’we waren gewoon klaar met elkaar’

Joke Bruijs, die twee weken geleden haar zeventigste verjaardag vierde, was van 1973 tot 1987 samen met de nu eenentachtigjarige Gerard Cox. Toen de zangeres de acteur leerde kennen en een relatie met hem kreeg, was zij eenentwintig en daardoor nog heel jong. Na vier jaar verkering, gaven Joke en Gerard elkaar op vrijdag 20 mei 1977 in het Zuid-Hollandse dorp Westmaas het jawoord. Het huwelijksaanzoek dat daaraan voorafging, vond plaats in Zuid-Frankrijk. Toen Gerard daar met Joke op vakantie was, vroeg hij heel romantisch om haar hand. ”En ik zei natuurlijk ’ja’. Hij was echt mijn grote liefde”, laat de blondine erover los aan ’OPEN Rotterdam’. Op haar zevenendertigste scheidde Joke na tien jaar getrouwd te zijn geweest van Gerard. ”We waren gewoon klaar met elkaar. Het was over. Nu denk ik weleens: ach, dat is met elk huwelijk. De verliefdheid gaat over en dan komt er iets anders in de plaats.” In Joke’s geval is haar verliefdheid niet overgegaan in ’houden van’ maar betekende dit het einde van haar echtverbintenis. Spijt dat zij bij Gerard is weggegaan, heeft Joke niet. Waarschijnlijk komt dit omdat Joke ondanks de breuk altijd op goede voet met haar ex-man is blijven staan. ”We zijn nog heel goede vrienden.” Gerard houdt voor de rest van haar leven een speciaal plekje in Joke’s hart. Dat was al zo toen ze zich nog zijn vrouw mocht noemen. Joke: ”Ik weet dat ik ’s morgens wakker werd en dan zag ik hem naast me liggen, dat ik echt dacht: heerlijk dat hij er is. Dat heb ik daarna nooit meer gehad, dat gevoel. Gek hè?”

Ex-man heeft nog steeds een speciaal plekje in haar hart
Inmiddels is Joke alweer negentien jaar dolgelukkig met haar partner Frits Landesbergen.

Vind je dit interessant?

Ontdek nu alle Nederlandse top titels in één app!

Al abonnee?
Log in om verder te lezen

Jeugdliefdes

Twee jaar na hun scheiding, speelde Joke als Sjaan de Vries de vrouw van Gerard in de komedieserie ’Vreemde Praktijken’. Dat zij voor die rol werd gevraagd, komt omdat haar voormalige partner een goed woordje voor haar had gedaan. Joke: ”Gerard zei: dat zou geen ander beter kunnen dan Joke’.” Na vijf seizoenen van ’Vreemde Praktijken’, kropen Joke en Gerard in ’Toen Was Geluk Heel Gewoon’ van 1994 tot 2009 opnieuw in de huid van een echtpaar. De recentste samenwerking tussen de oud-geliefden vond vorig jaar plaats op het zonnige eiland Bonaire. Joke en Gerard namen daar de film ’Casa Coco’ op, waarvan de bioscooppremière voor de tweede week van mei gepland staat. Als Pleun en Toon spelen Joke en Gerard jeugdliefdes die elkaar na vijftig jaar weer tegen het lijf lopen. Andere rollen zijn weggelegd voor onder anderen Katja Schuurman, Pamela Teves en Richard Groenendijk.

Moederschap

De echtelijke woning in de Hoeksche Waard, onder de rook van haar geboorteplaats Rotterdam, ruilde Joke na het stukgelopen huwelijk met Gerard in voor een woning in bad plaats Scheveningen. Joke deed dat omdat ze dat beter vond voor Gerard. ”Gerard had in Rotterdam zijn stamcafés, waar ik ook graag kwam. Maar ik dacht: als ik daar blijf komen en hij komt daar ook binnen, dan raakt hij nooit van mij af. Dus dat heb ik niet gedaan.” De tweede man van Joke, was Boris Bayer. In 1991 trouwde zij met de vastgoedmagnaat, die zij in de kroeg had leren kennen, en werd Wassenaar haar nieuwe woonplaats. ”En daar woon ik nog steeds. Niet in datzelfde huis, maar wel in Wassenaar.” Van Boris is Joke in 2003 op haar initiatief na twaalf jaar huwelijk gescheiden. Een kind heeft in haar samenzijn met Boris nooit het levenslicht gezien. Boris had dat wel graag gewild, maar Joke moest daar, net als toen ze nog met Gerard was, niets van weten. Als ze iets doet, dan doet ze het namelijk voor de volle honderd procent. Wanneer er een kind was geweest, had haar vak daar voor Joke’s gevoel onder geleden. En ze vond haar werk veel te leuk om dat voor het moederschap in te ruilen. Haar huidige relatie met Frits Landesbergen houdt al negentien jaar stand. Op het moment dat ze de muzikant leerde kennen, was Joke nog getrouwd. Voor Frits gold dit ook. Kort na haar scheiding van Boris, had Joke een optreden waarbij Frits haar begeleidde. Een nieuwe samenwerking volgde toen Joke op zijn aansporing het album ’Close To Me’ opnam. Niet lang daarna sloeg de vonk tussen Joke en Frits over.

Dit artikel komt uit:
Party - Editie 4 - 2022

Party - Editie 4 - 2022
Terug naar overzicht
Terug naar overzicht

Lees meer

Alle artikelen
Groot feest in noorwegen: amalia’s eerste gala
Weekend

Groot feest in noorwegen: amalia’s eerste gala

Toute royale kwam naar Oslo voor het feestje van de achttienjarige erfprinses Ingrid Alexandra. Voor heel wat jonge royals was het hun eerste konink lijke bal. Zoals voor prinses Amalia en haar Belgische collega prinses Elisabeth.

Lees meer
Wat u nog niet wist over Chantal Janzen
Story

Wat u nog niet wist over Chantal Janzen

Dit jaar zit Chantal Janzen (43) twintig jaar in het vak, en dat vraagt om evenzoveel leuke, interessante en opmerkelijke weetjes over de talentvolle presentatrice en musicalster. Want wist u bijvoorbeeld dat ze kampt met hoogtevrees, dit jaar oma wordt, in therapie is geweest en dat haar ooit zo innige band met showbizzcollega Linda de Mol ernstig bekoeld is?

Lees meer
FLINKE DOMPER voor pasgetrouwde Anouk
Party

FLINKE DOMPER voor pasgetrouwde Anouk

Eerst moest ze al afscheid nemen van haar zoon Benjahmin (20) die naar Amerika ging om zijn basketbalcarrière te vervolgen en nu vertrekt ook Anouks dochter Phoenix (17) naar de USA, nadat ze een aanbod heeft gekregen van The Washington State University om daar te komen basketballen. Ook vertrekt haar zoon Elijah (18) na de zomer voor vier jaar naar het buitenland voor een studie. De pasgetrouwde Anouk is supertrots dat ze hun dromen waar gaan maken, maar zal haar uitgevlogen kinderen enorm gaan missen, zegt ze.

Lees meer
De ware reden achter huwelijk Hans Klok
Story

De ware reden achter huwelijk Hans Klok

‘Op maandagmorgen naar het stadhuis’ Hans Klok (53) heeft de afgelopen tijd zijn leven onder de loep genomen. De illusionist wilde weten of hij iets te vrezen heeft. ‘Ik vind het verschrikkelijk hoe mijn collega’s de afgelopen maanden onder vuur zijn komen te liggen en dat men in Nederland steeds meer voor eigen rechter gaat spelen,’ vertelt Hans aan Story. ‘Bij sommige van mijn collega’s, onder wie Marco Borsato, moet nog van alles bewezen worden. Maar zijn carrière is stuk. Zelfs als straks blijkt dat het niet waar is, heeft hij een wonder nodig om terug te komen. Dat is toch verschrikkelijk? En zelfs een instantie als Madame Tussauds doet daar aan mee. Zij halen zijn beeld weg en brengen daar zelfs een persbericht over naar buiten. Dat laatste hadden ze…

Lees meer
‘Steeds vaker dacht ik: als dit het leven is, hoeft het voor mij niet meer’
Flair

‘Steeds vaker dacht ik: als dit het leven is, hoeft het voor mij niet meer’

Als Jamie Crafoord (29) 22 jaar is, krijgt ze siliconen borstprotheses. Haar geluk is van korte duur, want ze wordt doodziek. Pas als ze nog maar 37 kilo weegt en in een rolstoel belandt, ontdekken ze de oorzaak: ‘zwetende’ protheses. “Ik wilde dat spul het liefst direct nog uit mijn lichaam trekken, heb geen moment getwijfeld.”

Lees meer