Tijdschrift.nl logo
In dit nummer

Voormalig profkeeper krijgt hersenbloeding op vakantie-eiland Hoe kon dit lot gezin Edwin van der Sartwee keer treffen?

Hoe wrang: Edwin van der Sar die getroffen wordt door een hersenbloeding. De voormalige profkeeper zag de afgelopen jaren van dichtbij immers hoe verschrikkelijk de gevolgen van zo’n bloeding kunnen zijn en vocht om slachtoffers te helpen. Nu is zijn eigen lot zeer ongewis...

DOOR MATTHIJS ALBERS
FOTO’S EDWIN SMULDERS
Juist nu hij een loodzware periode achter zich had gelaten

Al jaren zet Edwin van der Sar (52) zich in om mensen met een hersenbeschadiging te helpen. Dit middels zijn eigen foundation die twee jaar terug is samengegaan met de Hersenstichting. Dat de voormalige keeper van onder meer het Nederlands elftal zich zo gepassioneerd voor dit doel inzet, heeft alles te maken met het feit dat zijn echtgenote Annemarie in 2009 werd getroffen door een hersenbloeding. Zij wist gelukkig volledig te herstellen. Niettemin volgde een loodzware periode voor het echtpaar en hun kinderen Joe (25) en Lynn (23). En niemand had kunnen bevroeden dat precies hetzelfde onheil hun gezin nog eens zou treffen! De berichten vanuit Kroatië, waar Edwin tijdens zijn vakantie werd getroffen door een hersenbloeding, zijn vooralsnog niet positief. Edwin was bij het ter perse gaan van deze Story-editie nog niet van de intensive care af en zijn toestand was ‘stabiel maar zorgelijk’, zo werd bekendgemaakt. Ook het feit dat de net afgezwaaide algemeen directeur van Ajax met een helikopter van zijn Kroatische vakantie-eiland naar het juiste ziekenhuis moest worden gebracht, is zorgwekkend. Elke seconde die het langer duurt voordat er hulp komt, telt in dit soort situaties immers dubbel en dwars. In de voetbalwereld is het drama rond Edwin uiteraard het gesprek van de dag. Ook is het grote gissen begonnen naar het antwoord op de vraag hoe dit lot een op het oog gezonde en sterke man als Edwin kon treffen. Veel mensen wijzen stress als een mogelijke oorzaak aan. Uit bijvoorbeeld een Deens onderzoek blijkt inderdaad dat stress de kans op een hersenbloeding bijna twee keer zo groot maakt. Edwin heeft als algemeen directeur van voetbalclub Ajax – voor zijn vertrek per 1 juni – lange tijd onder extreme stress gestaan. Überhaupt is het geen sinecure om een groot beursgenoteerd bedrijf als Ajax te leiden, maar de club raakte dit jaar ook nog in zwaar weer vanwege tegenvallende prestaties. Bij een voetbalclub heeft dit de meest verstrekkende gevolgen. Zoals bedreigingen door fanatieke supporters, die er ook niet voor terugdeinzen om de grote baas thuis op te zoeken. Dit werd het afgelopen weekend nog bevestigd door voormalig Ajax-voorzitter Michael van Praag bij Radio NH. Ook vertelde hij nog vlak voor Edwins vertrek bij Ajax contact met hem te hebben gehad. ‘Hij appte: Ja, ik moet het allemaal wel een beetje leuk blijven vinden.’ Dat was duidelijk niet meer het geval en juist nu Edwin de loodzware periode bij Ajax achter zich had gelaten, sloeg het noodlot hard toe.

Sinds de hersenbloeding van Annemarie, koesterden zij en Edwin hun geluk.

Beangstigend

En dat voor zijn gezin dus al voor de tweede keer. Toen Annemarie veertien jaar geleden werd getroffen door een hersenbloeding had ze in haar man een reddende engel. ‘Ik had mij net gedoucht en aangekleed en wilde mijn bed opmaken. Ineens voelde ik letterlijk iets knappen in mijn hoofd,’ vertelde Annemarie destijds aan Story. ‘Omdat ik naast mijn bed stond, ging ik even liggen. Maar ik voelde mij zó beroerd dat ik blij was dat ik Edwin nog kon roepen.’ Edwin belde meteen een arts en daarna een ambulance. Met zijn vastberaden handelen maakte hij een groot verschil voor zijn Annemarie. Ook tijdens de revalidatie.

Vind je dit interessant?

Ontdek nu alle Nederlandse top titels in één app!

Bestel nu

Annemarie vertelde: ‘Hij heeft mij enorm gesteund en heeft het geduld gehad om naar mij te luisteren op de nodige momenten dat ik er even doorheen zat. Door wat we samen hebben meegemaakt, weten we nog beter dat we het geluk dat we hebben volop moeten koesteren. We nemen tijd voor elkaar, gaan er romantisch op uit.’ Nu is het dus Annemarie die Edwin moet steunen. Extra beangstigend moet het voor Annemarie echter zijn dat ze door het werk voor hun foundation van heel dichtbij heeft meegemaakt hoe zwaar gehavend mensen uit een episode als deze kunnen komen. Annemarie kan vooralsnog alleen maar hopen en wellicht wat kracht putten uit de woorden van haar en Edwins vriend – en voormalig Oranjecollega – Ruud van Nistelrooij. Hij zei voor de camera van Shownieuws: ‘Ik weet dat het helemaal goed gaat komen, gewoon omdat hij zo ongelooflijk sterk is.’

Lees meer

Alle artikelen
Samen tegen eenzaamheid ‘Dat gevoel dat iemand zich om je bekommert’
Margriet

Samen tegen eenzaamheid ‘Dat gevoel dat iemand zich om je bekommert’

Het is de Week tegen Eenzaamheid, waarin door heel Nederland activiteiten worden georganiseerd om elkaar te ontmoeten. Hennie, Irna en Renée – en hun maatjes – vertellen hoe het hen hielp om letterlijk en figuurlijk de deur te openen. Om weer in contact te zijn en fijne gesprekken hebben.

Lees meer
‘In de crisisopvang zat ik uren bij de deur, hopend dat iemand mij zou ophalen’
&C Magazine

‘In de crisisopvang zat ik uren bij de deur, hopend dat iemand mij zou ophalen’

Roos* (28) was in de zevende hemel toen ze in verwachting raakte van zoon Jayden. Tot het zeventien dagen na de bevalling vreselijk misgaat: ze wordt vijf weken opgenomen met een kraambedpsychose.

Lees meer
Al 24 jaar gelukkig getrouwd... Daphne Deckers gunt echtgenoot Richard afspraakjes met andere vrouwen
Story

Al 24 jaar gelukkig getrouwd... Daphne Deckers gunt echtgenoot Richard afspraakjes met andere vrouwen

Het bevalt Daphne Deckers (54) nog steeds goed minder op de buis te verschijnen, zodat ze meer tijd kan doorbrengen in haar tuinhuisje bij haar woning in Muiderberg. Niet om te relaxen, maar om haar podcast Daphne op Donderdag op te nemen met ‘intrigerende vrouwen’ – én om in alle rust te schrijven. Volgend jaar verschijnt haar boek De kracht van het ouder worden, waarin Daphne de nadruk legt op de léúke kanten van het klimmen der jaren. Onlangs is Vrienden maken al van de pers gerold, met illustraties van Joey Holthaus. Het gaat over verbinding en wat vriendschap eigenlijk inhoudt. Dat daarin geïnvesteerd moet worden, weet Daphne maar al te goed. ‘Ik ben zelf heel actief in het in stand houden van mijn vriendenkring; het initiatief om af te…

Lees meer
Molens en meer, véél meer
Margriet

Molens en meer, véél meer

Hollandser dan dit stukje Noord-Holland wordt het niet in ons land. Tegelijkertijd poppen er steeds meer hippe plekken op. Echt, het zindert in de Zaanstreek.

Lees meer
Op de fiets door het vechtdal
Libelle

Op de fiets door het vechtdal

Van een koe-safari tot culinair genieten: het Vechtdal biedt genoeg ontspanning en vertier. En de natuur is er op z’n zachtst gezegd adembenemend.

Lees meer