Tijdschrift.nl logo
NIEUWS

Schamel lichtpuntje

FOTO RAMI AL SAYED/AFP
TEKST DANNY KOKS

Inwoners van het Syrische stadje Jandaris weten een meisje levend onder het puin vandaan te halen. Reddingen zoals deze zijn schamele lichtpuntjes in een ramp die met de dag donkerder kleurt. De zware aardbeving in Turkije heeft al aan meer dan 33.000 mensen het leven gekost, maar er zijn nog zoveel vermisten dat de VN vreest dat dit dodental waarschijnlijk nog zal verdubbelen. Internationale reddingsteams in de regio doen wat ze kunnen, maar hebben tal van obstakels te overwinnen: sneeuw en vrieskou, modderige wegen, plunderende inwoners, humanitaire goederen die vaak te laat op hun plek van bestemming aankomen, maar bovenal de wegtikkende tijd die de kans op het vinden van overlevenden kleiner en kleiner maakt. Nog gecompliceerder is de situatie in Syrië, omdat er in het door de aardbeving getroffen noorden van het land rebellen actief zijn én omdat president Assad – zelfs bij een ramp van deze omvang – liever geen buitenlandse pottenkijkers binnen zijn grenzen heeft.

Lees meer

Alle artikelen
Tropisch ten top
&C Magazine

Tropisch ten top

Wat is er beter dan een tropisch eiland met hagelwitte zandstranden en wuivende palmbomen, op nog geen tien uur vliegen? Juist: twéé van die eilanden. Ontdek Zanzibar en Lamu.

Lees meer
Kalm aan in de ALGARVE
Libelle

Kalm aan in de ALGARVE

Hoewel de Algarve een populaire vakantiebestemming is, ontdekte chef toerisme Françoise dat je ook prima kunt onthaasten in dit zuidelijke deel van Portugal. “Alles is hier zo lekker ‘calma’.”

Lees meer
‘Feyenoord kampioen? Ik hoop het zo!’ Trainer en oud-voetballer Jean-Paul van Gastel
Panorama

‘Feyenoord kampioen? Ik hoop het zo!’ Trainer en oud-voetballer Jean-Paul van Gastel

Jean-Paul van Gastel (50) is terug in het land na drie jaar China. Al die tijd ontving de trainer daar geen bezoek en kon hij zijn kinderen niet zien. Dat was het grote minpunt aan zijn avontuur, waarvan hij tegelijkertijd volop heeft genoten. In China had hij ook de tijd om zijn ontslag bij Feyenoord te verwerken. Is die wond inmiddels geheeld? Over rondhuppelende olifanten, een luxegevangenis en de titelrace van Feyenoord. “Het is een emotionele rollercoaster geweest.”

Lees meer
Zinderend mooi Zweden
Margriet

Zinderend mooi Zweden

Een prachtige kust, vriendelijke mensen en overal waar je komt heerlijk en puur eten. Het is absoluut de moeite waard om West-Zweden te verkennen.

Lees meer
Uur van de waarheid waarom de klok terug of vooruit ons zo ontregelt
Flair

Uur van de waarheid waarom de klok terug of vooruit ons zo ontregelt

Op 31 maart gaat de zomertijd weer in: een uur langer licht. Maar Europa wil af van dat gerommel met de wijzers. De vraag is alleen: gaan we dan voor winter- of zomertijd? Wetenschappers kiezen voor de eerste optie. En daar heeft onze biologische klok alles mee te maken.

Lees meer