Tijdschrift.nl logo
In dit nummer

Veertig jaar na dato kwam over spel uit, maar: Harrison Ford blijft affaire met Star Wars -collega ontkennen

Hollywood lijkt een en al glitter en glamour, maar achter gesloten deuren gebeuren vaak dingen die het daglicht niet kunnen verdragen. In de Amerikaanse entertainmentindustrie is men wel wat gewend, maar sommige schokkende gebeurtenissen dreunen nog vele jaren na. Story publiceert de grootste schandalen. Deze week: Harrison Ford, die zich tijdens opnames van Star Wars niet alleen met de film blijkt te hebben beziggehouden.

DOOR JOËL POLLEMANS
FOTO’S BRUNOPRESS, GETTY IMAGES

Harrison Ford, die op 13 juli zijn 81e verjaardag viert, is al decennialang een van de succesvolste Hollywoodsterren. Terwijl hij helemaal geen acteercarrière ambieerde! Hij wilde radio-dj worden, maar kreeg geen voet tussen de deur bij zenders. Omdat er toch brood op de plank moest komen, werkte hij als timmerman en was hij roadie van rockgroep The Doors. Harrison hielp ook bij filmaudities, waarbij hij teksten moest voordragen van de tegenspelers van de auditanten. Dit smaakte naar meer. Hij was 24 toen hij in 1968 zijn eerste bijrol had. Vijf jaar later speelde hij in American Graffiti zijn eerste hoofdrol. In 1977 brak Harrison door als Han Solo in de sciencefictionfilm Star Wars. Deze heldenrol zou hij vaker gaan vertolken, net als het personage Henri Walton Jones. In 1981 kroop Harrison voor het eerst in de huid van deze archeoloog in de avonturenfilm Indiana Jones and the Raiders of the lost Ark. Tijdens het Filmfestival van Cannes afgelopen mei was de wereldpremière van Indiana Jones and the Deal of Destiny, waarin Harrison

voor de vijfde en laatste maal de titelrol neerzet. Voor aanvang werd hij verrast met een Gouden Palm, een ereprijs als waardering voor zijn bijdrage aan de filmindustrie. ‘Ze zeggen dat je leven aan je voorbijflitst als je sterft. Dat gebeurde mij net: ik zag mijn hele leven aan me voorbijflitsen,’ zei Harrison ontroerd. ‘Ik ben dankbaar dat ik altijd heb mogen samenwerken met fijne mensen.’ En tijdens een persconferentie ter promotie van de film, die nu ook in Nederland draait, vertelde hij: ‘Het blijft bijzonder als men een personage dat je al zó lang speelt, zo liefdevol blijft omarmen.’ Al zei hij dat Indiana Jones, net als hijzelf, niet meer zo kwiek is. ‘Hij gaat met pensioen en hikt aan tegen wat komen gaat.’ Dit slaat niet op Harrison zélf. Hij heeft nog geen plannen om Hollywood vaarwel te zeggen.

‘Ik had een betere ouder kunnen zijn’

Carrie Fisher nam, tot ieders verrassing, geen blad voor de mond.

Mislukkingen

Tegenwoordig is Harrison wel veel selectiever dan vroeger. Toen nam hij elke rol aan. Vaak ten koste van zijn gezinsleven, en daar heeft hij mee geworsteld. ‘Ik had een betere ouder kunnen zijn,’ vertelde hij in mannenblad Esquire. ‘Ik ontken mijn gebreken en mislukkingen niet.’ Al heeft hij – voor Hollywoodbegrippen – maar weinig huwelijken zien stranden. Zijn eerste vrouw Mary Marquardt ontmoette hij ver vóór zijn roem, op het Ripon College in Ripon (Wisconsin). Zij studeerde culinaire kunsten, hij filosofie. Ze trouwden in juni 1964 en kregen zoons Ben en Willard. De eerste huwelijksjaren had Harrison allerlei baantjes. Mary bracht als chefkok toen het meeste geld binnen. De financiële onzekerheid verdween op slag na Harrisons doorbraak in 1977 in Star Wars. Maar toen waren er weer ándere problemen. Door alle (vrouwelijke) aandacht groeiden Harrison en Mary uit elkaar. Uiteindelijk trokken ze in 1979, na vijftien jaar, de stekker uit hun huwelijk.

Scenarioschrijfster Melissa Mathison had het er erg moeilijk mee dat haar huwelijk met de acteur na 21 jaar niet te redden was.

Gefluisterd werd dat Mary zijn overspel spuugzat was, en dat één affaire de druppel was geweest. Om wie het ging, zou veertig jaar een raadsel blijven... Terwijl Mary zich ontfermde over hun zoons, kreeg ze weer een tegenslag. Ze werd gediagnostiseerd met multiple sclerose, waar ze nog altijd mee moet zien te dealen. Harrison vond na de scheiding nieuw liefdesgeluk bij scenarioschrijfster Melissa Mathison, met wie hij in maart 1983 trouwde. Ze kregen zoon Malcolm en dochter Georgia. Harrison had echter wéér moeite met de huwelijkse trouw. Hij beloofde steeds beterschap, maar in 2004 werden na 21 jaar de scheidingspapieren getekend. Daarna zat Melissa zéér goed bij kas, maar ze was erg verdrietig dat het was mislukt om de huwelijksbrokken te lijmen. Triest genoeg stierf ze elf jaar later aan kanker.

Hij speelde veel rollen, maar Harrison zal voornamelijk als Indiana Jones voortleven.

Harrison met collega’s Mark Hamill en Carrie Fisher in Star Wars.

Twee huwelijken op de klippen door zijn vreemdgaan
Vind je dit interessant?

Ontdek nu alle Nederlandse top titels in één app!

Bestel nu

‘Alles is toegestaan’

Harrison was al vóór de officiële breuk met Melissa een relatie aangegaan met Ally McBeal-actrice Calista Flockhart (58). Ze hadden elkaar ontmoet bij de uitreiking van de Golden Globe Awards in 2002. Hij was toen zestig, zij 38. Harrison kreeg er zoon Liam bij, die Calista een jaar eerder als baby had geadopteerd. In juni 2010 klonk het jawoord in Santa Fe (New Mexico). Het leeftijdsverschil speelt geen rol.

‘Ik vergeet steeds dat Harrison 22 jaar ouder is,’ zei Calista in tijdschrift Closer Weekly. Ze hebben een stulpje in de chique wijk Brentwood in Los Angeles. Maar ze verblijven het liefst in Jackson (Wyoming), op de ranch die Harrison sinds de jaren tachtig bezit. Hij mag graag wandelen, fietsen én vliegen – de acteur heeft een pilotenlicentie. Hij komt er echt tot rust, al werd die in november 2016 ineens ruw verstoord. Carrie Fisher, die Leila vertolkte in de Star Wars-films en in 2015 nog met Harrison speelde in Star Wars: The Force Awakens, lanceerde toen haar boek The Princess Diarist. Daarin onthulde ze dat ze tijdens de opnames van de eerste Star Wars-film in 1976 in Londen een affaire had met Harrison. Hij was toen 33, getrouwd en al vader van twee zoons. Carrie was negentien. In haar memoires staat dat ze vurig hoopte dat Harrison zijn vrouw Mary zou verlaten. Maar na het opnameproces ging hij terug naar zijn gezin. Drie jaar later strandde zijn huwelijk alsnog. Carrie was toen inmiddels gelukkig met singer-songwriter Paul Simon, met wie ze in 1983 trouwde. Na een jaar was de scheiding echter al een feit... Haar boekonthulling maakte veel los. Tv-programma’s wilden haar dolgraag als gast om te praten over de geheime romance, veertig jaar na dato. Zo vertelde Carrie in de Today Show: ‘Het was eigenlijk een drie maanden durende onenightstand.’ Waar ze zich destijds best schuldig over voelde. ‘Ik ben zo niet opgevoed, maar als je op locatie bent – ontdekte ik – is alles toegestaan.’

Toen Harrison iets kreeg met Calista Flockhart had ze net zoon Liam geadopteerd.

‘Het was eigenlijk een drie maanden durende onenightstand’

Harrison was bijzonder voor haar gebleven. ‘Ik zal altijd iets voor hem blijven voelen.’ De ophef over de affaire vond Carrie overdreven. ‘Hij duurde slechts drie maanden!’ Ze ontkende Harrison in verlegenheid te hebben gebracht met haar memoires. Hij wist ervan. En ze had aangeboden dat hij passages mocht schrappen. ‘Ik zei hem: Je kunt alles eruit halen wat je niet aanstaat. Ik wil je geen ongemakkelijk gevoel geven.’ Maar Harrison wilde het boek niet lezen, en na de lancering niets over de affaire loslaten. Een maand later was Carrie weer groot nieuws: op 27 december 2016 overleed ze aan een hartaanval. ‘Ik ben geschokt en bedroefd,’ liet Harrison weten in een bericht. ‘Carrie was uniek. Briljant, origineel, grappig, dapper. Ze zal erg gemist worden.’ Over de aard van hun vroegere band repte hij met geen woord. Negen maanden na Carrie’s dood probeerde GQ Magazine Harrison nog eens uit de tent te lokken. Hij zei dat hij alle media-aandacht over de affaire ‘heel vreemd’ vond. Daar hield hij het bij. ‘Nu Carrie is overleden, vind ik dit geen onderwerp om over te praten.’

Lees meer

Alle artikelen
Presentatrice gevraagd voor politieke partij Catherine Keyl: ‘Nachtmerries vanwege bedreigingen’
Story

Presentatrice gevraagd voor politieke partij Catherine Keyl: ‘Nachtmerries vanwege bedreigingen’

Politieke partijen weten steeds vaker de weg naar Bekende Nederlanders te vinden. Ook Catherine Keyl kreeg de vraag om zich te verbinden aan een politieke partij. Als lijstduwer, maar ook om straks echt in de Tweede Kamer plaats te nemen. Catherine had echter een goede reden om dit niet te doen...

Lees meer
Samen tegen eenzaamheid ‘Dat gevoel dat iemand zich om je bekommert’
Margriet

Samen tegen eenzaamheid ‘Dat gevoel dat iemand zich om je bekommert’

Het is de Week tegen Eenzaamheid, waarin door heel Nederland activiteiten worden georganiseerd om elkaar te ontmoeten. Hennie, Irna en Renée – en hun maatjes – vertellen hoe het hen hielp om letterlijk en figuurlijk de deur te openen. Om weer in contact te zijn en fijne gesprekken hebben.

Lees meer
‘In de crisisopvang zat ik uren bij de deur, hopend dat iemand mij zou ophalen’
&C Magazine

‘In de crisisopvang zat ik uren bij de deur, hopend dat iemand mij zou ophalen’

Roos* (28) was in de zevende hemel toen ze in verwachting raakte van zoon Jayden. Tot het zeventien dagen na de bevalling vreselijk misgaat: ze wordt vijf weken opgenomen met een kraambedpsychose.

Lees meer
Al 24 jaar gelukkig getrouwd... Daphne Deckers gunt echtgenoot Richard afspraakjes met andere vrouwen
Story

Al 24 jaar gelukkig getrouwd... Daphne Deckers gunt echtgenoot Richard afspraakjes met andere vrouwen

Het bevalt Daphne Deckers (54) nog steeds goed minder op de buis te verschijnen, zodat ze meer tijd kan doorbrengen in haar tuinhuisje bij haar woning in Muiderberg. Niet om te relaxen, maar om haar podcast Daphne op Donderdag op te nemen met ‘intrigerende vrouwen’ – én om in alle rust te schrijven. Volgend jaar verschijnt haar boek De kracht van het ouder worden, waarin Daphne de nadruk legt op de léúke kanten van het klimmen der jaren. Onlangs is Vrienden maken al van de pers gerold, met illustraties van Joey Holthaus. Het gaat over verbinding en wat vriendschap eigenlijk inhoudt. Dat daarin geïnvesteerd moet worden, weet Daphne maar al te goed. ‘Ik ben zelf heel actief in het in stand houden van mijn vriendenkring; het initiatief om af te…

Lees meer
Molens en meer, véél meer
Margriet

Molens en meer, véél meer

Hollandser dan dit stukje Noord-Holland wordt het niet in ons land. Tegelijkertijd poppen er steeds meer hippe plekken op. Echt, het zindert in de Zaanstreek.

Lees meer