Tijdschrift.nl logo

Wat bezielt mafkees Poetin?

‘Er zijn mensen zonder schuldgevoel. Die het geen reet kan schelen dat ze over lijken moeten gaan – letterlijk. Tamelijk veel zelfs. En die kunnen verbluffend ver komen in het leven’

Als God vijf puntgave Oranjepingels en twee klassieke potjes 4-3-3 uit zijn hoge hoed had getoverd, had ik misschien nog wat positiefs van 2022 kunnen bakken. Maar dat gebeurde niet, er bestaat geen God, en deze column kan dus alleen maar gaan over... de oorlog. De vraag die mij regelmatig bezighoudt sinds de Russische dictator Poetin in februari buurland Oekraïne binnenviel, is: wat bezielt die maf kees? Het is één ding om een weerloze Krim te annexeren, waar immers nog je halve vloot aan de kade ligt te dobberen. Maar heel iets anders om een soevereine staat met groot materieel binnen te vallen en te proberen daar de macht over te nemen, omdat je bang bent dat het bewuste land onder de invloed van het Westen komt.

En doe je dat dan toch, wat bezielt je dan om door te gaan als je merkt dat er een bloedfanatieke tegenstander aan alle kanten gehakt van je maakt in plaats van je met bloemen toe te juichen als je Kiev komt bevrijden. Als die tegenstander je te lijf gaat met de allernieuwste wapens die de Amerikanen, Britten en EU-landen hebben te bieden en je straks alleen nog maar tactische kernwapens of kamikazedrones overhebt om hen te weerstaan. Je kunt altijd nog terug.

Want wat ben je ermee opgeschoten, die oorlog, behalve het ontketenen van een economische wereldcrisis waarbij je nota bene je eigen peperdure gasleiding moest opblazen om te proberen het Westen in een kwaad daglicht te stellen? Het bombarderen van burgerdoelen, waardoor miljoenen honger en kou lijden.

Maar vooral, meneer de president, wat bezielt je om tienduizenden onschuldige jongens uit je eigen Rusland de hel in te sturen om jouw megalomane droom van een Groot Russisch Rijk te realiseren, een slap verzinsel dat al die doden moet legitimeren die nu al zijn gevallen, en nog zullen vallen als dezer dagen de winter invalt, in de loopgraven van Oekraïne?

Word je nooit eens wakker met een klein schuldgevoel. Vladimir? Zo werkt het natuurlijk niet. Er zijn mensen zonder schuldgevoel. Die het geen reet kan schelen dat ze over lijken moeten gaan – letterlijk. Tamelijk veel zelfs. En die kunnen verbluffend ver komen in het leven. Want de anderen zijn kennelijk niet bij machte hen een halt toe te roepen. En dat vind ik zo’n onverdraaglijke gedachte dat ik wel kan huilen. De mens is in de basis slecht en Vladimir Poetin is het definitieve bewijs.

Vind je dit interessant?

Ontdek nu alle Nederlandse top titels in één app!

Probeer nu 14 dagen gratisProbeer nu 14 dagen gratis

Jan Heemskerk was ooit vermaard bladenmaker (Playboy, FHM) en is thans gezondheidsgoeroe.

Terug naar overzicht

Lees meer

Alle artikelen
Royaltywatchers ontrafelen leugens uit zijn biografie Blijkt Harry prins Pinokkio?
Story

Royaltywatchers ontrafelen leugens uit zijn biografie Blijkt Harry prins Pinokkio?

Nu prins Harry’s biografie Reserve bestudeerd wordt, staat de geloofwaardigheid ter discussie. Diverse gebeurtenissen uit het boek blijken volgens royaltykenners onmogelijk gebeurd te kunnen zijn zoals Harry ze beschrijft.

Lees meer
Triest jubileum
Panorama

Triest jubileum

Nog iets meer dan een maandje en dan kunnen de Oekraïeners stilstaan bij een triest jubileum: op 24 februari is het een jaar geleden dat de Russische president zijn troepen het bevel gaf hun land binnen te vallen. En hoewel het Rusland vooralsnog niet lijkt te lukken de oorlog naar zijn hand te zetten, lijkt Poetin allesbehalve bereid om eieren voor zijn geld te kiezen. Met Valeri Gerasimov heeft de president alweer de zoveelste nieuwe opperbevelhebber van de strijdkrachten in Oekraïne aangesteld. Diens voorganger, generaal Sergej Soerovikin, bekleedde die post slechts drie maanden. Al dat geschuif met hoge militairen geeft eens te meer aan dat de oorlog totaal niet verloopt zoals Poetin had verwacht. Maar daar kopen de Oekraïeners zelf helemaal niks voor. Die blijven bestookt worden met raketten, zoals…

Lees meer
Gecremeerde kroket
Nieuwe Revu

Gecremeerde kroket

Ben ik in beeld? Ja, Yvonne, dat ben je. Je hebt de schijnwerpers weer te pakken, toevallig ook de specialiteit van Rachel Hazes, de vrouw die haar daagde in een kort geding. Op haar juicekanaal becommentarieert Yvonne Coldeweijer iedere scheet van de familie Hazes, ze noemt zichzelf niet voor niets doctorandus in de Hazologie. Maar Rachel vindt dat de ‘stortvloed aan onwaarheden en grove beledigingen’ die Yvonne over haar uitstort moet stoppen. Ze is door de juicekoningin uitgemaakt voor een ‘narcistisch mens’, ‘knettergek’, ‘bloedzuiger’ en een ‘overgevoelige heks’. Haar nieuwste bijnaam voor mevrouw Hazes: ‘gecremeerde kroket’. ‘Ik schaam me oprecht dat we het in de rechtbank over de betekenis van gecremeerde kroket moeten gaan hebben,’ zei Coldeweijer. Directe aanleiding voor het kort geding is de brief van André Hazes, gericht…

Lees meer
Wat doet er pijn bij spierpijn?
Quest

Wat doet er pijn bij spierpijn?

Iedereen stapt weleens uit bed met flinke spierpijn. Vervelend, maar het is ook nuttig. Wat is spierpijn precies? En hoe kom je er zo snel mogelijk weer vanaf?

Lees meer
‘Ik heb genoeg en kan wat missen’
Flair

‘Ik heb genoeg en kan wat missen’

Linda (38) wilde iets doen voor mensen die het financieel – om welke reden dan ook – niet meer redden. Zij kunnen elke week bij haar langskomen om gratis boodschappen af te halen.

Lees meer