sigrid kaag (1961) Tweede Kamerlid voor D66

SANOMA AWARD 2019

(FOTOGRAFIE: ANNE TIMMER.)
‘ER IS VOLGENS MIJ GEEN MENS DIE ZEGT: NIETS RAAKT ME OOIT’

Ze toonde zich toegankelijk in Nouveau 15/16, 2018. Er is sindsdien veel gebeurd: Sigrid Kaag was lijsttrekker van D66 bij de landelijke verkiezingen in maart, de partij ging van 19 naar 24 zetels. In de verkiezingsstrijd legde ze de nadruk op het streven naar een nieuwe stijl van besturen. Tijdens de moeizame formatie – waarin ze gezien de winst en de grootte van D66 een hoofdrol speelde – hield ze haar rug recht. Dat ze wel iets gewend is en veel gezien heeft, bleek ook uit het interview: ‘Ik heb een drive om iets bij te dragen, relevant te kunnen zijn. (…) Ik vind dat je altijd moet leven alsof je van de ene op de andere dag ook weer níet die post kunt hebben. Banen als deze zijn uiteindelijk vergankelijk, maar met jezelf moet je door. (…) Je loopt in het oog, dus er wordt veel over je geschreven. Bedacht ook. Die aannames worden dan soms weer gebruikt voor eigen politiek gewin, ook als er niets van klopt. Op buitenlandse missies hebben mensen ook altijd meningen over wat je zegt of niet zegt, maar dit is constanter. Het publieke debat in Nederland is volgens mij ook persoonlijker geworden. (…) Je moet dus leren om die beweringen mentaal op grote afstand van jezelf te houden.’ (…) Al is er volgens mij geen mens die zegt: niets raakt me ooit.’

Vind je dit interessant?

Ontdek nu alle Nederlandse top titels in één app!

Al abonnee?
Log in om verder te lezen

‘Ik ben vaak geroerd door mensen die zich op een mooie manier inzetten voor anderen. Maar ook door ontheemden en mensen die zich op een andere manier in een uitzichtloze situatie bevinden. Dan vraag je je af: waar halen ze toch elke dag weer de moed vandaan? Hun ellende is ook een spiegel, die je doet beseffen hoeveel mazzel je zelf hebt en die je leert dat je de dag moet plukken.’

Dit artikel komt uit:
Nouveau - Editie 14 - 2021

Nouveau - Editie 14 - 2021
Terug naar overzicht
Terug naar overzicht

Lees meer

Alle artikelen
Frank Jansen op mannenjacht
Story

Frank Jansen op mannenjacht

Na een vechtscheiding die zijn weerga niet kent, staat Frank Jansen (75) open voor een nieuwe relatie. Lees in Story hoe Frank op zoek gaat naar liefde.

Lees meer
Nieuwe liefdesstorm op komst voor marco en leontine?
Party

Nieuwe liefdesstorm op komst voor marco en leontine?

Een ontwapenend interview gaf Leontine Ruiters in de ’LINDA.’, waarin we lazen dat ze vreemdgaande Marco alles vergeeft. Nu er nieuwe heftige overspelgeruchten binnen sijpelen, houden velen hun hart vast. Leggen de beschuldigingen een bom onder de relatie van Marco en Leontine?

Lees meer
Schadelijke straling?
Quest

Schadelijke straling?

Het 5G-netwerk in Nederland is al meer dan een jaar in gebruik. En volgens iedereen die er verstand van heeft, is het veilig. Toch zijn sommige mensen bang voor 5G-straling. Waarom is straling soms gevaarlijk? En wat maakt 5G juist wél veilig?

Lees meer
‘Gezien de verwondingen zal ze hebben gevochten voor haar leven’
Flair

‘Gezien de verwondingen zal ze hebben gevochten voor haar leven’

Dertien jaar geleden overleed Mariska, de vriendin en pleegzus van Bibi (38), onder verdachte omstandigheden in Honduras na een avond stappen met haar duikinstructeur, die vervolgens op de vlucht sloeg. “Dat hij nu gewoon rustig doorleeft in Australië is niet te verkroppen.”

Lees meer
BRIDGET MAASLAND “Stilstaan is voor mij geen optie”
Libelle

BRIDGET MAASLAND “Stilstaan is voor mij geen optie”

Presentatrice Bridget Maasland (47) zit niet stil. Ze is bezig met drie programma’s én ze rondde afgelopen jaar een regie-opleiding af. “Volgens mijn psycholoog maken vrouwen hun beste werk doorgaans ná de overgang. Dus ik zit te wachten.”

Lees meer