Tijdschrift.nl logo
MISDAAD

Vrouwelijke advocaten zijn piepende beha’s zat

Heisa onder vrouwelijke strafrechtadvocaten. Ze zijn het kotsbeu om in gevangenissen telkens staande te worden gehouden omdat de detectiepoort reageert op het metaal in hun beha.

TEKST MARCO VAN NUGTEREN
FOTO’S ANP E.A.

Piep! De detectiepoortjes in de gevangenis slaan aan.

“Ik heb een cupmaat waarbij ik geen beha zonder beugel kan dragen. En ik ga echt niet bij elke gevangenis waar ik kom mijn beha uitdoen. Maar het is ook vervelend dat je elke keer een kwartier kwijt bent, zeker als je een drukke planning hebt,” zegt Sjanneke de Crom, één van de vrouwelijke strafrechtadvocaten die in Het Advocatenblad hun beklag doen over de piepende poortjes. Laten we eerlijk zijn: de wereld kent natuurlijk grotere problemen dan beha’s die voor oponthoud bij detectiepoortjes zorgen, maar fijn is het voor die dames uiteraard ook weer niet. Beleid is in ieder geval dat gevangenisbezoekers (advocaten dus ook) die ter hoogte van hun borst beginnen te piepen, moeten worden gecontroleerd met een handscanner. Alleen de praktijk werkt doorgaans anders, vertellen de geciteerde strafrechtadvocaten. Een handscanner is lang niet altijd voorhanden. Soms moet er een vrouwelijke bewaker bij worden gehaald, wat alleen maar tot extra wachttijd leidt. Eén van de in het artikel genoemde dames zou onlangs ‘vol gefouilleerd’ zijn, zelfs onder haar beha. Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) heeft begrip voor de onvrede onder de vrouwen, maar geeft tegelijkertijd aan de situatie niet te kunnen veranderen. “DJI beseft dat een en ander soms ongemakkelijk kan zijn voor vrouwelijke advocaten. Maar vanuit orde en veiligheid is een dergelijke maatregel noodzakelijk. Als een bezoeker meent onheus te zijn bejegend door een personeelslid, dan kan dat worden gemeld bij de directeur van de inrichting.”

WINNAAR VAN DE WEEK ONTVOERDE VROUW

Ze was gezellig bij haar ouders op de koffie in Essen, net over de Belgische grens, toen er opeens werd aangebeld door haar vloekende en tierende ex-vriend. Na het openen van de deur werd de 23-jarige Nederlandse vrouw onder bedreiging van een mes door haar ex gedwongen om in zijn grijze BMW te stappen. Omdat ze kans zag om nog snel 112 te bellen, wist de politie met meer dan tien politieauto’s en één helikopter een spectaculaire achtervolging in te zetten op de BMW, die vanuit België met hoge snelheid over de A58 door Noord-Brabant scheurde. Nadat de politie twee waarschuwingsschoten loste, besloot de 24-jarige bestuurder om zijn auto ter hoogte van een bedrijventerrein bij Son toch maar aan de kant te zetten. Hij werd meteen in de boeien geslagen. Het slachtoffer kwam met de schrik vrij.

VERLIEZER VAN DE WEEK AGENT MET WATERKANON

U herinnert zich de beelden vast nog wel. De Tsjechische vrouw Denisa Stastná, één van de honderden relschoppers vorig jaar januari bij de avondklokrellen in Eindhoven, werd van dichtbij door een waterkanon van de politie omver gespoten. Ze klapte daarbij met haar hoofd tegen de wand van een fietsenstalling en liep een schedelbreuk op. Eigen schuld, dikke bult, zou je denken. Moet je de herhaaldelijke verzoeken van de politie om te vertrekken maar niet stelselmatig negeren. Maar justitie denkt daar, na onderzoek van de Rijksrecherche, heel anders over. Het optreden van de agente die het waterkanon bestuurde, was volgens justitie ‘niet proportioneel’. Een waterkanon is namelijk bedoeld om grote groepen te verdrijven en niet om rechtstreeks op individuen te richten. Het Openbaar Ministerie gaat de agente daarom, tot verbijstering van de politiebonden, vervolgen voor mishandeling.

BIG BROTHER IS WATCHING YOU

Dit politiebusje met die gekke, lange mast op het dak is de nieuwste uitvinding van de politie: een videovoertuig. Hiermee draait de politie een proef van een jaar in Dordrecht. Het idee is simpel. Bovenop de mast is een draaibare camera met een warmtebeeldsensor gemonteerd, waarvan de beelden bekeken kunnen worden door agenten wanneer zij zich in situaties bevinden die moeilijk te overzien zijn, zoals wanneer het uit de klauwen dreigt te lopen bij grote evenementen. Behalve door de agenten in het voertuig kan de camera, wanneer de situatie daarom vraagt, ook worden bediend door een medewerker in de meldkamer. Die kan zodoende op afstand inschatten of extra politie inzet nodig is. Goed, tot zover de theorie. Nu maar hopen dat de camera in de praktijk niet als een rode lap op de relschoppers werkt en ze bovenop het busje klimmen om dat ding kort en klein te slaan.

Vind je dit interessant?

Ontdek nu alle Nederlandse top titels in één app!

Probeer nu 14 dagen gratisProbeer nu 14 dagen gratis
‘Het zijn roekeloze en domme idioten uit kwetsbare wijken’
De Amsterdamse politiechef Frank Paauw weet wie er schuilgaan achter de vele plofkraken waardoor Amsterdam dit jaar wordt geteisterd.
Bron: De Telegraaf.

13 De 33-jarige Veysel Ü., de verdachte van de McDonald’smoorden in Zwolle, heeft in de penitentiaire inrichting in Dordrecht een metalen spijker met een lengte van 13 centimeter in zijn lichaam geslagen. Het was waarschijnlijk een zelfmoordpoging, die mislukte. Wel moest de spijker met spoed operatief worden verwijderd.

Terug naar overzicht

Lees meer

Alle artikelen
‘Bingen? Hoe meer documentaires, hoe beter’
&C Magazine

‘Bingen? Hoe meer documentaires, hoe beter’

Ik ben een notoire documentairebinger. En nee, dat zeg ik niet om interessant te doen, want de documentaires die ik kijk, gaan niet altijd over een supersonische nucleaire deeltjesversneller of het leven van een obscure zeventiende-eeuwse dichter. Nee, ik kijk vooral met heel veel plezier naar het leven van Beyoncé, Jennifer Lopez, Lady Gaga, Selena Gomez enTaylor Swift. Sterker nog, ik keek deze documentaires achter elkaar op één dag. Niet omdat ik van alle muziek van deze artiesten hou, maar omdat ik het fascinerend vind om hun worstelingen, vechtlust, ijdelheid, talent, doorzettingsvermogen en kwetsbaarheid te zien. Om ze te bewonderen en me soms ook aan hen te ergeren. Ik hou ervan om een fly on the wall te zijn. Ik kijk ook wel naar series, maar op de een of andere…

Lees meer
Extra handjes voor Schiphol
Nieuwe Revu

Extra handjes voor Schiphol

Dit is uitstekend nieuws! Naar aanleiding van alle ellende op de Hollandse luchthavens van vorig jaar is er een ‘security lane’ geopend op het MBO College Airport in Hoofddorp. Je zou denken dat de beelden van al die eindeloze wachtrijen jongeren zouden afschrikken, maar volgens schooldirecteur Philip Mol heeft de opleiding tot luchthavenbeveiliger juist aan populariteit gewonnen. ‘Jongeren zijn heel wendbaar, die zien gewoon dat perspectief,’ zei hij tegen NH Nieuws. ‘Dat optimisme zit misschien ook wel in de jeugd. Die zijn niet zo pessimistisch als volwassenen vaak zijn.’ Werkgelegenheid is er in ieder geval genoeg. Schiphol wil in de meivakantie 850 nieuwe securitymedewerkers in dienst nemen. De opleiding duurt tien maanden, iedere maand komen er zo’n vijftig studenten van school met een diploma. Maakt u zich geen zorgen, deze…

Lees meer
Effe viraal doen
Veronica Superguide

Effe viraal doen

De Avondshow met Arjen Lubach gaat het derde seizoen in. In het verleden zijn Lubach en co. goed geweest voor veel onvergetelijke tv-momenten, waarvan we de vijf opvallendste hebben gerangschikt. Je kunt ze nog eens zien via de QR-codes. Wat komt er dit seizoen bij?

Lees meer
‘Rijk zijn is echt niet altijd leuk’
Flair

‘Rijk zijn is echt niet altijd leuk’

Moet er een limiet aan rijkdom komen? Het is momenteel een veelgestelde vraag. Ondernemer en jonge rijke Jelline begrijpt het probleem, maar gelooft niet dat dat een oplossing is. “Ik besef heel goed dat mijn leven niet normaal is. Ik heb nooit als een arme student geleefd. Een die boterhammen met pindakaas moet eten, omdat ze anders de huur niet meer kan betalen. In goede tijden verdien ik makkelijk 300.000 euro per maand. Drie jaar geleden ontdekte ik het online ondernemerschap. Ik begon met dropshipping, later verdiepte ik me in YouTube-verdienmodellen. Dat loopt inmiddels zo goed dat ik een mooi inkomen heb en onlangs met mijn vriend een huis met een waarde van 1,3 miljoen euro kon kopen. Onze hypotheek is 5.500 euro per maand, dus niet bepaald een starterswoninkje. Ik…

Lees meer
Jada: ‘De waarheid wint áltijd’
Weekend

Jada: ‘De waarheid wint áltijd’

Jada Borsato stelt zich geen zorgen te maken over de eventuele rechtszaak rondom haar vader Marco, want'de waarheid wint áltijd’. Jada: ‘Jarenlang heb ik alleen maar lovende woorden over m'n vader gehoord. Als nu zijn naam wordt genoemd, komt er een oeh of iew! achteraan. Je leert echt de keerzijde kennen van bekend zijn en dat zet je ook aan het denken: wil ik dit wel?’

Lees meer