen viel nog te onderhandelen. Die beslissing, zittend voor de tent, heeft gebracht wat we zochten: serieus lagere maandlasten, geen financiële zorgen en meer ruimte. In het begin miste ik ons oude huis en onze vrienden enorm. Maar als ik nu over de brug over de IJssel rijdt en de skyline van Zutphen zie, kom ik echt thuis.”

'Gesprekken met locals zetten me aan het denken'
Eveline (34): “Ik was nog nooit in Afrika geweest en wist niet zo goed wat ik daar kon verwachten. De cultuurshock was groot toen mijn vriend en ik midden in de nacht aankwamen op Zanzibar. De aanblik van een land is dan toch anders dan overdag. Normaal ga ik er de eerste dagen meteen op uit, het land verkennen. We hadden immers niet voor niets zover gevlogen. Maar dit keer kozen we er bewust voor zo min mogelijk te doen. We hadden hard gewerkt en waren toe aan ontspanning. Het begin van onze vakantie bestond daarom vooral uit: uitslapen, ontbijten, aan het zwembad liggen, weer een dutje en uit eten. Ik werd aanvankelijk onrustig van het niks doen, maar voelde ook: ik moet hier doorheen om te kijken wat er daarna gebeurt. Daarna ontstond er overzicht, helderheid, ruimte en rust. Ik voerde interessante gesprekken met lokale mensen en ondernemers, zij zetten mij aan tot denken. Zo vertelde iemand mij hoe slecht de educatie is en dat mensen niet leren met geld om te gaan. Ik zag veel kinderen de hele dag hangen en op hun mobiele telefoon nutteloze filmpjes kijken. Niet iedereen kan naar school, want daar is niet altijd geld voor. De kinderen daar deden mij beseffen dat je met een goede basis meer kansen hebt in het leven. Ik kan de wereld niet zomaar veranderen, maar ik besloot op die vakantie wel dat ik mijn baan wilde opzeggen en iets in het onderwijs wilde zoeken. Nog tijdens die reis zag ik een leuke vacature. Al snel na thuiskomst kon ik op gesprek bij het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, waar ik inmiddels een aantal maanden werkzaam ben als contentspecialist.”






Volhouden doe je zo
Maar hoe voorkom je nu dat een paar weken na je vakantie je goede voornemens alweer op de schop gaan? Monique legt het uit: “Er zijn verschillende manieren om te bereiken wat je je op vakantie hebt voorgenomen. Een tip die ik uit het boek Elementaire gewoontes van James Clear heb gehaald, is: voer elke dag een heel kleine verandering door en kijk naar het effect over een half jaar. In plaats van rigoureus sporten doe je bijvoorbeeld drie keer per dag vijftien squats. Na zes maanden heb je dan echt sterkere bovenbenen en billen. Denk je nu: toedeledokie, dat is niet vol te houden? Wél als je het koppelt aan een vast moment. Ga je de hond uitlaten, doe dan je squats. Of bij het tandenpoetsen, het wachten op de waterkoker of tot je document uit de printer rolt.
‘Houd het klein en integreer de veranderingen in je dagelijkse leven’
Houd het klein en integreer je stappen in je dagelijkse leven. Wil je de spelletjes die je op vakantie zo gezellig met je gezin speelde, thuis ook eens uit de kast halen? Voer dan een vaste spelletjesavond in. Elke donderdag gaan alle schermen aan de kant en doen wij met z’n allen een bordspel. Hoe concreter je het maakt, hoe beter het lukt voornemens vol te houden. Zo creëer je een nieuwe routine waaraan je elkaar kunt houden. Zoek ook ondersteuning en bespreek met je partner, zus of vriendin wat je wilt veranderen in je leven.
Zij kunnen je motiveren en je af en toe kritisch bevragen hoe het met je plannen staat. Of je al hebt gesolliciteerd, een fijne coach hebt gevonden of de boeken hebt gelezen die je op je lijstje had gezet. Tot slot: beloon jezelf voor elke stap, hoe groot of klein ook. Dat maakt het nog leuker om vol te houden wat je op vakantie hebt bedacht.”
