
LAAT JE INSPIREREN
Tijd voor ontbijt
Het is (bijna) vakantie, dus waarom zou je haasten? Neem de tijd om de dag op te starten met een overheerlijk ontbijtje in de tuin.

Kokos-smoothiebowl
Voor 4 personen
Bereidingstijd: 25 minuten
Ingrediënten: 2 flinke kokosnoten of 100 ml kokoswater • 1 stukje verse gember • 2 bananen • 200 g bevroren mango • 250 ml kokosyoghurt • 100 g bevroren aardbeien • 200 g vers zomerfruit naar keuze (aardbei, framboos, blauwe bes) • 120 g choco-granola • 1 el kokosvlokken • eetbare viooltjes (eventueel). Extra nodig: blender • hamer
Open de kokosnoten: leg er een in je hand en sla met de hamer op de kokosnoot. Draai na elke slag de kokosnoot een stukje, zodat je rondom slaat. Blijf dit doen, op een gegeven moment hoor je dat het geluid doffer wordt of hoor je een krak, dan breekt de schil. Blijf deze voorzichtig rondom tikken tot de hele schil gebroken is. Vang het kokoswater op wanneer dit naar buiten komt. Haal de helften van elkaar en zet in kopjes. • Schil de gember en snijd in stukjes. Doe het kokoswater in de blender met de gember, banaan, mango en kokosyoghurt. Pureer tot een gladde, gele smoothie. Schep de helft eruit en voeg de aardbeien aan de rest toe. Pureer verder tot een roze variant. Verdeel de gekleurde smoothies over de kokoshelften. Zet ze in de vriezer terwijl het fruit voorbereid wordt. • Snijd het zomerfruit indien nodig. Versier de kokos-smoothiebowls met vers fruit, granola, kokosvlokken en viooltjes.
TIP: is kokosnoot kraken niet je ding? Serveer deze smoothiebowl dan gewoon in kommen.

Voor 4 personen
Pancake taco's
Bereidingstijd: 30 minuten
Ingrediënten: 200 g bloem • 2 eieren • 2 tl bakpoeder • ½ tl zout • 275 ml melk • 2 el zonnebloemolie + extra om in te bakken • 8 plakken dik gesneden ontbijtspek • 400 g cherrytomaten • 150 g roomkaas naturel • 1 hand waterkers • 1 bosje basilicum
Meng bloem, eieren, bakpoeder, zout, melk en olie in een kom tot een egaal beslag. • Verhit een koekenpan met een beetje olie op het vuur, schep ⅛ deel van het beslag in het midden van de pan. Draai de pancake om als de bovenkant droog wordt en er belletjes vormen. Bak zo 8 American pancakes. • Bak het spek uit in een schone koekenpan, neem uit de pan en bak vervolgens de cherrytomaten in 5 minuten op laag vuur zacht. • Besmeer de pancakes met de roomkaas en beleg met het spek en de tomaatjes. Verdeel de waterkers en basilicum erover. Vouw de pancakes dubbel zoals een taco en serveer lauwwarm.

Voor 4 glazen
Beetroot iced chai latte
Bereidingstijd: 20 minuten
Wachttijd: 4 uur
Ingrediënten: 2 zakjes chai-kruidenthee • 200 ml bietensap + 2 el extra • 125 ml agavesiroop • ½ tl kaneel • 1 tl vanille-essence • 400 ml havermelk • ½ bus plantaardige topping (spuitbus) • eetbare bloemen (eventueel). Extra nodig: ijsblokjesvorm
Doe 200 ml kokend water in een maatbeker en hang de zakjes chai thee erin. Laat 10 minuten trekken. Voeg 200 ml bietensap en 50 ml agavesiroop toe en roer goed door. Schenk in de ijsblokjesvorm en laat minimaal 4 uur bevriezen. • Meng 25 ml agavesiroop met de 2 el bietensap tot een siroop. Doe de rest van de agave in een maatbeker met de agavesiroop, kaneel en vanille-essence. Roer goed door elkaar totdat alle agave is opgelost. • Doe de bietenijsklontjes in glazen en schenk de havermelk erop. Maak af met de plantaardige topping, bietensiroop en eetbare bloemen.

Voor 4 personen
Matcha wafels met zomerfruit
Bereidingstijd: 30 minuten






Ingrediënten: 1 pak complete wafelmix (water toevoegen) • 3 el matcha poeder + extra • 1 el bloem • 1 perzik • 2 wilde perziken • 150 g verse kersen • 100 g witte chocolade • eetbare bloemen (eventueel). Extra nodig: wafelijzer • bakkwast
Meng de matcha met 200 ml water voor het wafelbeslag. Meng de wafelmix met de matcha en de bloem tot een egaal beslag. • Vet het wafelijzer in met wat olie en bak mooie wafels van het beslag. Verdeel de wafels over vier borden en bestrooi met wat extra matcha poeder. • Halveer de perziken en kersen en verwijder de pitjes. Snijd de perziken in plakjes. Verdeel over de wafels. • Smelt de witte chocolade au bain-marie. Zigzag met een lepel mooie slierten gesmolten chocolade over de wafels. Versier eventueel met de eetbare bloemen.

Voor 4 personen
Hotdog croissants
Bereidingstijd: 15 minuten
Oventijd: 20 minuten
Ingrediënten: 4 croissants (diepvries) • 4 hotdogs • 4 plakken dik ontbijtspek • 100 g geraspte kaas, belegen • 6 radijsjes • ¼ komkommer • 1 el azijn • 1 handje tuinkers • 1 handje bietencress (eventueel)
Verwarm de oven voor op 185°C. Leg de croissants op een met bakpapier bekleed rooster en laat 5 minuten ontdooien. Wikkel de hotdogs in de plakken spek. • Snijd de croissants voorzichtig in van boven en vouw open. Verdeel de helft van de kaas erover en leg de hotdogs ertussen. Verdeel de rest van de kaas over de croissants. Bak in 18-20 minuten goudbruin en gaar. • Snijd intussen de radijsjes en komkommer julienne. Meng met de azijn, tuinkers en cress. Serveer de croissants warm met de frisse radijs-komkommersalade bovenop.

TIP: MAAK DE RLAATCAKE EEN DAG VAN TEVORN, ZODAT DEZE HELEMAAL IS AFGEKOELD
Ontbijt-plaatcake met zachte ricottatopping
Voor 8 personen
Bereidingstijd: 20 minuten
Oventijd: 40 minuten Wachttijd: 1 uur
Ingrediënten: 4 bananen • 3 eieren • 75 g honing • 20 g cacao • 1 75 g volkorenmeel • 2 tl bakpoeder • 100 g extra pure chocolade • 250 g ricotta • 250 g slagroom • 2 zakjes bourbon vanillesuiker • 1 zakje klopfix • 250 g gemengd zomerfruit naar keuze (aardbei, framboos en bes) • 1 bakje anijscress (eventueel) • eetbare bloemen (eventueel). Extra nodig: blender • brownievorm 15×25 cm • hand-of standmixer
Verwarm de oven voor op 180°C. Doe de bananen met de eieren en honing in de blender en pureer glad. Voeg de cacao, volkorenmeel en bakpoeder toe en blend tot een glad beslag. • Hak de pure chocolade fijn. Schep door het beslag. Bekleed het brownieblik met bakpapier. Verdeel het beslag over de vorm en bak in 35-40 minuten gaar. Laat minimaal 1 uur afkoelen. • Klop voor de topping de ricotta met de slagroom, vanillesuiker en klopfix stijf. Bewaar tot gebruik in de koelkast. • Verdeel de topping over de plaatcake en versier met het zomerfruit naar wens. Maak af met mooie blaadjes cress en eetbare bloemen.
PRODUCTIE: TESSA KLÖSTERS. FOTO'S: ERIC VAN LOKVEN. STYLING: CYN FERDINANDUS. RECEPTEN EN FOODSTYLING: MARIE-SOPHIE WIGBERS.