Tijdschrift.nl logo
rubrieken

Uber alles

FOTO ANP/ROBIN VAN LONKHUIJSEN

Heel stijlvol is de boodschap niet, maar het punt van deze chauffeur is duidelijk: Uber is een waardeloze werkgever. Maar daar wringt al gelijk de schoen. Uber vindt zichzelf helemaal geen werkgever, maar een platform dat bemiddelt tussen chauffeurs en klanten. Een stoet van zo’n honderd ontevreden chauffeurs reed naar het hoofdkantoor in Amsterdam om te protesteren. Zij willen onder meer een hoger loon. ‘Uber gebruikt ons als slaven!’ zei chauffeur Al Khaid in Het Parool. Hij was een van de weinigen die zich bij naam liet citeren, de andere demonstranten klaagden anoniem, bang voor een reprimande. ‘Uber kan ons zo blokkeren van de app,’ aldus een 53-jarige man. ‘Dan worden we vier weken geschorst.’ Een stop op die blokkades is een andere belangrijke eis van de chauffeurs. Een klacht of te veel weigeren van ritjes kan zorgen voor zo’n schorsing. Maar waarom verlaten de chauffeurs Uber dan niet voor een regulier taxibedrijf ? Geen optie. ‘Uber heeft de markt kapotgemaakt,’ vond een 37-jarige chauffeur. ‘Gewone taxichauffeurs hebben ook een Uberapp. En uiteindelijk kiezen mensen voor de goedkoopste optie. We hebben geen keus.’

Lees meer

Alle artikelen
Tropisch ten top
&C Magazine

Tropisch ten top

Wat is er beter dan een tropisch eiland met hagelwitte zandstranden en wuivende palmbomen, op nog geen tien uur vliegen? Juist: twéé van die eilanden. Ontdek Zanzibar en Lamu.

Lees meer
Kalm aan in de ALGARVE
Libelle

Kalm aan in de ALGARVE

Hoewel de Algarve een populaire vakantiebestemming is, ontdekte chef toerisme Françoise dat je ook prima kunt onthaasten in dit zuidelijke deel van Portugal. “Alles is hier zo lekker ‘calma’.”

Lees meer
‘Feyenoord kampioen? Ik hoop het zo!’ Trainer en oud-voetballer Jean-Paul van Gastel
Panorama

‘Feyenoord kampioen? Ik hoop het zo!’ Trainer en oud-voetballer Jean-Paul van Gastel

Jean-Paul van Gastel (50) is terug in het land na drie jaar China. Al die tijd ontving de trainer daar geen bezoek en kon hij zijn kinderen niet zien. Dat was het grote minpunt aan zijn avontuur, waarvan hij tegelijkertijd volop heeft genoten. In China had hij ook de tijd om zijn ontslag bij Feyenoord te verwerken. Is die wond inmiddels geheeld? Over rondhuppelende olifanten, een luxegevangenis en de titelrace van Feyenoord. “Het is een emotionele rollercoaster geweest.”

Lees meer
Zinderend mooi Zweden
Margriet

Zinderend mooi Zweden

Een prachtige kust, vriendelijke mensen en overal waar je komt heerlijk en puur eten. Het is absoluut de moeite waard om West-Zweden te verkennen.

Lees meer
Uur van de waarheid waarom de klok terug of vooruit ons zo ontregelt
Flair

Uur van de waarheid waarom de klok terug of vooruit ons zo ontregelt

Op 31 maart gaat de zomertijd weer in: een uur langer licht. Maar Europa wil af van dat gerommel met de wijzers. De vraag is alleen: gaan we dan voor winter- of zomertijd? Wetenschappers kiezen voor de eerste optie. En daar heeft onze biologische klok alles mee te maken.

Lees meer