Tijdschrift.nl logo
In dit nummer

Schandaalprinses Madeleine dreigt verbannen te worden van Zweedse hof

• ‘Haar gedrag beschadigt het koningshuis’ • ‘Een verwend nest dat op kosten van de belastingbetaler leeft’ • ‘Ze wordt uitgesloten van de familiebijeenkomsten’

DOOR TOM DE SMET/HET LAATSTE NIEUWS
FOTO’S BRUNOPRESS

Heerst er een koude oorlog tussen de Zweedse prinses Madeleine (40) en de rest van de koninklijke familie? Als we de lokale media mogen geloven, worden de jongste dochter van koning Carl Gustaf en koningin Silvia en haar Amerikaanse echtgenoot Chris O’Neill (48) uitgesloten van alle familiebijeenkomsten. Opvallend nieuws, al zouden de Zweedse royals reden genoeg hebben om de prinses uit de buurt te houden. ‘Ik begrijp niet dat Madeleine dit zelf niet beseft.’

In het Verenigd Koninkrijk hebben ze Harry, in Zweden hebben ze Madeleine. Net als de Britse prins verliet de jongste dochter van koning Carl Gustaf en koningin Silvia haar geboorteland om een nieuw leven, ver weg van het koninklijke tumult, te beginnen in Amerika. De prinses pakte in het voorjaar van 2010 haar koffers, nadat ze erachter was gekomen dat haar verloofde Jonas Bergström overspel had gepleegd en ze hun achtjarige relatie verbrak. Madeleine stapte op het vliegtuig naar New York. Daar leerde ze een paar maanden later de Amerikaanse bankier Chris O’Neill kennen. De vonk sprong over en de twee gingen snel samenwonen. Madeleine en Chris stapten in 2013 in het huwelijksbootje en kregen drie kinderen: Leonore, Nicolas en Adrienne.

Begin 2015 kondigde het koppel plotseling aan naar Stockholm terug te keren, om amper een paar maanden later naar Londen te verhuizen.

Uiteindelijk besloot het gezin in 2018 om zich definitief te vestigen in Florida. Dat leidde tot veel onbegrip bij de rest van de koninklijke familie. ‘De koningin en kroonprinses Victoria zijn erg van streek en hebben bij Madeleine gepleit om aan de kinderen te denken,’ klonk het in de Zweedse pers. ‘Stel je voor: een peuterschool in Londen, één in Stockholm en nu wéér een nieuwe school met nieuwe leerkrachten en klasgenootjes. Madeleine rukt haar kinderen opnieuw weg uit hun veilige omgeving. Het koppel heeft sinds de komst van hun kinderen de wereld platgelopen.’ Ook het volk was niet te spreken over de verhuizing van de prinses. Haar loon én onkosten worden namelijk betaald met een toelage, die dan weer afkomstig is uit de portemonnee van de modale Zweed. Ze zou ook willen hebben profiteren van het Zweedse zorgsysteem, door twee van haar drie kinderen in eigen land ter wereld te brengen. Maar Madeleine trok zich niets aan van alle kritiek: ‘Ik voel me verdrietig als wordt gezegd dat ik een luxueuze levensstijl heb en niets anders doe dan winkelen en rondhangen in restaurants. Ik zet me in voor het goede doel via Childhood Foundation (die zich inzet voor verwaarloosde kinderen - red.).

Koningin Silvia en koning Carl Gustaf zouden hun jongste dochter afzijdig willen houden.

‘Haar populariteit zit op een historisch dieptepunt’

Prinses Madeleine woont met Chris O’Neill en kinderen Adrienne, Nicolas en Leonore in Amerika.

En ik ga ook terug naar Zweden als ik word uitgenodigd.’

Triest

Volgens Svensk Damtidning, één van de meest gelezen bladen van Zweden, zullen die uitnodigingen echter niet meer in de bus vallen bij de prinses. ‘Madeleine wordt uitgesloten van de familiebijeenkomsten. De koninklijke familie heeft haar leven hier in Zweden, 1.300 kilometer van Madeleine, en ze mag er niet op dezelfde manier bij betrokken zijn,’ schrijft het blad. ‘Vroeger was het voor Madeleine vrij gemakkelijk om naar Zweden te gaan en de koninklijke familie te ontmoeten, maar dat ligt nu ineens moeilijker.’ Volgens het tijdschrift kwam het kortgeleden zelfs al tot uiting dat Madeleine geweerd wordt: ‘Onlangs had Madeleine een kans om met de koninklijke familie samen te komen tijdens het Zweedse diner in het paleis. Maar de prinses schitterde door afwezigheid op de koninklijke kalender en verscheen inderdaad niet. Een trieste zaak, maar als je de achtergrond weet, hoeft het niet te verbazen.’ Volgens de Zweedse media zouden de royals Madeleine willen weren zodat ze de koninklijke familie en de monarchie niet in verlegenheid kan brengen. Iets wat absoluut moet worden vermeden, want haar vader koning Carl Gustaf zit dit jaar 50 jaar op de troon en dat wordt op grootse wijze gevierd. ‘Madeleine geeft niets om de koninklijke familie. Maar het bestaan van de monarchie hangt wel volledig af van de wil van het volk,’ aldus hofbronnen. ‘Als Madeleine in Florida alleen maar een luxeleven leidt, worden mensen dat beu. Ik begrijp niet dat ze dat zelf niet beseft. Haar gedrag beschadigt het koningshuis. Madeleine en de koning groeien steeds verder uit elkaar. Het is lang geleden dat Madeleine en haar vader op een dieper niveau contact hadden, ze raakt steeds verder van de familie verwijderd.’

Vind je dit interessant?

Ontdek nu alle Nederlandse top titels in één app!

Bestel nu
‘Ze wordt verweten lui te zijn’

Omstreden

De Vlaamse royalty-expert Wim Dehandschutter begrijpt waarom prinses Madeleine zoveel beroering veroorzaakt. ‘Ze is het meest besproken lid van de Zweedse koninklijke familie. Aan de ene kant oogst ze lof voor haar knappe verschijning: lange, blonde haren, felblauwe ogen, perfecte Colgatesmile. Niet voor niets dook ze, en duikt ze nog steeds, op in lijstjes met knapste prinsessen. Maar aan de andere kant wordt ze overladen met kritiek om haar societyleven in Florida. Haar populariteit zit op een historisch dieptepunt. Veel Zweden nemen het haar kwalijk dat ze een toelage krijgt, maar daar niets tegenover stelt. Ze wordt verweten lui te zijn. Een verwend nest dat op kosten van de belastingbetaler leeft. Over Madeleine zeg ik weleens: zo mooi, zo blond... en zo afwezig.’ De royalty-expert wijst ook op de vergelijking met kroonprinses Victoria, Madeleine’s oudere zus. ‘In zowat alle opzichten is Madeleine de tegenpool van de populaire Victoria, die veel officiële opdrachten vervult namens het koningshuis, getrouwd is met een burger – haar vroegere fitnesstrainer – en nuchter van aard is. Bovendien doet ook het snobistische imago van Madeleine’s echtgenoot geen goed aan de situatie: een man die rijk is geworden met discutabele hefboomfondsen. Dat deze Britse Amerikaan geen Zweedse nationaliteit wilde aannemen, ging er destijds moeilijk in bij de bevolking.’ Toch zou Wim Dehandschutter het verkeerd vinden om Madeleine te verbannen. ‘Ik denk dat dat een slechte beslissing zou zijn. Prins Harry in het Verenigd Koninkrijk, prins Laurent in België: voorbeelden genoeg van royals die zich al dan niet terecht buitengesloten voelen en daar op hun manier op reageren. Madeleine veroorzaakt tegenwoordig ook geen grote schandalen meer, ze heeft alleen de perceptie tegen, maar dat hoeft niet te betekenen dat ze buiten het paleis moet worden gehouden.’

Op kroonprinses Victoria valt niets aan te merken.

Lees meer

Alle artikelen
Tropisch ten top
&C Magazine

Tropisch ten top

Wat is er beter dan een tropisch eiland met hagelwitte zandstranden en wuivende palmbomen, op nog geen tien uur vliegen? Juist: twéé van die eilanden. Ontdek Zanzibar en Lamu.

Lees meer
Kalm aan in de ALGARVE
Libelle

Kalm aan in de ALGARVE

Hoewel de Algarve een populaire vakantiebestemming is, ontdekte chef toerisme Françoise dat je ook prima kunt onthaasten in dit zuidelijke deel van Portugal. “Alles is hier zo lekker ‘calma’.”

Lees meer
‘Feyenoord kampioen? Ik hoop het zo!’ Trainer en oud-voetballer Jean-Paul van Gastel
Panorama

‘Feyenoord kampioen? Ik hoop het zo!’ Trainer en oud-voetballer Jean-Paul van Gastel

Jean-Paul van Gastel (50) is terug in het land na drie jaar China. Al die tijd ontving de trainer daar geen bezoek en kon hij zijn kinderen niet zien. Dat was het grote minpunt aan zijn avontuur, waarvan hij tegelijkertijd volop heeft genoten. In China had hij ook de tijd om zijn ontslag bij Feyenoord te verwerken. Is die wond inmiddels geheeld? Over rondhuppelende olifanten, een luxegevangenis en de titelrace van Feyenoord. “Het is een emotionele rollercoaster geweest.”

Lees meer
Zinderend mooi Zweden
Margriet

Zinderend mooi Zweden

Een prachtige kust, vriendelijke mensen en overal waar je komt heerlijk en puur eten. Het is absoluut de moeite waard om West-Zweden te verkennen.

Lees meer
Uur van de waarheid waarom de klok terug of vooruit ons zo ontregelt
Flair

Uur van de waarheid waarom de klok terug of vooruit ons zo ontregelt

Op 31 maart gaat de zomertijd weer in: een uur langer licht. Maar Europa wil af van dat gerommel met de wijzers. De vraag is alleen: gaan we dan voor winter- of zomertijd? Wetenschappers kiezen voor de eerste optie. En daar heeft onze biologische klok alles mee te maken.

Lees meer