Weekend snacks
Lekker eten doen we elke dag, maar in het weekend hebben we zin en tijd om extra uit te pakken. Luid het weekend op vrijdagavond goed in met deze overheerlijke snacks. Perfect voor een cozy night in met vrienden of gewoon wanneer je in je eentje in bed ligt met een filmmarathon. Cheers to the freakin’ weekend!

RODEKOOLVLAMMETJES
ZELFS EEN KLASSIEKE FRITUURSNACK ALS VLAMMETJES KUN JE GEWOON VEGANIZEN. DIT PIKANTE HAPJE BEREID JE IN DE WOKPAN EN WORDT GEZOND DOOR DE VULLING VAN RODE KOOL. SERVEER MET SPICY APPELCHUTNEY OF BLUS AF MET VEGAN MAYO.
VOOR 8 VLAMMETJES / BEREIDING: 45 MINUTEN
INGREDIËNTEN
1 el olie + extra om te frituren
1 rode ui, fijngesneden
1 knoflookteen, geperst
1 tl geraspte verse gember
150 g rode kool, fijngesneden
2 palmkoolbladeren, nerf verwijderd, zeer fijngesneden (of 2 handjes boerenkool)
1 tl sojasaus
½ tl chilipoeder
½ tl kaneel
¼ tl kruidnagelpoeder
8 loempiavellen
½ tl bloem
spicy appelchutney, voor erbij (zie recept volgende pagina)
Verder nodig
wok om te frituren
keukenpapier
1. Verhit de olie in een wok. Fruit de ui met een snuf zout en voeg dan knoflook en gember toe. Schep even door en voeg de rode kool en de palmkool toe. Laat de kool in een paar minuten slinken. Voeg de sojasaus, het chilipoeder, de kaneel en het kruidnagelpoeder toe. Bak nog 2 minuten en haal van het vuur.
2. Leg een loempiavel voor je op een snijplank. Schep op een paar centimeter van de onderkant ongeveer 1 eetlepel van de vulling. Vouw eerst de onderkant van het loempiavel een keer om en vouw vervolgens de zijkanten naar binnen. Rol dan op tot een loempia. Maak loempialijm door de bloem te mengen met 2 eetlepels water. Smeer het uiterste randje van het loempiavel in en plak dicht. Herhaal dit voor de rest van de loempiavellen.
3. Verhit ruim olie in een wok en frituur de vlammetjes tot ze mooi goudbruin kleuren. Laat uitlekken op keukenpapier. Serveer met de spicy appelchutney.

POMPOENFRITTERS
WE BLIJVEN POMPOEN HET LIEFST ZO LANG MOGELIJK GEBRUIKEN, IN ALLE UITEENLOPENDE GERECHTEN. IN FRITTERS BIJVOORBEELD, EEN SOORT PANNENKOEKJES, MAAR DAN MET GROENTE OF FRUIT. SERVEER ZE ALS BURGERS TIJDENS DE WEEKENDLUNCH OF EET ZE’S AVONDS BIJ LEKKERE TREK.
VOOR 8 FRITTERS / BEREIDING: 30 MINUTEN
INGREDIËNTEN
200 g pompoen, in stukjes
150 g pastinaak, in stukjes
1 el geraspte verse gember
3 knoflooktenen, grof gehakt
1 sjalot, fijngesneden
1 ½ tl chilipoeder
1 handje verse koriander, fijngehakt
100 g bloem
3 el sojasaus
sap van 1 limoen
2 el plantaardige melk
olie, om te frituren
zoete chilisaus, voor erbij
1. Maal de pompoen met de pastinaak, gember, knoflook, chilipoeder, koriander, sjalot, bloem, sojasaus, limoensap en de melk fijn in een keukenmachine of hakmolen.
2. Verhit een flinke laag olie in een koekenpan of wok. Schep een ruime eetlepel van het mengsel in de olie. Frituur drie minuten, draai dan om en bak nog een minuut. Laat uitlekken op keukenpapier. Serveer de fritters direct en geef er zoete chilisaus bij.
Fritters zijn een soort pannenkoekjes met groente of fruit.
SPICY APPELCHUTNEY
OP ZOEK NAAR EEN LEKKERE SMAAKMAKER? ZOEK DAN NIET VERDER! DEZE SPICY APPELCHUTNEY GEBRUIK JE OP EEN BROODJE, BIJ DE BORREL OF ZELFS BIJ JE STAMPPOT. WIJ GEBRUIKEN DEZE VERRASSENDE SAUS, DIE EEN BEETJE LIJKT OP CONFITUUR, STANDAARD OM ONZE SNACKS IN TE DIPPEN, ZOALS DE RODEKOOLVLAMMETJES.
BEREIDING: 20 MINUTEN
INGREDIËNTEN
2 (zoete) appels
1 tl appelciderazijn
1 tl gedroogde chilivlokken
½ tl kaneel
½ tl piment
3 el geleisuiker
1. Schil de appels, snijd ze in kleine blokjes. Doe ze samen met het azijn, de chilivlokken, kaneel, piment en 120 milliliter water in een steelpan of kleine wok en laat zo’n 5 tot 10 minuten pruttelen, tot de appel zacht is. Voeg de suiker toe. Laat nog 5 minuten heel zachtjes gaan en haal dan van het vuur. Prak of pureer de chutney met een staafmixer gedeeltelijk of helemaal glad. Serveer bij de rodekoolvlammetjes.
