Tijdschrift.nl logo
Rubrieken

Wie denkt Tim Hofman wel dat hij is?

PROFIEL — Hij is nogal recalcitrant en dat zorgt vaak voor sappige programma’s. In een nieuw seizoen Over Mijn Lijk is Tim Hof-man (33) echter doodserieus. Het is maar goed dat hij daar geen rokjes en nagellak draagt.

TEKST ANDRIES JELLE DE JONG
FOTOGRAFIE BRUNO PRESS
Ik ben een Vlaardingse provinciaal met een dood-hekel aan scheve machtsverhoudingen en taboes

Die Tim Hofman laat wel vaak van zich horen, zeg. Wat is er nu weer?

Die vraagstelling klinkt nogal verveeld, terwijl Hofman absoluut geen vervelende vent is. En eerlijk is eerlijk: ook totaal niet saai. De presentator, journalist, dichter en columnist verzint steeds weer originele manieren om baanbrekende en vooral taboedoorbrekende programma’s te maken. Hij doet dat bijvoorbeeld met het online-consumentenprogramma BOOS maar ook met het Gouden Televizier-Ring-winnende tv-programma Over Mijn Lijk waarvan het negende seizoen net is begonnen. Hofman volgt jonge mensen die nog midden in het leven staan, er alles uit willen halen, maar hartverscheurend genoeg binnenkort zullen sterven. Dooie boel? Allerminst. De manier waarop Hofman het onderwerp en de mensen benadert, is verfrissend.

Hij gaat ver in taboedoorbreking, hè?

‘Dat Tim gewond raakte heeft hij over zichzelf afgeroepen met een te provocerende, schijtlollige manier van journalistiek bedrijven’
Peter R. de Vries in 2017, over de gebroken kaak die Hofman opliep bij een confrontatie met een vastgoedhandelaar.

Mwah, best wel. Hofman schopt graag tegen heilige huisjes en trekt met genoegen ouderwetse stigma’s en vooroordelen omver. Hij heeft er bijvoorbeeld een schijthekel aan als mensen zich vastklampen aan stereotiepe beelden bij mannelijkheid en vrouwelijkheid. Zo zei hij onlangs op NPO Radio 1 dat hij zich helemaal niet lekker voelt bij de masculiene manier waarop mannen soms met hun mannelijkheid omgaan: ‘Ik zou niet weten waarom ik geen nagellak of make-up zou mogen dragen. Ik sta in de sportschool op roze sokken en met nagellak op 200 kilo te tillen.’ Wie denkt dat er zich stiekem een vrouwtje verstopt in de mannelijke buitenkant van Hofman, komt bedrogen uit. Hij zet zich weliswaar fanatiek in voor lhbtiq+’ers, maar rekent zichzelf als hetero niet tot deze regenboogcommunity.

Vind je dit interessant?

Ontdek nu alle Nederlandse top titels in één app!

Bestel nu

Wat vindt Tim Hofman van zichzelf?

‘Ik ben een Vlaardingse provinciaal met een doodhekel aan scheve machtsverhoudingen en taboes.’

Wat vinden wij van Tim Hofman?

Tim Hofman is Willibrord Frequin 2.0. Alleen die draagt geen nagellak en kan beter vechten.

Lees meer

Alle artikelen