Wie kruipt in de huid van Máxima?

Met veel bombarie werd onlangs aangekondigd dat er een Nederlandse versie van The Crown zou komen. Al snel bleek dat echter niet helemaal te kloppen. Het Nederlandse Videoland zal miljoenen gaan uitgeven aan een serie die voornamelijk over de jonge jaren van koningin Máxima zal gaan. Willem- Alexander krijgt een bijrolletje en Beatrix komt er helemáál niet in voor...

De serie gaat dus niet, zoals the Crown, over het wel en wee van de Oranjes, maar toch gelooft Peter van der Vorst, voormalige royalty- expert van RTL Boulevard en tegenwoordig directeur content bij RTL, heilig in de serie die miljoenen kijkers naar de streamingsdienst moet lokken. In een tijd waarin tv-zenders vooral bezuinigen, gaat Videolandeigenaar RTL een miljoenen bedrag in het project stoppen.

Hoeveel precies is niet bekend. Volgens Van der Vorst is het ’één van de duurste dramaseries die ooit in Nederland zijn gemaakt’. Peter: ’Het meest geliefde lid van onze koninklijke familie leent zich bij uitstek voor een serie vol drama, spanning en romantiek.’ Maar romantiek met wie? Want Weekend vernam dat vooral de jaren voordat Máxima onze toenmalige kroonprins leerde kennen, worden belicht.

Er was tot voor kort maar weinig bekend over dat deel van het leven van de koningin.

De serie is gebaseerd op het boek Moederland van Marcia Luyten, die de jeugd van onze koningin uitvoerig en met hulp van Máxima’s familie heeft kunnen beschrijven. Ze vertelt het verhaal van een aanvankelijk onzeker meisje dat goed kan leren, maar zichzelf een lelijk eendje voelt. Ze snoept veel en wordt door haar moeder voortdurend op haar eetgewoonten en het bijbehorende overgewicht gewezen. Op de middelbare school is ze het middelpunt van een hechte groep vriendinnen, maar als ze naar de universiteit gaat, wordt ze zich voor het eerst bewust van haar uitstraling. Ze gaat op hoge hakken lopen, begint met roken en ze blondeert haar haren. Haar wat tuttige kleding maakt plaats voor sexy rokjes die haar mooie benen laten zien. Al snel is Máxima een meisje waar elke jongen verliefd op wordt. Ze heeft diverse vriendjes, waarvan Tiziano Iachetti de meest opvallende is. Hij geldt als ’de vrouwenmagneet van Buenos Aires’, die aan elke vinger wel tien vriendinnen kan krijgen maar bijna hopeloos verliefd wordt op Máxima. Zij breekt echter zijn hart door na haar studie te kiezen voor een nieuw leven in New York, waar ze als bankier aan de slag kan. De serie eindigt met de ontmoeting van Máxima en Willem-Alexander in Sevilla. In een persbericht meldt Videoland het volgende: ’De ambi- tieuze Máxima Zorreguieta vertrekt vanuit Buenos Aires naar downtown Manhattan, waar ze al snel een glansrijke carrière op Wall Street opbouwt. Haar ouders hebben er alles aan gedaan om Máxima voor te bereiden op een leven in de hoogste kringen. Het enige waar het haar nog aan ontbreekt, is een grote liefde. Net als ze besluit zich volledig op haar carrière te storten, ontmoet ze de kroonprins van ons land en dat is de start van een ontluikende liefde.’

Creatieve vrijheid

Volgens een medewerkster van het productiehuis is de start van die ontluikende liefde bedoeld als opmaat naar een mogelijk tweede seizoen waarin het politieke gedoe rond ’t huwelijk en Máxima’s nieuwe leven als prinses aan de orde kunnen komen. Schrijfster Marcia Luyten is ook betrokken bij de serie. Ze beseft dat de makers creatieve vrijheid moeten krijgen, maar aangezien ze de medewerking van Máxima en haar familie en vriendinnen heeft gekregen voor haar boek, zal ze ongetwijfeld ook haar stem doen gelden als het script de waarheid geweld aan wordt gedaan. Luyten komt over enige tijd met een tweede deel van haar biografie dat zich, in tegenstelling tot het eerste deel, voornamelijk in Nederland en aan het hof zal afspelen. Wanneer het verschijnt is nog niet bekend.

Vind je dit interessant?

Ontdek nu alle Nederlandse top titels in één app!

Al abonnee?
Log in om verder te lezen

Wie Máxima zal gaan spelen is de vraag. Niet bekend is of de serie volledig in het Nederlands zal worden opgenomen of dat de taal die in het echt ook gesproken werd te horen is. Dus Spaans in Argentinië, Engels in New York en Nederlands in Nederland. Het zou de investering meer rechtvaardigen, want zo is de serie gemakkelijker te verkopen aan eventuele buitenlandse zenders. Dorien Goertzen en Karin van der Meer, die eerder samenwerkten aan Nieuwe buren, schrijven ’t scenario.

Máxima in 1994

Ontwapenend

Anne de Clercq, onder meer bekend van Soof 3 en Tessa, regisseert de reeks. De cast is nog niet bekendgemaakt. De productie is in handen van Millstreet Films, dat al voor- zichtig een vergelijking maakt met de internationale hit The Crown. ’Het hebben van sterke vrouwelijke rol modellen in onze producties is belangrijk voor ons’, zegt Rachel van Bommel namens de producent. ’Het verhaal van Máxima is ontwapenend, ontroerend en inspirerend tegelijk (...) We werken met een zeer getalenteerd team van makers. Dat is nodig, want de lat ligt hoog bij internationale successen als The Crown.’

De dramaserie over Máxima wordt in 2023 verwacht bij Videoland. Volgens onderzoek van het AD willen Nederlandse kijkers het liefst Elise Schaap als Máxima zien, maar het productiehuis is vooralsnog op zoek naar twee of zelfs drie Máxima’s. Voor de terugblikken is een jonge Máxima nodig, één om de studentenjaren te spelen en dan de Máxima die in New York carrière maakt en onze kroonprins ontmoet.

Dit artikel komt uit:
Weekend - Editie 7 - 2022

Weekend - Editie 7 - 2022
Terug naar overzicht
Terug naar overzicht

Lees meer

Alle artikelen
Groot feest in noorwegen: amalia’s eerste gala
Weekend

Groot feest in noorwegen: amalia’s eerste gala

Toute royale kwam naar Oslo voor het feestje van de achttienjarige erfprinses Ingrid Alexandra. Voor heel wat jonge royals was het hun eerste konink lijke bal. Zoals voor prinses Amalia en haar Belgische collega prinses Elisabeth.

Lees meer
Wat u nog niet wist over Chantal Janzen
Story

Wat u nog niet wist over Chantal Janzen

Dit jaar zit Chantal Janzen (43) twintig jaar in het vak, en dat vraagt om evenzoveel leuke, interessante en opmerkelijke weetjes over de talentvolle presentatrice en musicalster. Want wist u bijvoorbeeld dat ze kampt met hoogtevrees, dit jaar oma wordt, in therapie is geweest en dat haar ooit zo innige band met showbizzcollega Linda de Mol ernstig bekoeld is?

Lees meer
FLINKE DOMPER voor pasgetrouwde Anouk
Party

FLINKE DOMPER voor pasgetrouwde Anouk

Eerst moest ze al afscheid nemen van haar zoon Benjahmin (20) die naar Amerika ging om zijn basketbalcarrière te vervolgen en nu vertrekt ook Anouks dochter Phoenix (17) naar de USA, nadat ze een aanbod heeft gekregen van The Washington State University om daar te komen basketballen. Ook vertrekt haar zoon Elijah (18) na de zomer voor vier jaar naar het buitenland voor een studie. De pasgetrouwde Anouk is supertrots dat ze hun dromen waar gaan maken, maar zal haar uitgevlogen kinderen enorm gaan missen, zegt ze.

Lees meer
De ware reden achter huwelijk Hans Klok
Story

De ware reden achter huwelijk Hans Klok

‘Op maandagmorgen naar het stadhuis’ Hans Klok (53) heeft de afgelopen tijd zijn leven onder de loep genomen. De illusionist wilde weten of hij iets te vrezen heeft. ‘Ik vind het verschrikkelijk hoe mijn collega’s de afgelopen maanden onder vuur zijn komen te liggen en dat men in Nederland steeds meer voor eigen rechter gaat spelen,’ vertelt Hans aan Story. ‘Bij sommige van mijn collega’s, onder wie Marco Borsato, moet nog van alles bewezen worden. Maar zijn carrière is stuk. Zelfs als straks blijkt dat het niet waar is, heeft hij een wonder nodig om terug te komen. Dat is toch verschrikkelijk? En zelfs een instantie als Madame Tussauds doet daar aan mee. Zij halen zijn beeld weg en brengen daar zelfs een persbericht over naar buiten. Dat laatste hadden ze…

Lees meer
‘Steeds vaker dacht ik: als dit het leven is, hoeft het voor mij niet meer’
Flair

‘Steeds vaker dacht ik: als dit het leven is, hoeft het voor mij niet meer’

Als Jamie Crafoord (29) 22 jaar is, krijgt ze siliconen borstprotheses. Haar geluk is van korte duur, want ze wordt doodziek. Pas als ze nog maar 37 kilo weegt en in een rolstoel belandt, ontdekken ze de oorzaak: ‘zwetende’ protheses. “Ik wilde dat spul het liefst direct nog uit mijn lichaam trekken, heb geen moment getwijfeld.”

Lees meer