Tijdschrift.nl logo
TIJD VOOR JEZELF

Souk, zee & oases roadtrip door marokko

Van Marrakech naar de groene valleien van het Atlasgebergte, de oases van de Sahara en ook nog de stranden? Met een uitgekiende roadtrip kun je in één tour de mooiste plekken van Marokko bezoeken.

Tekst CHRIS MUYRES
IN DE RIADS WORD JE ALS GAST IN DE WATTEN GELEGD

De landschappen van Marokko zijn regelrecht filmisch, met adembenemende bergen, woestijnen, oases, berberdorpen en goudgele stranden. Ideaal voor een roadtrip met een auto of camper. Of voor een georganiseerde rondreis natuurlijk. De wegen zijn over het algemeen prima. Ze voeren door stadjes en dorpen met sprookjesachtige plekken om te eten en overnachten. Je reist hier door het gebied van de Berbers, die je gastvrij zullen ontvangen. Alleen ’s avonds rijden is niet aan te raden. De wegen zijn onverlicht en er kan zomaar een kameel of ezel op de weg staan. Daar moet je overdag zelfs al op letten. Een geweldige roadtrip is die door het zuiden van Marokko, te beginnen in Marrakech, dan naar de Atlas en vervolgens via valleien, woestijnduinen en de kust weer terug. Onderweg zijn er dan nog allerlei opties om omwegen en excursies te maken, zoals overnachten in de woestijn.

VAN MARRAKECH NAAR DE OURIKA VALLEI

Om in de sfeer van Marokko te komen, is Marrakech een ideaal startpunt. Rond het centrale marktplein Djemaa el Fna leer je alle geuren, kleuren en smaken van het land kennen. Het plein is in de avond één groot foodfestival, met aan de randen vertier van acrobaten, waarzeggers, slangenbezweerders, dansers en muzikanten. Overnachten is er het leukst in een riad, waar je als gast in de watten wordt gelegd.

De rivier Ourika schampt de oostelijke stadswijken. Volg je haar stroomopwaarts, richting het Atlasgebergte, dan kom je in de weldadige rust van een vallei waar groenten en fruit worden verbouwd, maar bijvoorbeeld ook rozen en bougainvilles. De omliggende bergen zijn aarderood of soms zachtgeel of saliegroen. Ze zijn bezaaid met berberdorpen, die je bijna niet ziet liggen, omdat de lemen huizen exact de kleur van het landschap hebben. Het dorp Setti Fatma ligt op vijftienhonderd meter hoogte in de vallei en toch maar een kilometer of dertig van Marrakech. De stadsbewoners ontsnappen in het weekend graag naar dit rivierdorp, waar de restaurants hun tafeltjes onder de wilgen zo ongeveer in het water hebben staan. Op een half uurtje lopen is de spectaculaire waterval Cascades Ourika. Ook leuk om te bezoeken in de omgeving zijn het Ecomusée Berbère de l’Ourika en de tuin Le Paradis du Safran, waar je ook kunt lunchen. In het oogstseizoen van de saffraan, vanaf eind oktober, kun je hier bovendien zien hoe deze kostbare specerij wordt geplukt uit de bloemen van de lila saffraankrokus.

DE DRAA VALLEI EN DE ROZENVALLEI

Een paar jaar geleden riep The New York Times de Draa Vallei nog uit tot één van de meest idyllische reisbestemmingen ter wereld. Het is de grootse oase van noordwestelijk Afrika, bijna tweehonderd kilometer lang, met vruchtbaar akkerland en dadelpalmen waar je maar kijkt. Ouarzazate, Agdz en Zagora zijn er mooie plaatsen, maar om daar te komen vanuit de Ourika Vallei moet je eerst weer een stuk terug – de Atlas is nu eenmaal niet in een rechte lijn over te steken. Ach, je wordt ervoor beloond met een indrukwekkende tocht. Met onderweg vergezichten en de restaurants Kasbah dar Talouste en Kasbah Imini, in de middle of nowhere, als aangename verrassingen.

Vlak voordat je Ouarzazate bereikt, moet je zeker linksaf slaan naar de eeuwenoude, uit rode leem opgetrokken ksar Aït-Ben-Haddou. Een ksar is een verzameling kasbahs, dat zijn bij de Berbers traditionele huizen van leem met verdedigingsmuren eromheen. Deze staat op de Unesco Wereld Erfgoedlijst omdat dit het allermooiste kasbahcomplex van de hele Atlas is. En dat wil wat zeggen, want je kunt hier de Weg van de 1000 kasbahs volgen, een grote lus vanuit Ouarzazate. Onderweg passeer je dan ook nog de spectaculaire Dadès kloof en de Rozenvallei, die in de lente in bloei staat. De rozen worden door lokale bedrijfjes verwerkt in allerlei schoonheidsproducten. Je ziet het: er zijn steeds weer omwegen te maken naar wéér andere fantastische plekken.

INDRUKWEKKEND, TRADITIONELE KASBAHS MET HUN RODE STADSMUREN
ALLEEN AL VANWEGE DE STERRENHEMEL IS DE WOESTIJN ONVERGETELIJK

OUARZAZATE, ZAGORA EN DE WOESTIJN

De fotogenieke plaats Ouarzazate in de Draa Vallei staat bekend als het Hollywood van Afrika. Hier zijn de Atlas Studio’s te bezoeken, waar veel films werden opgenomen, van Lawrence of Arabia tot The Jewel of the Nile, The Mummy, Gladiator, Game of Thrones en Babel. Een andere bezienswaardigheid in Ouarzazate is de goed bewaarde Kasbah van Taourirt. Ook de citadel van Agdz is weer zo’n schoonheid van rode leem. Een logeeradres in stijl is hier de 19e-eeuwse Kasbah van Caid Ali, met uitzicht op een palmeraie (palmenoase). De plaats Zagora lijkt net een zandkasteel dat oprijst uit de rode aarde aan de rand van de Sahara, met hier en daar een palmboom erin geprikt. De verharde weg gaat nog door naar M’Hamid, de laatste nederzetting in de Draa vallei, daarna houdt hij op. Maar je kunt wel verder op expeditie de El Gouera woestijn in, waar ’luxury camps’ zijn. Het is onvergetelijk om te overnachten in dit droomlandschap van zandduinen waarvan de kleur elk uur verandert, alleen al vanwege de sterrenhemel. Zulke expedities kun je overigens ook maken vanuit Ouarzazate en Zagora.

NAAR DE KUST

Vanaf Zagora brengen de N12, R109 en N10 je naar de grote, populaire badplaats Agadir, of nog een half uurtje verder naar surfdorp Taghazout. Onderweg op de lange route kom je weer langs sensationele natuur, zoals de Tissint canyon en de Atiq waterval bij het dorp Tissint. De oase Tiout heeft een paar heerlijke plekken om te eten op tapijten onder palmbomen. Veel exotischer wordt het niet. Even verder, nadat je de rivier Asif Tifnout hebt overgestoken (die overigens regelmatig droog staat), ligt het marktstadje Taroudant, met oude vestingmuren die nog helemaal intact zijn. En met een kleurrijke bazaar waar de Berbers hun mooiste tapijten en sieraden aanbieden. Er zijn hier een paar fijne riads om te verblijven. Dit alles tegen het decor van de Atlas-toppen, want je bent hier weer aan de voet van de bergen Taghazout is een fijne plek aan de oceaan, met hippe spots zoals World of Waves, een Ibiza-achtig boetiekhotel met restaurant en terras aan zee. Je kunt er ook yogalessen volgen, dat is populair hier. In het achterland ligt de oase Vallée du Paradis, een palmeraie waar je kunt zwemmen en allemaal barretjes en eettentjes zijn, opnieuw met de stoelen en parasols in het ondiepe water om je voeten koel te houden.

Vind je dit interessant?

Ontdek nu alle Nederlandse top titels in één app!

Bestel nu

Essaouira, een heel stuk boven Taghazout, wordt wel De Parel van de Atlantische Oceaan genoemd. De sfeer is er onbekommerd hippie-achtig of creatief, hoe je het noemen wil. Naast surfers hangen er namelijk ook veel kunstenaars en (straat)muzikanten rond. Hier kun je ook paardrijden op het strand. De medina binnen de historische vestingmuren is een feest van geur en kleur. Alles, van vers fruit tot handgeknoopte tapijten, staat er uitgestald voor de winkeltjes. Vanuit Marrakech worden dagtrips naar Essaouira georganiseerd, dat is tweeënhalf uur rijden. Maar de dagtoeristen missen de avonden hier, en dat is zonde. Een aangenamere plek om een dag of rondreis door Marokko te besluiten is nauwelijks denkbaar.

De kustroute leidt je langs moskee, waterval én surfstrand
ONDERWEG KAN ER ZOMAAR EEN KAMEEL OF EZEL OP DE WEG STAAN

DE LEUKSTE ADRESSEN

DAR IKALIMO

Mooie, kleurrijke plek om te eten onder de wilgen.

Km 45, Route de l’Ourika Village d’Aghbalou, Setti Fatma, Ourika Vallei riaddarikalimo.com

ECOMUSÉE BERBÈRE DE L’OURIKA

Museum over de cultuur van de Berbers in een traditioneel berberhuis.

Douar Tafza, Km 37, Route de l’Ourika, Tafza, Ourika Vallei

LE PARADIS DU SAFRAN

Tuinen en saffraankwekerij met een fijn restaurant. Km 31, Route d’Ourika, Douar Takateret, Ait Touchente

Ourika Vallei. paradis-du-safran.com

KASBAH IMINI

Mooi hotel en restaurant voor een perfecte tussenstop op weg naar Ouarzazate.

tussen Marrakech en Ouarzazate, in de bergen, Rn 9, Km 160 Amerzgane, Ouarzazate

KASBAH EL HAJJA

Een van de weinige logeeradressen in de ksar Aït-Ben-Haddou, en het is een sprookje.

Aït-Ben-Haddou facebook.com/kasbahelhajja

RIAD PARADISE OF SILENCE

Net buiten de ksar, een droomplek om te logeren, met zwembad.

Douar Aït-Ben-Haddou, Aït-Ben-Haddou paradise-of-silence.com

KASBAH AZUL

Paradijselijk eco-logeeradres in Agdz, met zwembad.

Douar Aslim, Agdz kasbahazul.com

CASBAH CAID ALI

Een betaalbare slaapplek in een historische kasbah.

Mezguita sarl Bp 23, Agdz

RESTAURANT IGRANE

Charmant guesthouse en restaurant in een dorp waar de straten geen naam hebben.

Tiout

BIVOUAC IGUELDANE

Lekker eten in de palmentuin.

Tiout

WORLD OF WAVES

Hip hotel met dito restaurant waar het goed toeven is.

Avenue Taghazout, Salé, Taghazout wow-surfhouse.com

TAROS CAFÉ

Coole beachbar met panoramadakterras en livemuziek.

Place Moulay Hassan, Essaouira facebook.com/letarosessaouira

MANDALA SOCIETY

Superlekker ontbijt, lunch en diner bereid door een Marokkaans-IJslands stel.

Av. de l’Istiqlal, Essaouira mandalasociety.co/essaouira

FOTOGRAFIE: ROBIN BORGHOLS, GETTY IMAGES, IMAGE SELECT, ISTOCK, STOCKSY, SHUTTERSTOCK, LIVING INSIDE/ARMELLE HABIB

Lees meer

Alle artikelen
‘In de crisisopvang zat ik uren bij de deur, hopend dat iemand mij zou ophalen’
&C Magazine

‘In de crisisopvang zat ik uren bij de deur, hopend dat iemand mij zou ophalen’

Roos* (28) was in de zevende hemel toen ze in verwachting raakte van zoon Jayden. Tot het zeventien dagen na de bevalling vreselijk misgaat: ze wordt vijf weken opgenomen met een kraambedpsychose.

Lees meer
Al 24 jaar gelukkig getrouwd... Daphne Deckers gunt echtgenoot Richard afspraakjes met andere vrouwen
Story

Al 24 jaar gelukkig getrouwd... Daphne Deckers gunt echtgenoot Richard afspraakjes met andere vrouwen

Het bevalt Daphne Deckers (54) nog steeds goed minder op de buis te verschijnen, zodat ze meer tijd kan doorbrengen in haar tuinhuisje bij haar woning in Muiderberg. Niet om te relaxen, maar om haar podcast Daphne op Donderdag op te nemen met ‘intrigerende vrouwen’ – én om in alle rust te schrijven. Volgend jaar verschijnt haar boek De kracht van het ouder worden, waarin Daphne de nadruk legt op de léúke kanten van het klimmen der jaren. Onlangs is Vrienden maken al van de pers gerold, met illustraties van Joey Holthaus. Het gaat over verbinding en wat vriendschap eigenlijk inhoudt. Dat daarin geïnvesteerd moet worden, weet Daphne maar al te goed. ‘Ik ben zelf heel actief in het in stand houden van mijn vriendenkring; het initiatief om af te…

Lees meer
Molens en meer, véél meer
Margriet

Molens en meer, véél meer

Hollandser dan dit stukje Noord-Holland wordt het niet in ons land. Tegelijkertijd poppen er steeds meer hippe plekken op. Echt, het zindert in de Zaanstreek.

Lees meer
Op de fiets door het vechtdal
Libelle

Op de fiets door het vechtdal

Van een koe-safari tot culinair genieten: het Vechtdal biedt genoeg ontspanning en vertier. En de natuur is er op z’n zachtst gezegd adembenemend.

Lees meer
Topkok ziet ruim een half miljoen euro verdampen
Party

Topkok ziet ruim een half miljoen euro verdampen

Het zit Herman den Blijker op dit moment niet mee. Hij probeert al een tijdje zijn prachtige twee-onder-een-kapwoning in Rotterdam te verkopen, maar nog altijd zonder succes. En dat terwijl de topkok al tonnen heeft moeten toegeven. Heeft hij het geld nodig omdat zijn restaurants slecht lopen of is er wat anders aan de hand?

Lees meer