Victor abeln

Hij wordt afgeschilderd als hartenbreker, maar first dates- barman viktor abeln (37) heeft zelf ook vaak genoeg liefdesverdriet gehad. “Ik heb de neiging me te verliezen in de ander.”

trui SAMSØE SAMSØE bij ABOUT LIFESTYLE FOR MEN shirt ARKET

Beroepsgeheim “Als barman hoor ik veel, maar ik vertel niets door. Wat ik superleuk vind aan mijn vak is dat ik van straatveger tot rechter voor me krijg. Iedereen heeft een ander verhaal en al naar gelang wie er zit, krijgt het gesprek een andere tone of voice of diepgang. Soms kijk ik of ik gasten met elkaar in gesprek kan brengen. Als dat lukt en ik als een soort sociaal dirigent iedereen in full swing heb, beleef ik een topavond.”

Betrokken “Dat mijn jongste zusje het syndroom van Down heeft, is medebepalend geweest voor mijn jeugd. Vanzelfsprekend ging er veel zorg en aandacht naar haar. Mijn kijk op het leven is er onvermijdelijk door beïnvloed. Zo word ik kriegel van mensen die doen alsof álles maakbaar is. Ik ben trots op mijn ouders, zoals zij het hebben aangepakt. Ze zijn samen met zes andere ouderparen een particulier wooninitiatief gestart. Zeven hulpbehoevende kinderen wonen in een huis onder professionele begeleiding. Onder de titel Betrokken zijn door los te laten heb ik daar mijn bachelorscriptie over geschreven. Hoe dat functioneert tussen ingehuurde professionals en veertien ‘bazen’ die bij hun kinderen nog steeds de deur platlopen en allemaal hun eigen visie hebben, is een interessante dynamiek.”

Therapie “Heb ik gehad toen ik door een depressieve periode ging. Soms voel ik me nog steeds een outsider. Mijn levenspad hangt van toevalligheden aan elkaar, ik volg geen uitgestippelde route. Nu vind ik dat eigenlijk wel fijn, maar er is ook een tijd geweest dat ik me daar onzeker over voelde. Ik heb van mijn hobby mijn beroep gemaakt. Het enige lastige aspect daaraan is dat alcohol wel een beetje een valkuil voor me is. Anderhalf jaar heb ik vrijwel droog gestaan. Ook toen kon ik mijn vak prima uitoefenen, maar inmiddels ben ik milder voor mezelf en drink ik weer. Dat ik daar voorzichtig mee moet zijn, is iets waar ik mijn weg nog in moet vinden.”

Woede “Als barman stel ik me dienstbaar op, maar er zijn grenzen. Van onbeschoftheid word ik pissig. Ik ben voor mijn gasten tot veel bereid, maar buigen doe ik voor niemand. Wie binnenkomt met de houding van ‘wie betaalt, bepaalt’ zit bij mij verkeerd.”

Liefdesverdriet “Legt een bom onder je bestaan. In de media ben ik afgeschilderd als hartenbreker. Ja, ik heb wat harten gebroken, maar de andere kant ken ik ook. Dat ik helemaal van de kaart was, omdat zij maar niet inzag dat we elkaar wat te bieden hadden. Anderzijds is het ook wel makkelijk om te zeggen: ‘De ander ziet het verkeerd.’ Als je relatie stukloopt, heb je daar zelf ook altijd een aandeel in. Misschien komt het door mijn zusje, maar ik ben nogal sterk ingesteld op de behoeftes van de ander. Daarin kan ik mezelf verliezen. Met mijn laatste ex, met wie ik drieënhalf jaar samen was, ben ik nog altijd goed bevriend. En met sommigen van haar voorgangsters trouwens ook. Inmiddels ben ik weer verliefd, maar daar wil ik niet veel over kwijt. We zitten nog in de verkenningsfase.”

Costa Rica “Samen met mijn toenmalige vriendin heb ik daar vier maanden op een huisje in de jungle gepast. In de tropen is het om zes uur ’s avonds pikkedonker. Dan gebeurt er helemaal niks meer. Je bioritme past zich daarop aan. Je wordt ’s morgens al heel vroeg wakker van de apen en de vogels die je toeschreeuwen: ‘Joh, ik weet niet wat jij doet, maar wij gaan aan de dag beginnen!’” Het huisje had geen ramen, dus alles was gewoon open. Slangen en spinnen? Viel wel mee, hoor. We hebben alleen een keer of drie bezoek gehad van cleaning ants, een kolonne mieren die door je huis marcheert. Alle ongedierte dat uit hoeken en gaatjes komt, zoals kakkerlakken of torretjes, wordt door de mieren opgevreten. De lokale bevolking is blij met ze, want alles wordt opgeruimd en je hoeft alleen maar te wachten tot ze klaar zijn.”

Vind je dit interessant?

Ontdek nu alle Nederlandse top titels in één app!

Al abonnee?
Log in om verder te lezen

Ultieme droom “Ergens in mijn achterhoofd schuilt nog het Ik vertrek-verlangen. Dan peer ik hem bijvoorbeeld naar Panama waar ik in een paar huisjes gasten ontvang. Dicht bij de natuur heb je niet veel nodig. Een flodderbroekje en een shirtje volstaan.”

trui ARKET broek LOIS

‘DOOR MIJN ZUSJE MET DOWN WEET IK DAT HET LEVEN NIET ALTIJD MAAKBAAR IS’

VIKTOR ABELN

DEVENTER, 5 JANUARI 1984 BEROEP Barman MOEDER Vrijwilligster bij het Etty Hillesum Centrum VADER Managementconsultant GEZIN Drie zussen OPLEIDING Studie sociologie IS single TV First Dates en De slimste mens BOEK Cocktails met Viktor

FOTOGRAFIE PABLO DELFOS STYLING OLIVIER JEHEE VISAGIE JAN FUITE

Dit artikel komt uit:
LINDA. - Editie 210 - 2021

LINDA. - Editie 210 - 2021
Terug naar overzicht
Terug naar overzicht

Lees meer

Alle artikelen
‘We kúnnen nu niet eens trouwen’ Hans Klok stelt zomerbruiloft uit
Story

‘We kúnnen nu niet eens trouwen’ Hans Klok stelt zomerbruiloft uit

Een paar maanden geleden wist Hans Klok het zeker: hij wilde in augustus op het strand naast zijn circustent trouwen met zijn grote liefde Dann van Ling. Maar de plannen zijn gewijzigd!

Lees meer
Jouw vrouw, mijn vrouw
Panorama

Jouw vrouw, mijn vrouw

In Den Helder nemen mariniers van mijnenjager Zr. Ms. Vlaardingen afscheid van hun geliefden voordat ze afreizen naar de Middellandse Zee. Daar sluiten zij zich aan bij een divisie van de NAVO die zich daar permanent bezighoudt met het opsporen en onschadelijk maken van mijnen. Veertig mariniers zijn zo’n vijftien weken van huis, maar daar gaat het nu even niet om. Belangrijker is: bij wie van deze mariniers hoort deze dame? Of hoort ze bij geen beiden en kijken ze alleen hun ogen uit? Zouden ze aan haar denken als ze op volle zee zijn? En als ze bij geen van beiden hoort, wie van de twee zet dan nog even snel de eerste stap voordat ze vertrekken? Want bang om een blauwtje te lopen hoeven ze niet te zijn:…

Lees meer
Vooruit, nog ééntje dan…
Flair

Vooruit, nog ééntje dan…

En dan krijg je een drieling. De eerste reactie? Vette paniek. Maar daarna is het een kwestie van alles nemen zoals het komt, weten Anouk, Wendy en Lidy. “De wasmachine staat non-stop aan, helemaal nu ze alle drie in de kwijlfase zitten.”

Lees meer
“Die negenhonderd gulden gaf ik diezelfde dag nog uit”
Libelle

“Die negenhonderd gulden gaf ik diezelfde dag nog uit”

Wie heeft vroeger die eindeloze zomervakantie níet gevuld met geweldig, leerzaam, oersaai, goed- of juist slechtbetaald vakantiewerk? Zestien vrouwen over dat ene onvergetelijke zomerbaantje.

Lees meer
‘Nee, ik heb geen kinderen (EN DAT IS PRIMA)'
Margriet

‘Nee, ik heb geen kinderen (EN DAT IS PRIMA)'

Kinderen krijgen, moeder worden... Het is niet voor iedereen vanzelfsprekend. Carla, Eri en Ypie zijn, om verschillende redenen, kinderloos gebleven en dat is helemaal goed zo.

Lees meer