Vrouwelijke advocaten zijn piepende beha’s zat

Heisa onder vrouwelijke strafrechtadvocaten. Ze zijn het kotsbeu om in gevangenissen telkens staande te worden gehouden omdat de detectiepoort reageert op het metaal in hun beha.

Piep! De detectiepoortjes in de gevangenis slaan aan.

“Ik heb een cupmaat waarbij ik geen beha zonder beugel kan dragen. En ik ga echt niet bij elke gevangenis waar ik kom mijn beha uitdoen. Maar het is ook vervelend dat je elke keer een kwartier kwijt bent, zeker als je een drukke planning hebt,” zegt Sjanneke de Crom, één van de vrouwelijke strafrechtadvocaten die in Het Advocatenblad hun beklag doen over de piepende poortjes. Laten we eerlijk zijn: de wereld kent natuurlijk grotere problemen dan beha’s die voor oponthoud bij detectiepoortjes zorgen, maar fijn is het voor die dames uiteraard ook weer niet. Beleid is in ieder geval dat gevangenisbezoekers (advocaten dus ook) die ter hoogte van hun borst beginnen te piepen, moeten worden gecontroleerd met een handscanner. Alleen de praktijk werkt doorgaans anders, vertellen de geciteerde strafrechtadvocaten. Een handscanner is lang niet altijd voorhanden. Soms moet er een vrouwelijke bewaker bij worden gehaald, wat alleen maar tot extra wachttijd leidt. Eén van de in het artikel genoemde dames zou onlangs ‘vol gefouilleerd’ zijn, zelfs onder haar beha. Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) heeft begrip voor de onvrede onder de vrouwen, maar geeft tegelijkertijd aan de situatie niet te kunnen veranderen. “DJI beseft dat een en ander soms ongemakkelijk kan zijn voor vrouwelijke advocaten. Maar vanuit orde en veiligheid is een dergelijke maatregel noodzakelijk. Als een bezoeker meent onheus te zijn bejegend door een personeelslid, dan kan dat worden gemeld bij de directeur van de inrichting.”

WINNAAR VAN DE WEEK ONTVOERDE VROUW

Ze was gezellig bij haar ouders op de koffie in Essen, net over de Belgische grens, toen er opeens werd aangebeld door haar vloekende en tierende ex-vriend. Na het openen van de deur werd de 23-jarige Nederlandse vrouw onder bedreiging van een mes door haar ex gedwongen om in zijn grijze BMW te stappen. Omdat ze kans zag om nog snel 112 te bellen, wist de politie met meer dan tien politieauto’s en één helikopter een spectaculaire achtervolging in te zetten op de BMW, die vanuit België met hoge snelheid over de A58 door Noord-Brabant scheurde. Nadat de politie twee waarschuwingsschoten loste, besloot de 24-jarige bestuurder om zijn auto ter hoogte van een bedrijventerrein bij Son toch maar aan de kant te zetten. Hij werd meteen in de boeien geslagen. Het slachtoffer kwam met de schrik vrij.

VERLIEZER VAN DE WEEK AGENT MET WATERKANON

U herinnert zich de beelden vast nog wel. De Tsjechische vrouw Denisa Stastná, één van de honderden relschoppers vorig jaar januari bij de avondklokrellen in Eindhoven, werd van dichtbij door een waterkanon van de politie omver gespoten. Ze klapte daarbij met haar hoofd tegen de wand van een fietsenstalling en liep een schedelbreuk op. Eigen schuld, dikke bult, zou je denken. Moet je de herhaaldelijke verzoeken van de politie om te vertrekken maar niet stelselmatig negeren. Maar justitie denkt daar, na onderzoek van de Rijksrecherche, heel anders over. Het optreden van de agente die het waterkanon bestuurde, was volgens justitie ‘niet proportioneel’. Een waterkanon is namelijk bedoeld om grote groepen te verdrijven en niet om rechtstreeks op individuen te richten. Het Openbaar Ministerie gaat de agente daarom, tot verbijstering van de politiebonden, vervolgen voor mishandeling.

BIG BROTHER IS WATCHING YOU

Dit politiebusje met die gekke, lange mast op het dak is de nieuwste uitvinding van de politie: een videovoertuig. Hiermee draait de politie een proef van een jaar in Dordrecht. Het idee is simpel. Bovenop de mast is een draaibare camera met een warmtebeeldsensor gemonteerd, waarvan de beelden bekeken kunnen worden door agenten wanneer zij zich in situaties bevinden die moeilijk te overzien zijn, zoals wanneer het uit de klauwen dreigt te lopen bij grote evenementen. Behalve door de agenten in het voertuig kan de camera, wanneer de situatie daarom vraagt, ook worden bediend door een medewerker in de meldkamer. Die kan zodoende op afstand inschatten of extra politie inzet nodig is. Goed, tot zover de theorie. Nu maar hopen dat de camera in de praktijk niet als een rode lap op de relschoppers werkt en ze bovenop het busje klimmen om dat ding kort en klein te slaan.

‘Het zijn roekeloze en domme idioten uit kwetsbare wijken’
De Amsterdamse politiechef Frank Paauw weet wie er schuilgaan achter de vele plofkraken waardoor Amsterdam dit jaar wordt geteisterd.
Bron: De Telegraaf.

Vind je dit interessant?

Ontdek nu alle Nederlandse top titels in één app!

Probeer nu 14 dagen gratisProbeer nu 14 dagen gratis

13 De 33-jarige Veysel Ü., de verdachte van de McDonald’smoorden in Zwolle, heeft in de penitentiaire inrichting in Dordrecht een metalen spijker met een lengte van 13 centimeter in zijn lichaam geslagen. Het was waarschijnlijk een zelfmoordpoging, die mislukte. Wel moest de spijker met spoed operatief worden verwijderd.

Dit artikel komt uit:
Panorama - Editie 34 - 2022

Panorama - Editie 34 - 2022
Terug naar overzicht
Terug naar overzicht

Lees meer

Alle artikelen
Geldvragen
MAX Magazine

Geldvragen

FINANCIEEL JOURNALIST JAAP ROELANTS BEHANDELT IEDERE WEEK VRAGEN VAN MAX-LEZERS. Deze week: de gewone consument wordt de dupe van de strijd van de banken tegen crimineel geld. En wanneer stort de bank mijn te veel berekende rente terug?

Lees meer
Zelfs de desserts hebben schitterende herfstkleuren
Libelle Special

Zelfs de desserts hebben schitterende herfstkleuren

Met kastanjeroom en gehakte chocolade KASTANJEROOMTAART Voor 8 personen: boter om in te vetten • 6 eieren • 150 g fijne kristalsuiker • 1 blik (500 g) kastanjepuree (crème de marron) • 2 tl vanillepasta • 1 tl bakpoeder • 250 g amandelmeel • 200 ml slagroom • 100 g pure chocolade (70% cacao), grof gehakt. Extra: springvorm Ø 18 cm, bakpapier, elektrische mixer Verwarm de oven voor op 160 °C. Vet de springvorm in, bekleed bodem en zijkanten met bakpapier en vet dit ook in. Mix eieren en suiker minimaal 2 min. tot het mengsel lichtgeel en luchtig is. Voeg 400 g van de kastanjepuree toe en mix op lage stand tot het mengsel glad is. Voeg vanillepasta, amandelmeel en bakpoeder toe en spatel dit er zo luchtig mogelijk door. Giet het…

Lees meer
ULTIEME HERFSTTAART met karamel en speculooskruimels
Landleven

ULTIEME HERFSTTAART met karamel en speculooskruimels

INGREDIËNTEN Voor de taart 200 g boter, op kamertemperatuur200 g suiker3 eieren200 g bloem2 tl bakpoeder¼ tl zout2 tl pumpkin spice-mix100 g pompoenpuree, afgekoeld Voor de vulling 200 g verse roomkaas125 g poedersuiker250 ml slagroom1 zakje klopfi x100 g pompoenpuree,afgekoeld1 tl pumpkin spice-mix Ter garnering handjevol walnootstukjes8 speculooskoekjes, verkruimeld½ pot zelfgemaakte pompoenkaramel Bereidingswijze Klop de boter met de suiker met behulp van een mixer tot het mengsel bleek en romig is. Voeg een voor een de eieren toe terwijl u blijft kloppen. Zeef de bloem met het bakpoeder, het zout en de specerijen boven een kom. Meng met een spatel het bloemmengsel door het botermengsel. Meng tot er geen klontjes meer zijn. Voeg nu ook de pompoenpuree toe en spatel deze er rustig door. Schep het beslag in een ingevette springvorm (diameter 18-20 centimeter). Bak de cake in…

Lees meer
Het wordt een heerlijke herfst
Party

Het wordt een heerlijke herfst

Duik op een druilerige dag lekker de keuken in om een van deze heerlijke herfstrecepten op tafel te toveren. Die zijn niet alleen heel smakelijk, maar zitten bovendien boordevol vitaminen.

Lees meer
Het seizoen van de pompoen
Glossy

Het seizoen van de pompoen

Wie denkt dat de pompoen alleen met halloween te gebruiken is als lantaarn of uitsluitend als basis dient voor een heerlijke herfstsoep, heeft het goed mis. De pompoen leent zich namelijk uitstekend als decoratie, dat geeft je huis die gezellige herfstvibe. En met zijn nootachtige, ietwat zoete smaak en zachte structuur is de pompoen ook nog eens een zeer veelzijdige groente, die zowel in hartige als zoete gerechten uitstekend tot zijn recht komt. Glossy heeft drie smakelijke herfstgerechten met pompoen voor jou in het najaarszonnetje gezet! Zo eet je je gegarandeerd weer vrolijk en houd je een herfstdipje buiten de deur.

Lees meer