Speelt maxime meiland met vuur?

Het is smullen als Maxime Meiland schattige foto’s van dochtertje Claire en babymeisje Vivé deelt op social media. Maar doet de SBS6-ster er wel verstandig aan om haar lieve meisjes te tonen? Experts houden hun hart vast…

Dat ouders vol trots kinderfoto’s laten zien, was altijd de normaalste zaak van de wereld. Maar met de opkomst van social media is het plaatsen van foto’s van jonge kindjes veel ingewikkelder geworden. Zeker als bekende Nederlander is het een lastige kwestie, want hoe bewaak je in vredesnaam de privacy van je kind terwijl je zelf volop in de spotlight staat? In huize Meiland draaien de camera’s van SBS6 wekenlang en ook plaatst Maxime Meiland geregeld de meest schattige kiekjes van haar twee dochtertjes op social media. Iets wat opvoedkundige Marina van der Wal niet toejuicht. Op LINDA.nl waarschuwt zij BN’ers: ”Ik vind het onverstandig om er gemakzuchtig mee om te gaan. Post je kind niet te snel op Instagram. Je ontneemt hen een deel van hun privacy, van hun individualiteit. Bovendien zadelen BN’ers hun kinderen ook nog eens op met sociale druk. Zoals veel BN’ers voor zichzelf tegenwoordig een soort socialmediaplan hebben, zouden ze dat eigenlijk ook voor de kinderen moeten hebben.”

’Criminelen kunnen de kinderfoto’s misbruiken’

Maar Maxime deelt het gezinsgeluk van haar en Leroy nou eenmaal graag met de buitenwereld. Op zich begrijpelijk, want haar meiden zijn te beeldig voor woorden. Over enkele weken gaan Maxime en Leroy trouwen. Hun grote dag wordt ongetwijfeld gefilmd door SBS6 en het is aannemelijk dat Vivé en Claire de show zullen stelen als bruidsmeisjes. In het nieuwe seizoen van ’Chateau Meiland’ kunnen we straks massaal meegenieten van de romantische beelden. En Maxime deelt ongetwijfeld de mooiste kiekjes van de bruiloft, haar trouwjurk en de feestjurkjes van haar twee dochtertjes op Instagram. Maxime, die bekend staat als een uiterst zorgzame moeder, lijkt zich er niet helemaal van bewust hoe gevaarlijk het kan zijn om je kinderen te showen. Maar wereldwijd maken experts en politie zich grote zorgen om sterren die afbeeldingen van hun kinderen lukraak op internet slingeren. En wel om de volgende redenen: Vreemden met slechte bedoelingen kunnen deze foto’s in handen krijgen. Kinderfoto’s maken identiteitsdiefstal eenvoudiger: criminelen kunnen met deze foto’s valse profielen aanmaken om zo andere kinderen op het internet te benaderen. Kinderfoto’s leiden tot pesten: de ouders vinden deze foto’s zeer schattig, maar nadien in de puberteit leiden deze foto’s soms tot pestgedrag. ”Criminelen kunnen iedere foto van je kind gebruiken om te verspreiden in een kinderpornonetwerk, origineel of gefotoshopt. De foto’s op social media komen ook in handen van Facebook en Google, die er allerlei algoritmen op los laten, zoals gezichtsherkenning. Plaats je een foto van je kind, besef dan dat je de macht over die foto permanent kwijt bent”, zegt een expert op dit gebied.

BN’ers beschermen hun kroost

Reden genoeg voor sommige bekende Nederlanders om hun kind niet te tonen op social media. Monique Westenberg en André Hazes schermen het gezicht van hun kleine jongen bijvoorbeeld volledig af op Instagram. Ze hebben dit besluit genomen omdat het ventje steeds vaker wordt herkend op straat en ze niet willen dat hij ongewild in het middelpunt van de belangstelling staat. In het verleden liet Sylvie Meis haar zoon Damián regelmatig zien aan de buitenwereld, maar daar kwam later verandering in. Nadat ze erover praatte met haar media- advocaat, besloot ze te stoppen met het tonen van de foto’s op Instagram en Facebook. ”Ik kan hem wettelijk gezien alleen tegen de paparazzi en het afdrukken van zijn foto beschermen als ik hem zelf ook niet meer laat zien”, legde La Meis indertijd uit. Arie Boomsma kwam onder vuur te liggen toen hij op een Insta-foto de tepels van zijn peuterdochter bedekte met gefotoshopte bloemen. Critici vonden dat hij zo juist het lichaam van zijn dochter seksualiseerde. Moeder Romy reageerde op de ophef en verklaarde hun keuze: ”Niet omdat we anti-tepels zijn, integendeel.

Wel omdat dit voor ons voelt als het beschermen van haar kleine lijfje voor ogen die er op een verkeerde manier naar zouden kunnen kijken. Want ook dat is de keerzijde, internet is anoniem en Instagram bestaat uit rechtenvrije foto’s waar iedereen mee zou kunnen en mogen doen wat ze willen.” Georgina Verbaan schermt haar dochter ook angstvallig af op social media. En Nicolette van Dam is bijzonder creatief met het beschermen van de privacy van haar kinderen. De gezichten van haar dochters worden op foto’s bedekt met speelgoed, bloemen of haar. Zo kan Nicolette alsnog intieme familiefoto’s delen. Yolanthe Cabau, Katja Schuurman en Roxeanne Hazes hebben er, net als Maxime Meiland, geen moeite mee om hun schattige kroost op Instagram te laten zien. Spelen zij met vuur? Is het echt onverantwoord om kinderfoto’s op social media te delen? De meningen zijn verdeeld, maar veel experts stellen dat je héél voorzichtig moet zijn. Genoeg voer tot nadenken dus voor een populaire tv- mama als Maxime Meiland!

André Hazes en Monique Westenberg blurren de Instagramfoto’s met kleine Dré.
Op advies van haar media- advocaat stopte Sylvie Meis met het posten van kiekjes van haar zoon.
Nicolette van Dam beschermt haar kids eveneens op social media.

Vind je dit interessant?

Ontdek nu alle Nederlandse top titels in één app!

Al abonnee?
Log in om verder te lezen

Dit artikel komt uit:
Party - Editie 24 - 2022

Party - Editie 24 - 2022
Terug naar overzicht
Terug naar overzicht

Lees meer

Alle artikelen
‘We kúnnen nu niet eens trouwen’ Hans Klok stelt zomerbruiloft uit
Story

‘We kúnnen nu niet eens trouwen’ Hans Klok stelt zomerbruiloft uit

Een paar maanden geleden wist Hans Klok het zeker: hij wilde in augustus op het strand naast zijn circustent trouwen met zijn grote liefde Dann van Ling. Maar de plannen zijn gewijzigd!

Lees meer
Jouw vrouw, mijn vrouw
Panorama

Jouw vrouw, mijn vrouw

In Den Helder nemen mariniers van mijnenjager Zr. Ms. Vlaardingen afscheid van hun geliefden voordat ze afreizen naar de Middellandse Zee. Daar sluiten zij zich aan bij een divisie van de NAVO die zich daar permanent bezighoudt met het opsporen en onschadelijk maken van mijnen. Veertig mariniers zijn zo’n vijftien weken van huis, maar daar gaat het nu even niet om. Belangrijker is: bij wie van deze mariniers hoort deze dame? Of hoort ze bij geen beiden en kijken ze alleen hun ogen uit? Zouden ze aan haar denken als ze op volle zee zijn? En als ze bij geen van beiden hoort, wie van de twee zet dan nog even snel de eerste stap voordat ze vertrekken? Want bang om een blauwtje te lopen hoeven ze niet te zijn:…

Lees meer
Vooruit, nog ééntje dan…
Flair

Vooruit, nog ééntje dan…

En dan krijg je een drieling. De eerste reactie? Vette paniek. Maar daarna is het een kwestie van alles nemen zoals het komt, weten Anouk, Wendy en Lidy. “De wasmachine staat non-stop aan, helemaal nu ze alle drie in de kwijlfase zitten.”

Lees meer
“Die negenhonderd gulden gaf ik diezelfde dag nog uit”
Libelle

“Die negenhonderd gulden gaf ik diezelfde dag nog uit”

Wie heeft vroeger die eindeloze zomervakantie níet gevuld met geweldig, leerzaam, oersaai, goed- of juist slechtbetaald vakantiewerk? Zestien vrouwen over dat ene onvergetelijke zomerbaantje.

Lees meer
‘Nee, ik heb geen kinderen (EN DAT IS PRIMA)'
Margriet

‘Nee, ik heb geen kinderen (EN DAT IS PRIMA)'

Kinderen krijgen, moeder worden... Het is niet voor iedereen vanzelfsprekend. Carla, Eri en Ypie zijn, om verschillende redenen, kinderloos gebleven en dat is helemaal goed zo.

Lees meer