Tijdschrift.nl logo
In dit nummer

Vrouw die de Meilandjes miljonair maakte maar afgedankt werd, slaat keihard terug!

Toen de Meilandjes ruzie kregen met hun manager Valérie Lempereur, de vrouw die de markante familie nota bene definitief op de kaart zette, typeerden ze haar ineens als onbetrouwbaar. Valérie, die deze week met een autobiografie komt, kondigt in Story haar zoete wraak aan...

DOOR NICK DIJKMAN
FOTO’S EDWIN SMULDERS, KRISTOF GHYSELINCK
‘Wat Martien allemaal aan mij te danken heeft’

Als voormalig manager van de familie Meiland werd Valérie Lempereur, die destijds onder het pseudoniem Maxime Verlaar als onthullingsjournaliste werkzaam was in de internationale mediawereld, in Martiens biografie Martien – van burgemeesterszoontje tot kasteelheer vermeld en per saldo niet in positieve zin. Toen ze elkaar ontmoetten, werd Valérie nog bejubeld. Met haar zakelijk inzicht zorgde ze ervoor dat de Meilandjes een uiterst lucratief tv-contract kregen, dat ze miljonair maakte. Ook bedacht ze de extra overdreven wijze waarop Martien zijn flamboyante shawls draagt, om zo een eigen signatuur te krijgen. Tóch braken de Meilandjes op enig moment subiet met Valérie, nadat hun producent haar illustere verleden onderwerp van gesprek maakte. In haar journalistieke carrière – waarin ze onder meer voor het misdaadprogramma van wijlen Peter R. de Vries, Nieuwe Revu, Story en de Duitse media werkte – werd ze gevreesd om de doortastende wijze waarop ze aan haar nieuws kwam; ze ging daartoe in diverse gedaantes undercover als dat nodig was om haar coverstory’s rond te krijgen. Niet iedereen in de journalistiek was daarvan gecharmeerd en het leverde haar de nodige vijanden op. Haar soms dwingende persoonlijkheid boezemde velen angst in. Sensationeel waren haar primeurs echter altijd. Hoewel Valérie de Meilandjes dus de nodige bekendheid en welvaart bracht, wilden ze inééns niets meer met haar te maken hebben. In haar afgelopen week in Nederland en België uitgebrachte autobiografie Mevrouw laat Valérie, die geboren werd als jongetje, een vreselijke jeugd beleefde en zich met amper een paar jaar lagere school opwerkte tot journalistiek fenomeen, zichzelf nu eindelijk wat beter kennen.

Moeten Erica en Martien Meiland vrezen voor het tweede deel van Valérie Lempereurs autobiografie?

‘Opzij gedonderd’

Zoals Martien in zijn boek toegeeft, was Chateau Meiland zonder inbreng van Valérie wellicht nooit van de grond gekomen. Valérie vertelt daarover nu zelf aan Story: ‘Ze waren al jaren bezig, maar het lukte niet. Toen heb ik ze op weg geholpen. Zonder mij hadden ze John de Mol nooit rechtstreeks kunnen benaderen. Ik heb destijds zelfs hun contractonderhandelingen gedaan. Ik heb daar zelf amper iets aan overgehouden. Martien heb ik destijds inderdaad geadviseerd zijn kenmerkende shawls als een soort van herkenning te gaan dragen, zoals hij ook vertelt in zijn boek. Het was chiquer geweest als hij iets zuiniger met me omgegaan was, als je ziet wat hij en zijn gezin achteraf allemaal aan mij te danken hebben. Ze hebben mij opzij gedonderd op voorspraak van Vincent ter Voert, van Vincent TV Producties. Hij voelde zich bedreigd, omdat ik hem goed doorhad. Ik ken die tv-wereld – de Meilandjes destijds niet. Vincent TV wilde de Meilandjes voor een appel en een ei in de realityshow laten opdraven. Ik had dat door. Er zijn toen wat dingen gebeurd... Ik had verwacht dat de Meilandjes zo eerlijk waren om dat zelf in hun boek op te schrijven. Dat hebben ze niet gedaan. Ik ga mijn kant van het verhaal vertellen. Ik denk dat de Meilandjes niet altijd even eerlijk zijn.’ Dat zal gebeuren in het tweede deel van haar autobiografie, dat precies over een jaar zal verschijnen.

Vind je dit interessant?

Ontdek nu alle Nederlandse top titels in één app!

Bestel nu

Waarheid

In het onthullende en bij vlagen onthutsende boek Mevrouw beschrijft Valérie hoe ze binnen een Zeeuws gezin van zeven kinderen werd geboren en opgroeide als Daniël, maar er al op jonge leeftijd achterkwam in een verkeerd lichaam te zitten – hij wilde een meisje zijn. Toen ze uiteindelijk een geslachtsoperatie onderging en Valérie werd, waarover ze in het boek openhartig gedetailleerd is, en na een leven vol misbruik en liefdeloosheid in kindertehuizen op het slechte pad kwam en drugsverslaafd werd, tilde het leven haar weer op nadat ze haar emplooi vond als schrijfster en journaliste. Wijlen Theo van Gogh, met wie de eveneens rebelse Valérie een innige vriendschap onderhield, hielp haar aan een baan bij Nieuwe Revu. Daar ging het balletje rollen. Zowel in Nederland als Vlaanderen groeide ze daarna uit tot een gevreesde reporter, die evengoed een graag geziene en genode gaste werd in societykringen, tot royalty aan toe. Haar kant van het verhaal over de Meiland-geschiedenis zal volgend jaar pas aan bod komen. Valérie vertelt Story: ‘Ik heb een contract voor drie boeken bij uitgeverij Lebowski, onderdeel van Overamstel, dat ook collega-schrijvers als Susan Smit, Thomas Acda, Claudia de Breij en Hugo Borst uitgeeft. Mijn tweede boek heet Een kwestie van tijd, en daarin zal ik het een en ander over de Meilandjes vertellen. Ze hoeven zich geen échte zorgen te maken, of ze moeten weglopen voor de waarheid. Maar als je dáár bang voor bent...’

Lees meer

Alle artikelen
De zomer OP ZAK
Libelle

De zomer OP ZAK

Niet alleen cargopants zijn hot deze zomer, ook in een jasje, bloes of rok met opgenaaide zakken maak je dit seizoen stoere sier.

Lees meer
Around the world in a day
Flair

Around the world in a day

Op je fashionwereldreis doe je deze zomer Indonesië, India en Marokko aan. Lekker avontuurlijk, met laagjes en prints in mooie diepe kleuren.

Lees meer
Spannende nieuwe stap voor máxima
Weekend

Spannende nieuwe stap voor máxima

Maxima blijft dromen van groter, beteren meer. Nu onderwijs in muziek weer op de kaart staat, wil ze meer kunst en cultuur op én buiten scholen. Een grote stap. ‘Heel spannend’, vindt de koningin.

Lees meer
Je neemt er betere beslissingen van(EN NÓG 12 REDENEN OM LEKKER NAAR BUITEN TE GAAN)
Margriet

Je neemt er betere beslissingen van(EN NÓG 12 REDENEN OM LEKKER NAAR BUITEN TE GAAN)

In de winter is het heel verleidelijk om met een dekentje over je heen met een kop thee op de bank te kruipen. Maar nu het volop lente is, is er geen enkel excuus meer om binnen te blijven. Al was het maar omdat het ook wetenschappelijk is bewezen dat het heel goed voor je is om naar buiten te gaan.

Lees meer
Britse presentator volgens collega’s alleen maar aardig op tv ‘Teddybeer James Corden is een wolf in schaapskleren’
Story

Britse presentator volgens collega’s alleen maar aardig op tv ‘Teddybeer James Corden is een wolf in schaapskleren’

Hollywood lijkt een en al glitter en glamour, maar achter gesloten deuren gebeuren vaak dingen die het daglicht niet kunnen verdragen. In de Amerikaanse entertainmentindustrie is men wel wat gewend, maar sommige schokkende gebeurtenissen dreunen nog vele jaren na. Story publiceert de grootste schandalen. Deze week: James Corden, wiens tv-afscheid door velen totaal niet wordt betreurd.

Lees meer