Smaakvolle stoofpotten
Het ultieme comfort food? Dat zijn deze smaakvolle stoofpotten. Stuk voor stuk heerlijke maaltijden voor als het buiten guur en koud is. Een van de grote voordelen is dat je ze van tevoren kunt maken, zodat je de stoof vlak voordat je gaat eten alleen nog even op hoeft te warmen.

Afrikaanse biefstoof
VOOR 4 PERSONEN
BEREIDINGSTIJD: 60 MINUTEN
INGREDIËNTEN
- 450 g runderlappen
- 350 ml water
- 5 tomaten
- 1 rode paprika
- ½ habanero peper
- 1 rode ui
- 1 el kokosolie
- 240 ml runderbouillon
- 1 takje tijm
- 4 zwarte peperkorrels
- ½ tl kerriepoeder
- ½ bosje bieslook
BEREIDEN
Snijd het vlees in grove stukken. Breng het vlees met 350 milliliter water en wat peper en zout in een pan aan de kook. Zet het vuur lager en laat ca. 20 minuten koken.
Snijd intussen de tomaten in grove stukken. Halveer de paprika en pel en halveer de ui. Verwijder de steeltjes en de zaadlijsten van de paprika en de peper en snijd het vruchtvlees en een halve ui in grove stukken. Pureer de groenten in een keukenmachine tot een saus. Snipper de andere helft van de ui.
Verwarm de kokosolie in een stoofpan en fruit hierin de ui aan. Voeg de tomatensaus toe en verwarm ca. 5 minuten.
Schep het vlees met een schuimspaan uit de pan en voeg aan de tomatensaus toe. Schenk de runderbouillon in de pan, roer goed door en voeg het takje tijm, de peperkorrels, de kerriepoeder en zout naar smaak toe en roer nogmaals goed door. Leg de deksel op de pan, zet het vuur laag en laat het vlees minstens 30 minuten in de saus stoven totdat het zacht is. Snijd intussen de bieslook fijn.
Schep de biefstoof in borden en bestrooi met de bieslook.
TIP
Hoe langer je het vlees laat stoven, hoe lekkerder deze stoof wordt. Begin dus als het kan in de ochtend met de bereiding, dan heb je’s avonds een heerlijke maaltijd!

Spaanse ‘pisto’ groentestoof
VOOR 2 PERSONEN | BEREIDINGSTIJD: 50 MINUTEN
INGREDIËNTEN
- 1 aubergine
- ½ tl zout
- 1 rode ui
- 1 rode paprika
- 1 rode Spaanse chilipeper
- 1 el avocado-olie
- 2 teentjes knoflook
- 1 blik gepelde tomaten van 400 g
- 1 courgette
- 4 takjes basilicum
BEREIDEN
Snijd de aubergine in blokjes en bestrooi ze met het zout. Zet opzij en laat minstens 15 minuten staan om wat van het vocht aan de aubergine te onttrekken.
Pel de ui en snijd in grove stukken. Halveer de paprika en de chilipeper en verwijder de stelen en de zaadlijsten. Snijd de paprika in reepjes en snijd de rode peper fijn.
Verwarm de avocado-olie in een hapjespan en voeg de ui, de paprika en de chilipeper toe. Bak totdat de ui glazig is.
Pel de knoflook en pers de teentjes boven de pan uit. Voeg de gepelde tomaten toe en druk ze met een houten lepel kapot. Breng aan de kook, zet het vuur laag en leg een deksel op de pan. Laat de groenten ca. 10 minuten zachtjes stoven.
Spoel intussen de aubergine onder de kraan af en droog af met een theedoek. Snijd de aubergine en de courgette in blokjes, voeg aan de pan toe en voeg peper en zout naar smaak toe. Laat nog ca. 20 minuten stoven. Pluk intussen de blaadjes van de takjes basilicum.
Schep de pisto in borden en bestrooi met de basilicum.

Champignonstoof
VOOR 2 PERSONEN | BEREIDINGSTIJD: 25 MINUTEN
INGREDIËNTEN
- 1 sjalotje
- 2 teentjes knoflook
- 2 bospeentjes
- 3 tomaten
- 450 g kastanjechampignons
- 1 el kokosolie
- 1 el arrowroot
- 200 ml groentebouillon
- 1 el kokos aminos
- 3 takjes tijm
- 2 el zilveruitjes
BEREIDEN
Pel en snipper het sjalotje en de knoflook. Schil de bospeentjes en snijd deze en de tomaten in blokjes. Snijd de kastanjechampignons in kwarten.
Verwarm de kokosolie in een hapjespan en fruit hierin de ui aan. Voeg de bospeen toe en bak ca. 4 minuten. Voeg vervolgens de knoflook toe en bak nog 1 minuut.
Voeg de champignons, de tomaten en de arrowroot toe en roer door. Bak 1 minuut. Schenk de groentebouillon in de pan en voeg de kokos aminos toe. Laat nog ca. 10 minuten zachtjes stoven. Ris intussen de blaadjes van de takjes tijm. Haal de pan van het vuur en voeg de zilveruitjes toe. Schep de stoof in de borden en bestrooi met de tijm.
TIP
Lekker met bloemkoolpuree.

Kipcurry met kokos
VOOR 2 PERSONEN
BEREIDINGSTIJD: 50 MINUTEN
INGREDIËNTEN
- 350 g kipdijfilets
- 1 ui
- 1 teentje knoflook
- ½ rode Spaanse chilipeper
- 1 el kokosolie
- 1 tl garam masala
- ½ tl gemalen kurkuma
- ½ tl venkelzaad
- 200 ml kokosmelk
- 1 tl tomatenpuree
- 1 limoen
- ½ bosje platte peterselie
BEREIDEN
Snijd de kipdijfilets in grove stukken. Pel en snipper de ui en de knoflook. Verwijder het steeltje en de zaadjes van de chilipeper en snijd het vruchtvlees fijn.
Verwarm de kokosolie in een stoofpan en fruit hierin de ui aan. Voeg de knoflook en de chilipeper toe en bak 1 minuut. Voeg vervolgens de kip toe en bak ca. 4 minuten.
Meng de garam masala, de kurkuma en het venkelzaad door het kipmengsel en bak ca. 1 minuut zodat aroma’s van de specerijen goed vrijkomen. Schenk de kokosmelk in de pan en voeg de tomatenpuree en 120 milliliter water toe. Roer goed door en laat met de deksel op de pan 35-40 minuten zachtjes stoven. Snijd intussen de limoen in partjes. Pluk de blaadjes van de peterselie en hak ze grof.
Haal de pan van het vuur en voeg peper en zout naar smaak toe. Schep de curry in borden en bestrooi met de peterselie. Serveer de partjes limoen erbij om het sap erover uit te knijpen.