Tijdschrift.nl logo
EN OOK

‘Rijk zijn is echt niet altijd leuk’

tekst Kimberly Palmaccio

Moet er een limiet aan rijkdom komen? Het is momenteel een veelgestelde vraag. Ondernemer en jonge rijke Jelline begrijpt het probleem, maar gelooft niet dat dat een oplossing is.

Jelline Brands (22) verdient als onlineondernemer extreem veel geld; in een goede maand wel 300.000 euro.

“Ik besef heel goed dat mijn leven niet normaal is. Ik heb nooit als een arme student geleefd. Een die boterhammen met pindakaas moet eten, omdat ze anders de huur niet meer kan betalen. In goede tijden verdien ik makkelijk 300.000 euro per maand. Drie jaar geleden ontdekte ik het online ondernemerschap. Ik begon met dropshipping, later verdiepte ik me in YouTube-verdienmodellen. Dat loopt inmiddels zo goed dat ik een mooi inkomen heb en onlangs met mijn vriend een huis met een waarde van 1,3 miljoen euro kon kopen. Onze hypotheek is 5.500 euro per maand, dus niet bepaald een starterswoninkje. Ik vind het schrijnend als ik hoor dat mensen hun gas moeten afdraaien vanwege de hoge kosten. Dat mensen in armoede leven, gaat me echt aan het hart. Ik ben heel open over mijn inkomsten, omdat ik een voorbeeld wil zijn van hoe het óók kan. Natuurlijk voelt dat dubbel. Ik hoef me immers nergens druk om te maken, kan doen en kopen wat ik wil. Je hoort de laatste tijd steeds vaker over de limitaristen, die vinden dat sommige Nederlanders te rijk zijn en dat er een bestaansmaximum moet komen. Ik snap waar het idee vandaan komt, ik ben ook zeker voor meer gelijkheid, maar ik denk niet dat dit de oplossing is. Het lukt instanties niet eens de echt rijken fatsoenlijk vennootschapsbelasting te laten betalen, regels worden nauwelijks gehandhaafd. Veel geld wordt weggesluisd, belasting wordt ontdoken. Stel dat een bestaansmaximum wél

realistisch is, dan zullen de rijken waarschijnlijk emigreren. Dat zie je nu al veel gebeuren, dat ze een belastingparadijs opzoeken. Het nadeel daarvan is dat ze ook niet meer investeren in Nederland. Ik doe aan giften, doneer ruimschoots, geef geld aan weeshuizen, schenk aan mensen die het niet breed hebben, geef cadeaus aan kinderen in de buurt. Ik ben christen, in de bijbel staat: ‘Laat uw linkerhand niet weten wat uw rechterhand doet’. Ik hoef heus geen schouderklop. Toch deel ik het, omdat ik denk dat we hier verder mee komen dan met een bestaansmaximum.”

‘IK DONEER RUIMSCHOOTS, IK DENK DAT WE DAAR VERDER MEE KOMEN’
Vind je dit interessant?

Ontdek nu alle Nederlandse top titels in één app!

Bestel nu

DE KEERZIJDE

“Soms voel ik me schuldig tegenover vrienden die ‘normaal’ werk hebben. Sommige mensen zijn jaloers en ik ben ook een paar vrienden kwijtgeraakt. Ze begrepen niet dat ik soms niks leuks met ze kon doen, dat ik maanden opgesloten zat om elke dag aan mijn bedrijf te werken. Rijk zijn is echt niet altijd leuk. Er is natuurlijk ook een keerzijde, zoals dat met alles is. Zodra het om geld gaat, komen er ook foute mensen op je af. Ik krijg te maken met wanbetalers, moet soms deurwaarders inschakelen. Ik moet dealen met veel verantwoordelijkheid en stress. Er zijn ook nachten geweest dat ik huilend op mijn bed lag. Gelukkig kom ik uit Urk, een nuchter dorp, waardoor ik zelf ook heel nuchter ben. Ik ben ervan overtuigd dat geld je karakter versterkt. Het verandert mensen niet, maar het vergroot hun eigenschappen. Sommigen worden nog arroganter, egoïstischer – ik niet. Hoe meer ik verdien, hoe meer ik wil en kan geven.”

Dit verhaal op flair.nl maakte deze week...

DE TONGEN LOS

SEX IN THE CAR

Een potje seks op een andere plek dan in de slaapkamer is spannend en een stuk uitdagender. Seks in de auto bijvoorbeeld...

DAT PAST NIET, WIJ HEBBEN ALLE TWEE HET LICHAAM VAN EEN ECHTE LEVENSGENIETER.
Winnie van Leeuwen
Nee dank je, ben bang dat ik, als ik te wild word. op de pook terechtkom. Dan schakelt ie waarschijnlijk niet meer... Moeten we niet hebben.
Kim Berley
TOTDAT DE POLITIE JE BETRAPT… AWKWARD!
Irene Sijaranamual
Ineens een zaklamp op je gericht. De politie had toen nog wel humor: ‘Wat bent u aan het doen? Moet dat in Leiderdorp, u komt uit Leiden!’
Jolanda Ottenhof
GEEF MIJ MAAR EEN LEKKER ZACHT BED.
Joyce Galiart
DIE TIJD IS VOORBIJ, OUD EN STRAM…
Sonja Geersen
In een Smart weleens op de achterbank gezeten? Zelfs een eenpersoonsbed is groter dan die hele auto. Laat maar, ik zoek wel een andere spannende plek.
Carlo Beemsterboer
GELUKKIG BESLAAN DE RAMEN VOOR NOG WAT PRIVACY.
Gigi Vezzola
IK HEB EEN MINI COOPER.
Mark Hiwat

Lees meer

Alle artikelen
Tropisch ten top
&C Magazine

Tropisch ten top

Wat is er beter dan een tropisch eiland met hagelwitte zandstranden en wuivende palmbomen, op nog geen tien uur vliegen? Juist: twéé van die eilanden. Ontdek Zanzibar en Lamu.

Lees meer
Kalm aan in de ALGARVE
Libelle

Kalm aan in de ALGARVE

Hoewel de Algarve een populaire vakantiebestemming is, ontdekte chef toerisme Françoise dat je ook prima kunt onthaasten in dit zuidelijke deel van Portugal. “Alles is hier zo lekker ‘calma’.”

Lees meer
‘Feyenoord kampioen? Ik hoop het zo!’ Trainer en oud-voetballer Jean-Paul van Gastel
Panorama

‘Feyenoord kampioen? Ik hoop het zo!’ Trainer en oud-voetballer Jean-Paul van Gastel

Jean-Paul van Gastel (50) is terug in het land na drie jaar China. Al die tijd ontving de trainer daar geen bezoek en kon hij zijn kinderen niet zien. Dat was het grote minpunt aan zijn avontuur, waarvan hij tegelijkertijd volop heeft genoten. In China had hij ook de tijd om zijn ontslag bij Feyenoord te verwerken. Is die wond inmiddels geheeld? Over rondhuppelende olifanten, een luxegevangenis en de titelrace van Feyenoord. “Het is een emotionele rollercoaster geweest.”

Lees meer
Zinderend mooi Zweden
Margriet

Zinderend mooi Zweden

Een prachtige kust, vriendelijke mensen en overal waar je komt heerlijk en puur eten. Het is absoluut de moeite waard om West-Zweden te verkennen.

Lees meer
Uur van de waarheid waarom de klok terug of vooruit ons zo ontregelt
Flair

Uur van de waarheid waarom de klok terug of vooruit ons zo ontregelt

Op 31 maart gaat de zomertijd weer in: een uur langer licht. Maar Europa wil af van dat gerommel met de wijzers. De vraag is alleen: gaan we dan voor winter- of zomertijd? Wetenschappers kiezen voor de eerste optie. En daar heeft onze biologische klok alles mee te maken.

Lees meer