Vermogen bij elkaar gelogen

Ze deed zich voor als een rijke erfgename en troggelde de complete high society van Manhattan tonnen af. Na haar arrestatie sloeg ze nog een keer toe… Anna Sorokin sloot een dikke deal met Netflix, dat haar verhaal omtoverde tot een lekkere miniserie.

Het is nogal wat, als Netflix de rechten van je levensverhaal opkoopt. Dan mag je dus helemaal niet meer samenwerken met andere, concurrerende film-, docu- en serieproducties. Mag je óók voorlopig je eigen verhaal niet doen in interviews. Maar kun je wél al je schuldeisers afbetalen. Het overkwam Anna Sorokin (31), wier levensverhaal leest als een spannend boek. Vanaf vrijdag 11 februari, exact een jaar nadat ze uit de bak kwam, buigt Netflix zich over haar op z’n zachtst gezegd opmerkelijke verhaal in Inventing Anna. En dat belooft wat.

De streaminggigant schakelde namelijk niemand minder dan Shonda Rhimes in om Anna’s shockstory te transformeren tot een gelikte glamourserie, geregisseerd door de man achter The Devil Wears Prada. Het is waar Shonda in grossiert, als brein achter series zoals Scandal en de Netflix-hit Bridgerton. Ze staat sinds 2017 onder contract bij Netflix om acht series te maken, en vangt daar 150 miljoen dollar voor. Anna zelf ? Die moest het doen met een armetierige 350.000 dollar. Maar dat was wel precies wat ze nodig had om haar slachtoffers terug te kunnen betalen. En bovendien 350.000 dollar meer dan ze had toen ze in 2014 voor het eerst voet zette in Manhattan.

Feestjes en luxe resorts

In Inventing Anna draait het om journalist Vivian (Anna Chlumsky van Veep), die in de zaak Anna Delvey (Julia Garner van Ozark) duikt. Anna deed zich jarenlang voor als een Duitse erfgenaam met een vaag ‘Europees’ accent (laat je daar niet door afschrikken in de serie, de echte Anna praatte ook zo maf ) en lulde zich binnen bij menig vermogend New Yorker. Ze liep alle feestjes af, ging op vakantie naar de meest luxe resorts, woonde in de mooiste hotels en zamelde ondertussen geld in voor haar eigen kunststichting. Die helemaal niet bestond. Anna stal de harten van de rijken van New York. En hun geld. En dat allemaal terwijl ze eigenlijk helemaal niet bestond. Of nou ja… Er bestond natuurlijk wel een Anna. Maar dat was Anna Sorokin, de in een dorp dicht bij Moskou geboren dochter van een vrachtwagenchauffeur en een supermarktmanager/huisvrouw. Die Anna wilde meer uit het leven halen. Na een jeugd in Duitsland volgde een tijdje een kunstopleiding in Londen en ging ze stagelopen bij een modeblad in Parijs. Ze begon zichzelf daar Anna Delvey te noemen. Via haar modecontacten ging ze voor een opdracht naar New York, en dat beviel haar zo goed dat ze besloot te blijven. Ze moest alleen nog een manier vinden om de New Yorkse lifestyle ook daadwerkelijk te kunnen betalen.

Als haar laatste oplichtersplannetje was geslaagd, was Anna er niet afgekomen met een kleine vier jaar gevangenisstraf.

Anna stal de harten van de rijken van New York

Van haar bed gelicht

Die vond ze in de mensen die dachten dat Anna net als zij was. Anna vertelde iedereen die het horen wilde dat ze de erfgenaam was van een vermogen van 67 miljoen dollar. Maar bij dat geld kon ze nog niet. Op haar populaire Instagramaccount leek haar weelde niet op te kunnen. Ze strooide met dikke fooien en droeg steevast designerkleding (gekocht met geld dat ze van haar ouders kreeg, die een tikje naïef dachten dat ze investeerden in hun dochters toekomst), maar liet na etentjes steevast anderen de rekening betalen. Dat was haar modus operandi, ook tijdens luxe vakanties: anderen vragen om te betalen omdat haar creditcard niet werkte. Ze wisten toch wel dat zij ze terug kon betalen, als multimiljonair. Haar hotelkamers en privéjets betaalde ze met valse cheques en verlopen creditcards. Fake it ’til you make it. Doe gewoon alsof tot je het echt gemaakt hebt, dat was Anna’s levensmotto.

Maar in oktober 2017 was de koek op: haar rijke ‘vrienden’ zagen eindelijk in dat het allemaal niet waar kon zijn. Anna werd door de politie van haar bed gelicht en in april 2019 werd ze veroordeeld, tot uiteindelijk net geen vier jaar. Op 11 februari 2021 kwam ze vrij, precies een jaar voor de release van Inventing Anna dus. Na haar vrijlating postte Anna direct weer druk op Instagram over haar leven als vrije vrouw, compleet met kaviaar, champagne, luxe hotelkamers en shopping-sessies. Een maand later werd ze bij de vodden gegrepen door ICE (Immigration and Customs Enforcement) omdat haar visum was verlopen. Ze zit nu nog steeds ergens in een cel: sinds half maart is het weer stil op haar Insta. Er wordt gewerkt aan een zaak om haar uit te zetten naar Duitsland, waar haar ouders wonen.

De New Yorkse elite is dol op Anna. Totdat alles uitkomt en ze in de bak belandt.

Geen spijt

Dat Anna werd opgepakt, is een zegen voor haarzelf en voor Netflix én de kijker. Want ze was bijna zover dat ze een grote Amerikaanse bank op basis van vervalste documenten bereid had gevonden om haar een lening van 22 miljoen dollar te verstrekken voor haar nep-stichting. Als ze bedragen in die orde van grootte had moeten terugbetalen, had ze heel wat meer jaartjes moeten brommen en zou er nooit Inventing Anna gekomen zijn omdat ze dan heel wat meer voor haar levensverhaal had moeten vragen dan de drieënhalve ton waarmee Netflix nu de rechten kocht. Ongetwijfeld had ze dat geld wel ergens los weten te peuteren (zie kader), want interesse is er genoeg en het verhaal lijkt ook nog lang niet afgelopen. Anna is haar streken in de bak bepaald niet verleerd. “Ik heb geen spijt”, zei ze in een interview met de New York Times tijdens haar gevangenistijd. “Ik heb sommige dingen verkeerd aangepakt, maar het was nooit mijn bedoeling om mezelf rijk te liegen. Ik wilde alleen macht.”

Vind je dit interessant?

Ontdek nu alle Nederlandse top titels in één app!

Al abonnee?
Log in om verder te lezen

Shonda Rhimes ziet best iets in die uitleg van Anna, die overigens zelf als consultant verbonden is aan de serie. “Je kunt best begrijpen waarom Anna heeft gedaan wat ze heeft gedaan”, aldus Rhimes. “We staan allemaal wel eens met onze neus tegen het glas gedrukt te kijken naar een heel ander soort leven. Een leven dat wij niet kunnen hebben. Mensen waren woest over Anna’s arrogantie, over hoe ze zichzelf in de kijker speelde via Instagram. Maar dat zijn ook dingen die we bij anderen juist weer toejuichen.”

ON DEMAND Inventing Anna, Netflix, vanaf 11 februari

Zin in meer echte-misdaadverhalen? Dit zijn de beste truecrimedocumentaires op Netflix. SUPERGUIDE.NL /TRUECRIME

Dit artikel komt uit:
Veronica Superguide - Editie 6 - 2022

Veronica Superguide - Editie 6 - 2022
Terug naar overzicht
Terug naar overzicht

Lees meer

Alle artikelen
Groot feest in noorwegen: amalia’s eerste gala
Weekend

Groot feest in noorwegen: amalia’s eerste gala

Toute royale kwam naar Oslo voor het feestje van de achttienjarige erfprinses Ingrid Alexandra. Voor heel wat jonge royals was het hun eerste konink lijke bal. Zoals voor prinses Amalia en haar Belgische collega prinses Elisabeth.

Lees meer
Wat u nog niet wist over Chantal Janzen
Story

Wat u nog niet wist over Chantal Janzen

Dit jaar zit Chantal Janzen (43) twintig jaar in het vak, en dat vraagt om evenzoveel leuke, interessante en opmerkelijke weetjes over de talentvolle presentatrice en musicalster. Want wist u bijvoorbeeld dat ze kampt met hoogtevrees, dit jaar oma wordt, in therapie is geweest en dat haar ooit zo innige band met showbizzcollega Linda de Mol ernstig bekoeld is?

Lees meer
FLINKE DOMPER voor pasgetrouwde Anouk
Party

FLINKE DOMPER voor pasgetrouwde Anouk

Eerst moest ze al afscheid nemen van haar zoon Benjahmin (20) die naar Amerika ging om zijn basketbalcarrière te vervolgen en nu vertrekt ook Anouks dochter Phoenix (17) naar de USA, nadat ze een aanbod heeft gekregen van The Washington State University om daar te komen basketballen. Ook vertrekt haar zoon Elijah (18) na de zomer voor vier jaar naar het buitenland voor een studie. De pasgetrouwde Anouk is supertrots dat ze hun dromen waar gaan maken, maar zal haar uitgevlogen kinderen enorm gaan missen, zegt ze.

Lees meer
De ware reden achter huwelijk Hans Klok
Story

De ware reden achter huwelijk Hans Klok

‘Op maandagmorgen naar het stadhuis’ Hans Klok (53) heeft de afgelopen tijd zijn leven onder de loep genomen. De illusionist wilde weten of hij iets te vrezen heeft. ‘Ik vind het verschrikkelijk hoe mijn collega’s de afgelopen maanden onder vuur zijn komen te liggen en dat men in Nederland steeds meer voor eigen rechter gaat spelen,’ vertelt Hans aan Story. ‘Bij sommige van mijn collega’s, onder wie Marco Borsato, moet nog van alles bewezen worden. Maar zijn carrière is stuk. Zelfs als straks blijkt dat het niet waar is, heeft hij een wonder nodig om terug te komen. Dat is toch verschrikkelijk? En zelfs een instantie als Madame Tussauds doet daar aan mee. Zij halen zijn beeld weg en brengen daar zelfs een persbericht over naar buiten. Dat laatste hadden ze…

Lees meer
‘Steeds vaker dacht ik: als dit het leven is, hoeft het voor mij niet meer’
Flair

‘Steeds vaker dacht ik: als dit het leven is, hoeft het voor mij niet meer’

Als Jamie Crafoord (29) 22 jaar is, krijgt ze siliconen borstprotheses. Haar geluk is van korte duur, want ze wordt doodziek. Pas als ze nog maar 37 kilo weegt en in een rolstoel belandt, ontdekken ze de oorzaak: ‘zwetende’ protheses. “Ik wilde dat spul het liefst direct nog uit mijn lichaam trekken, heb geen moment getwijfeld.”

Lees meer