Spanning en binnen de Belgische koninklijke familie

Al sinds zijn kinderjaren is het contact tussen de Belgische koning Filip en zijn ouders broos. Twee jaar geleden leek het erop dat er een verzoening had plaatsgevonden. Maar niets blijkt minder waar! En dan is er ook nog prinses Delphine, de buitenechtelijke dochter van oud-koning Albert, die zich met zaken bezighoudt die niet bepaald worden geapprecieerd door de koninklijke familie.

• ‘Tussen koning Filip en zijn broer Laurent botert het niet’
• ‘Koning Filip en zijn vader, dat loopt spaak’
• ‘Ik denk niet dat de royals elkaar uit vrije wil opzoeken’
• Zorgt prinses Delphine voor nog meer wrijving?

Koning Filip

Prins Laurent

Oud-koning Albert

Prinses Delphine

Koning Filip heeft nooit een warme band gehad met zijn ouders Albert en Paola. Sterker nog, er was überhaupt geen band! Als kind zag Filip zijn vader nauwelijks, en dat heeft de nodige littekens bij hem achtergelaten. ‘Als koning was Albert een echte vader des vaderlands. Maar minder voor zijn kinderen,’ vertelde royaltywatcher Brigitte Balfoort ooit in Trouw. Filip werd grotendeels opgevoed door zijn oom Boudewijn en diens echtgenote Fabiola. Boudewijn, destijds de koning van België, bleek op dat moment weinig fiducie te hebben in Albert als troonopvolger. Hij stoomde Filip alvast klaar voor die rol en stippelde een compleet opleidingsparcours uit. Maar toen Boudewijn overleed, werd Filip gepasseerd door zijn vader, die de troon besteeg. Dat Albert niet eens de moeite had genomen dit Filip persoonlijk te vertellen, was een klap in zijn gezicht. Via de pers vernam hij over het verlies van zijn oom en de troonopvolging van zijn vader. Royaltykenner Mark Van den Wijngaert vertelde daarover aan Trouw: ‘Filip was met vrienden in Frankrijk. Toen hij daar het nieuws vernam is hij in de auto gestapt en de hele nacht doorgereden naar Brussel. Daar bleek dat men hem niet nodig had. Het enige dat zijn vader die dag met hem besprak was de rouwkledij. Dat Boudewijn hem nog te jong vond voor het koningschap werd hem niet verteld.’ Toen Albert in 2013 afstand wilde doen van de troon, besprak hij de plechtigheden daarvoor niet vooraf met zoon Filip. Volgens royaltywatcher Brigitte Balfoort zou het Albert en Paola inmiddels spijten hoe een en ander is verlopen. ‘Een paar jaar geleden zei Albert dat hij blij is dat zijn kinderen het goed doen,’ vertelde ze in Trouw. ‘Paola zou graag de klok terugzetten.’

Vlak nadat hij haar móést erkennen, ontving oud-koning Albert samen met echtgenote Paola buitenechtelijke dochter Delphine.

Pijnlijk

Even leek het erop dat de strijdbijl was begraven, en vond er in 2020 zelfs een heus familieweekend plaats. Maar op de nationale feestdag in België, die een kleine twee weken geleden plaatshad, werd wederom pijnlijk duidelijk dat de ‘verzoening’ van korte duur is geweest. Albert en Paola kwamen niet opdagen! En het was niet voor het eerst dat ze verstek lieten gaan. Volgens geruchten omdat ze ontevreden zijn over hun te lage pensioen. Royaltykenner Jo De Poorter vertelt echter in Het Laatste Nieuws: ‘Zijn ouders willen gewoon niet komen en Filip kan ze nu eenmaal niet verplichten. Dat is vervelend, want als Albert en Paola wel waren gekomen, dan was dat een mooi eerbetoon geweest aan het land en de vorst. Al hadden ze maar een korte, symbolische passage gemaakt, dan had dat van veel respect getuigd.’ Al voegde hij er ook aan toe: ‘Koning Filip en zijn vader... dat loopt spaak.’ Volgens Jo De Poorter kunnen ook Filip en broer Laurent niet met elkaar door één deur.

Vind je dit interessant?

Ontdek nu alle Nederlandse top titels in één app!

Probeer nu 14 dagen gratisProbeer nu 14 dagen gratis

‘Tussen Filip en Laurent botert het niet.’ Wat er aan de hand is tussen de twee laat hij niet doorschemeren, maar feit is dat Laurent zich niet bepaald koninklijk gedroeg tijdens het nationaal defilé. Terwijl de rest van familie de troepen aanschouwde, dommelde hij een aantal keren in slaap. Merkwaardig genoeg nam hij ook meermaals zijn telefoon op tijdens de parade. Hij belde, nam foto’s of was bezig op zijn scherm.

‘Ik heb in geen geval de indruk dat de familie een hechte clan is’

Buitenechtelijke dochter

En dan is er natuurlijk nog prinses Delphine. Sinds oud-koning Albert begin 2020 na een door de rechter opgelegde DNAtest moest toegeven dat zij zijn buitenechtelijke dochter is, maakt de kunstenares deel uit van de familie. Koning Filip nodigde haar uit op het Kasteel van Laken en Albert én echtgenote Paola ontvingen haar enkele dagen daarna. Prins Laurent vertelde in oktober 2020 tijdens een bezoek in Tongeren dat hij Delphine al twintig jaar kende en dat ze bij hem altijd welkom is. ‘Als ze dat nodig heeft, komt ze. Als ze dat niet nodig heeft, komt ze niet. Voor u is dat een nieuwigheid, voor mij is dat geen nieuwigheid. Want ze weet dat onze deur – van mijn vrouw en ik – altijd openstaat voor haar. Dat weet ze, dus ik moet dat niet in publiek melden.’ Toch vraagt Jo De Poorter zich af of het allemaal wel koek en ei is tussen Delphine en oudkoning Albert en de zijnen. ‘Ik weet niet of de hele koninklijke familie wel zo blij is met de manier waarop prinses Delphine zich het afgelopen jaar heeft ingezet,’ zegt hij in Het Laatste Nieuws. ‘Dat ze zich bezighoudt met ‘frivole zaken’, zoals haar deelname aan Dancing with the Stars, wordt niet echt helemaal geapprecieerd door de koninklijke familie. De dingen die zij doet stralen af op de rest van het koningshuis, dat is onvermijdelijk. Maar Delphine oefent geen officiële functie uit binnen het koningshuis en krijgt ook geen dotatie, dus ze kunnen haar daar niet van weerhouden.

Al denk ik wel dat de prinses een beetje met terughoudendheid wordt bekeken.’

Prins Laurent ging tijdens het défilé op de nationale feestdag gewoon telefoneren.

Koning Filip kan zijn ouders nergens toe verplichten.

Boodschap

Jo De Poorter voorspelde dat Delphine zich niet bepaald als grijze muis zou gedragen op de nationale feestdag, waar ze ook vorig jaar aanwezig was. ‘Ze heeft een totaal verschillende achtergrond en een andere moeder, en dat wil ze ook laten zien. Wat er gezegd wordt op de tribune krijgt niemand te horen, en dus zijn de plaats waar ze zit en wat ze draagt haar enige manieren om te communiceren met de buitenwereld. Dat zal ze dit jaar ongetwijfeld weer benutten.’ En daar kreeg hij gelijk in. Delphine verscheen in een niet te missen rode jurk met daarop een witte (vredes) duif afgebeeld. ‘Dit jaar wilde ik een jurk die een positieve betekenis heeft, waar we ons in kunnen vinden. En dat is hoop en vrede,’ vertelde ze aan VTM Nieuws. Daarmee zal de prinses ongetwijfeld op de toestand in de wereld hebben gedoeld, maar ook wat haar eigen familie betreft lijkt deze boodschap van toepassing... ‘Ik heb in geen geval de indruk dat de Belgische koninklijke familie een hechte clan is,’ zegt Jo De Poorter in Het Laatste Nieuws. Hij stelt dat er niet echt veel warme gevoelens voor elkaar zijn en: ‘Ik denk niet dat ze elkaar uit vrije wil opzoeken of geregeld afspreken voor bijeenkomsten of uitstapjes.’

Dit artikel komt uit:
Story - Editie 32 - 2022

Story - Editie 32 - 2022
Terug naar overzicht
Terug naar overzicht

Lees meer

Alle artikelen
Vrouw die de Meilandjes miljonair maakte maar afgedankt werd, slaat keihard terug!
Story

Vrouw die de Meilandjes miljonair maakte maar afgedankt werd, slaat keihard terug!

Toen de Meilandjes ruzie kregen met hun manager Valérie Lempereur, de vrouw die de markante familie nota bene definitief op de kaart zette, typeerden ze haar ineens als onbetrouwbaar. Valérie, die deze week met een autobiografie komt, kondigt in Story haar zoete wraak aan...

Lees meer
De Engelse Escobar gaat cashen
Panorama

De Engelse Escobar gaat cashen

In november wordt de grote Britse crimineel Curtis ‘Cocky’ Warren (59) vrijgelaten. ‘De Engelse Escobar’ zat dertien jaar vast. In die tijd is er een hoop veranderd. Zo is hij ineens een celebrity geworden.

Lees meer
Geldvragen
MAX Magazine

Geldvragen

FINANCIEEL JOURNALIST JAAP ROELANTS BEHANDELT IEDERE WEEK VRAGEN VAN MAX-LEZERS. Deze week: de gewone consument wordt de dupe van de strijd van de banken tegen crimineel geld. En wanneer stort de bank mijn te veel berekende rente terug?

Lees meer
Zelfs de desserts hebben schitterende herfstkleuren
Libelle Special

Zelfs de desserts hebben schitterende herfstkleuren

Met kastanjeroom en gehakte chocolade KASTANJEROOMTAART Voor 8 personen: boter om in te vetten • 6 eieren • 150 g fijne kristalsuiker • 1 blik (500 g) kastanjepuree (crème de marron) • 2 tl vanillepasta • 1 tl bakpoeder • 250 g amandelmeel • 200 ml slagroom • 100 g pure chocolade (70% cacao), grof gehakt. Extra: springvorm Ø 18 cm, bakpapier, elektrische mixer Verwarm de oven voor op 160 °C. Vet de springvorm in, bekleed bodem en zijkanten met bakpapier en vet dit ook in. Mix eieren en suiker minimaal 2 min. tot het mengsel lichtgeel en luchtig is. Voeg 400 g van de kastanjepuree toe en mix op lage stand tot het mengsel glad is. Voeg vanillepasta, amandelmeel en bakpoeder toe en spatel dit er zo luchtig mogelijk door. Giet het…

Lees meer
ULTIEME HERFSTTAART met karamel en speculooskruimels
Landleven

ULTIEME HERFSTTAART met karamel en speculooskruimels

INGREDIËNTEN Voor de taart 200 g boter, op kamertemperatuur200 g suiker3 eieren200 g bloem2 tl bakpoeder¼ tl zout2 tl pumpkin spice-mix100 g pompoenpuree, afgekoeld Voor de vulling 200 g verse roomkaas125 g poedersuiker250 ml slagroom1 zakje klopfi x100 g pompoenpuree,afgekoeld1 tl pumpkin spice-mix Ter garnering handjevol walnootstukjes8 speculooskoekjes, verkruimeld½ pot zelfgemaakte pompoenkaramel Bereidingswijze Klop de boter met de suiker met behulp van een mixer tot het mengsel bleek en romig is. Voeg een voor een de eieren toe terwijl u blijft kloppen. Zeef de bloem met het bakpoeder, het zout en de specerijen boven een kom. Meng met een spatel het bloemmengsel door het botermengsel. Meng tot er geen klontjes meer zijn. Voeg nu ook de pompoenpuree toe en spatel deze er rustig door. Schep het beslag in een ingevette springvorm (diameter 18-20 centimeter). Bak de cake in…

Lees meer