Tijdschrift.nl logo

Tussen kunst & kerst

Thuis bij Trine Brunsvig in Kopenhagen vallen twee dingen op: haar grote passie voor keramiek en kunst, en alle mooie kerstversiering. Die laatste scoorde ze overal en nergens, tijdens haar vele reizen.

In de woonkamer hangt één muur vol met museumposters, oude schilderijen en prenten die Trine in kringloopwinkels vond. De muur, met werken van Ane Hvidberg, Tine Kaag Raun en Matisse, vormt de perfecte achtergrond voor de mooi versierde kerstboom.

Trine over kunst

Wie zijn je favoriete kunstenaars?

“Ik heb er veel: Asger Jorn, Jackson Pollock, Frida Kahlo en Michael Kvium...”

Van wie zou je graag werk bezitten?

“Van Jack Kabangu. Hij is echt getalenteerd.”

Is er een kunstwerk waar je nooit afstand van zult doen?

“Ik heb een groot schilderij in de eetkamer hangen dat mijn broer, Mark Brunsvig, heeft geschilderd. Dat zal ik nooit wegdoen, het is zo mooi.”

De muren van de slaapkamer hield Trine wit; het plafond schilderde ze blauw. De sprei kocht ze bij Craft Sisters in Kopenhagen. De kussens zijn van Ikea en Notre Dame. Het schilderij boven het bed is van Javier O’Neill.

Geen wandkasten in de keuken, maar open schappen.

Trine heeft ook een zwak voor jurken. Het liefst gaat ze voor kleurrijke dessins. In de slaapkamer hangen ze aan een stalen plank met hangerstandaard van Ikea. Erboven staan dozen met accessoires, eronder staat haar schoenencollectie in dozen.

De keukenmuur is geverfd met minerale krijtverf van Jotun in de kleur Rustic Terracotta.

In de keuken van Ikea is tussen de waterleidingen nog nét plaats voor planken. De vloer is roze geverfd, als contrast met de kastdeuren. Het schilderij is van Javier O’Neill.

Het blik op het kleine teakhouten dressoir in de woonkamer vond Trine in Milaan op een rommelmarkt. Ze vulde het met kerstversiering.

‘IN HET BOS VIND IK SPULLEN OM MEE TE KNUTSELEN’

Kleine tableaus met kaarsen en keramiek geven tijdens de decembermaand sfeer aan Trines appartement.

Trines broer Mark Brunsvig maakte het grote schilderij in de eetkamer, een werk dat Trine nóóit weg zal doen. De schoolstoelen vond Trine in een vintagewinkel. Ook de tafel komt uit een tweedehandswinkel. Tine schilderde ‘m in een lavendelkleur.

Als leerkracht in het basisonderwijs wordt Trine (@trinebrunsvig) de hele maand december omringd door opgetogen kinderen. Dat geeft haar kerstgevoel altijd een enorme boost. Ze houdt van de lichtjes en de kleuren waar Kopenhagen zich met kerst in hult. Ook in haar eigen appartement zorgt ze graag voor wat extra kleuren, gezelligheid en kaarsen tijdens de feestdagen. Begin december krijgt de eerste kerstversiering een mooie plek in haar huis. “Een deel heb ik geërfd, de rest heb ik zelfgemaakt of gekocht als ik rond kerst en oud en nieuw op reis was in het buitenland. Alles past bij de kleuren in mijn huis. Maar in tegenstelling tot andere seizoenen, mag het in de winter wat speelser en experimenteler, het hoeft niet per se mooi te zijn,” vertelt Trine, die in huis voortdurend aan het schuiven en herschikken is. Haar huis voelt allesbehalve statisch aan, zeker niet in december, wanneer er versieringen hangen en ze de natuur binnen brengt. “Ik hou van de stad met al haar kerstverlichting, maar ik ga ook graag naar het bos rond december. Ik vind daar allerlei materiaal voor kaarsen, schalen, schotels en vazen,” aldus Trine. Naast elementen uit de natuur hangt het huis vol met zelfgemaakte decoraties. Elk jaar komen daar weer nieuwe dingen bij. Trine is artistiek, ze ontspant als ze met haar handen bezig is. Kerstmis is voor haar de ideale gelegenheid om creatief bezig te zijn. Ze maakt kerstdecoraties die ze meteen kan gebruiken en waar ze nog jaren plezier van heeft.

Verzamelaar

Kunst is voor Trine heel erg belangrijk. Aan de muren hangen allerlei werken die ze in de loop van de jaren heeft verzameld. Ze heeft mooie galerijwanden samengesteld, van vloer tot plafond en in prachtige kleurencombinaties. Met plezier kijkt ze er elke dag naar. “Ik ben zeer geïnteresseerd in kunst, die geeft een huis persoonlijkheid. Kunst geeft ook leven aan een ruimte en maakt nieuwsgierig,” zegt Trine. Ze bezoekt regelmatig exposities en musea, zowel in Denemarken als op reis. Ze biedt ook graag op schilderijen en posters; op nieuwe en oude kunstwerken. “Ik hou van kunst die een sfeer creëert, die mijn geest in beweging brengt als ik ernaar kijk en een gevoel oproept. Maar kunst kan ook alleen esthetisch zijn, dat het gewoon mooi is.” Trine verplaatst geregeld alle werken die ze in de loop van de jaren verzameld heeft. De dagen tussen kerst en oud en nieuw zijn daarvoor een goed moment. “Op eerste kerstdag pak ik vaak weer alle kerstversiering in. Ik maak het appartement schoon en koop een boeket bloemen. De ruimte voelt dan een beetje leeg, maar dat is ook goed. Tijd voor nieuwe dingen.”

‘IN DE WINTER MAG HET INTERIEUR WEL WAT SPEELSER ZIJN’

Wie? Trine Brunsvig (38, basisschooldocent) Wat? Appartement in Kopenhagen van 110 vierkante meter. De woning bestond officieel uit twee appartementen, die zijn samengevoegd tot één ruimte.

Een selectie van Trines grote collectie keramiek, die ze vond op vakanties. De kommen komen uit Portugal, de kleine kerstbomen uit Florence, de gele kan is Duits en de andere kan is Zweeds.

1. Vloerkleed, 120x200 cm € 270 Rugvista

2. Wijnglas € 13 HK Living

3. Bijzettafel € 325 Polspotten

4. Kersthanger € 14,99 Sissy-Boy Homeland

5. Kerstbal € 2,64 Søstrene Grene

6. Kussen € 25 Louise Misha

7. Fauteuil € 199 Maisons du Monde

8. Broodrooster € 159 Smeg

9. Lamp € 99,99 Anna + Nina

10. Zout- en peperschaal € 20 WoodMata

11. Dinerbord € 39,50 Bitossi

12. Geurkaars van keramiek € 60 Anthropologie

Tip

Kies al je servies en accessoires in een paar favoriete kleuren en mix en match

Vind je dit interessant?

Ontdek nu alle Nederlandse top titels in één app!

Probeer nu 14 dagen gratisProbeer nu 14 dagen gratis

In de kamer aan de achterkant van het appartement werkt of schildert Trine vaak. De galeriemuur rond de kleine werkplek bestaat uit posters van Plakat Fabrikken en het Louisiana Museum. De oude schilderijen vond ze in kringloopwinkels en op rommelmarkten. Het tapijt is van Craft Sisters in Kopenhagen.

Terug naar overzicht

Lees meer

Alle artikelen
Royaltywatchers ontrafelen leugens uit zijn biografie Blijkt Harry prins Pinokkio?
Story

Royaltywatchers ontrafelen leugens uit zijn biografie Blijkt Harry prins Pinokkio?

Nu prins Harry’s biografie Reserve bestudeerd wordt, staat de geloofwaardigheid ter discussie. Diverse gebeurtenissen uit het boek blijken volgens royaltykenners onmogelijk gebeurd te kunnen zijn zoals Harry ze beschrijft.

Lees meer
Triest jubileum
Panorama

Triest jubileum

Nog iets meer dan een maandje en dan kunnen de Oekraïeners stilstaan bij een triest jubileum: op 24 februari is het een jaar geleden dat de Russische president zijn troepen het bevel gaf hun land binnen te vallen. En hoewel het Rusland vooralsnog niet lijkt te lukken de oorlog naar zijn hand te zetten, lijkt Poetin allesbehalve bereid om eieren voor zijn geld te kiezen. Met Valeri Gerasimov heeft de president alweer de zoveelste nieuwe opperbevelhebber van de strijdkrachten in Oekraïne aangesteld. Diens voorganger, generaal Sergej Soerovikin, bekleedde die post slechts drie maanden. Al dat geschuif met hoge militairen geeft eens te meer aan dat de oorlog totaal niet verloopt zoals Poetin had verwacht. Maar daar kopen de Oekraïeners zelf helemaal niks voor. Die blijven bestookt worden met raketten, zoals…

Lees meer
Gecremeerde kroket
Nieuwe Revu

Gecremeerde kroket

Ben ik in beeld? Ja, Yvonne, dat ben je. Je hebt de schijnwerpers weer te pakken, toevallig ook de specialiteit van Rachel Hazes, de vrouw die haar daagde in een kort geding. Op haar juicekanaal becommentarieert Yvonne Coldeweijer iedere scheet van de familie Hazes, ze noemt zichzelf niet voor niets doctorandus in de Hazologie. Maar Rachel vindt dat de ‘stortvloed aan onwaarheden en grove beledigingen’ die Yvonne over haar uitstort moet stoppen. Ze is door de juicekoningin uitgemaakt voor een ‘narcistisch mens’, ‘knettergek’, ‘bloedzuiger’ en een ‘overgevoelige heks’. Haar nieuwste bijnaam voor mevrouw Hazes: ‘gecremeerde kroket’. ‘Ik schaam me oprecht dat we het in de rechtbank over de betekenis van gecremeerde kroket moeten gaan hebben,’ zei Coldeweijer. Directe aanleiding voor het kort geding is de brief van André Hazes, gericht…

Lees meer
Wat doet er pijn bij spierpijn?
Quest

Wat doet er pijn bij spierpijn?

Iedereen stapt weleens uit bed met flinke spierpijn. Vervelend, maar het is ook nuttig. Wat is spierpijn precies? En hoe kom je er zo snel mogelijk weer vanaf?

Lees meer
‘Ik heb genoeg en kan wat missen’
Flair

‘Ik heb genoeg en kan wat missen’

Linda (38) wilde iets doen voor mensen die het financieel – om welke reden dan ook – niet meer redden. Zij kunnen elke week bij haar langskomen om gratis boodschappen af te halen.

Lees meer