Vriend en vijand over gordon echte lieverd of best een eikel?

De meningen over Gordon zijn nogal verdeeld in Nederland, maar het lijkt erop dat-ie heel wat sympathie verspeeld heeft de laatste tijd. Lukt het hem om met zijn nieuwe programma Down the Road, waarin hij met zeven jongeren met downsyndroom door ons land reist, het tij te keren?

Als ontdekker van Gordon wordt presentatrice Tineke de Nooij regelmatig vervloekt. Je houdt immers van Gordon, of je háát hem. Dankzij Tineke kreeg Gordon in 1990 de kans een tv-optreden te verzorgen in haar populaire tv-show Tineke (‘1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, Tineke’). Het was de bedoeling dat Gordon zijn Engelstalige nummer There’s a Whole Lot to Do in Tineke’s tv-show zou zingen om geld in te zamelen voor de kinderen van Tsjernobyl, die in 1986 slachtoffer waren geworden van de beruchte kernramp in het huidige Oekraïne. “Maar dat nummer had net zo goed over een kist bananen kunnen gaan, want het sloeg nergens op”, vertelt Tineke nu. “Dat heb ik ook tegen hem gezegd. Gordon ging vervolgens naar huis en is met zijn producer Peter van Asten de studio ingedoken om de hele nacht aan een nieuwe tekst voor dat liedje te werken. De volgend ochtend kwam hij terug en was er iets leuks uitgerold, waarna hij het alsnog op tv mocht zingen.”

Naderhand bouwden Gorden en Tineke een hechte vriendschap op. Gordon omschreef Tineke zelfs als ‘zijn showbizzmoeder’. Maar zoals zo vaak in het leven van Gordon, kreeg hij ook weer ruzie. Enkele jaren geleden was er onenigheid over Gordons uitspraken over Zuid-Afrika, het favoriete vakantieland van Tineke, en vorig jaar ontstond er opnieuw een conflict. Reden was Gordons aanwezigheid in het Rosa Spier Huis in Laren (voor oudere kunstenaars en wetenschappers) waar Tineke haar radioshow opnam, op het moment dat hij – zo bleek later – besmet was met het coronavirus. Tineke: “Ja, het Rosa Spier Huis… Wat mij betreft is er niets aan de hand. Ik weet niet of Gordon daar ook zo over denkt. We hebben nauwelijks contact. Ik ben al twee maanden in Zuid-Afrika. Ik heb hier nauwelijks bereik en ben met heel andere dingen bezig. Met Gordon kun je zo ruzie hebben, dat is geen enkel punt.”

ZIJN ONTDEKSTER TINEKE DE NOOIJ
‘Ruzie met hem krijgen is geen enkel probleem’

JOKKEBROK

Waar Tineke aan de basis stond van de carrière van Gordon, blokkeerde radio-dj Erik de Zwart volgens de zanger een eerdere doorbraak. Althans, dat schreef Gordon in zijn in 2018 verschenen biografie Gordon – Biografie van een Entertainer. “In 1989 deed ik mee aan Sterrenjacht gepresenteerd door Erik de Zwart. Ik zong de sterren van de hemel. Helaas leek het echter doorgestoken kaart. Erik de Zwart bleek namelijk de manager van de winnaar.” Naderhand moest Gordon deze passage uit zijn boek laten verwijderen, omdat het een leugen bleek. En hij moest Erik een schadevergoeding betalen. “Terecht, je moet niet jokken”, zegt De Zwart. “Daar hou ik niet van. Gordon is een borderliner die een psychiater nodig heeft. Gordon en ik hebben een haat/liefdeverhouding. Ik kan vreselijke lachen om hem, maar kan ook enorm van hem balen. Hij kan een ongelooflijke eikel zijn.” Als radio-coryfee en muziekliefhebber is Erik het meest bekend met de zanger Gordon, met alle gevolgen van dien. “Ik ken Gordon als iemand die schijt had aan zijn publiek en gewoon niet op kwam dagen voor optredens die voor twintigduizend euro waren afgesloten. Hij moest eens optreden bij een bedrijf dat honderd jaar bestond, maar kwam gewoon niet. Hij had toen een nieuwe liefde ergens in de buurt van Bloemendaal en bleef liever daar. Destijds was ik medeverantwoordelijk voor zijn boekingen. Je kunt je wel voorstellen wat voor leuk gesprek ik heb gevoerd met de advocaat van dat bedrijf. Gordon probeerde het naderhand af te kopen door het hele bedrijf voor het concert van De Toppers uit te nodigen, maar daar hadden ze geen zin in.”

RADIO-CORYFEE ERIK DE ZWART
‘De man heeft een psychiater nodig’
ZIJN BROER JOHNY
‘Ik heb Gordon nog nooit zo gelukkig gezien’

Vind je dit interessant?

Ontdek nu alle Nederlandse top titels in één app!

Al abonnee?
Log in om verder te lezen

In 2010 verwezenlijkte Gordon zijn grote droom met de lancering van mannengroep LA The Voices. Naast Gordon was ook zanger Peter Strykes met zijn kenmerkende lange haar, vergelijkbaar met dat van pianist Jan Vayne, daarin een opvallende verschijning. Maar omdat LA The Voices nooit voor vol aan werd gezien, trok Gordon de stekker uit de formatie. “Op de radio werden we niet gedraaid”, zegt Peter. “We zijn eens ontvangen door Gerard Ekdom in het Glazen Huis. Hij zou ons een gouden plaat uitreiken, maar gooide die zo over zijn schouder in de hoek. Daar was Gordon boos om. Echt lullig. Ik heb niet veel contact meer met Gordon. Hij sluit zich best wel af van mensen. Gordon is voorzichtiger geworden. Ik vind hem stiller.”

ZIJN MANAGER NATHALIE MOSER
‘Of hij weer drinkt? Zeg ik niks over. Dat is behoorlijk privé’

OP TIJD NAAR BED

Nadat hij zich in 2019 had laten opnemen in een afkickkliniek in Zuid-Afrika, nam Gordon zich voor nooit meer aan drank en drugs te beginnen. Het verbod dat hij zichzelf daarmee oplegde, bleek nogal lastig voor het gezelligheidsdier dat Gordon is. Ook in Dubai zoekt hij de gezelligheid graag op en recent stortte hij zich nog in het feestgedruis in Abu Dhabi toen Max Verstappen wereldkampioen Formule 1 werd. Tijdens de feestdagen kreeg Gordon in Dubai bezoek van zijn broer Johny Heuckeroth. “Gordon zit daar helemaal op zijn plek. Ik heb die jongen nog nooit zo gelukkig gezien. Dubai is een wereld van glitter en glamour. Dat is toch fantastisch? Hij gaat iedere avond op tijd naar bed, ook al wordt in Nederland een ander beeld geschetst. Gordon gaat gewoon lekker gezellig uit eten, met een wijntje erbij. Drugs kun je daar niet krijgen, dus die gebruikt hij niet.”

Gordons manager Nathalie Moser wil niet zeggen of het klopt dat Gordon weer teruggevallen is waar het zijn alcoholgebruik betreft. “Dat is behoorlijk privé, wat iemand wel of niet doet. Ik doe geen uitspraken over Gordons privéleven.”

Dat Gordon in Dubai woont gaat niet ten koste van zijn tv-carrière in ons land. Elke dinsdag is hij te zien met zijn nieuwe programma Down the Road waarin de presentator met zeven jongeren met het syndroom van Down door Nederland reist. Een programma waarin Gordon volgens radio-dj Eddy Keur, die van 2003 tot 2005 co-presentator was in Gordons radioshow op Radio Noordzee, zijn empathische vermogen kan tonen. “Ik ben vriendschappelijk met Gordon omgegaan en ken een kant van hem die weinig andere mensen kennen. Hij heeft ook een warme en serieuze kant. Op die momenten kan Gordon zichzelf ook goed wegcijferen, net als hij in die programma’s met die oudjes deed. Als hij dat in zijn nieuwe programma ook doet, kan het een succes worden. Ook al ben ik geen fan van het format. Ik vind het altijd een slecht idee om mensen met een aandoening of beperking op tv te laten verschijnen. Ik zie de noodzaak van dit programma niet in. Dit soort formats zijn flinterdun en we hebben ze allemaal al vaak genoeg gezien. Ik vind dat Gordon best leuke dingen op televisie kan doen, maar er mag iets meer over na worden gedacht.”

TV Down the Road, SBS6, dinsdag

RADIO-DJ EDDY KEUR
‘Hij heeft ook een warme, serieuze kant’

En wat vindt voormalig beste vriend Gerard Joling ervan?

SUPERGUIDE.NL/JOLING

Dit artikel komt uit:
Veronica Superguide - Editie 3 - 2022

Veronica Superguide - Editie 3 - 2022
Terug naar overzicht
Terug naar overzicht

Lees meer

Alle artikelen
JAMAI LOMAN “Ik wil heel graag vader worden”
Libelle

JAMAI LOMAN “Ik wil heel graag vader worden”

Iedereen kent hem als ‘dat ventje met dat brilletje’ dat Idols won. Inmiddels is Jamai Loman een man met een huis, een relatie, interessant werk en… een kinderwens. “Ik ben nu vijfendertig, dus mijn leeftijd begint een rol te spelen.”

Lees meer
Showbizzvriendin over vreemdgaande partner van presentatrice: ‘Linda was gewaarschuwd voor Jeroen...’
Story

Showbizzvriendin over vreemdgaande partner van presentatrice: ‘Linda was gewaarschuwd voor Jeroen...’

Ze vergaf hem vaak, maar dit is de druppel De wereld van Linda de Mol (57) staat compleet op zijn kop. Afgelopen weekend bekende haar liefdespartner Jeroen Rietbergen (50) dat hij schuldig is aan seksuele contacten met deelnemers aan The Voice of Holland. Linda’s hart is gebroken, en ze realiseert zich dat ze niet verder met hem kan. Ze heeft haar relatie met Jeroen verbroken. ‘Sinds een paar dagen zit ik in een verschrikkelijke nachtmerrie,’ laat Linda in een verklaring weten. ‘Er zijn zo ontzettend veel dingen naar boven gekomen waar ik geen weet van had en waarvan ik, omdat ze anoniem zijn, niet weet wat waar is en wat niet. Ik heb inmiddels mijn relatie verbroken, Jeroen woont niet meer bij mij. Mijn werkzaamheden leg ik de komende tijd neer…

Lees meer
Wie denkt Tim Hofman wel dat hij is?
Nieuwe Revu

Wie denkt Tim Hofman wel dat hij is?

PROFIEL — Hij is nogal recalcitrant en dat zorgt vaak voor sappige programma’s. In een nieuw seizoen Over Mijn Lijk is Tim Hof-man (33) echter doodserieus. Het is maar goed dat hij daar geen rokjes en nagellak draagt.

Lees meer
‘Ineens bleken we halfzussen te zijn!’
Vriendin

‘Ineens bleken we halfzussen te zijn!’

Mayasari (41) en hartini (40) werden beiden als baby geadopteerd uit indonesië. Ze kennen elkaar al jaren. Tot hun grote verbazing ontdekten ze vorige maand dat ze halfzussen zijn. “Jarenlang dacht ik dat ik alleen op de wereld was.”

Lees meer
Een verrassende kijk op de winter
CHIP FOTO Magazine

Een verrassende kijk op de winter

Wanneer je goed gebruik maakt van kleur en licht, zien je winterfoto’s er niet saai en grijs uit. Integendeel!

Lees meer