Verslavingsexpert adviseert monique: ’praat met andré en toon begrip’

Nu André Hazes weer vrijgezel is, zou hij volgens velen maar wát graag met hangende pootjes terug willen keren naar zijn ex Monique Westenberg (43). Monique is naar eigen zeggen altijd een belangrijke factor in zijn leven geweest als het om zijn verslavingen gaat. Hij verloor zich eerder al in de drank en volgens de geruchten zou André momenteel vechten tegen een drugsverslaving. Waar moet Monique rekening mee houden als ze André met al zijn sores weer in huis neemt? Psychiater en verslavingsexpert Bram Bakker vertelt ons: ”Qua vertrouwen zullen ze beiden flink aan de bak moeten.”

Uit met Sarah?

De relatie van André Hazes en Sarah van Soelen behoort tot het verleden. Althans, dat stelt Yvonne Coldeweijer op haar YouTube-kanaal ’Life of Yvonne’. Volgens de blonde showbizzwatcher zou André er tijdens de therapie in de kliniek in Spanje achter zijn gekomen dat hij niet langer samen wil zijn met Sarah. André zou brieven hebben geschreven die hij aan Sarah wilde voorlezen en daarom ging hij met zijn moeder Rachel bij haar langs. In de brieven maakte André de relatie uit, volgens Yvonne. Er zou met spullen zijn gegooid en geschreeuwd. En er zou iets heel ergs zijn gebeurd, maar Yvonne zwijgt hierover: ”Als ik hier de grens niet trek… Dit kan ik niet maken om te vertellen, dus dit gaan we overslaan. Maar Hazes kan Sarah niet meer uitstaan. Hij heeft zo een andere kant van Sarah gezien dat hij haar niet meer wil zien. Hij heeft haar na die bewuste avond nooit meer gesproken of gezien”, beweert Yvonne.

Terug naar Monique?

André is vlak na zijn terugkomst uit de kliniek naar Dubai gevlogen met zijn neef en een goede vriend, met de bedoeling om beelden op te nemen voor de docu die wordt gemaakt over zijn leven. Intussen is hij terug in Nederland, want hij wordt geregeld gesignaleerd bij de villa van Monique Westenberg. Radiopresentator Rick Romijn, de sidekick van Wilfred Genee, woont dicht bij Monique in de buurt en als hij langs haar huis fietst, ziet hij geregeld André’s grote auto staan. Rick zegt ’honderd procent zeker’ te weten dat André en Monique weer bij elkaar komen. ”Ja, natuurlijk gaat hij weer terug naar Monique en je weet ook dat hij daar over een halfjaar weer weggaat en dan over twee jaar weer terugkomt. Luister, die Monique woont eigenlijk vlak achter mijn huis. We fietsen daar heel vaak langs en dan zie je regelmatig daar André Hazes z’n auto staan gewoon. Ik hoor in Berkel en Rodenrijs, waar zij wonen, dat het gewoon honderd procent goed gaat komen.”

De auto van André wordt regelmatig gespot bij de villa van Monique...
’André is een onrustige, impulsieve jongen die rare bochten maakt’
’André is een onrustige, impulsieve jongen die rare bochten maakt’

’De kans op een terugval is enorm groot’

Monique werd in december 2020 ten huwelijk gevraagd en drie maanden later gedumpt voor Sarah. Eerder was de relatie tussen André en Monique ook al geknapt, waarna hij iets kreeg met Bridget Maasland. Veel mensen sympathiseren met Monique en vinden dat ze al veel eerder ’klaar’ had moeten zijn met de onstuimige André, maar diep vanbinnen schuilt er iets in Monique dat hem toch weer keer op keer vergeeft: namelijk liefde. Ze houdt maar van één man en dat is de vader van haar kind. Stél dat Monique haar hand voor de zoveelste keer over haar hart weet te strijken en haar grote liefde terugneemt: waar moet ze dan allemaal rekening mee houden als ze tevreden en stabiel met hem wil samenleven? André is behalve gevoelig voor nicotine, alcohol en drugs (al is dat laatste nooit officieel bevestigd) ook nog eens verslaafd aan aandacht en succes. We legden de bekende psychiater en verslavingsdes-kundige Bram Bakker de vraag voor wat Monique te wachten staat als ze André terugneemt en hoe ze daar het best mee kan omgaan. We hopen natuurlijk allemaal dat de geruchten niet waar zijn, maar Bram stelt: ”Mocht hij inderdaad in een kliniek hebben gezeten vanwege een verslaving, dan luidt het advies: niks meer gebruiken, ook niet een beetje, gewoon nul. De kans op een terugval is enorm groot; als je het rekent over een jaar is de kans op terugval meer dan vijftig procent.” Als de zanger daadwerkelijk vecht tegen een verslaving, dan adviseert Bram het volgende: ”In het geval dat Monique hem toch weer in huis neemt -het zou me niet verbazen- zou het belangrijk kunnen zijn om het er iedere dag even over te hebben. Gewoon even informeren hoe het gaat, of hij het volhoudt. Begrip tonen is ook essentieel, iedereen snapt wel dat het enorm moeilijk is om het vol te houden als je verslaafd bent geweest. Begrip van Monique is dan dus heel veel waard. Het is een proces van de lange adem, voor iedereen. Sommigen vallen na drie maanden nog terug, of na een half jaar of jaar. En heel vaak op een moment dat je het niet verwacht. Op welke manier Monique hem verder zou kunnen helpen? Daar ligt voor haar wel een uitdaging, want André is natuurlijk al een paar keer flink over haar grenzen gegaan door het aan te leggen met andere vrouwen. Zij moet de grenzen gaan bewaken en hem de kaders geven waarbinnen hij bij haar kan verblijven. Als ze de kans op terugval zo klein mogelijk willen maken, moeten ze ook niet gezellig een biertje of wijntje gaan drinken. Qua vertrouwen zullen Monique en André ook flink aan de bak moeten, willen ze een eventuele nieuwe relatie laten slagen. Elke terugval is namelijk een aanslag op de vertrouwensband. Niet op het niveau van ’ik hou niet meer van je’ maar wel: ’hoe betrouwbaar ben je?’ Wat ik ervan meekrijg, is hij nogal een onrustige jongen die nogal impulsief is en nogal eens een rare bocht maakt. Zowel met drank, drugs als vrouwen. Monique zal zijn karakter op de koop toe moeten nemen als hij weer bij haar in huis komt.”

Vind je dit interessant?

Ontdek nu alle Nederlandse top titels in één app!

Probeer nu 14 dagen gratisProbeer nu 14 dagen gratis
Terug naar overzicht

Lees meer

Alle artikelen