Warm winterwonderland
Lekker opwarmen na een flinke winterse wandeling doe je met een kop warme chocolademelk en kruidige appelpunch.

Snelle warme chocolademelk
Ingrediënten voor: 6 bekers (à 250 ml)
Bereidingstijd: 10 min.

1,5 l melk
3-4 el chocoladepasta
60 g mini-marshmallows
6 tl chocoladesaus (fles)
Verhit de melk in een pan. Klop de pasta erdoorheen. Verdeel de chocolademelk over de bekers. Bestrooi met de marshmallows en druppel de saus eroverheen.
Knakworstjes in bladerdeeg
Ingrediënten voor: 24 stuks
Bereidingstijd: ca. 45 min.
4 plakjes bladerdeeg (diepvries)
24 mini-knakworstjes
1 eidooier
2 el sesamzaadjes (wit en zwart) bakpapier
1 Laat het bladerdeeg in ca. 10 minuten ontdooien. Snijd het deeg in repen van ca. 4 cm breed. Halveer elke reep diagonaal tot 2 lange, smalle driehoeken. Leg op elke driehoek aan de brede kant een worstje en rol hem op. Leg de worstjes op een met bakpapier beklede bakplaat.
2 Verwarm de oven voor (elektrisch: 200°C / hetelucht: 180°C). Kluts de eidooier met 1 el water. Bestrijk het bladerdeeg ermee. Bestrooi met het sesamzaad. Bak in ca. 15 minuten goudbruin in de oven.
Per stuk: ca. 50 kcal
| 4 g vet | 2gkoolhydraten

Aardappel-preitaart
Ingrediënten voor: 6 personen
Bereidingstijd: ca. 1 uur en 30 min.

800 g aardappels
1 prei
4 takjes tijm
2 el olie zout en peper
150 g crème fraîche
2 rollen bladerdeeg (koelvak)
100 g comté (harde kaas)
1 eidooier bakpapier
1 Verwarm de oven voor (elektrisch: 200°C / hetelucht: 180°C). Schil de aardappels, was ze en snijd ze in dunne schijfjes. Maak de prei schoon en snijd hem in ringen. Was de tijm, neem de blaadjes van de takjes en hak de blaadjes fijn. Verdeel de aardappel, de prei, de tijm en de olie over een met bakpapier beklede bakplaat en bestrooi met zout en peper. Bak ca. 20 minuten in de oven.
2 Neem het aardappelmengsel uit de oven en meng de crème fraîche erdoorheen. Rol 1 rol bladerdeeg met het bakpapier uit. Verdeel het aardappelmengsel eroverheen en laat ca. 2 cm van de rand vrij. Rasp de kaas en bestrooi het aardappelmengsel ermee. Rol de tweede rol bladerdeeg op het aardappelmengsel uit. Trek het bakpapier eraf. Druk de deegranden met een vork stevig aan. Kluts de eidooier met 1 tl water. Bestrijk het bladerdeeg ermee. Maak in het bladerdeeg 4 inkepingen zodat de damp eruit kan. Bak ca. 25 minuten verder in de oven.
Per stuk: ca. 300 kcal
6 g eiwit | 17gvet | 29gkoolhydraten
Rodebietensalade met maanzaaddressing
Ingrediënten voor: 6 personen
Bereidingstijd: ca. 1 uur en 15 min.

6 rode bieten (ca. 1 kg)
5 el olijfolie
1 tl rietsuiker zout en peper
75 g hazelnoten
1 el maanzaad
300 ml volle yoghurt
1 tl mosterd geraspte schil en sap van ½ biocitroen
200 g feta
6 takjes dille bakpapier
1 Verwarm de oven voor (elektrisch: 180°C / hetelucht: 160°C). Was de bieten, schil ze en snijd elke biet in acht partjes. Verdeel de bieten met 3 el olie, de suiker, 1 tl zout en ½ tl peper over een met bakpapier beklede bakplaat. Rooster ca. 40 minuten in de oven.
2 Rooster de hazelnoten in een droge pan. Neem ze uit de pan en hak ze grof. Rooster het maanzaad in de droge pan tot het begint te poffen. Neem direct uit de pan.
3 Klop de yoghurt, 2 el olie, de mosterd, het maanzaad, de citroenschil en het citroensap door elkaar. Breng op smaak met zout en peper. Verbrokkel de feta. Was de dille en hak hem fijn.
4 Neem de bieten uit de oven en laat ze op een schaal ca. 10 minuten afkoelen. Bestrooi met de hazelnoten en de feta. Schenk de dressing eroverheen en bestrooi met de dille.
Per portie: ca. 350 kcal
13 g eiwit | 23gvet | 19gkoolhydraten


Pittige goulashsoep
Ingrediënten voor: 6 personen
Bereidingstijd: ca. 2 uur en 15 min.
1,25 kg magere runderlappen
4 uien
3 teentjes knoflook
30 g gember (stuk)
3 paprika’s (bijv. groen, geel en rood)
½ hokkaido-pompoen (ca.
500 g)
3 el olie zout en peper
1 el tomatenpuree
125 ml sojasaus
4 lente-uitjes
2 rode pepers geraspte schil van 1 biosinaasappel
1 VOOR DE SOEP Snijd het vlees in dobbelstenen. Pel en snipper de uien en de knoflook. Schil de gember en hak hem fijn. Halveer de paprika’s, verwijder de zaadlijsten, was de paprika’s en snijd ze in blokjes. Was de pompoen, verwijder de zaadlijsten en snijd de pompoen in blokjes.
2 Verhit de olie in een braadpan. Braad hierin het vlees in porties op hoog vuur aan. Neem uit de pan. Fruit de ui, de knoflook, de gember, de paprika en de pompoen ca. 10 minuten in het hete bakvet. Voeg het vlees toe. Bestrooi met zout en peper. Roer de tomatenpuree erdoorheen en bak kort verder. Blus af met de sojasaus en 1,2 l water. Breng aan de kook en kook afgedekt ca. 1 uur en 30 minuten op laag vuur.
3 VOOR DE TOPPING Was de lente-uitjes en snijd ze in dunne ringen. Halveer de pepers, verwijder de zaadlijsten, was de pepers en snijd ze in dunne ringen. Meng de lente-ui, de rode peper en de sinaasappelschil.
4 Breng de soep op smaak met zout en peper en schenk in kommen. Bestrooi naar smaak met de pittige topping.
Per portie: ca. 480 kcal
38 g eiwit | 27gvet | 19gkoolhydraten
Met deze warme winterklassiekers kan het jou in januari niet koud genoeg worden.

Kruidige appelpunch
Ingrediënten voor: 6 glazen
Bereidingstijd: ca. 2 uur
Wachttijd: ca. 12 uur
1,7 kg appels (bijv. elstar)
100 g rietsuiker
3 kruidnagels
3 kaneelstokjes
3 steranijs schil van 1 biosinaasappel 6 takjes rozemarijn
12 kleine pitloze druiven (bijv. blauwe) evt. rum of likeur
1 EEN DAG VAN TEVOREN Was de appels en snijd ze met het klokhuis in kleine stukken. Doe de appel, de suiker, de kruidnagels, de kaneelstokjes, de steranijs, de sinaasappelschil en ca. 2 liter water in een grote pan. Breng aan de kook en kook ca. 1 uur op laag vuur. Giet alles door een zeef in een schone pan en laat een nacht goed uitlekken.
2 DE VOLGENDE DAG Verhit het opgevangen sap. Was de rozemarijn en de druiven. Prik aan elk rozemarijntakje 2 druiven. Schenk de punch in glazen. Schenk er eventueel naar smaak rum of likeur bij. Versier met de rozemarijntakjes.
Per glas: ca. 190 kcal
1 g eiwit | 1 g vet | 43gkoolhydraten
Soesjes met warme kersen
Ingrediënten voor: 6 personen
Bereidingstijd: ca. 45 min.
500 g volle kwark
400 g crème fraîche
24 g vanillesuiker
2 el honing
250 g soesjes (diepvries)
450 ml + 5 el kersensap
2 el maizena
300 g kersen (diepvries)
50 g melkchocolade poedersuiker
1 Klop de kwark, de crème fraîche, 16 g vanillesuiker en de honing in ca. 2 minuten romig. Vul een schaal met de room. Verdeel de bevroren soesjes erop en laat ca. 15 minuten staan.
2 Breng 450 ml sap en 8 g vanillesuiker aan de kook. Roer 5 el sap met de maizena glad en voeg het toe aan het hete sap. Kook al roerend ca. 2 minuten op laag vuur. Spatel de kersen erdoorheen en verwarm kort.
3 Rasp de chocolade fijn. Verdeel kort voor het serveren de warme kersen over de soesjes. Bestrooi met de chocolade en de poedersuiker.
Per portie: ca. 420 kcal
7 g eiwit | 25gvet | 32gkoolhydraten


HORIZONTAAL
1 toverkracht bezittend 7 wintersportartikel 12 militairen te paard 17 drinkgeld 18 strijdkreet 20 crèmekleurig 22 toespraak 23 in de atmosfeer voorkomend gas 24 miljoen (in samenstellingen) 25 klein hert 27 programma op tv 29 slot 31 voordat 32 rivier in Italië 33 lijfwacht 35 deftig 37 bolleboos 38 Ruth (afk.) 39 rekening 40 vrucht 42 koker 44 meer dan wenselijk 45 kort afgebroken geluid 46 rolkraag 47 familie (afk.) 49 kerf 51 windrichting 52 niettemin 53 deel van Gelderland 54 steekvlieg 55 keukengerei 57 redactie (afk.) 59 naar aanleiding van (afk.) 60 lichte bedwelming 62 kilobyte (afk.) 64 weg met bomen 66 vrouwelijk roofdier 69 telwoord 70 Deuteronomium (afk.) 71 boom 73 droombeeld 75 plaats in Frankrijk 76 van links naar rechts (afk.) 77 ongebonden 78 gek 80 landbouwwerktuig 82 body mass index (afk.) 83 gebogen lijn 84 bewuste handeling 85 proost 87 nuttigen 89 plaats in Australië 90 vroegere naam van Thailand 91 jong hert 92 Hongaars gerecht 93 dierenverblijf.
VERTICAAL
2 verkoop van goederen 3 vies 4 elektrisch geladen deeltje 5 silicium 6 roofdier 7 groente 8 klasse (afk.) 9 alles bedekkend vrouwengewaad 10 id est (afk.) 11 beeldschermtype (afk.) 12 geplooid belegsel 13 ingenieur (afk.) 14 afslagplaats bij golf 15 azijn 16 appelsoort 19 ik (Latijn) 21 regionaal opleidingcentrum (afk.) 23 diepste duisternis 24 bouwvakarbeider 25 gebouw in Amsterdam 26 plaats in Gelderland 28 toelage 30 werkperiode 32 bedorven 33 afgelopen 34 nalatenschap 36 regieaanwijzing 39 stekelige plant 40 nachtverblijf voor automobilisten 41 opperduivel 43 elk 45 uitroep om een dier weg te jagen 46 Christus (afk.) 48 met uitzondering van (afk.) 50 stap 56 in andere woorden (afk.) 58 dreumes 61 ijzerhoudende grond 63 ongevoelig voor verder genot 65 onnozel 67 Europese Investeringsbank 68 serum 69 verwensing 70 treurspel 72 Japanse rijstdrank 74 niet lang geleden 76 geheel gevuld 77 afwas 79 dameskledingstuk 81 wig 83 uitroep van afkeer 84 gedekte tafel 86 schuifbak 88 nobelium 89 stoomschip (afk.) 90 selenium.

VUL DE PUZZEL IN EN MAAK KANS OP 1 VAN DE 5 EXEMPLAREN VAN LEKKER & SNEL SPECIAL T.W.V. 8,99 EURO
De feestdagen zitten erop, tijd voor makkelijke maaltijden om weer in het ritme te komen. In de Lekker & snel special van Koken & genieten vind je maaltijden die binnen 30 minuten op tafel staan. Van vlees tot vis en vegetarisch en met de lekkerste snelle toetjes. Of je nu voor een pasta gaat, een ovenschotel of jezelf wilt trakteren op een makkelijk lunchbroodje; in deze special vind je het gerecht dat je zoekt. Geniet van onze 160 beste snelle en makkelijke maaltijden!

Titel: Lekker & snel special
Auteur: Koken & genieten
Prijs: 8,99 euro
Het antwoord kun je vóór 25 januari 2022 sturen naar: koken & genieten, o.v.v. oplossing puzzel Postbus 296, 6500 AG Nijmegen Via internet: kokengenieten.nl/puzzel