Wie denkt S10 wel dat zij is?

PROFIEL — Voluit heet ze Stien den Hollander (21). Je schrijft S10, maar je spreekt het uit als Estien. En ze gaat een mooi liedje namens ons zingen op het Eurovisie Songfestival.

Ik heb de stemmen in mijn hoofd op de achtergrond weten te plaatsen

Nogal een breekbaar meisje dat we namens 17 miljoen critici op pad sturen om ons land te vertegenwoordigen voor 183 miljoen kijkers uit 234 landen?

Dat klinkt als een enorme klus en dat is het ook. Maar zangeres en rapper S10 heeft al zoveel persoonlijke overwinningen geboekt en demonen verslagen, dat ze inmiddels sterk genoeg in haar schoenen staat om de wereld omver te blazen met haar fragiele, heldere en originele stemgeluid. Dat er een zwaar verhaal vastzit aan deze 21-jarige doorzetter, zal heel Europa ook wel meekrijgen. Een aanzienlijk deel van haar tienerjaren bracht S10 door in psychiatrische instellingen. Toen ze zestien was, maakte ze op haar slaapkamer het mini-album Antipsychotica met als thema haar depressies, psychoses en pogingen tot zelfdoding. S10 is openhartig en eerlijk over haar diepste zielenroerselen en juist daardoor is haar muziek zo mooi: je voelt de pijn kraken en breken in iedere beat die ze boemt en elke noot die ze zingt.

Het is de derde keer op rij dat we een nog tamelijk onbekende artiest richting het Eurovisie Songfestival sturen, is dat handig?

‘De meest oorspronkelijke stem in de hedendaagse Nederlandse hiphop. Smaakvolle beats, aangrijpende teksten waarmee ze de luisteraar raakt’ de Volkskrant

Vind je dit interessant?

Ontdek nu alle Nederlandse top titels in één app!

Al abonnee?
Log in om verder te lezen

Nederland heeft een lange traditie van het sturen van gevestigde nationale artiesten naar Europa’s grootste internationale muziekpodium. Dat heeft na 1975 nooit meer goed uitgepakt, behalve toen we in 2019 voor de eerste keer eens een wat minder beroemde artiest stuurden: tot ieders verrassing en verbazing sleepte Duncan Laurence de overwinning (en daarmee de organisatie van het festival in Rotterdam vorig jaar) binnen. Vanwege die onverwachte wending besloot de organisatie het jaar erna Jeangu Macrooy te sturen, van wie ook nog nooit iemand had gehoord. En nu dus S10, die zichzelf met haar deelname tevens in één klap op de kaart zet. En dat terwijl Dries Roelvink ook zo graag had gewild...

Wat vindt S10 van zichzelf?

‘Ik heb de stemmen in mijn hoofd op de achtergrond weten te plaatsen.’

Wat vinden wij van S10?

Die stemmen kunnen we straks goed gebruiken voor de uitslag in de halve finale van het Eurovisie Songfestival.

Dit artikel komt uit:
Nieuwe Revu - Editie 5 - 2022

Nieuwe Revu - Editie 5 - 2022
Terug naar overzicht
Terug naar overzicht

Lees meer

Alle artikelen
Groot feest in noorwegen: amalia’s eerste gala
Weekend

Groot feest in noorwegen: amalia’s eerste gala

Toute royale kwam naar Oslo voor het feestje van de achttienjarige erfprinses Ingrid Alexandra. Voor heel wat jonge royals was het hun eerste konink lijke bal. Zoals voor prinses Amalia en haar Belgische collega prinses Elisabeth.

Lees meer
Wat u nog niet wist over Chantal Janzen
Story

Wat u nog niet wist over Chantal Janzen

Dit jaar zit Chantal Janzen (43) twintig jaar in het vak, en dat vraagt om evenzoveel leuke, interessante en opmerkelijke weetjes over de talentvolle presentatrice en musicalster. Want wist u bijvoorbeeld dat ze kampt met hoogtevrees, dit jaar oma wordt, in therapie is geweest en dat haar ooit zo innige band met showbizzcollega Linda de Mol ernstig bekoeld is?

Lees meer
FLINKE DOMPER voor pasgetrouwde Anouk
Party

FLINKE DOMPER voor pasgetrouwde Anouk

Eerst moest ze al afscheid nemen van haar zoon Benjahmin (20) die naar Amerika ging om zijn basketbalcarrière te vervolgen en nu vertrekt ook Anouks dochter Phoenix (17) naar de USA, nadat ze een aanbod heeft gekregen van The Washington State University om daar te komen basketballen. Ook vertrekt haar zoon Elijah (18) na de zomer voor vier jaar naar het buitenland voor een studie. De pasgetrouwde Anouk is supertrots dat ze hun dromen waar gaan maken, maar zal haar uitgevlogen kinderen enorm gaan missen, zegt ze.

Lees meer
De ware reden achter huwelijk Hans Klok
Story

De ware reden achter huwelijk Hans Klok

‘Op maandagmorgen naar het stadhuis’ Hans Klok (53) heeft de afgelopen tijd zijn leven onder de loep genomen. De illusionist wilde weten of hij iets te vrezen heeft. ‘Ik vind het verschrikkelijk hoe mijn collega’s de afgelopen maanden onder vuur zijn komen te liggen en dat men in Nederland steeds meer voor eigen rechter gaat spelen,’ vertelt Hans aan Story. ‘Bij sommige van mijn collega’s, onder wie Marco Borsato, moet nog van alles bewezen worden. Maar zijn carrière is stuk. Zelfs als straks blijkt dat het niet waar is, heeft hij een wonder nodig om terug te komen. Dat is toch verschrikkelijk? En zelfs een instantie als Madame Tussauds doet daar aan mee. Zij halen zijn beeld weg en brengen daar zelfs een persbericht over naar buiten. Dat laatste hadden ze…

Lees meer
‘Steeds vaker dacht ik: als dit het leven is, hoeft het voor mij niet meer’
Flair

‘Steeds vaker dacht ik: als dit het leven is, hoeft het voor mij niet meer’

Als Jamie Crafoord (29) 22 jaar is, krijgt ze siliconen borstprotheses. Haar geluk is van korte duur, want ze wordt doodziek. Pas als ze nog maar 37 kilo weegt en in een rolstoel belandt, ontdekken ze de oorzaak: ‘zwetende’ protheses. “Ik wilde dat spul het liefst direct nog uit mijn lichaam trekken, heb geen moment getwijfeld.”

Lees meer