Tijdschrift.nl logo
In dit nummer

Terwijl Kroondomein ervoor afgesloten is: ‘Willem-Alexander voor jachttripje naar Spanje!’

Terwijl een groot deel van Kroondomein Het Loo tot ontsteltenis van omwonenden door de koning opnieuw is afgesloten voor de jacht, zou Willem-Alexander niet dáár maar in Spanje met scherp hebben geschoten...

DOOR MATTHIJS ALBERS
FOTO’S EDWIN SMULDERS, BRUNOPRESS, GETTY IMAGES

In de eerste week van november kwam al het nieuws naar buiten dat het koninklijk gezin gezamenlijk een weekendje in Madrid heeft doorgebracht. Het was de ideale gelegenheid voor een familietripje omdat Willem-Alexander en Máxima naast Amalia (19) en Ariane (15) óók Alexia (17) thuis hadden. Zij was voor de zogenaamde herfstfotosessie in de Nieuwe Kerk in Amsterdam vanuit Wales, waar ze studeert aan het United World College of the Atlantic, overgekomen. Iets meer dan een uur na de fotosessie steeg regeringsvliegtuig PH-GOV vanaf Schiphol op met als bestemming Madrid. Voor de thuisreis werd gebruikgemaakt van een ingehuurde privéjet – hier krijgt de koning ook jaarlijks een riante toelage voor – omdat premier Mark Rutte met het regeringsvliegtuig naar het klimaatoverleg in Egypte vloog. Maar voordat het gezin huiswaarts ging, werd er volop genoten van de dagen in de stad waar de Spaanse koning Felipe en koningin Letizia resideren. Met hen zijn Willem-Alexander en Máxima goed bevriend en zij zoeken het paar op wanneer ze kunnen. Zo zouden ze ook afgelopen zomer vanuit hun vakantievilla in Griekenland nog heen en weer zijn gevlogen naar de Spaanse hoofdstad voor een bezoekje aan Felipe en Letizia.

De banden tussen beide gezinnen beperken zich overigens niet tot die tussen de ouders. Alexia en de Spaanse kroonprinses Leonor (17) zijn namelijk jaargenoten op het UWC in Wales en zijn daar ook dik bevriend geraakt. Of ons koningspaar ook nu de Spaanse ‘collega’s’ heeft bezocht is niet bekend, maar wél wat de koning in de omgeving van Madrid lijkt te hebben gedaan. Volgens een betrouwbare Story-bron is Willem-Alexander daar gaan jagen! Geen illegale bezigheid weliswaar, maar niet één waar de koning graag veel aandacht voor ziet in eigen land, waar de omstreden hobby al jaren met lede ogen wordt aangezien. Daar trekt de familie zich overigens niet heel veel van aan; ook prinses Amalia heeft inmiddels haar jachtakte gehaald.

Een groot deel van Kroondomein Het Loo werd ook dit jaar afgesloten voor publiek.

Pikant

Wat de berichten vanuit Spanje extra pikant maakt is een eerdere verklaring van de Rijksvoorlichtingsdienst over de koning naar aanleiding van de jaarlijkse jacht op Kroondomein Het Loo. Dit natuurgebied wordt drie maanden per jaar dichtgegooid. In die periode wordt er zoals omwonenden eerder aan Story meldden, volop gejaagd. Toen daar in de Tweede Kamer vragen over werden gesteld, reageerde de RVD met de mededeling dat de koning zelf ‘daar maar een dagdeel per jaar’ jaagt. Kennelijk zoekt hij ook buiten de grenzen naar jachtvertier! Zelfs in een periode waarin uitwijken naar het buitenland niet nodig is. Op last van de koning – en tot grote verontwaardiging van omwonenden – is dit jaar opnieuw een groot gedeelte van Kroondomein Het Loo van 15 september tot en met eerste kerstdag afgesloten voor het publiek. Voor het faunabeheer – lees: jacht – dus! Op vragen van Story over Willem-Alexanders jachtbezigheden antwoordde de Rijksvoorlichtingsdienst: ‘Uw vraag betreft de persoonlijke levenssfeer. Daarover doen wij geen mededelingen.’

Vind je dit interessant?

Ontdek nu alle Nederlandse top titels in één app!

Bestel nu

Koning Felipe en koningin Letizia

Dik bevriend met het Spaanse koningskoppel Felipe en Letizia

Lees meer

Alle artikelen
De zomer OP ZAK
Libelle

De zomer OP ZAK

Niet alleen cargopants zijn hot deze zomer, ook in een jasje, bloes of rok met opgenaaide zakken maak je dit seizoen stoere sier.

Lees meer
Around the world in a day
Flair

Around the world in a day

Op je fashionwereldreis doe je deze zomer Indonesië, India en Marokko aan. Lekker avontuurlijk, met laagjes en prints in mooie diepe kleuren.

Lees meer
Spannende nieuwe stap voor máxima
Weekend

Spannende nieuwe stap voor máxima

Maxima blijft dromen van groter, beteren meer. Nu onderwijs in muziek weer op de kaart staat, wil ze meer kunst en cultuur op én buiten scholen. Een grote stap. ‘Heel spannend’, vindt de koningin.

Lees meer
Je neemt er betere beslissingen van(EN NÓG 12 REDENEN OM LEKKER NAAR BUITEN TE GAAN)
Margriet

Je neemt er betere beslissingen van(EN NÓG 12 REDENEN OM LEKKER NAAR BUITEN TE GAAN)

In de winter is het heel verleidelijk om met een dekentje over je heen met een kop thee op de bank te kruipen. Maar nu het volop lente is, is er geen enkel excuus meer om binnen te blijven. Al was het maar omdat het ook wetenschappelijk is bewezen dat het heel goed voor je is om naar buiten te gaan.

Lees meer
Britse presentator volgens collega’s alleen maar aardig op tv ‘Teddybeer James Corden is een wolf in schaapskleren’
Story

Britse presentator volgens collega’s alleen maar aardig op tv ‘Teddybeer James Corden is een wolf in schaapskleren’

Hollywood lijkt een en al glitter en glamour, maar achter gesloten deuren gebeuren vaak dingen die het daglicht niet kunnen verdragen. In de Amerikaanse entertainmentindustrie is men wel wat gewend, maar sommige schokkende gebeurtenissen dreunen nog vele jaren na. Story publiceert de grootste schandalen. Deze week: James Corden, wiens tv-afscheid door velen totaal niet wordt betreurd.

Lees meer