ULTIEME HERFSTTAART met karamel en speculooskruimels

INGREDIËNTEN

Voor de taart

200 g boter, op kamertemperatuur
200 g suiker
3 eieren
200 g bloem
2 tl bakpoeder
¼ tl zout
2 tl pumpkin spice-mix
100 g pompoenpuree, afgekoeld

Voor de vulling

200 g verse roomkaas
125 g poedersuiker
250 ml slagroom
1 zakje klopfi x
100 g pompoenpuree,
afgekoeld
1 tl pumpkin spice-mix

Ter garnering

handjevol walnootstukjes
8 speculooskoekjes, verkruimeld
½ pot zelfgemaakte pompoenkaramel

Bereidingswijze

Klop de boter met de suiker met behulp van een mixer tot het mengsel bleek en romig is. Voeg een voor een de eieren toe terwijl u blijft kloppen. Zeef de bloem met het bakpoeder, het zout en de specerijen boven een kom. Meng met een spatel het bloemmengsel door het botermengsel. Meng tot er geen klontjes meer zijn. Voeg nu ook de pompoenpuree toe en spatel deze er rustig door. Schep het beslag in een ingevette springvorm (diameter 18-20 centimeter). Bak de cake in een voorverwarmde oven op 160 graden in 60 tot 75 minuten gaar. Test met een satéprikker of de cake gaar is (hij moet er droog uitkomen), laat anders nog wat langer in de oven staan. Haal de cake uit de oven en laat hem vijf minuten staan. Stort de cake daarna uit de vorm en laat verder afkoelen op een rooster. Wanneer de cake goed is afgekoeld, kunt u de taart samenstellen.

Pumpkin spice-mix

In Amerikaanse recepten wordt vaak pumpkin spice-mix gebruikt, een hartig-zoet mengsel van specerijen dat u in allerlei gerechten kunt toepassen. In Nederland is het moeilijk verkrijgbaar, maar u maakt het simpel zelf. Meng daarvoor 3 eetlepels gemalen kaneel met 2 theelepels gemberpoeder, 2 theelepels gemalen nootmuskaat, 1 theelepel gemalen piment en 1 theelepel gemalen kruidnagel. Meng de specerijen goed en bewaar in een schoon (jam)potje.

Vind je dit interessant?

Ontdek nu alle Nederlandse top titels in één app!

Probeer nu 14 dagen gratisProbeer nu 14 dagen gratis

Snijd de cake horizontaal zodat u drie plakken krijgt. Klop met een mixer de roomkaas met de poedersuiker luchtig. Klop in een andere kom de slagroom met de klopfix bijna stijf. Meng met een spatel een beetje slagroom door de roomkaas tot het goed gemengd is. Voeg nu de overige slagroom toe en meng tot een egaal geheel. Voeg als laatste de pompoenpuree en de specerijen toe en meng deze ook weer goed.

Leg een cakeplak op een mooie serveerschaal. Bestrijk de plak met karamel en ongeveer een derde van het roommengsel. Leg de volgende plak er voorzichtig bovenop en bedek weer met karamel en room. Leg de laatste plak erbovenop. Maak een mooie laag met room. Bestrooi met walnootstukjes, speculooskruimels en wat slierten karamelsaus. Serveer direct.

Tip

Pompoenpuree maakt u door stukjes geschilde pompoen in water gaar te koken. Giet af en pureer met een staafmixer tot een gladde puree. Laat afkoelen voordat u hem verwerkt in deze taart. Pompoenpuree kan soms wat ‘natter’ of ‘droger’ zijn, afhankelijk van het ras pompoen dat u gebruikt. Lijkt de aangegeven hoeveelheid in het recept wat te veel? Voeg dan wat minder toe.

Terug naar overzicht

Lees meer

Alle artikelen