Tijdschrift.nl logo
RUBRIEKEN

Spannende nieuwe stap voor máxima

Maxima blijft dromen van groter, beteren meer. Nu onderwijs in muziek weer op de kaart staat, wil ze meer kunst en cultuur op én buiten scholen. Een grote stap. ‘Heel spannend’, vindt de koningin.

DOOR RICK EVERS
FOTO'S ANP

T oen Maxima naar Nederland kwam, sprak ze veel met haar schoonvader prins Claus.

Zijn rol als partner van het staatshoofd, koningin Beatrix, was uitgehold omdat prins Bernard zijn functie had misbruikt en onder meer steekpenningen aannam. Het gebrek aan een inhoudelijke functie ging de prins-gemaal niet in de koude kleren zitten. Claus gunde Máxima een andere toekomst.

Een van hun overeenkomsten was de liefde voor muziek. Maxima realiseerde zich dat ze zelf vroeger is opgegroeid in een weelde van muziek, terwijl in Nederland de muziek vrijwel uit het onderwijs was gesloopt omdat taal en rekenen zoveel belangrijker zouden zijn. ‘Toen ik veertig jaar werd - dat is twaalf jaar geleden voor iedereen om te weten - had ik een kleine droom. Vrienden en familie gaven geld om meer muziek in de klas te kunnen realiseren. We zijn nu twaalf jaar verder en zijn heel ver gekomen.’

Via het Oranje Fonds werd een muziekproject opgetuigd en later kwam er de zelfstandige stichting Méér Muziek In De Klas. Het resultaat: alle Nederlandse pabo's zijn aangesloten en alle conservatoria, om leraren van de toekomst beter op te leiden. En in het hele land sloten scholen zich aan.

‘Dat is met dank aan een geweldige voorzitter, bestuur en ambassadeurs’, zegt Maxima. Daar maakt onder anderen Jeangu Macrooy deel van deel uit. ‘Natuurlijk ben ik overal geweest waar lokale akkoorden werden gesloten, op pabo's et cetera. Dit is waanzinnig wat we hebben opgericht’, zegt de koningin in gesprek met Weekend nadat in Den Haag de aftrap werd gegeven voor een nieuwe weg voor de organisatie. ‘We staan op een spannend moment’, zegt Maxima. ‘Dat we gaan verbreden. Niet alleen binnen school, maar ook erbuiten. En met andere disciplines die zo belangrijk zijn voor de kinderen.’

Eerste kookles

Máxima werd in de Haagse volkswijk Rivierenbuurt-Zuid ontvangen op het schoolplein. Tientallen kinderen waren daar bezig met creatieve workshops. Máxima maakte overal een praatje en de kinderen waren helemaal ondersteboven toen ze weer wegliep naar het volgende groepje. Een aantal kinderen kreeg op het plein hun eerste kookles, waarin onder meer gezonde wraps werden gemaakt. Het viel Máxima op dat er geen gewone komkommerschijfjes voor zijn gebruikt. ‘Niet zómaar komkommer gesneden, maar gesliced! Het ziet er heel goed en gezond uit.’ De koningin vroeg ook nog of de kinderen niet stiekem al geproefd hadden. Maar nee, ze hadden keurig gewacht en alles voor de gerechten gebruikt. ‘Goed ingehouden. Niet zoals ik. De helft komt eerst bij mij terecht,’ zei Maxima terwijl ze roerende gebaren maakte. Verderop zag ze hoe kleding werd geknutseld en beschilderd en hoe er dansworkshops werden gegeven. Er was ook een gelegenheidsorkest, met kinderen die nooit eerder een instrument bespeeld hadden.

Verslaggever Rick in gesprek met koningin Máxima.

Sommigen van hen waren direct verkocht en wilden door met muziek maken. Andere leerlingen hadden collages gemaakt van hoe de wijk er in de toekomst uit moet komen te zien. Maxima zag er een flatgebouw vol bomen aan de zijkant. ‘Maar dat is geen toekomst, dat bestaat al. In Eindhoven én Milaan.’ In die laatste stad was ze afgelopen maand zelf in dat flatgebouw: Bosco Verticale, verticaal bos. Maxima werd vergezeld door de minister voor Primair en Voortgezet Onderwijs, Dennis Wiersma. Er werd met argusogen door de media naar hem gekeken. Die dag was opnieuw in het nieuws verschenen dat hij regelmatig tegen zijn ambtenaren door het lint gaat en opvliegend is. Daarvan was tijdens het bezoek niets te merken, al werd er soms een dubbelzinnige opmerking gemaakt. Zelf liet de minister zich van zijn beste kant zien. Hij kreeg van Máxima een compliment. Dat na muziek nu een breder cultureel aanbod wordt gegeven aan de kinderen in Nederland is ‘met grote dank aan de minister en al zijn mensen’, zei Máxima. ‘Muziek is natuurlijk heel belangrijk, maar we hebben meer disciplines nodig om alle talenten van de kinderen te kunnen ontwikkelen.’

Vind je dit interessant?

Ontdek nu alle Nederlandse top titels in één app!

Bestel nu

Tussen de schuifdeuren

Het wil natuurlijk niet zeggen dat Máxima stopt met de aandacht voor muziek. Het zit haar in het bloed. Thuis op het paleis, onderweg met het gezin of waar Máxima en haar dochters ook zijn, er wordt veel gezongen en muziek gemaakt. Zelf speelt ze gitaar. Muziek was vroeger in huize Zorreguieta niet weg te denken. Letterlijk tussen de schuifdeuren vroeg vader Jorge zijn dochter om muzikale begeleiding tijdens etentjes. Het was voor Máxima dan ook raar om in Nederland te zien dat muziek een ondergeschoven kindje van het onderwijs werd.

Daar heeft ze zich de laatste 12,5 jaar met hart en ziel voor ingezet. ‘Natuurlijk heb ik muziek in de klas altijd belangrijk gevonden. Het is een talent dat we kunnen ontwikkelen voor de kinderen. Maar het is ook gewoon leuk om naar school te gaan en het samen met andere leerlingen te kunnen doen. We weten goed wat muziek doet met je hersenen, met je cognitieve vaardigheden. Dus het is allemaal heel belangrijk voor de kinderen. Maar er wordt altijd aan ons gevraagd, overal in het land: we hebben ook andere dingen nodig, zoals koken, dansen, theater… En dat zijn ook waanzinnige disciplines die kinderen in de toekomst heel veel zullen helpen om hun talenten te ontwikkelen en een beter persoon te kunnen worden in de toekomst. En het is ook nog leuk!’

Lees meer

Alle artikelen
‘In de crisisopvang zat ik uren bij de deur, hopend dat iemand mij zou ophalen’
&C Magazine

‘In de crisisopvang zat ik uren bij de deur, hopend dat iemand mij zou ophalen’

Roos* (28) was in de zevende hemel toen ze in verwachting raakte van zoon Jayden. Tot het zeventien dagen na de bevalling vreselijk misgaat: ze wordt vijf weken opgenomen met een kraambedpsychose.

Lees meer
Al 24 jaar gelukkig getrouwd... Daphne Deckers gunt echtgenoot Richard afspraakjes met andere vrouwen
Story

Al 24 jaar gelukkig getrouwd... Daphne Deckers gunt echtgenoot Richard afspraakjes met andere vrouwen

Het bevalt Daphne Deckers (54) nog steeds goed minder op de buis te verschijnen, zodat ze meer tijd kan doorbrengen in haar tuinhuisje bij haar woning in Muiderberg. Niet om te relaxen, maar om haar podcast Daphne op Donderdag op te nemen met ‘intrigerende vrouwen’ – én om in alle rust te schrijven. Volgend jaar verschijnt haar boek De kracht van het ouder worden, waarin Daphne de nadruk legt op de léúke kanten van het klimmen der jaren. Onlangs is Vrienden maken al van de pers gerold, met illustraties van Joey Holthaus. Het gaat over verbinding en wat vriendschap eigenlijk inhoudt. Dat daarin geïnvesteerd moet worden, weet Daphne maar al te goed. ‘Ik ben zelf heel actief in het in stand houden van mijn vriendenkring; het initiatief om af te…

Lees meer
Molens en meer, véél meer
Margriet

Molens en meer, véél meer

Hollandser dan dit stukje Noord-Holland wordt het niet in ons land. Tegelijkertijd poppen er steeds meer hippe plekken op. Echt, het zindert in de Zaanstreek.

Lees meer
Op de fiets door het vechtdal
Libelle

Op de fiets door het vechtdal

Van een koe-safari tot culinair genieten: het Vechtdal biedt genoeg ontspanning en vertier. En de natuur is er op z’n zachtst gezegd adembenemend.

Lees meer
Topkok ziet ruim een half miljoen euro verdampen
Party

Topkok ziet ruim een half miljoen euro verdampen

Het zit Herman den Blijker op dit moment niet mee. Hij probeert al een tijdje zijn prachtige twee-onder-een-kapwoning in Rotterdam te verkopen, maar nog altijd zonder succes. En dat terwijl de topkok al tonnen heeft moeten toegeven. Heeft hij het geld nodig omdat zijn restaurants slecht lopen of is er wat anders aan de hand?

Lees meer