Tijdschrift.nl logo
In dit nummer

Royaltywatchers ontrafelen leugens uit zijn biografie Blijkt Harry prins Pinokkio?

Nu prins Harry’s biografie Reserve bestudeerd wordt, staat de geloofwaardigheid ter discussie. Diverse gebeurtenissen uit het boek blijken volgens royaltykenners onmogelijk gebeurd te kunnen zijn zoals Harry ze beschrijft.

DOOR TOM DE SMET/HETLAATSTE NIEUWS
FOTO’S GETTY IMAGES, BRUNOPRESS

Het boek telt meer dan 500 pagina’s, maar de biografie van prins Harry wordt verslonden door lezers. In Reserve doet de jongste zoon van koning Charles onder meer uit de doeken hoe hij ooit op een veldje naast een Britse pub zijn maagdelijkheid verloor en hoe hij tijdens zijn diensttijd in Afghanistan 25 leden van de taliban doodde. Verder vertelt Harry over zijn relatie met zijn broer prins William en gaat hij in op de dood van zijn moeder, prinses Diana. Maar vooral wat prins Harry tussen de regels door vertelt, is interessant. Zo trekt Harry’s dankwoord van drie pagina’s lang aan het einde van het boek de aandacht. Niet alleen omdat hij enkel zijn vrienden vermeldt en er met geen woord gerept wordt over zijn vader Charles, noch over zijn geliefde grootmoeder Elizabeth, maar ook omdat Harry uitdrukkelijk een zekere Hillary McClellen bedankt voor haar ‘uitstekende factchecks’. ‘Wist de prins niet wat, wanneer, waar en hoe het allemaal gebeurde toen hij zijn biografie schreef ? Het is gewoon dom, deze blunders zullen zijn geloofwaardigheid aantasten,’ reageren de Britse tabloids spottend. De media vestigt bovendien meteen de aandacht op een eigenaardig citaat uit het boek: ‘Mijn geheugen is mijn geheugen’, schrijft Harry in een passage. ‘Er zit evenveel waarheid in wat ik me herinner en hoe ik het me herinner, als in zogenaamd objectieve feiten.’ Ondertussen laten koningshuiskenners hun ongenoegen blijken over de inconsistenties in het boek. ‘Dat Harry zich duidelijk verkeerd herinnert waar hij was toen The Queen Mum stierf, roept vragen op over hoe goed dit boek is gecontroleerd op feiten. Je vraagt je af hoeveel andere feitelijke onjuistheden er op de pagina’s te vinden zijn,’ vindt de Britse royaltykenner Richard Fitzwilliams. Maar ook de lezers van Reserve zijn kritisch: ‘Hoe kun je je de belangrijkste momenten van je leven níet herinneren?’, vraagt iemand zich af. Maar ook: ‘Dit zijn geen feiten, maar fictie. Harry heeft een agenda en dus is er een gebrek aan onpartijdigheid. Zijn herinneringen zijn niet te vertrouwen’ en ‘Dit soort fouten mogen niet voorkomen in een zorgvuldig samengesteld en onderzocht boek. Ik denk dat we gerust kunnen zeggen dat het overgrote deel van zijn boek fictie is.’ Er kwamen zo veel reacties dat Harry’s ghostwriter zelfs reageerde. Reserve werd neergepend door J.R. Moehringer, die eerder al de memoires schreef van tennisser Andre Agassi en Nike-oprichter Phil Knight. ‘De lijn tussen herinnering en feit vervaagt tussen interpretatie en feit,’ twitterde hij veelzeggend.

‘Hoe kun je je de belangrijkste momenten van je leven níet herinneren?’

HET OVERLIJDEN VAN DE THE QUEEN MUM

HARRY’S VERSIE: In zijn boek herinnert prins Harry zich het precieze moment waarop hij in maart 2002 te horen kreeg dat de moeder van koningin Elizabeth II, The Queen Mum, was overleden. ‘Ik was op Eton College toen ik gebeld werd tijdens het studeren. Ik herinner me dat het net voor Pasen was, de lucht was helder en het was warm. Licht scheen door mijn raam, gevuld met levendige kleuren. Uwe Koninklijke Hoogheid, de koningin-moeder is overleden.’

DE FEITEN: Hoewel de prins het moment bijzonder gedetailleerd beschrijft, strookt het niet met de waarheid. De prins zat helemaal niet op school toen The Queen Mum stierf, laat staan dat hij in het Verenigd Koninkrijk verbleef. Hij zat volgens een officiële verklaring van Buckingham Palace dan ook in Zwitserland, waar hij met zijn vader en broer op skivakantie was. ‘Zijn enige wens is om zo snel mogelijk naar huis te gaan,’ klonk het statement. Er werden bovendien ook beelden gemaakt die aantonen dat Harry op dat moment in Zwitserland verbleef.

HET VERJAARDAGSCADEAU VAN PRINSES DIANA

HARRY’S VERSIE: In een hoofdstuk beschrijft Harry het laatste verjaardagscadeau dat hij van zijn moeder Diana zou hebben ontvangen. Hij vertelt dat hij voor zijn dertiende verjaardag in 1997 een Xbox had gekregen, die de prinses kort voor haar dood voor hem had gekocht. ‘Ik verscheurde het inpakpapier en het lint. Ik gluurde naar binnen. Het was een Xbox. Ik was tevreden. Ik hield van videogames.’

DE FEITEN: Er bestaat geen twijfel over dat Harry’s versie van de feiten niet klopt. Harry kan geen Xbox hebben gekregen, want de gameconsole werd pas vier jaar later uitgebracht. In november 2001 kreeg de wereld de Xbox voor het eerst te zien, maar de eerste exemplaren waren pas vanaf maart 2002 beschikbaar op de Europese markt.

DE EERSTE DATE MET MEGHAN MARKLE

HARRY’S VERSIE: De lezers van Reserve komen ook meer te weten over Harry’s eerste date met Meghan Markle. Volgens de prins zag de actrice er ‘heart-attack-beautiful’ uit in haar outfit. ‘Ze droeg een zwarte trui, een jeansbroek en hakken. Ik wist niets van kleding, maar ik wist dat ze chic was,’ schrijft Harry over de ontmoeting.

DE FEITEN: De beschrijving van prins Harry spreekt die van zijn vrouw tegen. Want in een tv-interview uit september 2018 over haar trouwjurk, verklaarde Meghan dat ze een blauwe jurk droeg tijdens haar eerste date met de prins. ‘Zie je het stukje blauwe stof dat aan de binnenkant is gestikt? Het is de stof van de jurk die ik op onze eerste date droeg,’ vertelde Markle toen.

Vind je dit interessant?

Ontdek nu alle Nederlandse top titels in één app!

Bestel nu

Harry: ‘Mijn geheugen is mijn geheugen’

HET VLIEGTICKET VOOR MEGHANS VADER

HARRY’S VERSIE: De prins beschrijft op een gegeven moment hoe hij en Meghan een vliegticket van Air New Zealand kochten om haar van haar vervreemde vader Thomas Markle uit Mexico te krijgen. ‘We zeiden tegen hem: Verlaat Mexico nu meteen! Er staat een heel nieuw niveau van intimidatie op het punt op je neer te regenen, dus kom naar Groot-Brittannië. Nu,’ schreef Harry, eraan toevoegend: ‘Air New Zealand, eerste klas, geboekt en betaald door Meghan.’

DE FEITEN: Volgens Air New Zealand spreekt prins Harry niet de waarheid. Een woordvoerder stelt in dagblad New Zealand Herald dat de luchtvaartmaatschappij nooit vluchten tussen Mexico en het Verenigd Koninkrijk heeft uitgevoerd en het zelfs geen eersteklas tickets aanbiedt. Air New Zealand ging zelfs naar Twitter om Harry’s bewering te ontkrachten: ‘Wij introduceren de #sussexclass. Blijkbaar binnenkort verkrijgbaar,’ staken ze de draak met de uitspraak.

Lees meer

Alle artikelen
‘In de crisisopvang zat ik uren bij de deur, hopend dat iemand mij zou ophalen’
&C Magazine

‘In de crisisopvang zat ik uren bij de deur, hopend dat iemand mij zou ophalen’

Roos* (28) was in de zevende hemel toen ze in verwachting raakte van zoon Jayden. Tot het zeventien dagen na de bevalling vreselijk misgaat: ze wordt vijf weken opgenomen met een kraambedpsychose.

Lees meer
Al 24 jaar gelukkig getrouwd... Daphne Deckers gunt echtgenoot Richard afspraakjes met andere vrouwen
Story

Al 24 jaar gelukkig getrouwd... Daphne Deckers gunt echtgenoot Richard afspraakjes met andere vrouwen

Het bevalt Daphne Deckers (54) nog steeds goed minder op de buis te verschijnen, zodat ze meer tijd kan doorbrengen in haar tuinhuisje bij haar woning in Muiderberg. Niet om te relaxen, maar om haar podcast Daphne op Donderdag op te nemen met ‘intrigerende vrouwen’ – én om in alle rust te schrijven. Volgend jaar verschijnt haar boek De kracht van het ouder worden, waarin Daphne de nadruk legt op de léúke kanten van het klimmen der jaren. Onlangs is Vrienden maken al van de pers gerold, met illustraties van Joey Holthaus. Het gaat over verbinding en wat vriendschap eigenlijk inhoudt. Dat daarin geïnvesteerd moet worden, weet Daphne maar al te goed. ‘Ik ben zelf heel actief in het in stand houden van mijn vriendenkring; het initiatief om af te…

Lees meer
Molens en meer, véél meer
Margriet

Molens en meer, véél meer

Hollandser dan dit stukje Noord-Holland wordt het niet in ons land. Tegelijkertijd poppen er steeds meer hippe plekken op. Echt, het zindert in de Zaanstreek.

Lees meer
Op de fiets door het vechtdal
Libelle

Op de fiets door het vechtdal

Van een koe-safari tot culinair genieten: het Vechtdal biedt genoeg ontspanning en vertier. En de natuur is er op z’n zachtst gezegd adembenemend.

Lees meer
Topkok ziet ruim een half miljoen euro verdampen
Party

Topkok ziet ruim een half miljoen euro verdampen

Het zit Herman den Blijker op dit moment niet mee. Hij probeert al een tijdje zijn prachtige twee-onder-een-kapwoning in Rotterdam te verkopen, maar nog altijd zonder succes. En dat terwijl de topkok al tonnen heeft moeten toegeven. Heeft hij het geld nodig omdat zijn restaurants slecht lopen of is er wat anders aan de hand?

Lees meer