Tijdschrift.nl logo
LAAT JE INSPIREREN

Tijd voor ontbijt

Het is (bijna) vakantie, dus waarom zou je haasten? Neem de tijd om de dag op te starten met een overheerlijk ontbijtje in de tuin.

Kokos-smoothiebowl

Voor 4 personen

Bereidingstijd: 25 minuten

Ingrediënten: 2 flinke kokosnoten of 100 ml kokoswater • 1 stukje verse gember • 2 bananen • 200 g bevroren mango • 250 ml kokosyoghurt • 100 g bevroren aardbeien • 200 g vers zomerfruit naar keuze (aardbei, framboos, blauwe bes) • 120 g choco-granola • 1 el kokosvlokken • eetbare viooltjes (eventueel). Extra nodig: blender • hamer

Open de kokosnoten: leg er een in je hand en sla met de hamer op de kokosnoot. Draai na elke slag de kokosnoot een stukje, zodat je rondom slaat. Blijf dit doen, op een gegeven moment hoor je dat het geluid doffer wordt of hoor je een krak, dan breekt de schil. Blijf deze voorzichtig rondom tikken tot de hele schil gebroken is. Vang het kokoswater op wanneer dit naar buiten komt. Haal de helften van elkaar en zet in kopjes. • Schil de gember en snijd in stukjes. Doe het kokoswater in de blender met de gember, banaan, mango en kokosyoghurt. Pureer tot een gladde, gele smoothie. Schep de helft eruit en voeg de aardbeien aan de rest toe. Pureer verder tot een roze variant. Verdeel de gekleurde smoothies over de kokoshelften. Zet ze in de vriezer terwijl het fruit voorbereid wordt. • Snijd het zomerfruit indien nodig. Versier de kokos-smoothiebowls met vers fruit, granola, kokosvlokken en viooltjes.

TIP: is kokosnoot kraken niet je ding? Serveer deze smoothiebowl dan gewoon in kommen.

Voor 4 personen

Pancake taco's

Bereidingstijd: 30 minuten

Ingrediënten: 200 g bloem • 2 eieren • 2 tl bakpoeder • ½ tl zout • 275 ml melk • 2 el zonnebloemolie + extra om in te bakken • 8 plakken dik gesneden ontbijtspek • 400 g cherrytomaten • 150 g roomkaas naturel • 1 hand waterkers • 1 bosje basilicum

Meng bloem, eieren, bakpoeder, zout, melk en olie in een kom tot een egaal beslag. • Verhit een koekenpan met een beetje olie op het vuur, schep ⅛ deel van het beslag in het midden van de pan. Draai de pancake om als de bovenkant droog wordt en er belletjes vormen. Bak zo 8 American pancakes. • Bak het spek uit in een schone koekenpan, neem uit de pan en bak vervolgens de cherrytomaten in 5 minuten op laag vuur zacht. • Besmeer de pancakes met de roomkaas en beleg met het spek en de tomaatjes. Verdeel de waterkers en basilicum erover. Vouw de pancakes dubbel zoals een taco en serveer lauwwarm.

Voor 4 glazen

Beetroot iced chai latte

Bereidingstijd: 20 minuten

Wachttijd: 4 uur

Ingrediënten: 2 zakjes chai-kruidenthee • 200 ml bietensap + 2 el extra • 125 ml agavesiroop • ½ tl kaneel • 1 tl vanille-essence • 400 ml havermelk • ½ bus plantaardige topping (spuitbus) • eetbare bloemen (eventueel). Extra nodig: ijsblokjesvorm

Doe 200 ml kokend water in een maatbeker en hang de zakjes chai thee erin. Laat 10 minuten trekken. Voeg 200 ml bietensap en 50 ml agavesiroop toe en roer goed door. Schenk in de ijsblokjesvorm en laat minimaal 4 uur bevriezen. • Meng 25 ml agavesiroop met de 2 el bietensap tot een siroop. Doe de rest van de agave in een maatbeker met de agavesiroop, kaneel en vanille-essence. Roer goed door elkaar totdat alle agave is opgelost. • Doe de bietenijsklontjes in glazen en schenk de havermelk erop. Maak af met de plantaardige topping, bietensiroop en eetbare bloemen.

Voor 4 personen

Matcha wafels met zomerfruit

Bereidingstijd: 30 minuten

Vind je dit interessant?

Ontdek nu alle Nederlandse top titels in één app!

Bestel nu

Ingrediënten: 1 pak complete wafelmix (water toevoegen) • 3 el matcha poeder + extra • 1 el bloem • 1 perzik • 2 wilde perziken • 150 g verse kersen • 100 g witte chocolade • eetbare bloemen (eventueel). Extra nodig: wafelijzer • bakkwast

Meng de matcha met 200 ml water voor het wafelbeslag. Meng de wafelmix met de matcha en de bloem tot een egaal beslag. • Vet het wafelijzer in met wat olie en bak mooie wafels van het beslag. Verdeel de wafels over vier borden en bestrooi met wat extra matcha poeder. • Halveer de perziken en kersen en verwijder de pitjes. Snijd de perziken in plakjes. Verdeel over de wafels. • Smelt de witte chocolade au bain-marie. Zigzag met een lepel mooie slierten gesmolten chocolade over de wafels. Versier eventueel met de eetbare bloemen.

Voor 4 personen

Hotdog croissants

Bereidingstijd: 15 minuten

Oventijd: 20 minuten

Ingrediënten: 4 croissants (diepvries) • 4 hotdogs • 4 plakken dik ontbijtspek • 100 g geraspte kaas, belegen • 6 radijsjes • ¼ komkommer • 1 el azijn • 1 handje tuinkers • 1 handje bietencress (eventueel)

Verwarm de oven voor op 185°C. Leg de croissants op een met bakpapier bekleed rooster en laat 5 minuten ontdooien. Wikkel de hotdogs in de plakken spek. • Snijd de croissants voorzichtig in van boven en vouw open. Verdeel de helft van de kaas erover en leg de hotdogs ertussen. Verdeel de rest van de kaas over de croissants. Bak in 18-20 minuten goudbruin en gaar. • Snijd intussen de radijsjes en komkommer julienne. Meng met de azijn, tuinkers en cress. Serveer de croissants warm met de frisse radijs-komkommersalade bovenop.

TIP: MAAK DE RLAATCAKE EEN DAG VAN TEVORN, ZODAT DEZE HELEMAAL IS AFGEKOELD

Ontbijt-plaatcake met zachte ricottatopping

Voor 8 personen

Bereidingstijd: 20 minuten

Oventijd: 40 minuten Wachttijd: 1 uur

Ingrediënten: 4 bananen • 3 eieren • 75 g honing • 20 g cacao • 1 75 g volkorenmeel • 2 tl bakpoeder • 100 g extra pure chocolade • 250 g ricotta • 250 g slagroom • 2 zakjes bourbon vanillesuiker • 1 zakje klopfix • 250 g gemengd zomerfruit naar keuze (aardbei, framboos en bes) • 1 bakje anijscress (eventueel) • eetbare bloemen (eventueel). Extra nodig: blender • brownievorm 15×25 cm • hand-of standmixer

Verwarm de oven voor op 180°C. Doe de bananen met de eieren en honing in de blender en pureer glad. Voeg de cacao, volkorenmeel en bakpoeder toe en blend tot een glad beslag. • Hak de pure chocolade fijn. Schep door het beslag. Bekleed het brownieblik met bakpapier. Verdeel het beslag over de vorm en bak in 35-40 minuten gaar. Laat minimaal 1 uur afkoelen. • Klop voor de topping de ricotta met de slagroom, vanillesuiker en klopfix stijf. Bewaar tot gebruik in de koelkast. • Verdeel de topping over de plaatcake en versier met het zomerfruit naar wens. Maak af met mooie blaadjes cress en eetbare bloemen.

PRODUCTIE: TESSA KLÖSTERS. FOTO'S: ERIC VAN LOKVEN. STYLING: CYN FERDINANDUS. RECEPTEN EN FOODSTYLING: MARIE-SOPHIE WIGBERS.

Lees meer

Alle artikelen
Presentatrice gevraagd voor politieke partij Catherine Keyl: ‘Nachtmerries vanwege bedreigingen’
Story

Presentatrice gevraagd voor politieke partij Catherine Keyl: ‘Nachtmerries vanwege bedreigingen’

Politieke partijen weten steeds vaker de weg naar Bekende Nederlanders te vinden. Ook Catherine Keyl kreeg de vraag om zich te verbinden aan een politieke partij. Als lijstduwer, maar ook om straks echt in de Tweede Kamer plaats te nemen. Catherine had echter een goede reden om dit niet te doen...

Lees meer
Samen tegen eenzaamheid ‘Dat gevoel dat iemand zich om je bekommert’
Margriet

Samen tegen eenzaamheid ‘Dat gevoel dat iemand zich om je bekommert’

Het is de Week tegen Eenzaamheid, waarin door heel Nederland activiteiten worden georganiseerd om elkaar te ontmoeten. Hennie, Irna en Renée – en hun maatjes – vertellen hoe het hen hielp om letterlijk en figuurlijk de deur te openen. Om weer in contact te zijn en fijne gesprekken hebben.

Lees meer
‘In de crisisopvang zat ik uren bij de deur, hopend dat iemand mij zou ophalen’
&C Magazine

‘In de crisisopvang zat ik uren bij de deur, hopend dat iemand mij zou ophalen’

Roos* (28) was in de zevende hemel toen ze in verwachting raakte van zoon Jayden. Tot het zeventien dagen na de bevalling vreselijk misgaat: ze wordt vijf weken opgenomen met een kraambedpsychose.

Lees meer
Al 24 jaar gelukkig getrouwd... Daphne Deckers gunt echtgenoot Richard afspraakjes met andere vrouwen
Story

Al 24 jaar gelukkig getrouwd... Daphne Deckers gunt echtgenoot Richard afspraakjes met andere vrouwen

Het bevalt Daphne Deckers (54) nog steeds goed minder op de buis te verschijnen, zodat ze meer tijd kan doorbrengen in haar tuinhuisje bij haar woning in Muiderberg. Niet om te relaxen, maar om haar podcast Daphne op Donderdag op te nemen met ‘intrigerende vrouwen’ – én om in alle rust te schrijven. Volgend jaar verschijnt haar boek De kracht van het ouder worden, waarin Daphne de nadruk legt op de léúke kanten van het klimmen der jaren. Onlangs is Vrienden maken al van de pers gerold, met illustraties van Joey Holthaus. Het gaat over verbinding en wat vriendschap eigenlijk inhoudt. Dat daarin geïnvesteerd moet worden, weet Daphne maar al te goed. ‘Ik ben zelf heel actief in het in stand houden van mijn vriendenkring; het initiatief om af te…

Lees meer
Molens en meer, véél meer
Margriet

Molens en meer, véél meer

Hollandser dan dit stukje Noord-Holland wordt het niet in ons land. Tegelijkertijd poppen er steeds meer hippe plekken op. Echt, het zindert in de Zaanstreek.

Lees meer